Szerb foci

Szuperliga, 13. forduló - tippek

Szombat:

Zemun - Vojvodina

Ezt a meccset muszáj megnyernie a Vojvodinának. Bár a Zemun kemény falat, ha odahaza játszik (megtámogatva a 12. játékosnak számító szurkolótáborral, a Taurunum Boys-szal), a Vojvvidina egyrészt presztízsből sem veszíthet - és igen, a presztízsnek óriási szerepe van a szerb futballban -, másrészt a tabella 2. helyén állnak, mögöttük a Partizan egy ponttal lemaradva, és túl nagy luxus lenne, ha ezt hagynák kicsúszni a markukból. Vélemény? Ha minimális győzelemmel is, de hazaviszi a Vojvodina a három pontot.

 

Crvena Zvezda - Mačva

Belgrádban már kimondva-kimondatlanul az Arsenal elleni EL-meccsre készülnek, így Vladan Milojević vezetőedző valószínűleg nem a legerősebb felállásban küldi a csapatát a pályára. Ráadásul ilyenkor a szurkolók és a média hajlamos elnézni az esetleges gyengébb teljesítményt, mondván, hogy már a “nagy” meccsre kell készülni. Ezt egyébként Szabácson is nagyon jól tudják és valószínűleg meg is dédelgették azt az álmukat, hogy hazavisznek legalább egy pontot a Rajko Mitić stadionból. Szerintem a Zvezda még így is esélyesebb, bár nem tartom valószínűnek a nagy gólkülönbséget.

 

Radnički Niš - Voždovac

Ez egy érdekes meccs lesz. A Voždovac egyértelműen győzni megy Nišbe. A tabellán a 4. helyen állnak, az előttük lévő Partizantól mindössze a gólkülönbség választja el őket. A játékuk magabiztos és lehengerlő, legutóbb a Zemunt 6:1-re tömték ki. Minden azon múlik, hogy a hazaiak össze tudták-e kapni magukat a szünetben, mert ebben az esetben sikerülne döntetlenre abszolválni a meccset. Ha nem, úgy akár csúfos niši vereség is lehet a vége.

 

Čukarički - FK Javor

Rossz a hangulat a Banovo Brdo-i stadion környékén. Mudrinskit a Partizan ellen kiskanállal szedték össze, ha kis szerencséje van, talán valamikor tavasszal pályára léphet. Talán. Rajta kívül még két sérültje van a belgrádiaknak és mindkettő komoly érvágás is nekik. Az ivanjicaiak így jó eséllyel akár ponto(ka)t vihetnek haza, ami kifejezetten jól jönne nekik, tekintve, hogy a tabella legalján kicsit sűrű a mezőny, az utolsó három helyezettnek (Bačka, Javor, Borac) egyaránt 7-7 pontja van. Nekem ez a meccs háromesélyes.

 

FK Rad - Spartak

Kötelező vendéggyőzelem. Kész, passz, ehhez nincs mit hozzátenni. A Rad nyűglődik, a Spartak lendületes, aggresszív játéka akár a kiütéses győzelmet is hozhatja, hazai pálya ide vagy oda.

 

Vasárnap:

OFK Bačka - Borac

Alsóházi rangadó. A Boracnak beindulni látszik a szekere, a palánkaiak legutóbb kicsikartak a Mačva elkwn egy döntetlent, de azt megelőzően a Radnik is és a Radnički is átlépett rajtuk. Mindkét csapatnak égető szüksége van a győzelemre. Feszült mérkőzés lesz, én a Boracot tartom esélyesebbnek.

 

Radnik - FK Partizan

A Partizan már a Skenderbeu elleni EL-meccsel van elfoglalva (ehhez az albánok már hozzájárultak azzal, hogy megkezdték a sajtóban a pszichés hadviselést), így egyfelől a kulcsjátékosok biztos pihenni fognak, másrészt a Dinamo Kijevtől kapott pofon és a Čukarički elleni botrányos, gól nélküli döntetlen sem múlt el nyomtalanul. Nehéz meccs lesz ez a belgrádiaknak - egyes rosszindulatú pletykák szerint Miroslav Đukić vezetőedző alatt is egyre jobban inog a kispad -, Surdulicán meg valószínűleg kaján vigyorral figyelik a Partizan vergődését. Muszáj lenne győznie a Partizannak, de a döntetlen sem kizárt.

 

Mladost - Napredak

A forduló (vidéki) rangadója. A Napredak legutóbb óriási meglepetésre megverte a Crvena Zvezdát, a Mladost viszont bukdácsol, legutoljára 3 fordulóval ezelőtt tudtak döntetlent játszani a Spartakkal, a többin kikaptak. Mellettük szól még az, hogy otthon játszanak. A Napredak viszont duzzad az energiától és az önbizalomtól, az egyre inkább szárnyakat kapó Alivodićra garantáltan számíthatnak. Vélemény? Vendéggyőzelem.

VB-selejtező: Szerbia - Grúzia 1:0

 

Hát ez valami rémes volt. Telt ház a Rajko Mitić stadionban, pattanásig feszült idegek, és a grúzok sem tűntek túlságosan jókedvűnek. (Ki szeretné, ha elmenne valahova vendégségbe és a vendéglátók a welcome drink helyett közölnék vele, hogy ugyan legyen már olyan drága, és hagyja magát cipóra verni?...) Erős szerb kezdés, a grúzok valamikor a 10. perc körül kezdtek felocsúdni, akkor viszont támadni is kezdtek, eléggé kellemetlenül, a 16. percben Stojkovićnak közbe kellett avatkozni. De már jött is az újabb szerb támadás. És az újabb. És az újabb. De mindegyik mellément, Ljajić lövése ugyanúgy, mint Mitrovićé vagy Tadićé. Nagyon idegesen játszottak a szerbek. A grúzok a 38. perc körül próbálkoztak, Kakabadze lőtt rá (Stojković védett), egyből szerb kontra, Tadić lövését blokkolta a grúz kapus. És így tovább. Ljajić kétszer is próbálkozhatott a félidő vége előtt, először akcióból, aztán szabadrúgásból, mindkettő mellément. A második félidőre aztán egy mindenre elszánt szerb csapat jött ki és szögezte oda a grúzokat a 16-osuk köré. (A szurkolók közben a "Marš na Drinu" katonadalt énekelték.) Folyamatosan támadtak a szerbek, eredménytelenül. A feszültségre még rátett egy lapáttal, hogy a csoport másik élet-halál meccsén Írország megszerezte a vezetést Wales ellen az 56. percben. Aztán a 69. percbenegy pillanatra minden szerb szív megállt, amikor egy szögletnél Matić a nagy kavarodásban rátűzte, egy védő pedig a gólvonalról mentett... De nem kellett már sokat várni. A 75. percben Ivanović száguldott fel a labdával, majd jobbra passzolta Mitrovićnak. Mitrović átküldte a túloldalra, ott pedig az atomóra-pontossággal érkező Prijović belőtte. (1:0) A gól után eleinte úgy tűnt, hogy beállnak a szerbek bunkerfutballra, de végül csak egy rettenetesen feszült negyedóra lett belőle, az utolsó 5 percben meg már az egész stadion talpon volt. Aztán mikor a lengyel játékvezető lefújta a meccset, a szerbek - játékosok, edzők, szurkolók - egymásra borulva, könnyezve ünnepeltek, tűzijátékkal a Rajko Mitić stadion felett.

Zászlók, fények, tűzijáték: Szerbia ünnepli, hogy 2010 után újra világbajnokságon játszhat

 

Helyszín: Rajko Mitić stadion, Belgrád

Vezette: Pawel Gil (POL)

 

Szerbia: Stojković - Ivanović, Maksimović, Tošić - Rukavina, Matić, Gudelj, Kolarov - Ljajić (Prijović, 61.), Mitrović (Milivojević, 76.), Tadić (Kostić, 88.)

 

Grúzia: Makaridze - Kakabadze, Kashia, Khocholava, Navalovski - Kazaishvili, Gvilia, Kankava, Aburjania (Dvalishvili, 82.), Jigauri (Hufnagel, 86.) - Kvilitaia (Merebashvili, 78.)

 

Gólszerző: Prijović (75.)

Sárga lap: Matić (43.), Maksimović (70.), Prijović (75.), ill. Kvilitaia (19.), Gvilia (86.)

 

A D csoport végeredménye:

1. Szerbia 21 pont

2. Írország 19 pont

3. Wales 17 pont

4. Ausztria 15 pont

5. Grúzia 5 pont

6. Moldova 2 pont

Tipp: Szerbia - Grúzia VB-selejtező

 

Szikrázó feszültség honol Szerbiában a válogatott körül, az egész ország lélegzet-visszafojtva várja a találkozót. A szerbek a D csoport élén állnak, de mögöttük Wales mindössze egy ponttal van lemaradva, a harmadik helyezett Írországnak is csak két pont a hátránya az éllovashoz képest. A szerbeknek nyerniük kell, nincs semmilyen más opciójuk. A grúzok az ötödikek a csoportban, ugyanakkor nem egy egyszerű ellenfél, mert eddig mindössze Wales és a mostani házigazda szerb válogatott tudta őket legyőzni, mindenki mással ki tudák csikarni a döntetlent. A szerbek őszintén remélik, hogy a márciusi győzelmet sikerül megismételni. Valószínűleg nagyon sokat fog számítani a hazai pálya és a közönség. Külön érdekesség, hogy a walesi és az ír csapat is most játszik egymás ellen, ritka feszült este várható. Még annyi, hogy állítólag Slavoljub Muslin szerb szövetségi kapitány ezen a meccsen akar újonco(ka)t avatni, valószínűleg azok után, hogy az osztrákok elleni meccsen többen csapnivalóan gyengén játszottak, főleg a védelemben.

Vélemény? Szerbia megcsinálja. Lehet, hogy belehalnak, de megcsinálják. 

VB-selejtező: Ausztria - Szerbia 3:2

 

Pedig egész jól indult a meccs a szerbeknek. Bátran kezdtek, Milivojević már a 11. percben megszerezte a vezetést. (0:1) Eddig minden jó volt. Eddig volt jó minden. Mert az osztrákoo nem csinálták össze magukat, látszott, hogy felkészültek az ellenfélből és nem magasba emelt kézzel állnak hozzá a mérkőzéshez. A 25. percben ki is egyenlítettek Burgstaller góljával. (1:1) Ami ezután jött, az maga volt a masszív szerb rémálom. A válogatott játéka szétesett, idegesen, kapkodva játszottak és kizárólag Vladimir Stojković kapusnak köszönhették, hogy az osztrákok nem tömték ki őket még ennél is jobban. Az első félidő végén Tadićnak volt egy óriási helyzete, utána a második félidőben már az osztrákoké volt a terep. Talán a 70. perc körül volt a szerbeknek említhető megmozdulása (Milivojević lőtt mellé), aztán a 76. percben jött a hidegzuhany: Ausztria megszerezte a vezetést Arnautović góljával. (2:1) A szerbek szélsebesen és kétségbeesetten támadni kezdtek, a 83. percben Matić befejelt egy szögletet, kiegyenlítettek. (2:2) Itt már mindenki hátra akart dőlni, de az osztrákoknak még volt egy tartalék patronjuk: a 90. percben egy szerb 16-os körüli labdázgatás végén Schaub váratlanul rátűzte, Stojković csak döbbenten nézte, ahogy a labda a hálóba vágódik. (3:2)

20 000 szerb szurkoló volt ott az Ernst Happel stadionban

 

Tények:

Helyszín: Ernst Happel stadion, Bécs

Vezette: Pavel Královec (CZE)

 

Ausztria: Lindner - Bauer, Dragović, Danso, Wöber - Grillitsch (Lazaro, 77.) Baumgartlinger, Ilsanker, Arnautović - Kainz (Schaub, 61.) - Burgstaller (Gregoritsch, 82.)

 

Szerbia: Stojković - Ivanović, S. Mitrović, Nastasić - Rukavina (Ljajić, 69.), Milivojević, Matić, Koladov - Gačinović (Prijović, 87.), A. Mitrović, Tadić

 

Gólszerzők: Burgstaller (25.), Arnautović (76.), Schaub (90.), ill. Milivojević (11.), Matić (83.)

Sárga lap: Wöber (43.), Ilsanker (44.), Burgstaller (55.), Bauer (70.), Dragović (90+2.)

 

A D csoport jelenlegi állása:

1. Szerbia 18 pont

2. Wales 17 pont

3. Írország16 pont

4. Ausztria 12 pont

5. Grúzia 5 pont 

6. Moldova 2 pont

 

Szuperliga, 12. forduló (2017. szeptember 29. - október 1.)

 

Vojvodina - Mladost 2:0

Ha azt mondom, hogy nem volt egetverő az iram, még finoman fogalmaztam. Álmoskás első félidő, a hazaiak támadgattak - olykor, elvétve -, a vendégek még azt se. A második félidő elején a Mladost megemberelte magát, volt néhány veszélyes megmozdulásuk, helyenként nem sokon múlt a gól. Aztán elfogyott a szusz a lučaniakból, a meccs hátralévő részét a Vojvodina már rutinból megoldotta. Kojašević a 82. percben egy bombagóllal szerezte meg a vezetést, a futballt leginkább csak mímelő vendégek közül ketten eredtek a nyomába - ők is némi spéttel -, Kojašević átszlalomozott közöttük és bevágta. (1:0) Aztán Kojašević, ha már így benne volt, betalált a 89. percben is. A szituáció hasonló volt az előzőhöz, a védők messze lemaradtak, most még a kapus is kifutott, Kojašević simán kicselezte és begurította a labdát a hálóba. (2:0)

 

Mačva - OFK Bačka 1:1

Lendületesen kezdtek a vendégek, a vezetést azonban a szabácsiak szerezték meg a 10. percben. Obrovac száguldott a kapu felé, a kifutó kapus elsodorta, a bíró a 11-es pontra mutatott. Lazarević belőtte. (1:0) A nem túl eseménydús félidő végén kiegyenlített a Palánka, Klisura fejelt be egy szögletet. A második félidőben már leginkább pankrátorkodás folyt, annyira, hogy a vendégek hátvédjét, Vargát a sokadik szabálytalansága (és a második sárga lap) után lezavarta a pályáról a játékvezető az 55. percben. Focit innentől kezdve már csak nyomokban tartalmazott a mérkőzés.

 

Borac - Radnik 3:1

Újabb čačaki győzelem. Bátran kezdett a Borac és teljesen megérdemelten szerezte meg a vezetést a 20. percben Mateus góljával. (1:0) A Radnik hajtani kezdett az egyenlítő gólért, támadtak, és végül sikerült aztán gólt lőniük - más kérdés, hogy a saját kapujukba. A 41. percben Mateus cselezett a 16-os jobb szélén, majd be akarta adni. A labda megpattant Pantelićen, és a védőről egyenesen a hálóba vágódott. Öngól. (2:0) A 66. percben aztán sikerült az ellenfél kapujába is betalálni, egy előreívelt szabadrúgást Purović pöckölt meg. (2:1) A végig lehengerlően és látványosan játszó Borac viszont nem állt meg. Támadás támadást követett, a sokszor csak lézengő surdulicaiak tényleg a vakszerencsének köszönhetik, hogy nem kaptak több gólt, mert sem a védelem, sem a kapus nem volt valami nagy formában. És bátraké a szerencse: a 84. percben, egy egészen laza, már-már nemtörődöm támadás végén újra Mateus kapta a labdát, a brazil csatár pedig köszönte szépen az újabb lehetőséget és belőtte. (3:1)

 

Voždovac - Zemun 6:1

Gólzáporos, kiütéses győzelem a Voždovac részéről, a Zemun az utolsó percben tudta kicsikarni a szépítést. Lehengerlően, aggresszíven játszottak a hazaiak, idő kérdése vokt csak, hogy mikor lesz a határozottan életveszélyes támadásaikból gól. Sokat nem kellett várni, a nagyüzem a 17. percben beindult. Egy beívelő szögletet Mihajlov fejjel megtolt, a labda megpattant Asanin, úgy vágódott a kapuba. Öngól. (1:0) És nem volt megállás. Folyamatosan támadott a Voždovac. A 20. percben 11-est kaptak Pavlović buktatásáért. Luković belőtte. (2:0) A 35. percben Georgijević cselezte át magát a védelmen és lőtte be a harmadikat a hazaiaknak. (3:0) A 43. percben ugyanő 17 méterről lőtt bombagólt. (4:0) Sőt. A második félidő 59. percében egy rosszul sikerült kirúgás után újra a Voždovacnál volt a labda. Ješić cselezett, majd Georgijevićnek passzolt, ő pedig rálőtt és betalált. Mesterhármas. (5:0) És itt még mindig nem volt vége. Duronjić cselezgetett a bal oldalon, majd Lukovićnak passzolt, Luković meg gondolt egyet és 16-ról rátűzte. Jól tette. (6:0) A porig alázott Zemun végül a 90. percben “talált” egy gólt, Lasickasnál volt a labda, nekiiramoditt és vagy 20-ról rálőtt. Betalált. (6:1)

 

FK Javor - FK Rad 3:2

Hosszú-hosszú idő után végre újra győzelmet aratott a Javor. (Utoljára az 1. fordulóban győztek, akkor is a Borac ellen, 1:0-ra.) Pedig a Rad kezdte a gólgyártást a 11. percben Volkov találatával. (0:1) Sokat nem kellett várni az egyenlítésre, 3 perc múlva egy jobb oldalról érkező támadás végén Ivanovski kapta a labdát és lőtte be. (1:1) Ettől életre keltek az ivanjicaiak, támadtak, a 39. percben mégis a Rad szerezhetett újra gólt. Egy védő próbált tisztázni, de a labda Ajković elé pattant, ő pedig ha már ott volt, rálőtt, és be is talált. (1:2) A Javor viszont nem adta fel. Az 57. percben egy kontratámadás végén Krnićhez került a labda. Krnić felszáguldott, kicselezte a kifutó kapust, rálőtt, egy védő még blokkolt, a labda visszakerült Krnićhez, ő újból rálőtt és most már be is talált, és köznen még egy kötényt is kiosztott. (2:2) A 87. percben pedig jött a hidegzuhany: az egészen megtáltosodott Javor egy remek támadás végén átvette a vezetést Kovačević lehetetlen szögből érkező fejesével. (3:2)

 

FK Spartak - Radnički Niš 4:2

Már a 4. percben vezettek a nišiek, buktatásért 11-est kaptak.Pavkov állt a labda mögé, Ostojić először kivédte a lövést, a labda visszapattant Pavkovhoz, másodszorra már nem hibázott. (0:1) A Spartak aztán tűz alá vette a Radnički kapuját, a vendégek levegőt se kaptak, végül a 39. percben Ivanović találatával sikerült kiegyenlíteni. (1:1) Két perc múlva pedig már a vezetést is átvették, Radovanović fejelt be egy szögletet. (2:1) A második félidőben ugyanilyen lehengerlő stílusban játszott a Spartak, a 47. percben meg is volt a harmadik találat; egy kis híján elszúrt támadás végén Stojković csak betalált. (3:1) A Radničkinak csak erőlködésre futotta, a Spartaknak viszont még egy gólt sikerült összehozni, a 82. percben Radovanović - csakúgy, mint a 41. percben - befejelt egy szögletet. (4:1) (Egyébként a Spartak-féle gólöröm külön megérne egy misét, eskü.) A nišieknek végül csak futotra egy második gólra, a 87. percben Pavkov talált be ismét. (4:2)

Játékosok és szurkolók együtt ünnepeltek meccs után

 

Svi mi govoreee da sam zaludjen..a ja verujem..u tvoje pobede..za njih ja borim seeee Daj gol leealee daj gol leealee..

A post shared by FC Spartak (@fcspartaksubotica) on

 

 

Napredak - Crvena Zvezda 1:0

A forduló mennydörgő pofonját a Crvena Zvezda kapta, ráadásul még házhoz is mentek érte. Pedig nem lehet azt mondani, hogy a Zvezda ne támadott volna. Támadtak, a szokásos stílusukban. De a Napredak úgy döntött, hogy felveszi a kesztyűt. (Helyenként azért szerencséjük is volt.) Volt azért a házigazdáknak is néhány bátor próbálkozása, de a meccset a Zvezda uralta - hiába. Rengeteg volt a durvaság, a belemenés, röpködtek mindkét oldalon a sárga lapok, Milorad Mažić játékvezetőnek nem lehetett egyszerű dolga. A két félidő játékképe nagyjából megegyezett, Zvezda-fölény, itt-ott néhány hazai próbálkozás és egymás aprítása. A Zvezda szurkolótábora egyre türelmetlenebb lett, a második féludőben állt is a játék, mert petárdák és füstgyertyák repültek be a pályára a vendégszektorból. Aztán valahogy lenyugodtak a kedélyek, de a Zvezda képtelen volt gólt lőni. A végén közel 10 percet hosszabbított a játékvezető (a szurkolók, meg a temérdek fetrengés miatt). Robbanásközeli volt a hangulat, amikor aztán a 90+7. (!) percben megindult a Napredak. Mitrović kapta a labdát, 18 méterről rálőtt és egy hatalmas gólt ragasztott a kapu kellős közepébe. (1:0)

 

FK Partizan - Čukarički 0:0

Rémes, fájdalmas, gól nélküli döntetlen, az a kínszenvedős fajta. A Partizannak szemmel láthatóan megártott a Dinamo Kijev elleni meccs, a játékosok csak kóvályogtak a pályán, a Čukarički pedig mintha nem tudott volna mit kezdeni azeléjük tálalt lehetőséggel. Egyértelműen a vendégek akarata érvényesült, de mintha a kritikus pillanatokban maguk sem hitték volna, hogy akár mind a három pontot hazavihetik a Jugoszláv Néphadsereg egykori stadionjából. A Partizannak volt néhány vérszegény, sápadt próbálkozása, de a kapus behunyt szemmel kivédte mindet. Az egyetlen esemény, ami a kedélyeket felborzolta, az Mudrinski és Everton összecsapása volt a 81. percben, aminek a végén a Čukarički csatárát kiskanállal kellett összeszedni és hordágyon levinni. (Az első hírek szerint Mudrinski lábtörést szenvedett, már meg is műtötték, minimum 6 hónapot ki kell hagynia.)


A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 28 pont

2. Vojvodina 25 pont

3. FK Partizan 24 pont

4. Voždovac 24 pont

5. FK Spartak 22 pont

6. Radnički Niš 21 pont

7. Čukarički 20 pont

8. Napredak 17 pont

9. Radnik 15 pont

10. Mačva 13 pont

11. Zemun 13 pont

12. Mladost 12 pont

13. FK Rad 8 pont

14. OFK Bačka 7 pont

15. FK Javor 7 pont

16. Borac 7 pont

Európa Liga, csoportkör (Crvena Zvezda, FK Partizan)

 

1. FC Köln (GER) - Crvena Zvezda 0:1

A Zvezda valószínűleg úgy állt hozzá, hogy a legjobb védekezés a támadás; fogták magukat, kimentek a pályára és egyből arcon harapták a házigazdákat, akiket szemmel láthatóan meglepett az agresszív kezdés és nehézkesen reagáltak a már a mérkőzés elején kapujukra zúduló lövésekre. A vezetést - egyúttal a győzelmet jelentő gólt - a 30. percben szerezték meg a szerbek egy kontratámadásból, aminek a végén Boakye bombalövése beakadt a hálóba. (0:1) Lehetett volna akár nagyobb us a gólkülönbség, a Zvezdának volt még néhány bátor próbálkozása, a Köln pedig teljesen lebénult a góltól és nagyon nehézkesen reagáltak a láthatóan váratlan helyzetre. A második félidő aztán fogcsikorgató bunkerfutballt hozott, a Köln elkeseredetten támadott, a Zvezda beszorult a 16-osa köré és elszántan védekezett. Sikerrel. Ha valakinek sikerült betörnie - nem kis meló árán - a 16-oson belülre, egyből három védő ugrott rá, a távoli lövések pedig rendre elkerülték a kaput, esetleg Borjannak kellett közbeavatkoznia. A legveszélyesebb talán az a pillanat volt, amikor Jojić - sokadik próbálkozásra - telibe találta a kapufát. Egyszerűen semmi nem jött össze a németeknek, a végére el is fogyott az erejük, a Zvezdának pedig még itt is volt energiája egy veszélyes támadásra, a Köln a szerencséjének köszönheti, hogy nem lett belőle 0:2.

Richmond Boakye, a meccs hőse

 

Doneo je tri boda i veliku radost #fkcz #uel #crvenazvezdafk #zvezda #czv

A post shared by FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk) on

 

 

FK Partizan - Dinamo Kijev (UKR) 2:3

Mennydörgő pofonba szaladt bele a Partizan, ráadásul házhoz szállították nekik. Sommásan fogalmazva: az első félidőben a szerbek megmutatták, hogy kell focizni, a másodikban meg azt, hogyan nem szabad. Az első játékrészben több támadása volt a hazaiaknak, Tawamba és Soumah nem egyszer veszélyeztették a kaput, a túloldalon Kravecnak volt egy távoli lövése, Stojković védett. Aztán a 34. percben Tawambánál volt a labda, kerülgette a védőket, majd Ožegovićnak tálalt, aki nem teketóriázott, belőtte. (1:0) Nem sokkal később, a 42. percben egy kontratámadás végén Soumah passzolt Tawambának, ő pedig egy 16 méteres bombát küldött a kapu felé, betalált. (2:0) A félidő végén egyébként Kádár Tamás majdnem gólt szerzett. A Partizannak. Kádár ugyanis haza akart adni, de valahogy sikerült rémesen elszúrnia, a labda zokogva gurult a kijevi kapu felé, a kapus sikoltozva utána, és éppen hogy sikerült megmenteni, a legutolsó pillanatban. Aztán a jóég tudja, mi történt a szünetben, a második félidőben a Dinamo támadott, a Partizan ellenállt, az 54. percben pedig eljött a végzetes pillanat. Szabadrúgást kaptak az ukránok, a sorfal valahol a 11-es pont magasságában volt, a lövés elszállt, a sorfalban álló Ožegović pedig egy nagyon szerencsétlen mozdulattal felemelte a karját. Persze, hogy telibe találta a labda. 11-es. Moraes állt a labda mögé, belőtte. (2:1) A Partizan hajtani jezdett, Ožegovićnak több helyzete is volt, látszott, higy nagyon szeretné jóvátenni az előbbi hibát, de nem sikerült, se neki, se senkinek. Ellenben a 68. percben kiegyenlített a Dinamo. Bujalszkij egy jobbról érkező beadást pöccintett a kapuba. (2:2) A Partizanból egyre jobban fogyott a szusz, aztán a 84. percben jött a hidegzuhany. Moraes megszerezte a vezetést a vendégeknek. Bujalszkij zsonglőrözött a labdával, rálőtt, a labda telibe találta a kapufát, aztán visszapattant Moraes elé, ő is rálőtt, ő már betalált. (2:3)

Tawamba gólját ünneplik a Partizan játékosai. Itt még volt minek örülni

 

 

Szuperliga, 12. forduló - tippek

 

Szombat:

Mačva - OFK Bačka

Mindkét csapat kikapott az előző fordulóban, mindkettő 3:1-re. A Bačka az eddig szerzett 6 pontjával a 14. helyen áll, a szabácsiak ugyanakkor visszacsúsztak a 9. helyről a 12.-re, amit valószínűleg sürgősen orvosolni akarnak. A bátran, lendületesen játszó, oroszlánszívű Mačvának ez valószínűleg sikerülni is fog.

 

Borac - Radnik

A Borac a múltkor már a feltámadás jeleit kezdte mutatni, bár a Čukarički ellen a múlt héten vereséget szenvedtek és sok esélyük nem is volt. A Radnik a 8. helyen áll (pont a Čukarički alatt eggyel...), az előző fordulóban magabiztos győzelmet arattak a Bačka ellen és valószínűleg arra készülnek, hogy a sereghajtó sem fog túl nagy gondot okozni. Kérdés, hogy a Borac mennyire tudja összekapni magát.

 

Voždovac - Zemun

Belgrádi rangadó. A Voždovac a találkozó esélyese, a Zemun leginkább minimális gólkülönbségű győzelmekkel és döntetlenekkel lavírozik a középmezőnyben. Feszültség és küzdelem biztosan lesz, ha a Zemun nem akar nagyon kikapni, akkor muszáj lesz odatennie magát.

 

FK Javor - FK Rad

Alsóházi rangadó két, valaha szebb napokat látott csapattal. Egyiküknél sem fut a szekér, egyik motiválatlanabb, mint a másik. A Rad a Partizantól kapott ki az előző fordulóban, ráadásul úgy, hogy sikerült kiegyenlíteniük, de nem tudták tartani az eredményt, míg a Javor a Radničkitól kapott ki egyetlenegy góllal. Mindkét csapatnak égető szüksége lenne a győzelemre, a pont(ok)ra. A Rad talán egy fokkal harcosabb, ráadásul nekik ott van a szurkolótáboruk is, a United Force, akik mindenhová elkísérik őket.

 

FK Spartak - Radnički Niš

Elsöprően játszó, lehengerlő Spartak (ráadásul odahaza) vs. komoly gondokkal küszködő, ímmel-ámmal játszó Niš. A szabadkaiak az előző fordulóban egy nagyon felejthető döntetlent játszottak a Zemunnal, most egészen biztosan meg akarnák mutatni, hogy ki az úr a háznál. Az eggyel előttük álló Radnički egy csapnivaló mérkőzést tud csak felmutatni, ahol egyszem 11-essel nyertek a még náluk is rémesebben játszó Javor ellen. Ha a nišieknek van vér a pucájában, kihozhatják döntetlenre ezt a találkozót, de ezen kívül minden a Spartak mellett szól.

 

Vasárnap:

Napredak - Crvena Zvezda

A Zvezda most duzzad az önbizalomtól, hisz megverték a Köln csapatát az Európa Ligában, őket pedig a hasonlóan bizakodó Napredak várja, akik 3:1-re kiütötték a Mačvát az előző fordulóban, azelőtt meg egy szürreális döntetlent játszottak a Partizannal. A meccs esélyese így is a Zvezda, de Kruševacon nagyon bíznak abban, hogy talán egy pontot sikerül otthon tartani. Hátha.

 

FK Partizan - Čukarički

Újabb belgrádi rangadó. A Partizan még mindig kóvályog a Dinamo Kijevtől bezsebelt, méretes pofontól, a Čukarički pedig ezzel nagyon is tisztában van. Akármi legyek, ha Banovo Brdo-ban most nem dörzsölik elégedetten a markukat és nem álmodnának titokban a Partizan skalpjáról. A Partizan viszont nem engedhet meg magának egy újabb fiaskót. Feszült, szikrázó meccs lesz, még az is lehet, hogy háromesélyes.

Tippek - Európa Liga (Crvena Zvezda, FK Partizan)

 

1. FC Köln - Crvena Zvezda

Ez egy érdekes meccs lesz. Kölnben nyugodtan készülnek a találkozóra, Peter Stöger vezetőedző szerint ugyanolyan mérkőzés lesz a belgrádiak elleni, mint a vasárnapi Bundesliga-találkozó az RB Leipzig ellen. Hozzátette, hogy ugyanakkor tisztában vannak azzal is, hogy a Zvezda jelenleg uralja a szerb futball-ligát és nem véletlenül jutottak el a csoportmérkőzésekig. Azt már a blogger teszi hozzá, hogy ha a Zvezda a legjobb formáját hozza csütörtökön, akkor akár meg is szorongathatják a kölnieket. Minimálisnak tartom az esélyét a vendéggyőzelemnek, de talán némi szerencsével összejöhet a döntetlen. Egy biztos: egyik csapat sem akar kikapni.

Apró érdekesség, hogy jelenleg a Köln játékosa az a Miloš Jojić, aki - még a Partizan játékosaként - 2013 májusában, a 144. örökrangadón a 89. percben bevarrta a mérkőzés egyetlen (és győztes) gólját a Zvezda ellen. A Rajko Mitić stadionban erre nyilván nagyon jól emlékeznek még. Ha Jojić holnap pályára lép, egészen biztosan mindent meg fog tenni, hogy az emlékeket újra felidézze...

Miloš Jojić

 

A post shared by Milos Jojic (@_zeka92) on

 

 

FK Partizan - Dinamo Kijev

Kádár Tamásék már megérkeztek Belgrádba, bár két húzóemberüket, Dieumerci Mbokanit és Oleg Guszevet otthon kellett hagyniuk. A Partizan ezt a meccset (is) szurkolók nélkül lesz kénytelen lejátszani, még mindig érvényben van az UEFA tiltása. Nyilván sok újat nem mondok azzal, hogy ez egy percig nem aggasztja a szerbeket. Miroslav Đukić vezetőedző nagy meccset vár. "Nem engedhetjük meg magunknak azt, amit a Rad ellen, az ilyenért Európában már komoly árat kell fizetni. Fontos a védelem szilárdsága, nem szabad gólt kapnunk ésbmindenképpen győznünk kell", nyilatkozta.

A blogger tippje: kemény, feszült találkozó várható, olyan, mint a Videoton elleni hazai, fogcsikorgatós döntetlennel. (Ha nagyon optimisták vagyunk, akkor talán, talán egy nagyon minimális hazai győzelem. De csakis felhőtlen optimizmus esetén.)

 

Szuperliga, 11. forduló (2017. szeptember 24.)

 

Zemun - FK Spartak 1:1

Lehengerlően kezdett a Spartak, futószalagon hozták a helyzeteket, a vezetést viszont a Zemun szerezte meg. Az első támadásukat mindárt gólra is váltották a 22. percben, Dimić talált be. (1:0) A válasz a 35. percben jött, Hajdin 16-ról rátűzte és bombagólt lőtt. (1:1) A meccs további részében szinte végig a szabadkaiak támadtak, a Zemun elsősorban a kapusának köszönheti, hogy a sokszor látványos, élvezetes támadásokból végül nem lett gól. A túloldalon Ostojićnak mindössze egyszer kellett közbelépnie egy szabadrúgásnál, ezen kívül legfeljebb süttethette magát a késő szeptemberi nappal, mert dolga nem volt.

A meccs egyik jelenete

 

A post shared by FC Spartak (@fcspartaksubotica) on

 

Crvena Zvezda - Vojvodina 2:0

Sokásos masszív, lehengerlő kezdés a Zvezdától + Rockov kapus hősies védései. Ez volt a 29. percig - habár előtte Pešićnek egyszer sikerült kicseleznie a Vojvodina kapusát, a bíró les miatt nem adta meg a gólt. A 29. percben aztán egy kontratámadás végén Boakye kapta a labdát, ő önzetlenül lepasszolta Donaldnak. A suriname-i rálőtt, a labda eltalálta a kapus kezét, úgy vágódott a hálóba. (1:0) A Vojvodina a félidő vége felé jutott fel először a Zvezda kapujáig, Bubalo a 11-es pont magasságában kapta a labdát és teljes erőből fölélőtt. Živkovićnak is jutott egy vézna kapuralövés, de csak arra volt jó, hogy Borjan kapus el ne aludjon. A második félidő sem hozott változást, a Zvezda birtokolta a labdát, támadott, Rockov védett, mint egy kisangyal, végül a 63. percben kapitulált Kanga 22 méterről megküldött, lapos lövésénél. (2:0) Az újvidékieknek a meccs végén jutott egy helyzet, a koreai Park mellélőtte.

 

Čukarički - Borac 2:0

Nyomasztó volt a Čukarički fölénye, már az első félidőben látszott, hogy a Borac itt legfeljebb szerencsével fog tudni gólt szerezni, már ha egyáltalán sikerül feljutni a belgrádi kapuig. Mindenesetre az első félidő alapján Saša Mišić kapus megérdemelné, hogy aranyba foglalják a kesztyűjét Čačak főterén, mert rajta és a bravúrjain múlt, hogy  a Čukarički bem vezetett már az első játékrészben több góllal. Végül, mivel semmi sem tart örökké, az 55. percben a hazaiak csak bevették a Borac kapuját, de azt is úgy sikerült, hogy egy beívelést Mišić hajszálpontosan a két lépéssel odébb álló Mudrinski elé paskolt, Mudrinski pedig - miután mind a 10 ujját megnyalta az ölébe pottyanó lehetőségtől - be is lőtte jól. (1:0) Itt a Borac is megpróbálkozott egy kontrával, de a 22 méterről leadott lövés a kapufán csattant. Nem sokkal később megint egyenlíthettek volna, akkor meg Sajčić fejelt mellé. És hát a karma, a sors meg a gravitáció törvényeinek megfelelően az ilyesmi megbosszulja magát... A 68. percben egy látványos támadást vezetett a Čukarički. Bogosavac lerázta a védőt, Mudrinskihoz passzolt, Mudrinski a mérnöki pontossággal érkező Docić elé tálalt, akinek már csak be kellett lőnie. (2:0) Utána a Borac is próbálkozott, de se szabadrúgásból, se gondosan kivitelezett (és kis híján elszúrt) támadásból sem sikerült betalálni.

 

Radnički Niš - FK Javor 1:0

A Javor már a 4. percben 10 emberre fogyatkozott, Tripkovićnak ennyi kellett, hogy összeszedjen két sárgát, az elsőt egy niši játékos lekönyökléséért, a másikat műesésért. A Radnički meg - ez az igazság - különösebben nem szakadt meg a győzelemért, bár így, ezzela minimálus erőbedobással is simán uralták a mezőnyt. Az egyetlen gól a 39. percben jött, méghozzá 11-esből, Stojanović buktatásáért. A büntető előtt még volt egy bunyó is, csak hogy mindenki tudja, hol a helye, aztán Pavkov higgadtan belőtte a 12-est. (1:0) Közben a szurkolók a niši vezetőség fejét követelték skandálva. A második félidőben már odatették magukat az ivanjicaiak, Amanović többször is egyenlíthetett volna, de a kapus védett. A meccs egyre kínosabb lett, a Javor továbbra is vergődött, a Radničkimeg nem volt hajlandó többre a minimális erőkifejtésnél. A meccs végén taps helyett füttykoncert, pfújolás és a szurkolók dühös skandálása jutott nekik.

 

Napredak - Mačva 3:1

Az első félidőben még egészen kiegyenlített volt a mezőny, mindkét oldal serényen vezette a támadásokat, aztán a 35. percben Markoski egy parádés góllal megszerezte a vezetést a hazaiaknak. (1:0) A Mačva egy szemfüles kontrából egyenlített a 41. percben. Matić ellopta a labdát a kruševaciaktól, megindult, majd lepasszolta Adamovićnak, aki kipókhálózta a jobb alsó sarkot. (1:1) A második félidő aztán már a hazaiakról szólt, egészen pontosan Vukanovićról, aki egyből a 49. percben egy remek góllal visszaszerezte a vezetést a Napredaknak. (2:1) Utána még a 75. percben is betalált, biztos, ami biztos. (3:1) A Mačvának is voltak próbálkozásai, de egyik sem vokt annyira határozott, hogy akár csak szépítsenek.

 

FK Rad - FK Partizan 2:4

Idegtépően vontatott, ásítozós első félidőt hozott ez a meccs, ahol a Parrizan már a 15. percben vezetett Ožegović góljával (0:1), a 28.-ban már kétgólos volt a vendégek előnye, Mitrović megszerezte első gólját a Partizan színeiben. (0:2) A Rad mindössze két súlyos sérülést és az ezzel járó elmaradhatatlan cserét tudta csak felmutatni az első játékrészben - Piščević a 19. percben kellett, hogy lejöjjön, Vico a 24.-ben dőlt ki - ezen kívül lassú, álmosítóniram egy szárnyaszegett Raddal és egy erősen tartalékis Partizannal, akik érezhetően már a csütörtöki EL-meccsre készülnek. Aztán jött a második félidő; nem tudni, hogy Gordan Petrić, a Rad vezetőedzője mit mondott a csapatának az öltözőben, de ami biztos, hogy a hazaiak a második félidő elején 6 perc leforgása alatt kiegyenlítettek. A 48. percben Mladenović lövését még védte a kapus, de elkapni nem tudta, a labda Zonjić elé pattant, ő meg nem hibázott. (1:2) Majd az 54. percben Denić robogott fel a labdával, kicselezte a védőket, beívelt, a berobbanó Vujačić belőtte. (2:2) A Partizan pedig szenvedett. Több ziccerük is kimaradt - a legtöbbje Tawamba nevéhez fűződik -, aztán a 79. percben sikerült visszaszerezniük a vezetést. Újabb ziccer, Tawambánál volt a labda, úgy tűnt, a kameruni megint elpuskázza, de a semmiből egyszer csak megjelent a kis Jovanović, és a 18 éves kölyök egy laza, szemtelen mozdulattal bepöckölte. (2:3) Közben megvolt az obligát bunyó is, a Rad-meccsek elmaradhatatlan kelkéke, Vujačić meg Miletić ugrottak össze, megúszták egy-egy sárgával. Aztán a meccs legvégén, a 88. percben, amikir már a kedélyek us lenyugodtak, végre Tawamba is betalált. (2:4)

Egy ifjú Rad-szurkoló

 

Mladost - Voždovac 1:3

A Mladost kezdett erősebben, a 27. percben ráadásul 11-est kaptak. Trifunović állt a labda mögé, de a lagymatagon meglőtt labdát Popović simán elkapta. A válasz nem késett sokat: a 33. percben Putinčanin egy hatalmas góllal negszerezte a vezetést a belgrádiaknak. (0:1) Az első félidő viszonylag kiegyenlített volt, a második elején aztán a vendégek kétgólosra növelték az előnyüket, Filipivić lövése a kapus lábáról pattant be. (0:2) A 64. perc látványos Voždovac-támadást hozott, Georgijević cselezte át magát a védelmen, majd egy laza oxforddal középre akart adni. Ott egy védő elcsípte a labdát és már-már úgy nézett ki, hogy elhal a támadás, amikor Duronjić visszaszerezte a labdát és Petrovićnak passzolt, a középpályás pedig 16-ról rálőtt és betalált. (0:3) A Mkafost a 88. percben tudott szépíteni; a labda ide-oda pattogott a kapu előtt, végül Gafurov eké hullott, az üzbég rálőtt, a labda a lespárgázó kapus lába között gurult be a hálóba. (1:3)

 

Radnik - OFK Bačka 3:1

Nagyon látszott, hogy a Radnik ki akarja köszörülni azt a 4:0-ás csorbát, ami a becsületükön esett a múlt héten, mert Ivanović már a 3. percben betalált. (1:0) A 15. pervpcben már két góllal vezettek, Radović a kifutó kapus mellett gurította be. (2:0) Ott még volt ereje szépíteni a palánkaiaknak, a 18. percben Spremo lövése a jobb kapufáról pattant be. (2:1) A második félidő eleje újabb gazai gólt hozott, ismét Radović vokt a szerencsés. (3:1) A Bačka próbálkozott, de a kapus biztos kézzel védett, a Mladost pedig olykor milliméterekkel vétette el a kaput.

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 28 pont

2. FK Partizan 23 pont

3. Vojvodina 22 pont

4. Voždovac 21 pont

5. Radnički Niš 21 pont

6. FK Spartak 19 pont

7. Čukarički 19 pont

8. Radnik 15 pont

9. Napredak 14 pont

10. Zemun 13 pont

11. Mladost 12 pont

12. Mačva 12 pont

13. FK Rad 8 pont

14. OFK Bačka 6 pont

15. FK Javor 4 pont

16. Borac 4 pont

 

Szuperliga, 11. forduló - tippek

 

Zemun - FK Spartak

Két lendületes, bátor, támadó stílusban játszó csapat találkozója lesz ez a meccs, és lehet reménykedni egy fordulatos, látványos mérkőzésben. A Spartak az utóbbi meccsein erőteljes, aggresszív, ellentmondást nem tűrő támadófutballt játszik, ennek köszönhetően söpörte le 0:5-re a Vojvodinát és a Mladost ellen is 3:1-re elhúztak, csak hagyták kicsúszni a kezükből a győzelmet. A Zemun - újonc létére - nem véletlenül van a középmezőnyben, a Javor ellen meg se kellett erőltetniük magukat a győzelemhez. A szabadkaiak letámadó taktikájához is biztosan lesz néhány szavuk, még akkor is, ha a vendégek hálóját az U21-es válogatott Miloš Ostojić őrzi.

 

Crvena Zvezda - Vojvodina

A forduló rangadója. Itt nem is annyira a végeredmény fog számítani, hanem a presztízs. A Vojvodinának övön aluli ütést jelentett a legjobb játékosainak a távozása, a múlt heti, Napredak elleni győzelem már talán a gödörből való kikapaszkodás jele. A Zvezda kicsit takaréklángon van mostanában, bár könnyen lehet, hogy a két legutóbbi meccsükön már erre a rangadóra spóroltak az energiával. Feszült, szikrázó összecsapás várható, bármi lehetséges.

 

Čukarički - Borac

A Borac 3:1-re megverte a nyűglődő Radot és azt is sikernek könyvelhetik el, hogy a Crvena Zvezdától csak két gólt kaptak. A čačakiak önbizalma nyilvánvalóan újraéledt és Belgrádba nagy valószínűséggel úgy érkeznek, hogy akár még ponto(ka)t is rabolhatnak. A 7. helyen álló Čukaričkinak hullámzó a teljesítménye; annak ellenére, hogy a játékosgárdájuk alapján lehetnének akár jobbak is, időről-időre beleszaladnak valami érthetetlen vereségbe. Helyezésük és az adottságaik alapján a Borac ellen még a döntetlen is szégyen lenne, kérdés, hogy Nenad Lalatović vezetőedző mivel fog előhozakodni, illetve a čačakiak harapós kedve mennyire lesz elég Banovo Brdóban.

 

Mladost - Voždovac

Érdekesnek ígérkezik ez a meccs is. A Mladost legutóbb a remekül játszó Spartak ellen csikart ki végül döntetlent, a Voždovac tarsolyában egy viszonylag enyhe, kétgólos vereség van a Crvena Zvezdától és egy olyan döntetlen a Vojvodina ellen, ami akár a győzelmükkel is végződhetett volna. Mindkét csapatnak nagy szüksége lenne a három pontra: a lučaniak kitörhetnének a középmezőnyből, megvethetnék a lábukat az első 8 között, míg a Voždovac tovább üldözhetné az élbolyt.

 

Napredak - Mačva

Milorad Kosanović személyében új vezetőedzőt kapott a Napredak, aki most fog debütálni a kispadon a szabácsiak ellen. A kruševaciak szerdán a Partizan elleni szürreális találkozón 1:1-et játszottak, és nem sok kellett volna ahhoz, hogy mindhárom pontot hazavigyék Belgrádból. A Mačva az előző héten parádés játékkal mosta le a pályáról a Radnikot. Mindkét csapat tele van becsvággyal, több veszítenivalója a Napredaknak van, akik most vészesen lent, a 12. helyről várják a meccset.

 

FK Rad - FK Partizan

Rangadó. Hiába a Rad gyenge teljesítménye és a Partizan nemzetközi szereplése, hiába a közel ligányi különbség a két csapat között, ez a találkozó örökrangadókat megszégyenítően feszült és szikrázó lesz. Még mindig élénken él az emlékezetben mindkét oldalon az előző szezon rájátszásának a találkozója, amikor a Rad szurkolótábora olyan durva, rasszista szidalmakat vágott Evertonhoz, hogy a Partizan brazilja könnyezve hagyta el a pályát. A Partizan ennek a mérkőzésnek az esélyese, de ez a meccs legfeljebb szórványokban hoz focit a temérdek pankrátorkodás mellett.

 

Radnički Niš - FK Javor

Ezen a meccsen a Radnički némileg helyrehozhatja a renoméján esett csorbát, amit a Partizan elleni 3:1-es vereséggel szedtek össze. A tetszhalott Javor nem nagyon akar feltámadni, kicsi az esélye, hogy ez pont most fog megtörténni, ha pedig mégis, a nišieknek akkor sem fognak nagy gondot jelenteni. (A Radničkinak még a döntetlen is elfogadhatatlan ezen a meccsen.)

 

Radnik - OFK Bačka

A surdulicaiakat az előző fordulóban négy góllal tömte ki a Mačva, a palánkaiak egy peches 11-essel maradtak alul a Čukaričkival szemben. A megtépázott önérzet és a  bizonyítási vágy ott van mindkét oldalon ezen az alsóházi rangadón. Nagyon sok múlik azon, hogy a Radnik mennyire tudja összeszedni magát fejben.