Horvát foci

Barátságos mérkőzés: Észtország - Horvátország 3:0

Többek között ezt a meccset sem fogja Ante Čačić szövetségi kapitány kitenni az ablakba: egy enervált, unottan lézengő horvát csapat kapott ki - teljesen megérdemelten - a lelkes észtektől. És ezt még az sem enyhíti egy percig sem, hogy Čačić gyakorlatilag a B válogatottat küldte pályára. Ráadásul a nemrég felgyógyult Marko Pjaca ezen a mérkőzésen ismét megsérült, és mindezt sikerült a legfaramucibb módon összeszednie: egy labdát akart (volna) elérni és közben kicsavarodott a térde. (A videót bárki megnézheti, semmi durva részlet nem látható rajta.)

 

Az észt válogatott már az 1. percben megszerezte a vezetést, a legelső támadásuk már eredményes volt. Mitrović addig körülményeskedett, míg Luts kb. 20 méterre a kaputól szerelte, majd nekiiramodott, és Kalinić kapusnak egy óriási kötényt adva belőtte. (1:0)

A horvátok pedig szenvedtek. A 14. percben volt valamiféle próbálkozásuk, Perišić ívelt be Pjacának, de Pjaca elügyetlenkedte, az észt kapusnak semmi gondot nem okozott. Utána a 30. percben jött egy újabb horvát próbálkozás, most Kramarić indította Čopot, de az észt kapus megint résen volt. A hazaiak annyira nem vitték túlzásba a dolgot. Néha voltak kontratámadásaik, amelyek rendre veszélyesek voltak, de inkább a türelmes kivárásra játszottak. (Ez egyébként be is jött nekik.) Az első félidő végén nem sok hiányzott ahhoz, hogy 2:0-ra vezessenek. Egymás után kétszer is támadtak, először Kalinić kapusnak sikerült blokkolnia őket, majd Vida mentett a gólvonalról. Egy horvát akció maradt a félidő legvégére, Kramarić szögletét fejelte rá Mitrović, de a kapus bravúrral védett.

A második félidőben sem változott sokat a játék képe. A horvátok birtokolták többet a labdát, de egyetlen épkézláb helyzetet sem sikerült összehozni. Aztán a 64. percben Pjaca lesérült és ettől a horvát válogatott maradék lendülete is elfogyott. Az észtek pedig kihasználták a vendégek apátiáját és mindössze három perc leforgása alatt kiütötték őket. A 81. percben Vassiljev kapott nagy labdát Lutstól és a mélán bambuló védők között egészen egyszerűen belőtte. (2:0) Utána a 84. percben egy óriási védelmi hiba után Vassiljev lecsapott a labdára, már indította is Zenjovot, Zenjov pedig az elszörnyedt horvát játékosok karéjában belőtte az észtek harmadik gólját. (3:0)

A horvát sportsajtó azóta többszörösen leszedte a keresztvizet Čačićról: a sportarena.hr a legszörnyűbb vereségek közé sorolta ezt a mérkőzést, a Jutarnji List az okokat keresi, hogy miért kaptak ki a FIFA ranglistáján a 119. helyen lévő Észtországtól, az index.hr blamázst emleget.

 
Posted by Hrvatski nogometni savez on Tuesday, March 28, 2017

 

Tények:

Helyszín: Le Coq Arena, Tallinn, Észtország

Vezette: Clattenburg (ENG)

 

Észtország: Aksalu (Meerits, 46.) - Toomet (Vassiljev, 78.), Klavan, Luts, Anier (Zenjov, 70.)  - Mets, Kait, Kallaste, Teniste (Mool, 86.) - Baranov, Dmitrijev (Antonov, 86.)

Szövetségi kapitány: Martin Reim

 

Horvátország: Kalinić - Mitrović, Vida (Jedvaj, 84.), Lešković - Rog (Pivarić, 58.), Bradarić (Badelj, 58.), Kovačić, Perišić -  Pjaca (Čorić, 60.) - Kramarić, Čop

Szövetségi kapitány: Ante Čačić

 

Gólszerzők: Luts (1.), Vassiljev (81.), Zenjov (84.)

Sárga lap: Baranov (45+1.), ill. Lešković (67.)

 

Világbajnoki selejtező: Horvátország - Ukrajna 1:0

Harcias, nem különösebben eseménydús mérkőzésen, minimális győzelemmel, de továbbra is veretlen a horvát válogatott és vezeti az I csoportot. A 8. percben ukrán helyzetet blokkolt Jedvaj, végül Modrić egy ollózó mozdulattal tisztázott. Nem sokkal később már jött is a horvát "válasz", Modrić beívelését Kalinić lőtte fölé az ötösről. A 15. percben Mandžukić találta telibe a kapufát, aztán megint Kalinić hagyott ki egy helyzetet. A 18. percben Jarmolenkót blokkolta a horvát védelem, a labda visszapattant az ukrán csatárhoz, ő megint rálőtt, a kapus nagyot védett. Egyértelműen a horvátok voltak határozottabbak és fegyelmezettek. Ha egy ukrán játékoshoz került a labda, a védelmük azonnal összezárt és ha megszerezték a labdát, már indultak is kontratámadásra, ezeknek pedig mindegyike veszélyes volt. Az ukránok leginkább hátrafelé passzolgattak... A 34. percben Rakitić csapott le a labdára és indult is meg azonnal, végül 5 méterről fölélőtt. Végül a 38. percben megérkezett a horvát gól: Modrić egy oxforddal továbbította a labdát, Kalinić pedig könyörtelenül belőtte. (1:0) A félidőben már csak egy ukrán helyzet volt, szabadrúgást kaptak a 41. percben, de a kapus elfogta a lövést.

A második félidőre teljesen lelassult az iram. Az 55. percben Jarmolenko próbálkozott, de blokkolták a védők, a labda elgurult a kapu előtt. Rögtön utána Konopljanka lőtt mellé. Horvát kontra, Kalinić lövését védte bravúrral az ukrán kapus. Közben egyre jobban eldurvult a mérkőzés, az ukránok hátulról csúsztak be a horvátoknak (a spanyol játékvezető hol lefújta, hol nem), végül a 78. percben Konopljanka rázta fel az egyre unalmasabbá váló meccset egy 30 méteres bombalövéssel, Subašić kapusnak óriásit kellett védenie. A 84. percben Szeleznyov fejelte rá, a horvát kapus ismét bravúrral védett. A 88. percben Modrić hagyott ki egy óriási helyzetet, most az ukrán kapus védett nagyot.

Ivan Rakitić a Twitteren köszönte meg a szurkolóknak a támogatást

 

 

Tények:

Helyszín: Maksimir stadion, Zágráb, Horvátország

Vezette: Antonio Mateu Lahoz (partjelzők: Javier Rodriguez, Pau Cebrián Devís - tartalék játékvezető: Carlos Gómez) - ESP

 

Horvátország: Subašić - Jedvaj, Mitrović, Vida, Pivarić - Modrić, Badelj - Rakitić (Kovačić, 79.)- Brozović (Rog, 90+1.), Kalinić (Kramarić, 87.), Mandžukić

Szövetségi kapitány: Ante Čačić

 

Ukrajna: Pjatov - Butko, Ordec, Kucser, Matvijenko - Rotan (Szidorcsuk, 77.), Sztyepanenko - Jarmolenko, Kovalenko (Beszedin, 85.), Konopljanka - Kravec (Szeleznyov, 59.)

Szövetségi kapitány: Andrij Sevcsenko

 

Gólszerző: Kalinić (38.)

Sárga lap: Rotan (37.)

 

Az I csoport jelenlegi állása:

1. Horvátország 13 pont

2. Izland 10 pont

3. Ukrajna 8 pont

4. Törökország 8 pont

5. Finnország 1 pont

6. Koszovó 1 pont

 

Prva liga, 25. forduló (2017. március 17-19.)

0:0-ás döntetlent hozott a pénteki napon a Lokomotiva Zagreb - Hajduk Split mérkőzés. Ennek inkább a zágrábiak örülhettek, Futács Márkóéknak ez határozottan rosszul jött, ahogy egyre jobban szakadnak le a Rijeka - Dinamo Zagreb - Osijek élbolytól. Ráadásul a Hajduk a második félidőt már csak 10 emberrel játszotta le, a bíró pont Futácsot állította ki (második sárga lap). Az első félidő 19. percében jött az első említhető akció, a zágrábi Ivanušecet blokkolták a védők. A 23. percben egy Hajduk-támadás után Erceg lőtt mellé. Pár perccel később Hamza is rálőtt, de az is mellément. Aztán a 34. percben újra Ivanušec lőtt rá, a labda megpattant egy védőn, a zágrábiak kezezést reklamáltak, de a bíró csak szögletet ítélt. A második félidőben sokkal többet támadott a Lokomotiva, de egyszer sem sikerült a kapuba találniuk. Az 53. percben Ivanušec találta el nagyon rosszul a labdát és lőtt mellé, majd egy szöglet után Majstorović fejelt mellé, a 72. percben Grezda találta telibe a kapufát. Egy szöglet után Rrahmani fejelt egyenesen a kapus ölébe. A 74. percben volt egy Hajduk-próbálkozás, egy szabadrúgást lőtt fölé Hamza. Újabb Lokomotiva-akció a 81. percben, Grezda lövésébe beleért egy védő, kis híján öngól lett belőle, a kapus az utolsó pillanatban mentett. A 89. percre maradt még egy Hajduk-szabadrúgás, de azt Gentsoglou fölélőtte.

Futács Márkó és Majstorović (légi) kettőse

 
Posted by NK Lokomotiva Zagreb on Friday, March 17, 2017

 

 

Gól- és eseménytelenre sikeredett az RNK Split - Inter Zaprešić mérkőzés, bár az Inter már rögtön a kezdőrúgás után nekiindult és Blažević lövése nem is sokkal ment mellé. Kicsit később a Split próbálkozhatott, Tomičić lőtt fölé. A 17. percben Pešićet blokkolta a spliti kapus, majd hosszú csend után a 39. percben Puljić küldött egy szabadrúgást a Split kapujára. A kapus hárított ugyan, de elkapni már nem tudta a labdát, Puljić még egy fejessel próbálkozott, de az sem ment be. A második félidő két spliti támadással kezdődött, először Puljić fejesét védte a kapus, majd Jurendić indulhatott meg, de a beadásáról Pavlovski lemaradt. Ebből viszont kontrára indulhatott az Inter, de Blažević lövése magasan a kapu felett szállt ki a pályáról. Az 53. percben az Inter szöglete után Šarić lőtt fölé az ötösről, tíz perccel később Puljić fejelt rá, de a kapus elkapta. Utoljára a hosszabbításban volt említésre méltó akció, Mamut lőtt rá egy ollózó mozdulattal, de nem sikerült eltalálnia a spliti kaput.

 

Nem okozott gondot az Osijeknek a Cibalia, a nem túl eseménydús első félidő összes akciója az eszékiekhez fűződik. Először a 18. percben Ejupi lőtt fölé, utána a 34. percben. Végül nem sokkal a félidő vége előtt, a 43. percben sikerült is megszerezniük a vezetést: egy szabadrúgás után az ukrán Lopához pattant a labda, ő pedig belőtte. (1:0) A második félidőben tovább folytatta az offenzív játékot az Osijek. Az 54. percben Ejupi beadására érkezett Knežević, de nagyon rosszul találta el a labdát, a helyzet kimaradt. Két perccel később már nem: Lopa vitte fel a labdát a bal oldalon, becselezte magát a 16-os közepére és belőtte. (2:0) A Cibalia egyetlen helyzete a 84. percben volt, Mastelić lövését hárította a kapus, egyből utána Mijoković elől mentett egy védő. A hosszabbításban még próbálkozott az Osijek, Grgić beívelését a vinkovci védő blokkolta.

Dmytro Lopa, a két gól szerzője

 

25. kolo MAXtv Prve lige, Stadion Gradski vrt, 18. ožujka 2017.

Posted by NK Osijek on Sunday, March 19, 2017

 

 

Bezsebelte - mondhatni - a szokásos győzelmét a Dinamo Zagreb, most az Istra 1961 otthonából hozta el a három pontot. A 18. percben már vezettek is, egy pulai védelmi hiba után Soudani kapta a labdát és egy távoli lövéssel megszerezte a Dinamo első gólját. (0:1) Čorić próbálkozott két perccel később, az ő fejese mellément, akárcsak a pulaiaktól Solomon lövése a 25. percben. A második félidő 52. percében már két góllal vezetett a Dinamo Hodžić távoli lövésével. (0:2) A 76. percben volt még egy próbálkozása Solomonnak, a nigériai játékos lövését azonban elkapta a kapus. A hosszabbításban jött a kegyelemdöfés, Hodžić indult meg teljesen egyedül és a kifutó kapus mögött átemelve belőtte a labdát a kapuba. (0:3)

Soudani ünnepel a gólja után

 

 

Némi szerencsével, de otthon tartotta mind a három pontot az NK Rijeka a bátran és okosan játszó Slaven Belupo ellen. A vendégek szerezték a mérkőzés első gólját, a 14. percben Tadić kapta a labdát és a kifutó kapus mellett belőtte. (0:1) Támadott a Rijeka, először Vešović lőtte mellé a 20. percben, majd Gavranović kapáslövésénél védett nagyot a kapus. Aztán a 34. percben kiegyenlítettek a hazaiak: Žuta beküldte középre a labdát (előtte még kiosztott egy kötényt Tadičnak), Andrijašević pedig belőtte (1:1). Még két rijekai támadást tartogatott az első félidő, a 42. percben Bezjak puskázta el, a 45.-ben Gavranović cselezett egy sort és lőtt mellé. A második félidő 51. percében a rijekai Mišić ívelt be, a vendégek védője, Jovanović pedig olyan szerencsétlenül fejelt bele a labdába, hogy az a saját kapujába hullott. Öngól. (2:1) A rijekaiak szerettek volna egy "rendes" gólt is lőni, de Vešović a 63. percben föléfejelt, négy perccel később pedig Bezjak maradt le egy beadásról. A Slaven aggresszív játékának aztán meglett az eredménye, a 71. percben Tadić kapott hatalmas indítást, ezt a védők még szögletre tisztázták, de az innen érkező beívelést a berobbanó Heber már belőtte. (2:2) A győzelmet jelentő rijekai gólt végül Vešović szerezte a 87. percben egy 16 méteres bombalövéssel. (3:2) A Slaven még a meccs utolsó percében próbálkozott egy támadással, de Tadić a kapufát találta el.

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 65 pont

2. Dinamo Zagreb 61 pont

3. NK Osijek 47 pont

4. Hajduk Split 43 pont

5. Slaven Belupo 28 pont

6. NK Istra 1961 26 pont

7. Lokomotiva Zagreb 25 pont

8. Inter Zaprešić 23 pont

9. RNK Split 16 pont

10. Cibalia 9 pont

 

A hétvégén szünetel a bajnokság, pénteken a horvát válogatott Ukrajna ellen játszik világbajnoki selejtezőt.

 

Horvát Kupa, elődöntő, visszavágó

Az előző meccsen sima, 6:0-ás győzelmet arató Dinamo Zagreb most gól nélkül, de továbbjutással távozott az RNK Split otthonából. Ugyan most is végig a zágrábiak akarata érvényesült, de úgy tűnt, megelégszenek a hatgólos előnnyel, a Split pedig most sem tudott sokat hozzátenni úgy a végeredményhez, mint ahogy a játék képéhez sem. A 9. percben Machado szabadrúgása a kapus kezében landolt, majd hasonlóképpen Čorić is megpróbálkozott, de az ő lövése a kapufa mellett hagyta el a játékteret. Šitum küldte (volna) aztán Machado beívelését kapura, de lekésett a labdáról. Később Olmo 20 méteres bombáját hatástalanította a spliti kapus. Moro próbálkozott még a 37. percben egy lövéssel, de az is kimaradt. A második félidőben már volt néhány helyzete a Splitnek is, de egyszer sem sikerült bevenniük a kaput. A másik oldalon Sosának volt egy veszélyes próbálkozása, de Bender kapus nagyot védett.

 

 

Semmit nem bízott a véletlenre az NK Rijeka. A múltkori 3:1-es győzelem után most két góllal győzték le az NK Osijeket idegenben. Az első félidőben csak némán (és gól nélkül) trancsírozta egymást a két csapat, aztán a 49. percben ez már odáig ment, hogy a játékvezető kiállította az eszéki Lešjakot, miután megütötte Vešovićot. Nem sokkal később, egészen pontosan 3 perc múlva már meg is született az első rijekai gól - nem feltétlenül úgy, ahogy azt tervezték, de a labda bent volt a hálóban, mert Škorić próbált tisztázni Gavranović elől, de nagy igyekezetében a saját kapujába lőtte a labdát. Öngól. (0:1) Öt perc múlva azonban már "igazi" gólt ünnepelhettek a rijekaiak. Kontratámadásra indultak, Gorgon Andrijaševićnek passzolt, Andrijašević pedig köszönte szépen és belőtte. (0:2) A 65. percben szinte szóról-szóra ugyanez játszódott le, csak most felcserélődtek a szerepek: Andrijaševićtől ment a labda Gorgonnak, de az ő lövése végül a keresztlécet találta el. Egyetlenegy komolyabb próbálkozása volt az Osijeknek, azt Ejupinak sikerült kihagynia. A Rijeka tovább ostromolta az eszéki kaput, próbálkozott Mišić, Gavranović (utóbbi be is lőtte, de a partjelző lest lengetett, maradt a 0:2), aztán egy szöglet után Kulušić elől mentett nagyot az Osijek kapusa. Még Gavranovićnak volt egy lövése 16-ról, de nem sikerült eltalálnia a kaput. Az Osijeknek volt néhány vérszegény kísérlete, de nem veszélyeztették a rijekai kaput.

Gólöröm Andrijašević találata után

 
Posted by NK Rijeka on Wednesday, March 15, 2017

 

 

Összejött tehát az "álomdöntő" a Dinamo Zagreb és az NK Rijeka között, amely május 31-én került megrendezésre.

Péntektől pedig folytatódik a horvát bajnokság a 25. fordulóval.

 

Prva liga, 24. forduló (2017. március 10-12.)

Gól nélküli döntetlent és valószínűleg egy eléggé unalmas, eseménytelen mérkőzést hozott a forduló nyitómeccse, az Inter Zaprešić - Lokomotiva Zagreb találkozó. Az első félidőben a hazaiak voltak aktívabbak, az 5. percben Puljić lőtt fölé egy kb. 17 méteres szabadrúgást. Két perccel később egy szöglet után a zaprešići Mazalović fejelt rá egy szöglet után, a labda megpattant a kapufán és a mezőnybe vágódott. (Nagy szerencséje volt a Lokomotiva kapusának, mert rendesen aláfutott a beívelésnek, ha ez a lövés bemegy, az az ő lelkén is száradt volna.) A zágrábiaknak egy támadásra futotta az első félidőben, a 24. percben Rozman birkózott egy védővel. Sikerült is leráznia, felvágtatott a bal oldalon, Majstorovićnak passzolt, ő továbbította Çekiçinek, a kifutó kapus hárított az albán játékos elől. A második félidőben már a Lokomotiva volt aktívabb, a 46. percben Majer lőtt rá vagy 18 méterről, fölé. Aztán a hazaiak a 49. perctől 10 emberrel játszottak, Mesfin megkapta a második sárgáját, a játékvezető felmutatta neki a pirosat. (A Lokomotiva viszont ennek ellenére nem tudott nekik gólt lőni...) Az 54. percben egy Lokomotiva-szöglet után Rrahmani fejelt rá, de a labda elkerülte a kaput. Újabb vendégszöglet jött a 87. percben, Antunović ugrott fel fejelni, de nem találta el a labdát.

Ha más nem, a fantasztikus naplemente talán kárpótolta a nézőket 

 

Inter-Lokomotiva

A post shared by NK Inter-Zapresic (@nkinterzapresic) on

 

 

Remek "főpróbát" tartott a Dinamo Zagreb az RNK Split ellen a közelgő Horvát Kupa visszavágó előtt, Ezt a meccset (is) simán hozták a zágrábiak, 4 góllal küldték haza a splitieket. A vendégek egyetlen 1. félidei helyzete még a meccs elején volt: a 4. percben Tomičić vitte fel a labdát a jobb oldalon. Továbbpasszolta Pešićnek, ő rálőtt, mellément a lövés. Innentől végig a félidőben a Dinamo támadott. Az 5. percben Guilherme kapott egy passzt, rálőtt, a spliti kapus blokkolta a lövést. A 10. percben Moronál volt a labda, 16 méterről rálőtt, a kapus ezt is hatástalanította. Két perc múlva Hodžić tűzte rá távolról, és be is lőtte a hosszú sarokba. (1:0) A 15. percben Antolić lőtt rá távolról, Kukić, a splitiek fiatal kapusa ezt már kivédte. A 23. percben Antolić vitte fel a labdát a bal oldalon, majd Sosának passzolt. Sosa bevitte a 16-osra, cselezett, majd Guilhermének akarta passzolni. Ajtó-ablak nyitva volt, de a labda nem ért célt, elgurult a brazil játékos háta mögött (erre már Ivaylo Petev vezetőedző is csak fogta a fejét). A 31. percben Ćorić passzolt ki az érkező Sammirnak. Sammir egy távoli lövést küldött a kapura, mellé. Még mindig ugyanabban a percben Perić is rálőtt, az ő lövése a keresztlécet találta el. Még mindig nem szabadult fel a spliti kapu, most Guilherme próbálkozott, mellé. A 35. percben Antolić kapta a labdát. Kipasszolta Stojanovićnak, a szlovén játékos beívelte, az érkező Sammir pedig befejelte. (0:2) A 41. percben megint Antolić kapta a labdát, beívelte középre, ott a splitiek védője, Dupovac lábán megpattant és beesett a kapuba, de - a vendégek szerencséjére - a bíró érvénytelenítette az öngólt, mert a középen érkező Hodžić lesen volt. A félidő legvégén még Sammir próbálkozott egy szabadrúgással, de mellément. A második félidőben folytatódott a Dinamo fölénye. Az 57. percben Sammir kapta a labdát középen. Guilhermének passzolt, a brazil rálőtt, a kapus hárított. A 60. percben már három góllal vezetett a Dinamo: jobbról érkezett egy lövés, Hodžićnak csak meg kellett tolnia. (3:0) A 63. percben volt a vendégek második említhető akciója. Pešić vitte fel a labdát és lőtte is rá, fölé. A 66. percben ismét a hazaiak támadtak. Olmo lőtt mellé, utána a 70.-ben Moro passzolt ki Ćorićnak, ő pedig belőtte. (4:0) A 75. percben Olmo lőtt rá, de mellément a lövése. A Dinamo még mindig bírta szuflával, a 84. percben Ćorić lőtt alig fölé. A hosszabbításban Antolić és Ćorić passzoltak egymásnak, majd utóbbi rálőtt, de a splitiek védője, Merajić mentett.

 

130. alkalommal rendezték meg az "Adria-derbit", a Hajduk Split és az NK Rijeka közötti rangadót. A mérkőzésre a rijekai szurkolótábor, az Armada - stílusosan - hajóval érkezett.

A meccs már kevésbé volt látványos. A Hajduk rendkívül aggresszíven játszott, a Rijeka pedig szenvedett, mert nem tudta feltörni a sziklakemény spliti védelmet. Ennek ellenére a mérkőzés elején ők támadtak többet. A 15. percben Andrijašević kapott egy hosszú passzt, egyből három védő vette körbe, le is kapcsolták. A 17. percben Gorgon vitte kapura a labdát, rá is lőtt, de a Hajduk védői blokkolták. A 21. percben jött a Hajduk első helyzete, Erceg próbált rálőni, majd Vlašić, mindkettőt blokkolták a védők. Egy perc múlva Futács Márkó kapott nagy labdát, teljesen egyedül mehetett kapura, rá is lőtt, a kapus nagyot védett. A 31. percben aztán a spliti Hamza kapta a labdát, megindult a kapu felé, Futácsnak passzolt, Márkó rálőtt, de a kifutó kapus blokkolta a lövést. Érkezett viszont Hamza és belőtte a splitiek vezető gólját. (1:0) A félidő utolsó percében Andrijašević lőtt rá, a kapus blokkolta. A második félidő elején megint a Rijeka támadott, először az 53. percben Andrijaševićet fogta közre két védő, a rijekai középpályás így is rálőtt, alig mellé. Két perccel később Gavranović lőtt rá 16 méterről, a kapus hatalmasat védett. Majd a Hajduk kezdett egyre erősebben nyomni. A 63. percben Futács kapta a labdát, meg is indult, vitte fel a kapura, rá is lőtt, a kapus blokkolta a lövést, végül egy védő tisztázott. A 66. percben megint Márkó próbálkozott, de Maleš közbelépett. Aztán a 72. percben a Rijeka védője, Žuta és a spliti Bašić koccantak össze a 16-oson belül. A Hajduk játékosai 11-est reklamáltak, a bíró azonban továbbot intett. Aztán a 80. percben a túloldalon Andrijaševićet lökte fel Nižić a büntetőterületen belül. A játékvezető azonnal lefújta és 11-est ítélt a vendégeknek. Bezjak állt a labda mögé és egy trükkös mozdulattal belőtte. (1:1) Még a 83. percre maradt egy rijekai helyzet, Andrijašević ívelt be jobbról Gavranovićnak. Gavranović ráfejelt, mellé.

Futács Márkót blokkolja Prskalo, a rijekai kapus

 
Posted by HNK Hajduk Split on Saturday, March 11, 2017

 

 

Nagy bajban van a Cibalia, mert nemhogy nem nyertek még egy mérkőzést sem a tavaszi idényben, de legutoljára valamikor tavaly ősszel tudtak egyáltalán meccset nyerni. A tabella legutolsó helyén állnak, és mindössze 9 pontjuk van (az előttük lévő RNK Split 15 pontot tudhat a magáénak). Most sem sikerült a győzelem az NK Istra 1961 ellen. A pulaiak kezdtek bátrabban, az 5. percben Puclin tört kapura teljesen egyedül, rá is lőtt, a kapus védett. Egy perc múlva Roce passzolt Solomonnak, a nigériai játékos megindult a kapu felé, rálőtt úgy, hogy még egy kötényt is kiosztott a kapusnak, és be is talált. (0:1) A 8. percben támadott először a Cibalia, Brekalo kapta a labdát és lőtte is rá messziről, nem sokkal ment fölé. Aztán a hazaiak a 29. perctől 10 emberrel játszottak, miután Glavica hátulról brutálisan beszállt Puclinba, a játékvezető pedig kérdezés nélkül felmutatta neki a piros lapot. A 28. percben Solomon passzolt Pavićnak, Pavić pedig megindult, rálőtt és sikerült is bevágnia a hosszú sarokba. (0:2) A hazaiak a 43. percben tudtak újabb akciót felmutatni, Mišić lőtt rá messziről, de a kapus védett. A félidő hosszabbításában a pulaiak próbálkoztak, Roce lövését mentették szögletre a védők. Ezek után Paracki fejelt rá, de azt meg védte a kapus. A második félidő 60. percében a pulaiaktól a brazil Lucionak volt egy gyenge próbálkozása, de a 68. percben már Gržan vágott le nagy szólót és lőtte mellé. A 76. percben a Cibaliától Muzenjak passzolt Tomaševićnek, Tomašević rálőtt 18 méterről, a kapus védett. A 83. percben jött a hazaiak újabb próbálkozása, Žderić passzolt Mišićnek, ő előreküldte a labdát Mastelićnek. Mastelić ráfejelt, a kapus elkapta. Végül 3 perccel később Mišić passzolt megint Mastelićnek, tőle Tomaševićhez került a labda. Tomašević rálőtt, a pulaiak egyik védőjén megpattant a labda, a Cibalia játékosai kezezést reklamáltak, de a játékvezető nem adott 11-est.

 

A forduló zárása a Slaven Belupo - NK Osijek mérkőzés volt. A hazaiak végig bátran, offenzíven játszottak, a 14. percben Christensen passzolt Melnjakhoz, de az ő beívelését kifejelték a védők. A 21. percben megint Melnjaknál volt a labda, most Heberhez továbbította, a brazil játékos rálőtt, de a lövése fölément. Két perc múlva - még mindig a hazaiaktól - Burić lőtt rá 22 méterről, fölé. A 28. percben Burić szabadrúgása találta el a kapufát. Az Osijek első támadása a 33. percben volt. Ejupinál volt a labda, tőle Lopához került. Ő Lulićnak adta, Lulić egy oxforddal visszaküldte Ejupinak, a kapus mentett. A második félidőben tovább támadott a Slaven. Melnjak passzolt Burićnak, Burić beívelte, Barišić tisztázott. Az 53. percben Heber kapta a labdát a 16-osnál. Kipasszolta balra Christensennek, a dán játékos beívelte, Heber kapta, de az ötösről sikerült mellélőnie. Az 57. percben Burić szabadrúgását védte a kapus. Majd a 66. percben Heber passzolt Melnjaknak, Melnjak pedig belőtte. (1:0) A 70. percben még mindig a Slaven támadott, újra Melnjaknál volt a labda, megint rálőtt, de most fölément. Egy perccel később szabadrúgást kapott az Osijek. Barišić lövését kifejelték a Slaven védői, de Pušić visszafejelte, ott Ejupi megtolta, Lešjak pedig belőtte az eszékiek egyenlítő gólját. (1:1) A 84. percben a Slaven labdavesztése után mehetett kontratámadásra az Osijek. Grgić már száguldott is fel, beküldte Ejupinak, ő pedig belőtte. (1:2) A Slaven nem adta fel, a hosszabbításban kétszer is próbálkoztak. Először Heber lőtt rá éles szögből, a kapus elkapta a lövést, majd Burić beívelését öklözte ki az eszéki kapus pont Katić elől. Araphoz került a labda, ő még próbálkozott, de a védők tisztáztak.

 
Posted by Nogometni Klub Slaven Belupo on Sunday, March 12, 2017

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 62 pont

2. Dinamo Zagreb 58 pont

3. NK Osijek 44 pont

4. Hajduk Split 42 pont

5. Slaven Belupo 28 pont

6. NK Istra 1961 26 pont

7. Lokomotiva Zagreb 24 pont

8. Inter Zaprešić 22 pont

9. RNK Split 15 pont

10. Cibalia 9 pont

 

Következik a Horvát Kupa elődöntőinek a visszavágója: kedden, március 14-én 17:00 órakor az RNK Split - Dinamo Zagreb meccs kerül megrendezésre, egy nappal később, 15-én 17:00 órától az NK Osijek - Rijeka találkozó.

 

Prva liga, 23. forduló (2017. március 3-5.)

Gól nélküli döntetlent hozott a forduló első mérkőzése, az NK Istra 1961 - Slaven Belupo találkozó. Már a 6. percben lerántották a pulai védők Tadićot a 16-oson belül, de a bíró nem fújt 11-est, szöglet lett a vége. A 9. percben a vendégektől Katić fejelt rá, de a kapus elkapta. Az Istrának először a 15. percben volt említhető helyzete, Roce lőtt rá, de Katić szinte a gólvonalról mentett. A 18. percben újabb koprivnicai támadás jött, ezt Stevanović lőtte fölé. A 26. percben Roce lőtt rá egy pulai szabadrúgás után, de a kapus itt is védett. A 39. percben újra a hazaiak szabadrúgása jött, ezúttal mindegyik támadó egy ütemmel lemaradt a lövésről. A második félidő 50. percében megint Roce szabadrúgása jött a pulaiaktól. Solomon kapura fejelt, mellé. Négy perccel később egy Slaven-szöglet után Burić lőtt rá pár lépésről, de a kapus nagyot mentett. A 74. percben egy Istra-szabadrúgást fejelt volna rá Žižić, de mellément. A 77. percre maradt egy Slaven-szöglet, azt Katić küldte kapura, de kimaradt.

 

Minden különösebb meglepetés nélkül győzte le a Dinamo Zagreb az Inter Zaprešićet. A legelső helyzet az 5. percben érkezett a hazaiaktól egy beívelés formájában, de Pivarić három lépésről kihagyta. A 16. percben Sammir lőtt rá 17 méterről, de fölément a lövése. Két perc múlva jött a vendégek első helyzete: a balról érkező beadást Zulim lőtte mellé 8 méterről. A 23. percben újra Sammir próbálkozhatott, de most mellélőtt. Egy perc múlva a hazaiaktól Antolić passzolt Guilhermének, de a brazil a kapusba lőtt. Az eseménydús meccs 34. percében szabadrúgást kaptak a vendégek, de a kapus hárított. A 42. percben a hazaiak kaptak szabadrúgást, kb. 25 méterre a kaputól. Pivarić rálőtt és hatalmas gólt vágott. (1:0) A második félidőben nem csökkent sem az iram, sem a Dinamo nyomása a vendégeken. A 49. percben Fiolić lövése ment mellé, egy perc múlva Sammir lőtt ismét mellé. Az 58. percben jutott el a Dinamo kapujáig az Inter. Szögletrúgást kaptak, Puljić ráfejelte, mellé. A 67. percben újra a hazaiak voltak akcióban, Stojanović passzolt Fiolićnak, Fiolić rálőtt, a kapus elkapta. A 73. percben Hodžić lőtt rá, a kapus nagyot mentett. Egyből indult kontratámadásra az Inter, Blažević elől mentett a kapus. A 82. percben megint Hodžić szlalomozott át a védőkön, de kihagyta a helyzetet. A 89. percben megint Hodžić startolt rá, és most sikerült is neki: átemelte a labdát a kifutó kapus felett és belőtte. (2:0) A Dinamo a meccs legvégére sem fogyott ki a szuflából: a 90+1. percben Olmo lőtt rá, de a kapus védett.

 

Az NK Rijeka - Lokomotiva Zagreb meccsen a hazaiak a szokásos lehengerlő stílusukban kezdtek. A 23. percben Gavranović kapott hosszú indítást, a kapus blokkolta. Három perc múlva Andrijašević lőtt rá, mellé. A 35. percben viszont jött a hidegzuhany: támadott a Lokomotiva, jobbról érkezett a beívelés, Čorić pedig érkezett középen és belőtte. (0:1) A Rijeka támadott tovább, a 37. percben újra Andrijašević lőtt rá, a zágrábi kapus most lábbal hárított. A félidő végén jártunk, a 41. percben, amikor Ristovski küldött egy jókora, átlós passzt Bradarićnak, Bradarić pedig hatalmas gólt fejelt a hosszú sarokba. (1:1) A második félidőben a 48. percben a hazaiaktól Mišić cselezett és lőtt rá, de mellément. Majd az 57. percben ismét támadott a Rijeka, érkezett középre a beívelés, Gorgon berobbant és belőtte a Rijeka győztes gólját. (2:1)

 

A vasárnapi első mérkőzésen az Osijek váratlan vereséget mért a Hajduk Splitre. Már a 4. percben bepróbálkozott Ejupi a hazaiaktól, a lövés mellément. Három perc múlva Barišić lőhetett rá az eszékiektől, ez is mellé. A 16. percben Barišić beívelt, Knežević rálőtt, ez is kimaradt. A végig nagyon gyengén muzsikáló Hajduk első helyzete a 17. percben jött, Jefferson lőtte mellé. Kicsit feléledtek a vendégek, a 20. percben Said lőtt kapura, a kapus védett. Hamza is megpróbálkozott egy lövéssel, de azt is elkapta az eszéki kapus. A 42. percben Said ívelt be Futács Márkónak, Futács viszont elbotlott a kapusban. A második félidőben az 52. percben az eszéki Matas ívelt be, de először Ejupi hagyta ki, utána meg Knežević. Futácsé volt a következő helyzet egy perccel később, de telibe találta a kapufát. Aztán a 62. percben egy hazai szöglet után Ejupit elgáncsolták a kapu előtt. A bíró egyből 11-est fújt, a büntetőt a sértett lőtte. (1:0) A 80. percben egy ordas Hajduk védelmi hiba után növelni tudta az előnyét az Osijek: a vendégek játékosa eladta a labdát, az Osijek már indult is kontrára, a kapus messzire kifutott a kapujából, de a felszaladó Ejupi simán kicselezte és labdástul besétált a kapuba. (2:0) A Hajduk szépítő gólja a legutolsó percben érkezett, amikor Futács kapta a labdát és a lest reklamáló védők között belőtte. (2:1)

 

Utolsónak az RNK Split fogadta az egyre több sebből vérző, gyengélkedő Cibaliát. A hazaiak már a 9. percben megszerezték a vezetést, a gólszerzőről pedig megoszlanak a vélemények: a Prva Liga hivatalos összefoglalója a spliti Jovanovićot jelölte meg góllövőnek, sportoldalak szerint viszont Žderić szerzett öngólt. Ami biztos, hogy a hazaiak 1:0-ra vezettek. Ezen kívül szinte végig az ő akaratuk érvényesült. A 11. percben Tomičić hagyott ki egy helyzetet. A Cibaliának a 18. percben volt egy említhető akciója, Glavica vitte fel a labdát, de a spliti kapus védett. A 35. percben megint a hazaiak próbálkozhattak, Pešić rálőtt, a kapus védett. Három perccel később újra Pešić előtt volt lehetőség, de egy ütemmel lemaradt az érkező beívelésről. A 43. percben Jovanović lőtte fölé. A második félidőben, egyből a 46. percben Tomičić hagyott ki egy helyzetet. Aztán a Cibalia úgy a 60. perc körül felébredt és elkezdett rohamozni. Először Mišić próbálkozott, de őt blokkolták, a labda Muzenjakhoz került, az ő lövését a kapus védte. A 74. percben szabadrúgást kaptak a vendégek, Romić rálőtte, bele a kapusba. Végül a 87. percben Glavica próbálkozott egy utolsó helyzettel a vendégektől, de a középre küldött passzát kihagyta a vinkovciak támadója.

 

A bajnokság jelenlegi állása: 

1. NK Rijeka 61 pont

2. Dinamo Zagreb 55 pont

3. Hajduk Split 41 pont

4. NK Osijek 41 pont

5. Slaven Belupo 28 pont

6. Lokomotiva Zagreb 23 pont

7. NK Istra 1961 23 pont

8. Inter Zaprešić 21 pont

9. RNK Split 15 pont

10. Cibalia 9 pont

 

Horvát Kupa, elődöntő

A Horvát Kupa elődöntőjében a mai első meccsen a Dinamo Zagreb fogadta az RNK Splitet. Meglepetés nem volt, a papírforma érvényesült, a zágrábiak simán átlépték a splitieket, sikerült a vendégeket 6 góllal (!!!) kitömniük. Az első a 26. percben érkezett, Ćopić lőtte. (1:0) A másodikra a 37. percig kellett várni, Hodžić lőtt rá, a labda a kapufán megpattant, onnan perdült be a gólvonal mögé. (2:0) A gólzápor a második félidőben folytatódott, az 51. percben Guilherme lövése találta telibe a keresztlécet, a lepattanó labdát a spliti védő nagyon rosszul kezelte le. Hodžić csak erre várt, az elguruló labdát bevágta a hálóba. (3:0) A 65. percben újra Guilherme passzolt, Hodžić újra belőtte, most fejjel. (4:0) A 78. percben ismét Ćorić iratkozott fel a góllövők listájára, a lövése a kapufáról vágódott a hálóba. (5:0) A kegyelemdöfés pedig a 80. percben érkezett egy 11-es formájában: Hodžićot buktatta a splitiek védője a 16-oson belül, a büntetőt a sértett lőtte. (6:0)

 

A másik meccsen a Rijeka fogadta az Osijeket. Itt sem vesztegették az idejüket a hazaiak: Matei a 8. percben beívelt, Gavranović pedig kihasználta az általános kavarodást és belőtte a Rijeka első gólját. (1:0) A 23. percben szögletet kapott a Rijeka, Andrijašević tolta tovább a lövést fejjel, Gavranović pedig belőtte. (2:0) A második félidőben Mišić kapta a labdát és küldte tovább Žutának. A hosszú hajú macedón már ívelte is be középre, ott pedig ismét Gavranović érkezett és lőtte be a kapuba kíméletlenül. (3:0) Az eszékiek a 74. percben tudtak szépíteni: az ukrán Lopát buktatta Kulušić a 16-oson belül, nem is volt kérdés a 11-es. Perošević állt a labda mögé és a vetődő Prskalo mellett belőtte. (3:1) Aki szeretné megnézni a meccs összefoglalóját, az itt, ezen a linken megteheti, az oldal nem engedi a videó beágyazását.

A mesterhármast lövő Gavranović (17-es)

 
Posted by NK Rijeka on Wednesday, March 1, 2017

 

 

A visszavágó dátuma március 15.

 

Prva liga, 22. forduló (2017. február 24-26.)

Futács Márkóéké volt a forduló első mérkőzése, a Hajduk Split az Istra 1961-et fogadta pénteken. A Hajduk már az 5. percben megszerezte a vezetést; az Istra kapusának bődületes hibája után Erceg lecsapott a labdára és besétált vele a kapuba. (1:0) A pulaiaknak a 10. percben lett volna lehetőségük egyenlíteni, de Roce lövése a kapu mellé ment. A Hajduk aztán a 14. percben már 2:0-ra vezetett, miután Vlašić felfutott és bevágta a kapuba a labdát. A splitiek szinte végig az első félidőben fölényben játszotak, az Istrának a 44. percben volt egy helyzete, de Miloš (ha jól láttam, ő volt az) fölélőtte. A második félidő elején (ismét) Miloš lőtt rá, de a kapus kivédte a lövését, majd az 56. percben Erceg lőtt mellé. Három perccel később a pulaiak támadtak, de Roce egy ütemmel később ért oda a labdához, a helyzet kimaradt. Szinte egyből utána Solomon lőtt rá távolról, de elkerülte a labda a kaput. A 81. percben már Futács Márkó lőtt rá, alig ment mellé a lövése. Aztán a 88. percben Said cselezett a jobb oldalon, majd 16 méterről egy bombalövést küldött a kapura - és be is talált. (3:0) Végül, már a hosszabbításban egy szöglet után Futács befejelte a Hajduk Split 4. gólját. 

A négy gólszerző:

 

⚽️⚽️⚽️⚽️ Today's scorers! 👏👏👏🏳🏳🏳❤💙 #hžv #hajduk #ajmobijeliale #win #maxtvprvaliga

A post shared by HNK Hajduk Split (@hnkhajduk) on

 

Szombaton az RNK Split a Slaven Belupo otthonába látogatott. Már a 3. percben volt a hazaiaknak egy nagy helyzete, egy szöglet után Burić majdnem bekotorta a labdát a hálóba, végül a gólvonalról mentett Jakić, a splitiek védője. A 11. percben az RNK Split szabadrúgását fejelték ki a koprivnicaiak, a labda Tomičić elé pattant, ő pedig 18 méterről hatalmas bombagólt rúgott. (0:1) A Slaven Belupo innentől kezdve szinte az egész félidőben folyamatosan támadott, de egyszer sem sikerült betalálniuk a splitiek kapujába. A vendégeknek egyetlenegy helyzetük volt a 44. percben, Jurendić lőtte fölé. A második félidőben a Slaven továbbra is végig támadott, szinte csak ők birtokolták a labdát, az egész végig aktívan és lelkesen játszó csapatkapitányuk, David Arap kétszer is megpróbált kiegyenlíteni (először az 53. percben, utána a 63.-ban), de nem sikerült a kapuba találnia. Aztán a 72. percben 11-est kapott a Slaven, Maglica rántotta le az ötösnél a hazaiak egyik játékosát. Stevanović vállalta a büntetőt, de a lövését kivédte a spliti kapus. A 89. percben újabb 11-eshez jutott a hazai csapat, miután a vendégek kapusa fellökte Tadićot. Most a brazil Heber állt a labda mögé, de fölélőtte. Még a 90+3. percben lett volna a Slavennek egy lehetősége egyenlíteni, de a splitiek újból a gólvonalról mentettek.

 

A forduló meglepetése a Lokomotiva Zagreb - NK Osijek mérkőzés volt, ahol a múlt héten enyhén szólva is enerváltan szereplő zágrábiak most olyan bátran és határozottan játszottak, hogy simán átléptek az eszékieken. Sokkal többet birtokolták a labdát, ennek egyrészt az lett a következménye, hogy szinte végig az első félidőben ők támadtak, másrészt az, hogy már a 31. percben megszerezték a vezetést, miután Grezda beívelését Cekici a kapuba fejelte (1:0). Az Osijek első helyzete a 36. percben volt, egy szabadrúgás után Boban fejesét kivédte a kapus. A második félidőben debütált a Lokomotiva portugál játékosa, Chiquinho, és ha már ott volt, a 60. percben kapura is küldte a labdát. Škorić, az Osijek középpályása felemelt kézzel próbálta a lövést megállítani - a bíró azonnal 11-est fújt a zágrábiaknak, Škorićnak pedig felmutatta a piros lapot. A büntetőt Ćorić lőtte, a kapus hárította a lövést - de elkapni nem tudta a labdát, Ćorić pedig lecsapott rá és egy csukafejessel a hálóba küldte (0:2). A 11-es után az eszékiek észbe kaptak és elkezdtek futballozni - lett is jópár helyzetük, a 73. percben egy távoli Osijek-lövést fogott Šemper, a zágrábiak fiatal kapusa. A 79. percben egy eszéki szöglet után lőtt rá Knežević, de a védők blokkolták a lövését. Három perccel később megint ő próbálkozhatott, de a labda a kapu fölé ment. A mérkőzés legvégén, a 90+5. percben még maradt egy patronja az eszékieknek, azt Vojnović lőtte el, de a lövése mellément. 

 

Nagy indulatokat kavart a Cibalia - Dinamo Zagreb mérkőzés. Az első félidőben - a papírformának megfelelően - a Dinamo uralta a játékot, a Cibaliának gyakorlatilag nem is volt helyzete. A második félidőben is folytatódott a fővárosi fölény, ezt végül a 72. percben sikerült gólra váltaniuk: Soudani passzolt Sammirnak, ő tovább Hodžićnak, aki belőtte (0:1). A Cibalia a 86. percben egyenlített: egy szöglet után Tipurić küldte vissza a labdát a kapu elé, ott Zgrablić köszönte szépen és belőtte (1:1). Két perccel később viszont Soudani esett nagyot a 16-oson belül; a HNTV többször, több szögből is visszajátszotta lassítva, és ezekről a felvételekről egyértelműnek tűnik, hogy senki sem nyúlt hozzá a Dinamo algériai játékosához. A játékvezető mindenesetre befújta a 11-est, Hodžić pedig a hazai szurkolók füttykoncertje és pfújolása közepette belőtte (1:2).

A mérkőzés után a teljes horvát sportsajtó felkapta az esetet, újságírók interjúvoltak Cibalia- és Dinamo-játékosokat az esetről. Filip Žderić, a Cibalia védője közvetlen közelről látta az esetet, ő "szánalmasnak" nevezte: "Megindultam a labda felé, Soudani meg mögöttem jött. Ő okosan csinálta, én voltam a hülye. Én, ha az ő helyében lettem volna, akkor lőttem volna. Hogy szabálytalanság volt-e? Hát, ha ez szabálytalanság... De már a meccs előtt tudtuk, hogy ez lesz. Ennek ellenére küzdöttünk, és közel voltunk ahhoz, hogy pontot szerezzünk. Nagyon szánalmas, hogy a Dinamo csak így tud nyerni, szerintem ennél rosszabb nem is lehetne", nyilatkozta Žderić. A Dinamo játékosai nem nagyon beszéltek a 11-esről, vagy túl messze voltak az esettől, vagy nem akarták kommentálni a játékvezető döntését. Hodžić is csak annyit mondott: "Szerintem jogos volt [a 11-es]. Örülök, hogy nyertünk, értékes ez a győzelem. Bár jobban örültem volna, ha másképp sikerül megoldani, de így adódott lehetőség."

A meccs összefoglalója:

 

A forduló zárómérkőzését az Inter Zaprešić játszotta az NK Rijekával. Az éllovas rijekaiak már a 7. percben megszerezték a vezetést Mišić legalább 22 méteres bombagóljával. (0:1) Nem kellett sokáig várni az egyenlítésre: a 9. percben egy szögletrúgást kapott a hazai csapat, Filipović pedig befejelte. (1:1) A Rijeka offenzíven játszott, a 26. percben Gorgon elől védett hatalmasat az Inter kapusa, majd a 37. percben Gavranović lőtt rá, az Inter védője a gólvonalról mentett. A hazaiaknak a 39. percben volt egy helyzetük, szabadrúgást kaptak, de Puljić mellélőtte. A második félidő elején, a 48. percben Gavranović cselezett a kapunál, majd be akarta küldeni Andrijaševićnek, de a labda megpattant Filipovićon és a hálóban landolt. Öngól. (1:2) Az 50. percben Andrijašević próbálkozott egy lövéssel, de fölément, aztán a 61. percben újból nála volt a labda. Ezúttal beívelte középre, de ott Gorgon 5 méterről mellélőtt. A 79. percben Gavranović lövése kerülte el éppen hogy az Inter kapuját. A hazaiaknak csak egy helyzetre futotta a 89. percben, az is kimaradt (a rijekaiak kapusát, Prskalot viszont ápolni kellett utána).

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 58 pont

2. Dinamo Zagreb 52 pont

3. Hajduk Split 41 pont

4. NK Osijek 38 pont

5. Slaven Belupo 27 pont

6. Lokomotiva Zagreb 23 pont

7. NK Istra 1961 22 pont

8. Inter Zaprešić 21 pont

9. RNK Split 12 pont

10. Cibalia 9 pont 

 

Prva liga, 21. forduló (2017. február 17-19.)

Pénteken az NK Istra 1961 - Lokomotiva Zagreb találkozóval végre-valahára megkezdődött a horvát bajnokság tavaszi szezonja. Az első félidőben egyértelműen az Istra akarata érvényesült, sokkal több helyzetük volt, mint a fővárosiaknak. Egyből a 9. percben a pulaiak csatára, Roce lőtt mellé egy szabadrúgást, majd a pulaiak a 28. percben meg is szerezték a vezetést. Gržan lövése pattant meg egy zágrábi védő kezén a 16-oson belül, a játékvezető már mutatott is a 11-es pontra, a büntetőt Roce értékesítette (1:0). A 32. percben Gržan próbálta növelni az Istra előnyét, de a kapus kivédte a lövését. A Lokomotiva első említésre méltó helyzete az első félidő legvégén volt, a 45+1. percben egy szabadrúgásuk ment fölé. A 2. félidőben már sokkal több lehetősége volt (lett volna...) a zágrábiaknak, az 56. percben egy nagy pulai védelmi hiba után Mihaljević csapott le a labdára, de a helyzet kimaradt. Sorozatban jöttek a kimaradt Lokomotiva-helyzetek, hol mellément a lövés, hol az Istra kapusa védett. A pulaiaknak a 80. percben volt egy helyzete, de nem sikerült értékesíteni, maradt az 1:0 a hazaiak javára.

A gólszerző Goran Roce

 

Bravo capitano! Gol za vrijedna tri boda vs Lokomotiva! 💚💛⚽⚽⚽ #zelenožuti #bravodečki #triboda #istra1961 #drosina

A post shared by NK Istra 1961 (@nkistra1961pula) дана

 

Szombaton a Cibalia - Inter Zaprešić mérkőzéssel folytatódott a forduló. A vinkovciak szemmel láthatóan nagyon elszántan vágtak neki az idénynek, bátran futballoztak, az egész első félidőt uralták, a Zaprešićnek nem is nagyon volt helyzete. Aztán a második félidő legelején, a 46. percben sikerült az első komolyabb támadást kidolgozniuk, és majdnem gól is lett belőle, Blažević végül - közvetlen közelről szinte - a kapufát találta el. Aztán az 50. percben a vinkovciak szabadrúgást kaptak. A lövést kivédte az Inter kapusa, de Glavica lecsapott a lepattanó labdára és kíméletlenül belőtte (1:0). Egyből a következő percben jött az egyenlítő gól: a Cibalia védője elvesztette a labdát, Blažević kihasználta ezt a védelmi hibát, a kapuig cselezett és belőtte (1:1). Az egyenlítő gól után mindkét csapat próbálta megszerezni a vezetést, de egyiküknek sem sikerült értékesíteni egy helyzetet sem; a 82. percben a Cibalia egyik akciója közben volt egy kezezésgyanús szituáció, de még a lassítás sem tudta egyértelműen megmutatni, hogy valóban jogos lett-e volna a 11-es vagy sem, a bíró sípja mindenesetre néma maradt, a mérkőzés pedig maradt 1:1-es döntetlen.

 

A Dinamo Zagreb a koprivnicai Slaven Belupo csapatát fogadta. A zuhogó esőben szinte végig a Dinamo akarata érvényesült, ennek ellenére a találkozón mindössze egyetlen gól született, az is 11-esből: a 40. percben Tadić kezére pattant a labda a koprivnicai 16-oson belül. 11-es; Hodžić állt a labda mögé, be is lőtte. (1:0). A második félidőben is sorra jöttek a Dinamo-helyzetek, de mind a kapu mellé ment, egytől-egyig. A Slaven egyetlenegy akciót tudott csak felmutatni az egész meccs folyamán, azt is a 80. percben, de Barić addig cselezett (egyébként fantasztikus cselsorozatot mutatott be), amíg el nem vesztette a labdát.

 

Vasárnap az éllovas NK Rijeka látogatott az NK Osijek otthonába. A találkozó egy fordulatos, izgalmas, helyzetekben bővelkedő mérkőzést hozott. A tavaly az Év Játékosának választott Andrijašević már az 5. percben próbára tette az eszéki kapus reflexeit, aztán a 18. percben Vešović ívelt be jobbról, a labdát Gorgon továbbtolta, Gavranović pedig két lépésről a hálóba vágta (0:1). Nem sokat kellett várni az egyenlítő gólra, a 23. percben az ukrán Lopa kapta a passzt jobbról és be is lőtte (1:1). Sőt, a 30. percben az Osijek át is vette a vezetést. Egy akció végén a rijekaiak kapusa, Prskalo hatalmasat védett, a labda viszont Ejupi elé pattant, az ő lövése már védhetetlen volt (2:1). A második félidőre a Rijeka felszívta magát, az offenzív taktikájuk pedig meghozta a gyümölcsét. Az 56. percben Vešović balról érkező beadására Andrijašević tökéletes ütemben érkezett és fejjel a kapuba küldte a labdát (2:2). Majd a 85. percben Andrijašević egy hosszú indítást követően egyedül tört kapura (két eszéki védő között) és egy bombalövéssel megszerezte a rijekaiak győztes gólját (2:3).

 

A forduló spliti városi rangadóval zárult: az RNK Split látta vendégül Futács Márkó csapatát, a Hajduk Splitet. A kiegyenlített játékot hozó találkozó 1:1-es döntetlenel végződött. Futácsnak több helyzete is volt, de egyiket sem sikerült belőnie. Először a 16. percben próbálkozott fejjel (mellé), három perc múlva ismét, közben az RNK Split próbálkozásait is sorra blokkolták a Hajduk védői. A második félidőben az RNK Split játékosa, Dupovac lőtt hatalmas gyertyát a gólvonal közvetlen közelében. A hazaiak az 59. percben megszerezhették volna a vezetést, de a bíró les miatt érvénytelenítette Pešić gólját. A 69. percben megint Futács Márkónak lett volna lehetősége gólt szerezni a Hajduknak, de ez a helyzet is kimaradt. Majd a 75. percben Jovanović passzolt Pešićnek, ő pedig most valóban megszerezte a hazaiak vezető gólját (1:0). A 82. percben jött a Hajduk egyenlítő gólja: Vlašić balról érkező lövését Erceg fejelte a kapuba (1:1). A Hajduknak még a 85. percben lett volna lehetősége gólt szerezni, de Tudor fejese a keresztlécen csattant.

 

Update: a bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 55 pont

2. Dinamo Zagreb 49 pont

3. Hajduk Split 38 pont

4. NK Osijek 38 pont

5. Slaven Belupo 27 pont

6. NK Istra 1961 22 pont

7. Inter Zaprešić 21 pont

8. Lokomotiva Zagreb 20 pont

9. RNK Split 9 pont

10. Cibalia 9 pont

 

Visszaszámlálás

Mindjárt kezdődik. Már csak hármat kell aludni és pénteken, 18:00 órakor kezdetét veszi a horvát bajnokság tavaszi szezonja.

A csapatok addig is lejátszottak néhány felkészülési meccset. A Rijeka mindjárt kettőt is. Először a szlovén Domžale csapatát fogadták a tengerparti stadionban és győztek 3:2-re. Gólszerzők: Kulušić (54., 90+2.), Gavranović (60.), ill. Majer (11.), Franjić (34.).

A rijekaiaknak még ma is belefért egy felkészülési meccs, a szlovén 3. ligás Iliriját fogadták (zárt kapuk mögött), ezt a meccset is megnyerték 4:1-re Matei mesterhármasával (15. - 11-es, 54., 79.) és még Ajayi is lőtt egy gólt a 85. percben. 

 

Az NK Osijek az utolsó spanyolországi meccsén a magyar Puskás Akadémiával játszott. Az eszéki csapat 2:1-re kikapott a felcsútiaktól, gólszerzők: Knežević (36.,), ill. Lencse (33.), Prosser (71.)

Az NK Istra 1961 az érdekes nevű, kínai 2. ligás Dalian Transcendence csapatával találkozott. A meccs nem okozott gondot a pulaiaknak, 4:0-ra győztek Žižić (15.), Gojković (27.), Roce (34. - 11-es), és Solomon (55.) góljaival.

 
Posted by NK Istra 1961 on Saturday, February 11, 2017

 

A Slaven Belupo Szlovéniába utazott, hogy egy barátságos meccset játsszon az ND Goricával. A koprivnicai csapat 0:1-re győzött, Bogojević lőtte a gólt a 84. percben.

Az Inter Zaprešić 0:0-ás döntetlent játszott a 2. ligás zágrábi NK Sesvete csapatával.

A Cibalia először a boszniai bajnokságban szereplő Čelik Zenicával játszott és kikaptak 0:1-re.

A vinkovciak "kispadja" a meccs alatt

 
Posted by HNK Cibalia Vinkovci on Saturday, February 11, 2017

 

A másik meccsüket ma játszották az 5. ligás NK Slavonia Soljani ellen. 14:0-ra győztek a vinkovciak, gólszerzők: Brekalo (5x), Glavica (2x), Mlakić (2x), Mastelić, Šimunac, Pervan, Kelez, Romić.

A Lokomotiva Zagreb az NK Zagreb otthonába látogatott, és ha már ott voltak, győztek is 0:4-re. Gólszerzők: Cekici (9., 51.), Mihajlović (12.), Grezda (25.).

 

[ZADNJA PRIPREMNA UTAKMICA] Zagreb vs Lokomotiva 0:4 Sjajna uvertira pred nastavak prvenstva! ⚽️ 9' Cekici ⚽️12' Mihaljević ⚽️25' Grezda ⚽️51' Cekici detalji utakmice: http://bit.ly/2kexCgw #lokosi

Posted by NK Lokomotiva Zagreb on Saturday, February 11, 2017

 

Van néhány átigazolási hír is itt, az utolsó pillanatokban, amikor még lehet igazolni (ma éjfélig): A Rijekához kölcsönbe érkezett Roman Bezjak. A 27 éves csatár már megfordult Rijekában, jelenleg az SV Darmstadt 98 játékosa. Az idény végéig kapták kölcsön a kék-fehérek.

Az NK Istra 1961-hez igazolt a 24 éves macedón jobbhátvéd Tome Kitanevski (ex-Mladost, SRB).

 

Dobrodošao Tome Kitanovski! Od ponedjeljka novi igrač Istre 1961 💚💛#zelenožuti #welcome #tome #kitanovski

A post shared by NK Istra 1961 (@nkistra1961pula) on

 

A Cibalia a változatosság kedvéért ismét leigazolt egy játékost. A 22 éves Petar Mišić jobbszélső, az RNK Splittől érkezett.

 

Petar Mišić, danas je potpisao ugovor sa HNK Cibalia Vinkovci. Potpisivanjem ugovora s Petrom Mišićem u HNK Cibalia Vinkovci je zaključen ovaj zimski prijelazni rok. Petre, dobrodošao natrag.

Posted by HNK Cibalia Vinkovci on Tuesday, February 14, 2017

 

Az Inter Zaprešićhez érkezett Hrvoje Čale. A 31 éves balhátvédnek tavaly járt le a szerződése a szlovén NK Olimpijánál, azóta nem volt csapata.

A Dinamo Zagreb 2020-ig meghosszabbította a vezetőedző Ivaylo Petev szerződését. Március 1-jétől pedig új sportigazgatója lesz a csapatnak dr. Romeo Jozak személyében. Jozak korábban a Horvát Labdarúgó Szövetségnek volt a technikai igazgatója.