Szerb foci

Szuperliga, 6. forduló - elmaradt mérkőzések

 

Borac - Crvena Zvezda 0:2

Ahogy várható volt, teljes belgrádi fölény, hősiesen védekező čačakiak és bunkerfutball. Folyamatos támadás mellett végül a 35. percben jött össze az első gól, Boakye passzolt Milićnek, Milić rálőtt, a kapus egy ütemmel elkésett a vetődéssel. (0:1) A második félidőre már nyíltabb lett a játék, egyszer a Boracnak is sikerült feljutnia a Zvezda kapujáig, a védők azonban blokkoltak. Az egyre lassabb iramban végül a 75. perc hozta a második gólt, egy jobbról érkező indítást Boakye megpöccintett, ennyi elég volt, hogy a kapuba érjen. (0:2)

Ünneplés Boakye találata után

 

A post shared by FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk) on

 

FK Partizan - Napredak 1:1

Egészen szürreálisra sikeredett ez a találkozó, és a Partizan lehet hálás a sorsnak, amiért sikerült döntetlent kicsikarni a végig halálmegvető bátorsággal játszó kruševaciak ellen, de amennyi erőlködésébe ez került a belgrádiaknak, tuti, hogy az egész csapat méteres aranyeret kapott a meccs végére. Az egészen hihetetlen börleszk a 27. percben kezdődött, amikor Boranijaševićnek sárga lapot adott a bíró időhúzásért. A kruševaci hátvéd mérgében elhajította a labdát, Anđelovski játékvezető nem ájult el ettől a megnyilvánulástól és azon melegében felmutatta a piros lapot. Erre a Napredak edzője berohant a pályára számonkérni a bírót, ő is piros lapot kapott. És hol volt még a vége... A 43. percben jött a hidegzuhany. Egy vendég-kirúgást követően Alivodić elé pattant a labda. A középpályás nekiiramodott, faképnél hagyta a félpálya környékén szájukat tátó védőket, és a kifutó Stojković mellett belőtte a labdát a kapuba. (0:1) A második félidő keserves, fogcsikorgató bunkerfutballt hozott. A Napredak védelme összezárt, a Partizan pedig szívósan kereste a rést a pajzson, hiába. Tawamba kétszer is bődületes helyzetet hagyott ki, először 5 méterről mellélőtt, utána a kapu közvetlen közelében maradt le egy ütemmel egy passzról. Közben Tošić  lesérült, a Partizan gyúrója és csapatorvosa úgy támogatta őt be az öltözőbe. (A legfrissebb hírek szerint legalább 3 hétre kidőlt.) Már a hajrá hajrájában járt a meccs, a 90+4. percben a hazai nyomás egyre súlyosabb lett a Napredak kapujánál. Még Stojković kapus is feljött a kruševaci 16-oshoz. Robbanásközeli volt a hangulat, a labda ide-oda pattogott, végül Stojkovićhoz került, aki rálőtt (!). A kolléga úr kivédte, a labda Evertonhoz pattant, ő belőtte, de a bíró érvénytelenítette les miatt. Folytatódott a fogcsikorgatás, 90+6. perc, hazai szöglet. Érkezik a beívelés, Stojković (!) fejjel megtolta, de nem sikerült rendesen eltalálnia. Everton viszont lecsapott a kínálkozó alkalomra (meg a labdára) és most már nem hibázott. (1:1)

Everton örül a góljának, a Partizan meg örülhet a döntetlennek

 

A post shared by FK Partizan (@partizanbelgrade) on

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 25 pont*

2. Vojvodina 22 pont

3. FK Partizan 20 pont*

4. FK Spartak 18 pont*

5. Voždovac 18 pont

6. Radnički Niš 18 pont

7. Čukarički 16 pont

8. Mladost 12 pont

9. Mačva 12 pont

10. Zemun 12 pont*

11. Radnik 12 pont

12. Napredak 11 pont

13. FK Rad 8 pont

14. OFK Bačka 6 pont

15. FK Javor 4 pont

16. Borac 4 pont

 

A *-gal jelzett csapatok 9 mérkőzést játszottak idáig.

 

Tipp - két elmaradt mérkőzés a 6. fordulóból

 

Borac - Crvena Zvezda

Teljesen egyértelműnek tűnő találkozó, a Zvezda valószínűleg még egy esetleges tartalékos felállással is simán át fog lépni a čačakiakon. A Borac most ugyan elkezdett kikapaszkodni a gödörből, de a belgrádiakat biztosan nem fogják tudni sokáig feltartóztatni. Nekik valószínűleg már az is óriási fegyvertény lenne, ha 3 gólnál kevesebbet kapnának és/vagy sikerülne legalább egy becsületgólt szerezniük.

 

FK Partizan - Napredak

A Napredak kissé megtorpant az utóbbi időben a lendületes kezdet után és nem valószínű, hogy pont a kíméletlen, jól szervezett játékáról ismert Partizan ellen fognak feltámadni. Nagy gólkülönbséget ezzel együtt nem várok, inkább ilyen sallangmentes, megbízható hazai győzelmet. 

 

Szuperliga, 10. forduló (2017. szeptember 16-17.)

 

Vojvodina - Napredak 3:1

Megemberelte magát a Vojvodina és veszélyes támadásaik voltak már az első félidőben, a vendégeket szóhoz sem igen hagyták jutni. Gól végül a 62. percben lett, sokadik próbálkozásra, Mihajlović lövése a kapus hóna alatt gurult be. (1:0) A következőre nem kellett sokat várni, Subotić kapott egy passzt a 69. percben, 20 méterről rálőtt, a labda tökéletes ívben hullott a hálóba. (2:0) A Napredaknak menet közben volt egy nagy helyzete, Rockov biztos kézzel védett. A 78. percben 11-est kaptak a hazaiak (kezezés miatt), Jovančić belőtte. (3:0) A végig meglehetősen passzív Napredak a 88. percben szépített: egy szögletet a kapus kiöklözött, a labda egyenesen Alivodić elé hullott, az egykori novi pazari középpályás pedig egy kapáslövéssel, 16 méteről beküldte. (3:1)

 

OFK Bačka - Čukarički 2:3

Semmit nem bízott a véletlenre a Čukarički. 5 perc után már 0:2-re vezettek. Mudrinski egyből az 1. percben betalált (0:1), Kopitović a 3. percben befejelt egy szögletet. (0:2) A hazaiak próbáltak magukhoz térni a sokkból, támadtak, de csak a második félidő legelején sikerült szépíteni Makarić góljával. (1:2) Mi több, az 56. percben Čeković 11-esével ki is egyenlítettek. (2:2) A Čukarički egy meglepő 11-esből végül visszaszerezte a vezetést a 69. percben, a bíró veszélyes játékért ítélt büntetőt. Mudrinski állt a labda mögé, belőtte. (2:3) A palánkaiak derekasan hajtottak, de elpártolt tőlük a szerencse, hol az oldalhálót sikerült eltalálni, hol egy fél ütemmel maradt le Klisura egy érkező beívelésről, hol a védők blokkoltak.

 

Mačva - Radnik 4:0

A forduló flúgos futama volt ez a mérkőzés. Itt volt minden, mint a jó bazárban: gólzápor, kiállítás, kihagyott büntető. Kyeremeh-t már a 4. percben kiállította a játékvezető, a Radnik ghánai játékosának mindössze ennyi kellett, hogy összeverekedjen egy szabácsival. A Mačva a szokásos oroszlánszívvel játszott, a vezetést a 25. percben szerezték meg Protić góljával. (1:0) A 38. percben Rajović kapta a labdát, körbefordult, hogy helyet csináljon magának, ilyen érdekes, félig fekvő mozdulattal rálőtt, a labda telibe találta a kapufátés visszapatrant a mezőnybe. Gavrić lecsapott rá, ő már nem hibázott. (2:0) A második félidőben folytatódott a gólgyártás, ismét Gavrić talált be, most az 53. percben, egy fantasztikus lövést küldött balról a hosszúba. (3:0) A 60. percben lehetőséget kapott a Radnik, hogycszépítsen (addig gyakorlatilag nem volt helyzetük), ráadásul mindjárt 11-est kaptak. De annyira nem volt aznap szerencséjük, hogy Radović mellélőtte a büntetőt. Lazarević viszont nem. A 72. percben a hazaiak kaptak 11-est, Lazarević higgadtan a bal alsó sarokba helyezte. (4:0)

 

FK Voždovac - Crvena Zvezda 0:2

Zuhogó eső, helyenként mintha még dörgött is volna, mindenesetre a mérkőzést lejátszották. A Zvezda kisujjból kirázta ezt a találkozót, a Voždovacnak nem nagyon voltak számottevő helyzetei, a Zvezda pedig minden megerőltetés nélkül hozta a kötelező minimumot. Az első gól a 40. percben jött Donald szabadrúgás-bombájával. (0:1) A játék képe a második félidőben sem változott, a Zvezda focizgatott, elvolt, a Voždovac asszisztált. Valószínűleg mindenki szívesebben lett volna odahaza, a száraz, meleg szobában, lehetőleg forró kakaóval egy kockás pléd alatt, mint szakadó esőben, a huzatos stadionban cipóra veretni magukat. (Volt aztán szivárvány is az égen, az volt a meccs fénypontja, és ez kb. mindent elmond.) A Zvezda végül a hajrában tudott ismét gólt lőni, Kanga talált be a 90+1. percben. (0:2)

A Zvezda ilyen csipsszel kedveskedik a szurkolóknak, a nagyobb élelmiszerüzletekben lehet kapni odaát

 

Dodjite da se družimo i grickamo Zvezdin čips #czv #fkcz #crvenazvezda #crvenazvezdafk #zvezda

A post shared by FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk) on

 

 

FK Spartak - Mladost 3:3

Na erre mondják azt, hogy nem semmi. A 6. percben már meg is szerezték a hazaiak a vezetést, Čečarić egy egészen pimasz mozdulattal, közvetlen közelről emelte át a kapus felett a labdát, úgy küldte a hosszúba. (1:0) Utána is nyomás alatt tartották a lučaniak kapuját, aztán a 31. percben Milosavljević szabadrúgásával egyenlített a Mladost. (1:1) Sokat nem kellett várni, hogy a szabadkaiak visszaszerezzék a vezetést, a 38. percben a teljesen egyedül lévő Savković kapta a labdát és a kifutó kapus mellett begurította. (2:1) Aztán az 53. percben újra betalált egy 16 méteres bombával. (3:1) A lučaniak viszont nem adták fel. Támadni kezdtek, az 56. percben Ostojić kifutott a kapuból, sikerült belepofoznia a labdába, de elkapni nem tudta. A labda visszakerült a Mladosthoz, Trifunović az ötösön kapta, Ostojićnak nem volt ideje visszaérni, Trifunović belőtte. (3:2) És ha egy üzlet beindul... Egy perc telt el, támad újra a Mladost, egy balról érkező beívelést tisztáztak a védők, a labda Pejovićhoz került, a lučani középpályás 25 méterről ráküldte, a labda beakadt a jobb alsó sarokba. (3:3) Mindkét csapat hajtani kezdett, nagyon szerettek volna győzni mindkét oldalon, de a Spartak próbálkozásait a védők blokkolták, a lučaniaknak pedig egyszerűen nem volt szerencséjük, hol a keresztlécet sikerült eltalálni, hol milliméterekkel kerülte el a labda a kaput.

A mérkőzés egy jelenete - valószínűleg az egyetlen találkozó, ahol sütött a nap

 

SPARTAK - Mladost Lucani (2-1) 3-3 1-0 6min Cecaric 1-1 2-1 37min Savkovic 3-1 53min Savkovic 3-2 3-3

A post shared by FC Spartak (@fcspartaksubotica) on

 

 

Borac - FK Rad 3:1

Feltámadni látszik a Borac, a Rad viszont egyre mélyebbre süllyed. Pedig a meccs elején még a belgrádiaknak állt a zászló, végigtámadták az első félidőt, de a čačaki kapus mindent kivédett. Aztán kezdte a Borac is elkapni a fonalat, egyre bátrabban támadtak és egyre sűrűbben. A Rad aztán büntetőt kapott a 43. percben lerántásért, a 11-est viszont sikerült kihagyni. A bátran, harcosan játszó Borac el is nyerte a jutalmát, a 62. percben Stamenić lövése megpattant a kapus kezén, úgy perdült a hálóba. (1:0) A 68. percben sikerült kiegyenlítenie a Radnak Lutovac találatával. (1:1) Aztán jó darabig nem történt semmi, csak az eső szakadt, végül jött a 83. perc és egy hazai szöglet, a beívelő labdát Dupovac fejjel megtolta és újra vezettek a čačakiak. (2:1) A kegyelemdöfés a 90+2. percben érkezett egy kontratámadás formájában, Jovanović tljesen egyedül roboghatott fel és a kifutó kapus mellett begurította. (3:1)

 

FK Javor - Zemun 0:1

Üresen tátongó lelátók, csapnivaló, rettenetes dögunalom, ásítozás, akció semmi, pár kapuralövés a hazaiaktól, eléggé ilyen "ahogy esik, úgy puffan"-jelleggel. A második félidő elején még szorgoskodott az ivanjicai csapat, pár szurkoló már-már gólt kiáltott, de sehogy sem akart összejönni a találat. A Zemun csak tengett-lengett, se támadás, se elképzelés, se semmi, aztán a 72. percben az első helyzetükből gól is lett, Lečić talált be. (0:1) Aztán még volt valami, amire talán rá lehet fogni, hogy futball (messziről, félig lehunyt szemmel...), de gól már nem lett egyik oldalon sem.

 

FK Partizan - Radnički Niš 3:1

Sok babér nem termett a nišieknek, a Partizan végig kézben tartotta a meccset, gyakorlatilag csak ők támadtak. A 32. percben pedig már vezettek is, Tošić kapta a labdát Tawambától, 16-ról rálőtte, betalált. (1:0) Az eső itt is egyre jobban ömlött, a félidő hajrájában pedig megszerezték az újabb gólt a hazaiak: a 45+2. percben Miletić küldte be a labdát középre, a kapus csak belepofozni tudott, az így Janković elé került, ő meg minden nehézség nélkül bevágta. (2:0) A második félidőben is a belgrádiak akarata érvényesült, a Radničkinak egyetlen helyzete volt, akkor viszont egyből sikerült is szépíteni az 59. percben, egy szöglet után ide-oda pattogott a labda a kapu előtt,Pavkov végül lecsapott rá és belőtte. (2:1) A hazai mezőnyfölény ettől semmivel sem enyhült, annyira nem, hogy a 72. percben egy kontratámadás végén Ožegović megszerezte a Partizan harmadik gólját is. (3:1)

Ožegovićnak ez volt az első gólja a Partizan színeiben

 

A post shared by FK Partizan (@partizanbelgrade) on

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 22 pont**

2. Vojvodina 22 pont

3. FK Partizan 19 pont**

4. FK Spartak 18 pont*

5. Voždovac 18 pont

6. Radnički Niš 18 pont

7. Čukarički 16 pont

8. Mladost 12 pont

9. Mačva 12 pont

10. Zemun 12 pont*

11. Radnik 12 pont

12. Napredak 10 pont*

13. FK Rad 8 pont

14. OFK Bačka 6 pont

15. Borac 4 pont*

16. FK Javor 4 pont

 

A**-gal jelölt csapatok két mérkőzéssel, a *-gal jelöltek egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak idáig.

 

Szuperliga, 8. forduló (2017. szeptember 8-10.)

 

Mačva - Čukarički 0:2

A Čukarički már a 5. percben megszerezte a vezetést Mudrinski góljával egy orbitális védelmi hibát követően. (0:1) A szabácsiak becsületére legyen mondva, hogy innentől kezdve végig támadtak, de nem sikerült betalálniuk a kapuba sem akcióból, sem szabadrúgásból. Legtöbbször mellément a lövés, egyet-kettőt a kapusnak kellett megfognia. A második félidőben már valamivel kevesebb helyzet volt, azt is döntően a hazaiak vezették, ennek ellenére az első kézzelfogható Čukarički-támadás gólt ért a 78. percben, Mičin talált be. (0:2)

 

 

 

OFK Bačka - Radnički Niš 1:1

Fájdalmasan eseménytelen mérkőzésen, hatalmas nagy szerencsével ikszelt a Bačka a nišiek ellen. Az első félidő még viszonylag aktív volt, és meglepő módon a hazaiaknak volt több értékelhető helyzetük, a második félidőre az egész társaság ellustult és csak Aksentijević gólja rázta fel a hangulatot az 51. percben. (0:1) A vendégek aztán még tessék-lássék megmutatták magukat két támadás erejéig, aztán a palánkaiak a hajrában, a lefújás előtti pillanatokban egyenlítettek: a 90+4. percben egy beívelés okozott nagy kavarodást a kapu előtt, Ivković pedig okosan kihasználta. (1:1)

 

Radnik - FK Rad 3:1

Maga alatt van a Rad, a Radnik különösebb nehézségek nélkül lépett át rajtuk. Az első gól a 20. percben jött, a meccs első akciója is volt egyben, ráadásul mindjárt 11-est is kapott a hazai csapat, amit Zlatanovićbe is lőtt. (1:0) Az első félidőben aztán nem is volt több értékelhető momentum, a második elején viszont újabb gólt szereztek a surdulicaiak. Szögletet kaptak a 47. percben, a beívelő labdát még tisztázták a védők, az viszont így pont Mijić elé hullott, aki egyből rá is tűzte, be is lőtte, menet közben még egy kötényt is kiosztott az egyik védőnek. (2:0) Szinte szóról-szóra ugyanígy szépített a Rad az 51. percben: szöglet, beívelés, a kapus kipofozza a labdát, az visszakerül a vendégekhez, Lutovac kapja, rálövi, betalál, még a kötény is ugyanúgy megvolt az egyik hazai védőnek. (2:1) (Ezen kívül szinte nem is volt értékelhető momentumuk.) A hazaiak harmadik gólja a 78. percben született - az eltelt idő alatt volt 1-1 próbálkozás mindkét oldalon -, Zlatanović bűvészkedett a labdával, az végül Radovićhoz került, ő pedig nem teketóriázott. (3:1)

 

Borac - Zemun 0:0

Megszerezte az első pontját a Borac!!! Emberek!!! (A vicceskedést félretéve, ennek így, 8 forduló után már épp ideje volt.) Egyébként eskü, mintha a két csapat összebeszélt volna, hogy nem fogják eltalálni egymás kapuját. Mert akció az volt, futott rendesen mindkét gárda, de mintha a célzóvíz az öltözőben maradt volna. A lövések rendre elkerülték a kaput mindkét oldalon, a kapusoknak nem kellett közbeavatkozni. A végén pedig a bunyó is kitört, egy Borac-szabadrúgásnál földre került egy Zemun-védő, a kapusuk pedig úgy gondolta, hogy elégtételt vesz. Néhány pofon is elcsattant, végül megúszták piros lap nélkül.

 

FK Javor - Crvena Zvezda 0:2

Félgőzzel nyert a Zvezda a Javor ellen. Az első helyzet mindjárt gólt is hozott, Ricardinho a 15. percben küldött kapura egy 20 méteres bombát, ami be is akadt a hosszúba. (0:1) A 29. percben megvolt a második is, Donald szabadrúgásból talált be. (0:2) Az első félidő itt nagyjából le is lett tudva, a második is csak valami minimalista látszatfutballt hozott. A Javor szabadrúgásból szépíthetett volna, de a labda elkerülte a kaput, a Zvezda próbálkozásaitvpedig mind kivédte a kapus, sokszor bravúrral.

 

FK Spartak - Napredak 2:1

Izgalmas, fordulatos mérkőzést játszott a két csapat, sok-sok helyzettel. A meccs elejét megnyomták a szabadkaiak, az eredmény pedig meg is lett, a 16. percben egy remek akció végén Ivković megszerezte a vezetést. (1:0) Negyedóra sem telt el, hasonlóan látványos támadás végén kiegyenlített a Napredak Alivodić góljával. (1:1) Nem sokáig örülhettek a döntetlennek, Ivković a 39. percben újra beköszönt a kruševaciaknak egy kontratámadás végén. (2:1) A második félidőben sem csökkent az iram, a Spartak akarata érvényesült annak ellenére, hogy a 67. perctől 10 emberrel játszottak tovább, miután Nikolić megkapta a második sárga lapját. A Napredak viszont így sem tudott kiegyenlíteni.

 

FK Partizan - Mladost 3:0

Lassú, nehézkes, nyögvenyelős első félidő után a másodikra összeszedte magát a hazai csapat és viszonylag rövid idő leforgásalatt három góllal tömték ki a lučaniakat, akik eléggé ötlettelenül lézengtek a pályán. A sort Miletić nyitotta az 53. percben. Tošićtól kapta a labdát, cselezett egy sort, majd laposan begurította a kapuba. (1:0) 10 perc sem telt el, a 62. percben Tawamba passzolt Pantićnak, nekimmár csak be kellett pöckölnie. (2:0) Stojković még közben bemutatott egy óriási védést (flegmán, fél kézzel, szinte oda sem nézve), majd a 70. percben Tawamba tette fel az i-re a pontot. (3:0)

 

 

A post shared by FK Partizan (@partizanbelgrade) on

 

FK Voždovac - Vojvodina 1:1

A 24. percig nem nagyon történt semmi, akkor viszont Ješić megszerezte a vezetést a hazaiaknak (1:0), majd a meccs visszasüppedt az érdektelenségbe. Akciót már csak a második félidő hozott. A Voždovac volt aktívabb, a Vojvodina a szerencséjének köszönheti, hogy végül nem kaptak több gólt. A szerencséjüknek köszönhetik azt is, hogy az első normális támadásukból gól lett, Avramović egyenlített ki a 74. percben. A Voždovac a továbbiakban végig uralta a mérkőzést, a Vojvodina rettentő vérszegényen játszott, a hazaiakat sokszor a hajszál választotta el az újabb góltól.

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 19 pont*

2. FK Spartak 17 pont

3. FK Partizan 16 pont*

4. Vojvodina 16 pont

5. FK Voždovac 15 pont

6. Radnički Niš 15 pont

7. Čukarički 13 pont

8. Napredak 10 pont*

9. Zemun 9 pont

10. Mačva 9 pont

11. Radnik 9 pont

12. Mladost 8 pont

13. FK Rad 7 pont

14. OFK Bačka 5 pont

15. FK Javor 4 pont

16. Borac 1 pont*

 

A *-gal jelzett csapatok eggyel kevesebb meccset játszottak.

Szuperliga, 8. forduló - tippek

 

Mačva - Čukarički

A két csapat pont egymás alatt van a tabellán (a szabácsiak a 9., a belgrádiak a 8. helyen, a különbség mindössze egy pont), a Mačva ráadásul az előző fordulóban begyűjtötte a Voždovac skalpját, ráadásul idegenben, így biztos, hogy hazai pályán mindent megtesznek, hogy minimum egy, de akár három pontot is otthon tartsanak. Ehhez azért a Čukaričkinak is lesz pár szava, a 7. fordulóban csak a pechjükön múlt, hogy nem ütötték ki több góllal is a Radot, és most egész biztosan nem szeretnék a vakszerencsére bízni magukat. (Nenad Lalatović vezetőedzőt ismerve ez nem is opció.) A Čukaričkitól ugyan elment Ožegović (a Partizanhoz igazolt), de ez biztosan nem fogja megállítani a belgrádiakat. A másik oldalon ott van a szabácsiak töretlen lelkesedése és meglepően jó teljesítménye. Nekem ez a meccs háromesélyes.

 

OFK Bačka - Radnički Niš

Itt már egyértelműbb(nek tűnik) a helyzet. A Radnički az 5. helyen áll, ugyanannyi pontja van, mint az előtte lévő Voždovacnak és Spartaknak. Ha ügyesek, és még szerencséjük is van, akár a tabella 2. helyéig is ugorhatnak (mert az azért kizárt, hogy a Crvena Zvezda kikapjon...). Az utolsó előtti helyen álló Palánka legfeljebb reménykedhet, hogy nem lesz túl súlyos a vereség.

 

Borac - Zemun

Égető szüksége van a Boracnak a győzelemre. De még egy vézna, gól nélküli döntetlen is kapóra jönne nekik. 7 forduló után, nulla (0) ponttal ők a sereghajtók. Mindenki tudja, hogy milyen súlyos anyagi gondjaik vannak, hogy a játékosok ki tudja, mikor kaptak utoljára fizetést és már egy ideje szerelemből játszanak csak a klub színeiben. A 8. helyen álló Zemunt ugyanakkor - lendületes, támadó stílusukat és a 12. játékosnak számító szurkolótábort ismerve - nem fogja meghatni a čačakiak nehéz helyzete, ők a győzelemért fognak hajtani. Bátrabbak tippelhetnek döntetlenre, nekem a Zemun az esélyesebb. (A gólkülönbség viszont nem lesz nagy.)

 

FK Javor - Crvena Zvezda

Ránézésre az egyik legsimább meccs. A kérdés tényleg csak az, hogy hány góllal nyer a Zvezda. Minimális az esélye, hogy a Javor akár csak ráijesszen az éllovasra. Tipp: bátrabbak fogadhatnak arra is, hogy a Zvezda 11-est fog kapni valamikor a meccs folyamán.

 

Radnik - FK Rad

Érdekes meccs lesz ez is. A Rad a 12. helyen áll, a Radnik a 13.-on. A különbség egy pont. A Radnik az előző fordulóban egy hősies 2:2-t játszott idegenben a nišiekkel, a Rad hazai pályán kikapott a Čukaričkitól. A vendégek lelkivilágának jót tenne egy idegenbeli győzelem, a surdulicaiak önbizalmát viszont - érthető módon - megerősítette a múltkori döntetlen, így biztosan keresztbe tesznek a belgrádi reményeknek. Nekem ez a meccs is háromesélyes.

 

FK Spartak - Napredak

Itt is nagy csatára lesz kilátás. A szabadkaiak simán kitehetik az ablakba a Vojvodina elleni ötgólos győzelmet, a Napredak is köszöni, jól van, Kruševacon sincs hiány önbizalomban és becsvágyban. Két, nagyjából egyforma képességű csapat találkozója lesz, ezt is háromesélyesre tippelem.

 

FK Partizan - Mladost

Kötelező a győzelem a Partizannak. Mese nincs, más opció nincs. A lučaniak sokat gyengélkedtek, miután csont nélkül kiestek az Európa Ligából, aztán legutóbb a Borac ellen sikerült egy komolyabb győzelmet összehozni. Itt a belgrádiaknak van több veszítenivalója, de - szerintem - kizárt, higy veszíteni fognak.

 

FK Voždovac - Vojvodina

Az előző fordulóban mindkét csapat csúfos vereséget szenvedett (a Voždovac a Mačvától kapott ki, a Vojvodinát a Spartak ütötte ki), így mindkettőnek sürgősen gyógykezelni kell az önbizalmát meg a renoméját. A Vojvodinánál érződik, hogy valami nagyon nem stimmel (minimális győzelmek csak a legszükségesebb erőbedobással, a legjobb játékosok mind elhagyják a klubot, feldühödött szurkolók a vezetőség fejét követelik), a Voždovac esetében viszont valószínűleg csak egy átmeneti botlás volt a szabácsiak elleni vereség. Egész biztosan feszült meccs lesz és nem mondom, hogy kizárt a hazai győzelem. (Nagyon kis gólkülönbséggel.) Biztonság kedvéért azért betippelném a háromesélyest :)

 

VB-selejtező: Írország - Szerbia 0:1

 

Az írek vagy eltévesztették a házszámot, vagy rossz csapatot küldtek pályára, mindenesetre az első perctől kezdve masszív pankráció folyt a gyepen. Az írek ilyen rögbi-stílusú belemenésekkel próbálták visszatartani a villámgyors és veszélyes szerb támadásokat - Matić már a 2. percben rálőtt, a lövése lepattant egy védőről, Vuković megkaparintotta, rálőtt ő is, mellé -, ezekből pedig rendre bunyó, anyázás és üvöltözés lett, meg rengeteg fetrengés szerb részről. (A török bíró érdeklődve figyelte ezeket a jeleneteket, nemige avatkozott közbe.) Az írek a 10. percben majdnem megszerezték a vezetést, de Duffy fejesét les miatt érvénytelenítette a játékvezető. Az íreknek itt több lehetősége is volt, a 20. percben Long lőtt rá kontratámadásból, Stojković hatalmasat védett. A túloldalon a 28. percben Kolarov lőtt mellé, utána valószínűleg a meccs legnagyobb helyzetét hagyta ki Mitrović a 33. percben, Randolph védett nagyot. A 42. percben Rukavina lőtt fölé. A második félidő 53. percében újabb hazai próbálkozást védett Stojković, aztán két perc múlva megszerezték a vezetést a szerbek. Egy látványos akció végén Tadić ívelt be középre, Kostić kitolta a túlsó oldalra, ott Kolarov rástartolt, kapura tűzte és bombagólt lőtt. (0:1) Az írek támadni kezdtek, Stojković viszont, ez a minden hájjal megkent, rutinos róka a szemüket kivédte. Pattanásig feszült a hangulat, egyre inkább rögbimeccsre emlékeztetett, a biztosíték pedig a 68. percben égett ki, amikor Maksimović lerántotta a kapura törő Murphy-t. A játékvezető egyből le is zavarta a pályáról egy piros lappal. Sok minden nem történt aztán, azon kívül, hogy a két csapat fogcsikorgatva fasírozta egymást. A 86. percben aztán Murphy még egyszer próbálkozott, de Stojkovićnak aznap este senki sem tudott (érvényes) gólt lőni.

Szerb gólöröm

 

 

Tények:

Helyszín: Aviva stadion, Dublin, Írország

Vezette: Cüneyt Çakir (TUR)

 

Írország: Randolph - Christie, Duffy, Clark, Ward (O'Dowda, 72.) - Meyler (Hourihane, 79.) - Hoolahan (Murphy, 62.), Brady - Walters, Long - McClean

 

Szerbia: Stojković - Vuković, Maksimović, Ivanović - Rukavina, Milivojević, Matić, Kolarov - Kostić (S. Mitrović), A. Mitrović (Prijović, 79.), Tadić (Gudelj, 81.)

 

Gólszerző: Kolarov (55.)

Sárga lap: Brady (70.), McClean (74.), ill. Rukavina (52.), Stojković (90+4.)

Kiállítva: Maksimović (68.)

 

A D csoport jelenlegi állása:

1. Szerbia 18 pont

2. Wales 14 pont

3. Írország 13 pont

4. Ausztria 9 pont

5. Grúzia 5 pont

6. Moldova 2 pont

 

VB-selejtező: Szerbia - Moldova 3:0

 

A mérkőzés első perceiben leszakadt az ég, ezek után a teljes 90 percet özönvízszerű esőben játszotta le a két csapat. A csoport élén álló szerbek voltak a találkozó egyértelmű esélyesei a sereghajtó moldávokkal szemben, ennek megfelelően bátran és lendületesen kezdtek a házigazdák. A 20. percben már meg is szerezték a vezetést, Kolarov beívelését Kostić akarta először rálőni, de elrontotta. A labda lepattant a lábáról, pont Gaćinović elé. Gaćinović rálőtt és egy fantasztikus gólt vágott a bal felső sarokba. (1:0) A 30. percben már két góllal vezettek, Tadić passzolt Gaćinovićnak, ő Kolarovhoz továbbított, Kolarov pedig bevágta. (2:0) Aztán sikerült egy még nagyobb helyzetet kihagyniuk, Gaćinović beívelését Mitrović lőtte rá, de telibe találta a kapufát. A moldávoknak esélyük sem volt, végig az ő térfelükön folyt a játék. A második félidőre lelassult az egyébként kifejezetten látványos és izgalmas meccs. Így viszont a moldávok is fel tudtak néha merészkedni a szerbek 16-osáig, csak hogy Rajković kapus nehogy tüdőgyulladást kapjon unalmában. A túloldalon Ivanović hagyott ki egy helyzetet, csak pár centivel vétette el a kaput. A kezdeti lazulás után a szerbek lassan visszavették az irányítást,de gólt csak a 81. percben sikerült szerezni, Kostić balról érkező beívelését Mitrović fejjel megtolta. (3:0) 

Ráadásul a szerbeknek nem kis szerencséjük is van, mert a mögöttük ugyanannyi ponttal álló írek - meglepetésre - remiztek a grúzokkal, így Szerbia 2 ponttal vezet Írország előtt.

 

Gaćinović ünnepli a gólját

 

A post shared by Mijat Gacinovic (@mijat10) on

 

 

Tények:

Helyszín: FK Partizan stadion, Belgrád

Vezette: Bognár Tamás (HUN)

 

Szerbia: Rajković - Ivanović, Maksimović, Nastasić - Matić (Radoja, 76.), Gudelj - Gaćinović, Kolarov, Kostić, Tadić (Ljajić, 66.) - Mitrović (Prijović, 81.)

 

Moldova: Cebaru - Cebotaru, Posmac, Epureanu, Armas - Anton (Bugaev, 81.), Cojocari (Carp, 75.) - Dedov, Ionica, Cociuc (Antoniuc, 59.) - Ginsari

 

Gólszerzők: Gaćinović (20.), Kolarov (30.), Mitrović (81.)

Sárga lap: -

 

A D csoport jelenlegi állása:

1. Szerbia 15 pont

2. Írország 13 pont

3. Wales 11 pont

4. Ausztria 8 pont

5. Grúzia 5 pont

6. Moldova 2 pont

 

 

 

Szuperliga, 7. forduló (2017. augusztus 25-27.)

 

FK Rad - Čukarički 0:1

A Čukarički akár le is moshatta volna a pályáról az indiszponáltan, ötlettelenül játszó Radot. Végig náluk volt a labda, támadtak, egyszer Owusu ollózását védte a kapus, aztán Mudrinski kontrából jövő lövésénél kellett vetődnie, majd Drinčić szabadrúgása vágódott a sorfalba. Mudrinski fejesét blokkolták a védők, utána Drinčićkétszer is próbálkozott szabadrúgásból, mindkettő mellément... stb. A második félidő 65. percében végre összejött a gól, Mudrinskinak csak bele kellett pöckölnie egy balról érkező lövésbe. (0:1) Három perc múlva 10 emberre fogyatkozott a Rad, Volkov begyűjtötte a második sárga lapot, miután sokadszorra felrúgta Owusut. A balhé utána ki is tört - menetrendszerűen... -, mert Volkovnak még muszáj volt utoljára belekötnie a Čukarički ghánai játékosába. A Rad a meccs végén tudott érdemi helyzetet kidolgozni, tűzijátékot rendeztek a Čukarički kapujánál, de a kapus kivédte az összes lövést.

Jelenet a mérkőzésről: Ognjen Mudrinski

 

A post shared by FK Cukaricki (@fkcukaricki) on

 

 

Zemun - OFK Bačka 1:1

Óvatoskodó, a kockázatot mindenáron kerülő kezdés és vontatott, eseménytelen folytatás után szerezte meg a vezetést a Zemun a 37. percben. Lasickas kapta a labdát, megindult a jobbszélen, lerázott egy védőt, a másikat kicselezte és egy határozott mozdulattal belőtte. (1:0) A második félidőre valamennyire felélénkült az iram, a Bačka is elkezdett focizni, az egyenlítő góljuk az utolsó percekben jött össze. Szabadrúgásból ívelt be a labda a kapu elé a 89. percben, a palánkaiak ide-oda passzolgatták, végül Šarac fejjel megtolta. A kapus valószínűleg nem számított erre a mozdulatra, túl későn ugrott utána és el is késett; már átment a labda a gólvonalon, amikor el tudta kapni. (1:1)

 

FK Voždovac - Mačva 0:2

Ez nagyon nem a belgrádiak napja volt. Meglepetésre a Mačva már a14. percben megszerezte a vezetést Matić góljával. (0:1) Innentől kezdve nem volt megállás. A Voždovac 90 percen keresztül gyötörte a szabácsiakat, de ez a mérkőzés Nenad Filipović kapus nagy napjának bizonyult: mindent kivédett. A hazaiak ráadásul a 76. perctől Mihajlov nélkül kellett, hogy továbbjátsszanak, mert megkapta a második sárgáját és el kellett hagynia a pályát.  A Voždovac 10 emberrel sem hagyta abba a labdabirtoklást és a folyamatos támadást, de semmi az égvilágon nem sikerült nekik. Annyira nem, hogy a meccs hajrájában, a 90+1. percben Gemović megszerezte a Mačva második gólját is. (0:2)

 

Mladost - Borac 4:1

Ellentmondást nem tűrően kezdett a Mladost, bár a gól csak a 38. percben jött. Egy balról jövő beívelést követett nagy kavarodás, Trifunović pedig kihasználta a káoszt és belőtte. (1:0) A folyamatosan támadó lučaniak a második félidő 55. percében büntetőből növelhették az előnyüket, Miloševet buktatták a 16-oson belül. Trifunović vállalkozott a lövésre, be is talált. (2:0) Valahol itt jött a Borac első említhető momentuma, feljutottak a Mladost 16-osáig, Delić rá is lőtt, mellément. Ez a kis intermezzo nem zavarta meg a lučaniakat, a 70. percben Trifunović indult meg felfelé a labdával teljesen egyedül - a védők messze lemaradva -, önzetlenül lepasszolta az érkező Pejovićnak, ő meg a kifutó kapus mellett belőtte. (3:0) Hét perc alig telt el, a negyedik gól is megvolt: Trifunović lövése a kapusról pattant be. (4:0) Egy becsületgólra azért futotta a čačakiaknak: a 89. percben Tripkovićfejelt be egy szögletet. (4:1)

 

Napredak - FK Javor 2:1

Erősen kezdett a Napredak, enhek ellenére a Javor szerezte meg a vezetést a 23. percben Karišik fejesével. (0:1) Sokat nem kellett várni az egyenlítésre, a 38. percben büntetőt kaptak a hazaiak. Šljivić bevágta. (1:1) A második félidő hazai fölénnyel indult, de a Javor is megmutatta magát. Karišik vágtatott fel, nagy szóló után jobbra passzolt Corneliusnak, aki Asarénak adta középre - ő viszont lövés helyett kis híján orra bukott a labdában. Később Eliomar fölélőtte, Milovićot a védők szerelték. A vezetést egy eladott labdából szerezte meg a Napredak a 60. percben. Markoski csapott le rá és lepasszolta Vulićnak, aki 25 méterről bombagólt lőtt. (2:1) Volt később egy vitatható jelenet, Alivodićot buktatta Terzić a 16-oson belül, elég egyértelműnek tűnt, de a játékvezető nem adott 11-est. Lett volna lehetősége a Javornak kiegyenlíteni a meccs végén, de Lakićević távoli bombája elkerülte a kaput.

 

Radnički Niš - Radnik 2:2

Arsić bombagólja adta meg az alaphangot ennek a meccsnek a 14. percben. (1:0) Pavkov akarta volna folytatni, de a kapus óriásit védett. A Radnik sem panaszkodhatott, az első komolyabb helyzetükből egyből gól is lett. A 41. percben egy beívelő szögletet Pavlović fejjel megtolt, Ivanović lecsapott rá és a kapuba küldte. (1:1) A hazaiak a vezetést az 54. percben szerezték vissza, egy előreívelő szabadrúgást a teljesen egyedül maradt Pavkov mellel lekezelt és egy fantasztikus mozdulattal belőtte. (2:1) A vendégek újabb egyenlítése a 75. percben érkezett, méghozzá úgy, hogy Purović a kifutó kapus mellett, egy lágy mozdulattal, fejjel akarta a kapuba küldeni - az akció sikerült, de a kapus akkora lendülettel érkezett, hogy szabályosan legázolta a gólszerzőt. (A labda közben átgurult a gólvonalon, Purović darabkáit meg a csapattársak szedegették össze.) (2:2)

 

Vojvodina - FK Spartak 0:5

A forduló meglepetése. Erre senki sem számított, hogy a Vojvodina ilyen kiütéses vereséget szenved a szabadkaiaktól. Az első gól orbitális védelmi hibából lett a 33. percben. Alves haza akart adni - de ezzel két probléma is volt. Az egyik az, hogy a kapus elvétette, a labda elgurult. Ezen kívül Alves mögül előugrott Ivanović, köszönte szépen a remek lehetőséget, egy pöccintéssel rásegített a labdának és már bent is volt az első gól. (0:1) A második gól az 53. percben jött. 11-est kapott a Spartak, Nikolić belőtte. (0:2) A Vojvodina valószínűleg már itt padlóra került, pedig hol volt még a vége... 69. perc, Nikolić kapja a labdát. Fejjel Ivanovićnak továbbítja, ő meg senkitől sem zavartatva hatalmas gólt fejelt. (0:3) Itt valami eltörhetett a Vojvodina-drukkerekben. Skandálva követelték a teljes vezetőség lemondását, sőt, a VIP-páholyban ülő elnökségnek konkrétan neki is estek a feldühödött szurkolók. Végül rohamrendőröknek kellett közbeavatkozni. (A vezetőségre zúduló szitokáradatot viszont ők sem tudták megakadályozni.) Közben a pályán is kitört a balhé, Mihajlović letaposta az egyik szabadkai játékost. Egyből kitört a verekedés, úgy kellett a feleket szétválasztani, a Spartak játékosai ott helyben fel akarták koncolni az újvidékieket. Közben a Vojvodinának volt egy (1) helyzete, Živković lőtt rá, de Ostojić - végre-valahára munkája volt! - lábbal hárított. A gólgyártás pedig folytatódott a 81. percben az Év Potyagóljával. Egy előreívelt labdát Lakićević haza akart adni, de tényleg nem tudni, mi járhatott a fejében, mert Nikolić ott volt tőle pár lépésre és a hazaadást látva már meg is indult a kapu felé. Les nem volt, Nikolić lecsapott az egészen gyengén és sután megküldött labdára és a tehetetlen Rockov mellett egy flegma mozdulattal belőtte. (0:4) És még mindig nem volt vége. A 88. percben Čečarićnál volt a labda, ő meg gondolt egyet és rálőtt. Sikerült. (0:5) A Vojvodina védelme nem tudni, hol volt ezen a meccsen, a Spartak teljesen megérdemelte a győzelmet.

Egy ekkora győzelemre koccintani kell. Ünneplő Spartak-játékosok a meccs után

 

ZA POBEDU!!! ZIVELI SPARTAKOVCI !!! #cheers #plavobelaporodica #spartaksubotica

A post shared by FC Spartak (@fcspartaksubotica) on

 

 

Crvena Zvezda - FK Partizan 0:0

Gól nélküli döntetlen, amire egyik csapat sem lehet büszke. Annyi fogcsikorgás volt ezen a mérkőzésen, hogy a fél csapatnak tutira új műfogsort kell csináltatnia. Rettenetesen nehéz, eseménytelen, feszült és vontatott 90 perc volt, akció, helyzet, pláne kapuralövés alig, igazi kínszenvedés. Az első félidőben még volt valami iram, ami aztán a másodikra elmúlt. Az első félidőben főleg a Partizan térfelén folyt a játék, bár ennek sok jelentősége nem volt, a kapuig a legritkább esetben jutottak el. Pešić többször kellemetlenkedett a 25. perc körül, de Stojković magabiztosan hárított, vagy épp a védők blokkoltak. A Partizan távoli lövésekkel próbálkozott, Soumah 30 méteres bombája elrepült a kapu mellett, majd Miletić a 16-osról adott le egy lövést, az is mellément. A hazaiaktól Srnićnek volt egy nagy helyzete a félidő vége felé, Stojković hatalmasat védett. A második félidő néma szenvedését Đurđević törte meg a 69. percben egy kapuralövéssel (mellé), a túloldalon a 81. percben kaptak a hazaiak egy szabadrúgást, veszélyesen közel a 16-oshoz, de sikerült a sorfalba rúgni. 

Külön ki kell emelni a meccs negatív főszereplőjét, Danilo Grujić játékvezetőt. Súlyos tévedései voltak, és különös módon mindig a hazaiak javára. Az még hagyján, hogy az 5. percben elnézett egy durva faultot Savićnak (Soumah mezét cibálta, kis híján le is tépte róla, végül csak sikerült a kamerunit földre rántani), de utána két 11-est nem adott meg a Partizannak. Egyiket a 14. percben Tawamba lerántásáért, a másijat a 22. percben, amikor Le Tallec gáncsolta el Jankovićot a 16-oson belül. (Mi több, Jankovićnak még egy sárgát is adott színészkedésért.)

Az egyetlen játékos, aki tényleg kiemelkedő teljesítményt nyújtott, az Vladimir Stojković kapus volt

 

A post shared by FK Partizan (@partizanbelgrade) on

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 16 pont*

2. Vojvodina 15 pont

3. FK Spartak 14 pont

4. FK Voždovac 14 pont

5. Radnički Niš 14 pont

6. FK Partizan 13 pont*

7. Napredak 10 pont*

8. Čukarički 10 pont

9. Mačva 9 pont

10. Mladost 8 pont

11. Zemun 8 pont

12. FK Rad 7 pont

13. Radnik 6 pont

14. FK Javor 4 pont

15. OFK Bačka 4 pont

16. Borac 0 pont*

 

A *-gal jelzett csapatok eggyel kevesebb meccset játszottak

 

Szuperliga, 7. forduló - tippek

 

Zemun - OFK Bačka

A Bačka végre megszerezte első győzelmét a múlt héten, a 9. helyen álló Zemun pedig begyűjtötte a Čukarički és a Radnik skalpját is. A palánkaiaknak úgy kellene a győzelem, de még akár egy döntetlen is, mint egy falat kenyér, a Zemun pedig valószínűleg nem fog óvatoskodni. Nekem a Zemun felé billen a mérleg nyelve, ugyanakkor azt is gondolom, hogy mindkét csapat fog gólt szerezni.

 

Voždovac - Mačva

Első ránézésre akár rá is lehet vágni, hogy a Voždovac a toronymagas esélyes, de én a Mačvát sem írnám le. Bár kicsi az esélye, hogy a 11. helyen álló újonc megszorongatja a 2. helyen lévő belgrádiakat, a lelkes szabácsiak biztosan nem lesznek könnyű ellenfél. Főleg hogy a Spartaktól meg a Radtól elszenvedett vereség után már épp itt lenne az ideje ponto(ka)t szerezni.

 

Mladost - Borac

Két, egykor szebb napokat látott csapat. A Boracnak most már égető szüksége lenne a pont(ok)ra, az utolsó helyen állnak és eddig csak vereségük van. A Mladost 5 ponttal szerénykedik a 12. helyen, ráadásul a Bačka pont őellenük szerezte meg az első győzelmét. Háromesélyes meccs.

 

Napredak - FK Javor

A magabiztos Napredak fogadja a gyengélkedő ivanjicaiakat. Ráadásul a házigazda az előző fordulóban nem játszott - ők lettek volna a Partizan ellenfele, de az a meccs a belgrádiak kérésére elmaradt. A kruševaci csapatban ezen kívül ott van az egyre jobb formában lévő Šljivić és Alivodić, így meglehet, hogy nem terem sok babér a Javornak. (Utóbbiaktól egyébként azt üzenik, hogy a nehéz kezdés ellenére töretlen az optimizmus és az edzői gárdába vetett bizalom.)

 

Radnički Niš - Radnik

A 4. helyen áll most a Radnički, és ezt a pozíciót minden bizonnyal meg is akarják tartani. A 13. helyen álló, mindössze 5 ponttal rendelkező surdulicaiak nem valószínű, hogy komoly nehézséget fognak jelenteni a nišieknek.

 

Vojvodina - FK Spartak

Vajdasági rangadó. Ráadásul a Vojvodinát a héten két kulcsjátékos is elhagyta. Planić a Steaua Bukaresthez igazolt, a gólzsák Malbašić a Teneriféhez. Ez komoly visszaesés lehet az újvidékieknek, a Spartak pedig köszöni szépen, remekül van, a múlt héten döntetlent játszottak a Voždovaccal, előtte győztek a Mačva ellen, ez a mérkőzés pedig akár egy komolyabb hőstett is lehetne a számukra.

 

155. örökrangadó - Crvena Zvezda - FK Partizan

A Rangadó. Európa és a világ futballrangadói között is a legnagyobbak közé tartozik. Nem véletlen, hogy vasárnap ez lesz az egyetlen mérkőzés. Ilyenkor Belgrád lángba borul, fekete-fehér és vörös-fehér zászlók meg transzparensek vannak mindenhol. A szurkolók külön, csak erre az alkalomra tartogatott koreográfiával készülnek. Az egész város tele van rohamrendőrökkel és ilyenkor még az is valamelyik csapat szurkolójává válik, aki amúgy az év többi 364 napján fütyül a focira.

Két, erőtől és önbizalomtól duzzadó csapat lép pályára. Mindkettő továbbjutott az Európa-Ligában, így ezer örömmel fogják egymást fasírozni 90 percen keresztül. Senki ne várjon szép focit vagy izgalmakat. Feszültség lesz, idegesség, taktikai csata és valószínűleg kevés gól (ha lesz egyáltalán). Háromesélyes.

 

Európa-Liga selejtezőkör, rájátszás, visszavágó (FK Partizan, Crvena Zvezda)

 

Videoton (HUN) - FK Partizan 0:4 - összesítésben 0:4

Nagy volt a mellények a székesfehérvári csapatnak, ez a helyzet és ehhez nagyon sokat hozzátett az a teljesen érthetetlen hurráoptimizmus, ami a csapból is folyt a végére. A Partizan pedig jött, látott és azt játszotta, amit mindig is játszik: gyors, agresszív támadófutballt. Ennyi a történet. A Videoton az első gól után (Tawamba, 6. perc) összecsinálta magát, és mintha az összes taktika kiesett volna a fejekből.

Kedves Mindenki, a helyzet az, hogy a szerb ligában az ilyesmit kegyetlenül megtorolják. Ha nem vagy ott fejben 1000 %-osan, és nem akarsz a lefújás pillanatáig csípni-vágni-harapni, és nem akarsz tovább, még tovább hajtani és gólt vágni még a harmadik negyedik akárhányadik gól után is - illetve az utolsó pillanatig hajtani az egyszem becsületgólért, mint a Radnički ellen szerdán a Mladost -, akkor véged van. Ja, és még annyi, hogy a szerb futballisták sokszor hónapokig nem kapnak fizetést a klubok rossz anyagi körülményei miatt.

Szóval, a Partizan kikocogott a gyepre és 35 perc alatt kiütötte a Videotont. Soumah a 6. percben simán megszerezte a labdát, felrobogott vele, lepasszolta az érkező Tawambának, ő belőtte. (0:1) A második gólnál a 24. percben a Partizan játékosai a félpálya körül labdázgattak, aztán hirtelen megindultak, Đurđević két védőt is lerázott, majd középre adta Soumah-nak, aki a kapus hóna alatt begurította. (0:2) A harmadik gólnál már azt csináltak a szerbek, amit akartak. 35. perc, tötyögő Videoton, Tawamba egy kényelmes mozdulattal Jankovićnak passzol, a kis montenegrói kilő, mint egy rakéta, a Videoton védők közül páran tétován utánaindulnak, Janković a középen érkező Đurđevićnek passzol, a védők - tisztesség ne essék szólván - leseggelnek, Đurđević pedig köszöni szépen és labdástul besétál a kapuba. (0:3) A Sírásók pedig túlharsogták az elszörnyedt Videoton-szurkolókat... A második félidő már tisztára olyan volt mint egy átlagos szuperliga-meccs egy jó közepes ellenféllel szemben. A Videoton feltartott kézzel jött ki, a Partizan pedig elfocizgatott. Néha a Vidi is megpróbálta, de annyira gyenge, bizonytalan akcióik voltak, hogy a Partizan-védők vicceket meséltek egymásnak, miközben lekapcsolták őket. A negyedik gól pedig egyenesen kabaréba illő volt a 87. percben. Egy Videoton-kirúgás után röhögve visszaszerezte a labdát a szerb csapat, Đurđević egyet villant, kész, passz, már ott is volt a gól. (0:4) Lehet sírni, lehet mutogatni, lehet bűnbakot keresni, lehet összeesküvés-elméleteket gyártani (némelyik olyan gusztustalan volt, hogy a belem kifordult); a Partizan egy elbizakodott, a meccset félvállról vevő, majd teliszart gatyájú Videoton ellen nyert. Kimondom nyíltan: megérdemelten.

 

A post shared by FK Partizan (@partizanbelgrade) on

 

 

Crvena Zvezda - Krasznodar (RUS) 2:1 - összesítésben 4:4

Majdnem elmaradt ez a meccs, mert amikor az oroszok meglátták a belgrádi stadion gyepét, sírva fakadtak és azt mondták hogy köszönik, de ők ilyen krumpliföldön nem akarnak játszani. Végül valahogy meggyőzték őket, hogy még mindig jobb krumpliföldön játszani, mint csillió eurót kifizetni az UEFÁ-nak büntetés gyanánt. Nem kis meglepetésre végül a Zvezda - foggal-körömmel - kiharcolta a továbbjutást a krasznodari 3:2 után. Csurig tele volt a Rajko Mitić stadion, a hangulat egészen hihetetlen volt. Aztán a 7. percben egy egészen faramuci góllal szerezte meg a vezetést a Zvezda. Milić lőtt rá kb. 18 méterről, a kapus védett, de nem tudta elkapni a labdát, az visszapattant a mezőnybe. Rajković lőhetett rá, de nagyon rosszul találta el a labdát. Az még így is a kapu felé pattogott. A kapus kétségbeesetten próbált védeni, de csak belepaskolnia sikerült. A labda a keresztlécre pattant, onnan pedig be a hálóba. (1:0) A Zvezda a továbbiakban is komolyan gondolta ezt a meccset - meg a továbbjutást -, folyamatosan támadtak, de a kaput csak nem sikerült eltalálni. (Az oroszoknak egy szabadrúgás jutott - mellément -, meg egy gyenge lövés, azt Borjan kifogta.) A második félidő viszont álomszerű kezdést hozott a szerbeknek. Kanga egy fergeteges gólt lőtt a 46. percben, egyből a kezdőrúgás után, vagy 30 méterről. (2:0) Egyre feszültebb lett a meccs, egyre több volt a durvaság. Az amúgy is göröngyös gyepen össze-vissza röpködtek a fűcsomók. Az oroszoknak volt pár veszélyes támadása, de Borjan parádés védéseket produkált. A Krasznodar végül a 82. percben 11-esből szépíthetett, Stojković kaszálta el az egyiküket a 16-oson belül. Granqvist belőtte. (2:1) A Zvezda viszont így is kiharcolta a továbbjutást idegenben lőtt gólokkal. 

 

A post shared by FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk) on

 

 

 

Az Európa-Liga csoportkörében a Partizan a B csoportba került az ukrán Dinamo Kijev, a svájci Young Boys és az albán Skënderbeu társaságába. A Zvezda a H csoportban folytatja, velük együtt az angol Arsenal, a fehérorosz Bate Borisov és a német 1. FC Köln.