Hatharom / Blog / Bejegyzések
Szerb foci - az 1. hét történései
Nagyon Boldog Új Évet kívánok minden kedves olvasónak, szurkolónak és látogatónak! A szerb szuperligában egy pillanatra sem...

 

Nagyon Boldog Új Évet kívánok minden kedves olvasónak, szurkolónak és látogatónak! A szerb szuperligában egy pillanatra sem állt meg az élet. Már elkezdődtek az átigazolások és a csapatok lassan elkezdik a téli alapozást. A Partizan Belgrádtól eligazolt Gregor Balažic; a szlovén hátvéd az orosz Ural Jekatyerinburghoz szerződött.

 

Távozna Alen Stevanović is. Az Antalyaspor érdeklődik iránta, és noha legkésőbb január 1-jén el kellett volna hagynia a csapatot, úgy néz ki, hogy a tárgyalások megakadtak. A mozzartsport.com hírportál szerint a törökök 500 000 eurót kínálnának a jobbszélsőért, míg a Partizan 700 000 euróra tartja a vételárat.

A Partizan január 9-én kezdi az alapozást, 19-én Szlovéniába utaznak edzőtáborozni.

A Crvena Zvezda portugál csatára, Hugo Vieira a japán FC Yokohamához igazolt. Ezen kívül a csodagyerekként számon tartott (a Barcelona akadémiájában nevelkedett) macedón David Babunski is elhagyja a csapatot. A 22 éves középpályást tavaly januárban igazolta a csapat, de alig kapott játéklehetőséget (és akkor is csak csereként). Babunski a héten felbontotta a szerződését a klubbal, ennek fejében elengedte a klub horribilis tartozását - erről, illetve a szerb profi futball anyagi helyzetéről még lesz szó. Babunski egészen biztosan nem marad munka nélkül, már most érdeklődik iránta a szlovén Olimpija Ljubljana, a svájci Young Boys és a török Bursaspor is.

David Babunski, amikor a Crvena Zvezdához igazolt

David Babunski

(kép forrása: mozzartsport.com)

Az FK Napredak új vezetőedzője Vuk Rašović lett. Rašović a Dinamo Minszk kispadjáról érkezett, korábban a Partizan Belgráddal bajnoki címet nyert 2013-ban. Elődje, Dragan Ivanović a Vojvodina trénere lett.

A vajdaságiaknál Dušan Mičić és a klub közös megegyezéssel szerződést bontottak. Mičić tavaly februárban érkezett Újvidékre a Borac csapatától, az eltelt egy év alatt összesen 13-szor szerepelt mérkőzésen. A 32 éves középpályás külföldön folytatná a karrierjét.

A Radniktól végül mégis távozott Milorad Kosanović vezetőedző. A helyére a Voždovac edzője, Bratislav Živković érkezett. A surdulicai csapat nagy reményeket fűz az új trénerhez - jelenleg a tabella 13. helyén állnak és mindenképpen szeretnék elkerülni a kiesőzónát.

A Javor leigazolta a 19 éves Filip Obadovićot. A fiatal középcsatár a 3. ligában szereplő Budućnost Valjevótól érkezett.

Filip Obadović

Filip Obadović

(kép: zurnal.rs)

A Javor - a legtöbb szerb csapathoz hasonlóan - január 9-én kezdi a felkészülést. Valamikor január folyamán elutaznak a macedóniai Ohridba edzőtáborozni. Lejátszanak több barátságos mérkőzést is: január 18. - FK Borac ellen; január 22. - FK Metalac; január 27. - FK Pobeda (MKD); január 31. - FK Spartak; február 3. - FK Mladost; február 4. - az ellenfél egyelőre még nem ismert; február 10. - FK Mladost (a B-csapat fog játszani); február 11. - FK Kolubara (szerb 2. liga)

Megvan az FK Spartak menetrendje is. A szabadkaiak január 9-én kezdik az alapozást és 27-től ők is Ohridban fognak edzőtáborozni. Január 14-én Mórahalmon fognak játszani a Szeged ellen 13:00 órától. Január 21-én a 2. ligás ČSK Pivara lesz az ellenfelük, 24-én a temesvári Politehnika. 25-én a nagybecskereki Zrenjaninnal játszanak, 31-én az ivanjicaiakkal. Február 4-én a Borac lesz az ellenfél, 9-én a boszniai FK Krupa. Február 10-én indulnak vissza Szerbiába. 

A Mladosthoz két új játékos érkezett: Predrag Pavlović a litván Suduvától érkezett és két évre írt alá a lućani csapathoz. Zlatko Zečević kapus a Novi Pazart erősítette idáig.

A Novi Pazar körül mostanában gyanúsan nagy a csend. A Sportski Žurnal sportnapilap megpróbált utánajárni, de semmilyen hivatalos információt nem sikerült szereznie. A klub súlyos krízisidőszakon megy keresztül, talán a legnagyobb krízisen az 1928-as alapítása óta. Néhány évvel ezelőtt még a szuperliga élvonalához tartozott a csapat, most viszont a tabella legutolsó helyén áll és komoly anyagi gondjaik is vannak. A Sportski Žurnal értesülései szerint Kemal Mehmedović klubelnök már nem is látja el a funkcióját, és sem ő, sem a vezetőség többi tagja nem áll szóba a nyilvánossággal.

A Novi Pazar stadionja - háttérben a híres-hírhedt szurkolótábor, a Torčida Sandžak

Novi Pazar stadion

(kép: sandzakpress.net)

A Radnički Niš helyzete sem túl megnyugtató. Épp most, a napokban derült ki, hogy a klub a tönk szélén áll. 250 millió dináros (kb. 625 millió forintos) tartozásuk van. A végösszeg még nem hivatalos. A nemrég beiktatott elnök, Ivica Tončev rendelte el a klub pénzügyeinek a felülvizsgálatát, miután a Sportski Žurnal már egy évvel ezelőtt, az akkori elnök Radan Ilić regnálása idején megpedzette a témát. A volt elnök annak idején hevesen tagadta, hogy bármi anyagi probléma lenne a csapat körül. 

És ha már az anyagiakról beszélünk: a FIFPro, a futballisták nemzetközi érdekvédelmi szervezete kiadott egy közleményt, melyben óva int minden játékost attól, hogy Szerbiába igazoljon. A közlemény szerint a Szerbiában futballozó játékosok 68 %-a nem kapja meg időben a fizetését és 89 %-ukat kényszerítik, hogy - a befolyó vételár reményében - átigazoljon másik csapathoz. A FIFPro szerint a szerb futballszövetség (FSS) egyik napról a másikra feloszlatta a játékosok érdekvédelmi képviseletét a szövetségen belül, ezzel megfosztotta a játékosokat a saját érdekképviseletüktől. Theo van Seggelen, a FIFPro főtitkára szerint ez az alapvető jogok sárba tiprása és ezzel a Szerbiában játszó játékosok gyakorlatilag törvénytelen környezetben kell, hogy játsszanak. Utasította az FSS-t, hogy a rendelkezést azonnal vonja vissza. Mirko Polendica, a szerb futballisták érdekvédelmi szövetségének (Nezavisnost) elnöke megerősítette a FIFPro-főtitkár szavait: ha egy játékos aláír egy szerb klubhoz, akkor 50 % esélye van, hogy végül a bíróságon fog kikötni. Hozzátette, hogy az eddigi érdekképviselet kifogástalanul működött. A FIFPro közleményét ide kattintva lehet elolvasni (angol nyelven). Az FSS közleményben reagált és tagadta az összes vádat, szerintük az egész egy félreértés.

Hogy egy kicsit érthetőbb legyen: Szerbiában egyetlen sportegyesület sincs privatizálva, mindegyik (futball, kosárlabda, vízilabda, stb.) társadalmi közhasznú egyesületként funkcionál. Nincs privatizációs törvény, nincs átláthatósági törvény sem, kb. olyan állapotok uralkodnak a szerb fociban, mint a magyar futballban a 90-es évek elején. Szponzorok nincsenek, vagy csak elvétve, a csapatoknak nincs semmilyen bevétele a televíziós közvetítésekből sem, az egyetlen forrásuk a játékoseladás.