Horvát foci

Prva liga, 35. forduló (2017. május 20-22.)

 

Utolsó előtti forduló a horvát bajnokságban. A rijekai Kantrida stadionban már most bajnokot avattak, Futács Márkó valószínűleg élete legjobb meccsét játszotta, a kiesőzónában pedig az utolsó fordulóra maradt a mindent eldöntő kérdés megválaszolása, nevezetesen hogy ki az, aki kiesik és ki az, akinek még van egy dobása az osztályozó mérkőzésen.

 

Lokomotiva Zagreb - Slaven Belupo 2:1

Energiatakarékos üzemmódban volt végig a Lokomotiva és még így is sikerült megnyerniük a meccset a végig bátran és lelkesen játszó koprivnicaiak ellen. Az első félidőt végigtámadták a vendégek, Heber kétszer is mellélőtt, először a 2., utána a 22. percben, aztán a 32.-ben Christensen lőtt egyenesen a kapus kezébe. A 38. percben Arap fejesét védte Šemper, nem sokkal később Ivanovski szerezte meg a labdát és lőtt rá, előle Karačić tisztázott. Egy perccel később Heber lőtt megint mellé, majd a 44. percben, az első említhető hazai támadásnál már meg is szerezte a vezetést a Lokomotiva, méghozzá büntetőből. Antunović vitte fel a labdát, az érkező Melnjak viszont elsodorta őt, mindez pont a 16-oson belül történt. Majer belőtte a 11-est. (1:0)

A szünetben volt egy kis ünnepség, a Lokomotiva juniorcsapata megnyerte a korosztályos horvát bajnokságot és itt adták át nekik az érmeket és a serleget.

 
Posted by NK Lokomotiva Zagreb on Saturday, May 20, 2017

 

A második félidőben kiegyenlített a Slaven, az 50. percben Ivanovski fejelte be a labdát a kapuba. (1:1) Két perc múlva megint Heber borzolta a zágrábi idegeket, ő vitte fel a labdát és ívelt be, Ivanovski kapta, de ezúttal sikerült jócskán mellélőnie. A 67. percben megmutatta magát a Lokomotiva, Rrahmani szabadrúgását kapta el Marković kapus. A 77. percben a Slavennek is jutott egy szabadrúgás, Bouadla lőtte rá vagy 25 méterről, Šemper simán védett. A 81. percben aztán újra vezetett a zágrábi csapat, egy szögletre a csapatkapitány Capan érkezett és fejelte be. (2:1) A Slavennek kétszer is lett volna lehetősége egyenlíteni, először a 88. percben Heber vitte fel a labdát, a zágrábi védők szerelték, de a labda Ivanovskihoz pattant. A macedón játékos rálőtt, Šemper óriásit védett. Egy perccel később pedig Burić maradt le talán fél ütemmel egy beívelésről.

Lelkes ünneplés a zágrábiak öltözőjében: a csapat a szezont a kiesőzóna széléről kezdte, a bajnokság végére pedig sikerült feltornászniuk magukat az 5. helyre

 

Pobjedom protiv Slaven Belupa potvrdili smo peto mjesto na tablici sezone 2016./2017.

Posted by NK Lokomotiva Zagreb on Saturday, May 20, 2017

 

 

Hajduk Split - Inter Zaprešić 6:0

Ezt hívják úgy, hogy kiütéses győzelem. Ráadásul Futács Márkó - aki erre a mérkőzésre szárnyakat kapott - szinte egymaga gázolta le az Intert a szakadó esőben. Az első félidő még amolyan "beetetés" volt, habár már ott érzékelhető volt a Hajduk fölénye. Jefferson már a 6. percben átmozgatta az Inter kapusát, hogy aztán Futács a 16.-ban egy 25 méteres bombával kipókhálózza a bal sarkot. (1:0) A 31. percben a vendégcsapat is kapott egy lehetőséget, Postonjski szabadrúgását Begić fejelte rá, a kapus elkapta. A 36. percben Jefferson beíveléséről Terziev éppen hogy lemaradt. A második félidőben aztán a Hajduk elsöprő lendülettel végigszáguldott a zaprešićieken. Először a 49. percben Futács kapott egy labdát és lőtt a kapusba, de három perccel később már nem hibázott. Erceg vitte fel a labdát a bal oldalon és adta be középre, Futács olyan pontosan érkezett, mint egy japán sinkanzen és befejelte. (2:0) Egy röpke pillanatra fellélegezhettek a vendégek, az 53. percben Kolar vitte fel a labdát és lőtt rá, Stipica védett. Az 54. percben viszont visszaállt a világ rendje és a nyomasztó spliti fölény. Vlašić ívelte volna be a labdát a kapu elé, amit Mikulić szó szerint lekezelt. A bíró már mutatott is a 11-es pontra. Márkó állt a labda mögé - és Márkó belőtte. Mesterhármas. (3:0) És még hol volt a vége... 58. perc, Hamza passzolt Memollának, Memolla rálőtt, az érkező Tudor egy picit tolt rajta és benn is volt a gól. (4:0) 62. perc, Erceg cselezgetett, majd Vlašićnak passzolt, a 19 éves középpályás még helyet csinált magának - tehette, nem zavarta őt senki -, és belőtte. (5:0) Aztán pedig... Márkó tudja, hogy három az igazság, de Márkó azt is tudja, hogy egy a ráadás, úgyhogy a 69. percben úgy belőtte Vlašić labdáját, mint a parancsolat. (6:0) Levezetésképp a 90+1. percben Kožulj is megpróbálkozott egy lövéssel, de ezt már hárította az Inter kapusa.

Dipl. Ing. prof. dr. Futács Márkó, aki ezzel a négy találattal a góllövőlista élére lőtte magát

 

Összefoglaló:

 

 

NK Osijek - Dinamo Zagreb 0:1

A minimalista végeredmény ellenére végigtámadta a Dinamo a mérkőzést, az eszékiek főleg a szerencséjüknek, meg Malenica kapusnak köszönhetik, hogy csak egy góllal kaptak ki végül. Az első 5 percben három támadást is vezetett a zágrábi csapat, rögtön az elején Olmo lőtt fölé. A 3. percben két helyzete is volt a Dinamonak, először Sigali fejelt a kapusba, rögtön utána Soudani találta el Malenicát. Egy bátortalan támadás jutott az eszékieknek is, a 11. percben Lopa indult meg felfelé, de még a 16-osig sem jutott el, a védők blokkoltak. A 15. percben Moro lövését védte a kapus. Egy perccel később Hodžić fejelt mellé, még egy perc múlva - már itt a 10. szögletnél tartott a Dinamo - Soudani küldte a kapu fölé a labdát. Újabb hazai helyzet jött a 28. percben, Boban fejelt fölé egy szögletet. A 33.-ban Olmo próbálkozott ismét, de a spanyolnak nem volt szerencséje most sem, pár centivel ment mellé a lövése. A második félidő 64. percében aztán megszerezte a vezetést a Dinamo: egy szöglet utáni általános kavarodásban Sigali elé pattant a labda, az argentin pedig fogta magát és belőtte. (0:1) Az Osijek a 68. percben szabadrúgásból próbált szépíteni, Barišić beívelését aztán Ejupi fejelte mellé. A lassuló iramú meccsen a 79. percben jött az újabb akció, támadtak a vendégek, Soudani 16-ról lőtt rá, a kapus kivédte a lövést, a labda Gojak elé pattant, ő is rálőtt, Malenica azt is védte. A meccs hajrájában volt még egy esélye az Osijeknek az egyenítésre, de Grgićnek sikerült olyan faramuci módon beívelnie a labdát, hogy azt sem Ejupi, sem Lukić, de valószínűleg még Usain Bolt sem tudta volna elérni.

A meccs egyik jelenete: középen a fehér mezes, eszéki Knežević, a kép bal oldalán a gólszerző Sigali, jobbra Soudani készül épp Kneževićbe könyökölni

 
Posted by GNK Dinamo Zagreb on Sunday, May 21, 2017

 

 

NK Rijeka - Cibalia 4:0

Bajnok a Rijeka! Történelme során először sikerült megnyernie a bajnokságot, és ezzel megtörték a Dinamo Zagreb 2006 (!!!) óta tartó hegemóniáját. A mérkőzésre már csütörtökön, elővételben elfogyott az összes jegy, telt ház várta a csapatot, aki megadták a módját az ünneplésnek. Már a 15. percben 2:0-ra vezettek, először a 11. percben talált be Gavranović, remek indítást kapott, kicselezte a kifutó kapust és éles szögből belőtte (1:0), majd a 15. percben Ristovski indította Andrijaševićet, ő rálőtt, a labda megpattant a kapuson és Gavranović elé pottyant, neki csak be kellett vele sétálnia a kapuba. (2:0) Gorgonnak volt aztán két helyzete, először a 30. percben egy távoli lövést küldött mellé, hat perccel később éles szögből lőtte rá, a kapus nagyot védett. A félidő ráadásában, a 45+1. percben egy rijekai szöglet után Bezjak kapta a labdát, a védők blokkolni akarták, de Bezjak átemelte felettük a labdát, egyenesen a kapuba. (3:0) A vendégek a második félidő 48. percében jutottak fel először a rijekai 16-osig, Tipurić lőtt rá ollózva, fölé. Az 50. percben Mišić távoli lövése ment nem sokkal a Cibalia kapuja mellé, öt perc múlva pedig már a vendégek kaptak szabadrúgást. A lövés megpattant a sorfalon, Prskalo nagyot védett. (Valószínűleg az egyetlen olyan alkalom volt a 90 perc alatt, amikor kicsit megmozgathatta magát...) A K.O. a 72. percben jött, egy újabb rijekai szögletet Župarić fejelt fantasztikus mozdulattal a kapuba.

A mérkőzés talán legjellegzetesebb és legmegkapóbb pillanata: a bíró lefújja a mérkőzést, a már egy ideje összekapaszkodva álló rijekai kispad testületileg robban be a pályára ünnepelni

 
Posted by NK Rijeka on Sunday, May 21, 2017

 

A közönség pedig beáradt a pályára ünnepelni. (A videó közepe táján feltűnik Ristovski, amint egy macedón zászlóból csavart pendellyel a dereka körül, szurkolók vállán partizik.)

 

 

NK Istra 1961 - RNK Split 1:0

Ha most azt mondom, hogy ezen a mérkőzésen annyira nem történt semmi, hogy a HNTV nevű, hazai focira szakosodott horvát sportcsatorna arra sem méltatta a mérkőzést, hogy valami nézhető összefoglalót összedobjon, akkor még finoman fogalmaztam. Még a Prva Liga hivatalos beszámolója is összesen három mondatot szentelt a meccsnek, úgyhogy legyen elég annyi, hogy Puclin a 18. percben lőtte a mérkőzés egyetlen gólját, a Splitet meg valószínűleg semmi sem menti meg a kieséstől. Az utolsó fordulóban a splitiek az Osijekkel játszanak, ha el akarják kerülni az egyenesági kiesést, akkor le kell győzniük az eszékieket, közben a Cibaliának súlyos vereséget kell(ene) szenvednie a Lokomotivától. Mindenesetre a döntés az utolsó fordulóra maradt, addig is itt van egy kép a meccs hőséről, David Puclinról (92).

 
Posted by NK Istra 1961 on Monday, May 22, 2017

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1.NK Rijeka 88 pont

2. Dinamo Zagreb 83 pont

3. Hajduk Split 66 pont

4. NK Osijek 63 pont

5. Lokomotiva Zagreb 43 pont

6. Slaven Belupo 38 pont

7. NK Istra 1961 36 pont

8. Inter Zaprešić 28 pont

9. Cibalia 20 pont

10. RNK Split 18 pont

 

Prva liga, 34. forduló (2017. május 16-17.)

 

Közeleg a bajnokság vége, az élvonalban és az alsóházban már számolgatnak a csapatok. A tabella elején némileg egyértelműbb a helyzet, az éllovas Rijeka és a mögötte álló Dinamo Zagreb között 5 pont a különbség, míg a tabella alján a sereghajtó RNK Split mindössze két ponttal van lemaradva a Cibaliától. A közbenső részben nyugodtabb a hangulat, a Hajduk Split és az NK Osijek már biztosították a helyüket az Európa Liga selejtezőiben, a többiek pedig az utolsó simításokat végzik a szezon vége előtt. Egy helyen azonban már most forr a hangulat...

 

Cibalia - NK Osijek 1:1

Aggresszíven kezdett a Cibalia, a 12. percben Mišić lövését blokkolta az eszéki kapus. A vendégek a 21. percben veszélyeztették először a kaput, Boban indult volna meg, de egy védő buktatta (még éppen hogy a 16-oson kívül), a szabadrúgást Barišić lőtte, a kapus fölétornászta. Még a 26. percben sikerült az Osijeknek összehozni egy támadást, Barać fejelte mellé. A Cibalia bátran és hatékonyan védekezett, az eszéki csapat csak a második félidő 58. percében jutott fel újra a kapujukig, akkor is annyi történt, hogy a felbukkanó Grgićet blokkolta egy hazai védő. A 62. percben Ejupi fejelt rá, a kapus kivédte, majd négy perccel később megint az Osijek macedón csatára fejelt rá, egy védő a gólvonalról mentett. A labda továbbra is a vendégeknél volt, megint Ejupihoz került, most a kapus kivédte a lövését. A 69. percben már a Cibalia vezetett egy látványos támadást, egy óriási, majdnem egész pályás kirúgást küldött Brekalonak a hazaiak kapusa, Brekalo egy félfordulattal kapura lőtt, de nagyon rosszul találta el a labdát. A 81. percben újabb hazai támadás következett, Milojković távoli bombáját védte a kapus. Öt perccel később az eszéki Knežević kapta a labdát és indult meg, kicselezte a védőket, még a kapust is sikerült megkerülnie és belőtte a vendégek gólját. (0:1) A szerencse azonban nem pártolt el a vinkovciaktól, a mérkőzés hajrájában, a 90+1. percben Bašát buktatta Barišić, éppen hogy a 16-os vonalán belül. A bíró 11-est ítélt a hazaiaknak, Vitaić állt a labda mögé és be is lőtte. (1:1) Ezzel sikerült egy pontot otthon tartani a Cibaliának és továbbra is tartják magukat a tabella 9. helyén. (Ennél több valószínűleg nem is szerepel a terveik között, a 8. helyezett Inter Zaprešić 8 ponttal előzi meg őket, a vinkovciaknak még matematikai esélyük sincs, hogy biztonságos zónába jussanak.)

Cibalia-játékosok ünnepelnek a nézőkkel együtt a meccs után. "Még egyszer köszönjük minden szurkolónak a remek hangulatot."

 

Zahvaljujemo još jednom svim navijačima na odličnoj atmosferi

Posted by HNK Cibalia Vinkovci on Wednesday, May 17, 2017

 

 

Hajduk Split - Lokomotiva Zagreb 1:1

Egészen biztosan nem ez lesz az a meccs, amit Futács Márkóék 20 év elteltével elpárásodó szemekkel fognak emlegetni, a Rijeka elleni győzelem óta megtáltosodó Lokomotiva pedig okkal lehet büszke arra, hogy elhozott egy pontot a spliti "oroszlánbarlangból", ráadásul egy egész félidőt 10 emberrel kellett lejátszaniuk. Izgalmas, látványos mérkőzés volt, a Hajduk kezdett határozottabban, a 11. percben már egy szabadrúgással telibe találták a zágrábi kapu keresztlécét. Válaszképp a 12. percben Grezda lőtt mellé. Két gyors Hajduk-támadás jött, a 14. percben Vlašić 25 méteres szabadrúgását kapta el a kapus, öt perccel később Futács lőtt mellé. A 21. percben egy nagyon rosszul sikerült Hajduk-kirúgás után Çekiçi megszerezte a labdát, rá is lőtt, mellé. A 33. percben megint a fiatal albán csatár volt a középpontban, egy szögletet fejelt egyenesen a kapus kezébe. A 38. percben már a Lokomotiva másik albán játékosa, Grezda kapta a labdát, cselezett egy sort és hatalmas passzt küldött Halilovićnak. Nem volt les, Halilović megindult, a kapus kirohant, Halilović kicselezte és végtelenül önzetlenül lepasszolta a labdát a bal oldalon érkező Doležalnak, aki köszönte szépen és besétált vele a kapuba. (0:1) A második félidő legelején Bočkaj begyűjtötte a második sárga lapját, mehetett az öltözőbe, a vendégek 10 emberrel folytatták a meccset. A Hajduk támadások hosszú sorát hozta: az 59. percben Said fejesét védte a kapus, a 64. percben Futács fejelt mellé, a 74.-ben egy szöglet után Gentsoglou fejese pattant meg a kereszlécen, három perccel később Terziev akart volna továbbítani egy szabadrúgást a kapu felé, de olyan rémesen találta el, hogy a labda zokogva gurult ki az alapvonalon. A 87. percben aztán végre sikerült begyötörni az egyenlítő gólt, Gentsoglou lövését még védte Šemper, a labda visszapattant a mezőnybe, ott Hamza lecsapott rá és bevágta. (1:1) A mérkőzés hajrájára maradt még két helyzet, először a 90+4.-ben Halilović szabadrúgása ment alig fölé, aztán már a lefújás előtti pillanatokban, a 90+6. percben Vlašić lőtt rá a zágrábi kapura, a lövés megpattant Saidon, Šemper pedig egy világklasszis mozdulatával védett.

 

 

 

Inter Zaprešić - RNK Split 1:0

A végig sokkal aktívabb hazaiak már a 8. percben összehoztak egy veszélyes támadást, Mujagić fejelt fölé, kicsit később Postonjski lövését kapta el a kapus. A splitiek először a 17. percben jutottak fel az Inter kapujáig, Tomičić lőtte a labdát egyenesen a kapusba. Az első félidő közepe táján kicsit felélénkült a meccs irama, a 23. percben Šarić, az Inter csapatkapitánya vitte fel a labdát, beívelte középre Šiljićnek, a védők blokkolták a támadást. A 25. percben volt egy újabb vendégakció, Tomičić vitte fel a labdát, Pešićnek passzolt, de ő elügyetlenkedte a helyzetet. A 28. percben a túloldalon Kolar lőtt rá vagy 16 méterről, a kapus kivédte. Egy perc múlva újabb spliti helyzet jött, Grubišić lövését kapta el Mrmić. Aztán a mérkőzés visszalassult és már csak a második félidőben hozott némi történést, amikor a 47. percben Kolar cselezett a 16-oson belül. majd Šarić kapta a labdát, de ő elpuskázta a helyzetet. Az 53. percben érkezett a meccs egyetlen gólja, Ottochian vitte fel a labdát és ívelte be középre, Kolar pedig belőtte. (1:0) Aztán 20 percen keresztül semmi sem történt, majd a 74.-ben egy hazai szögletnél Puljić fejese találta el a keresztlécet. A 77. percben adódott (volna) egy lehetősége a vendégeknek, de Ugrina addig vacakolt a 16-oson belül, míg szerelték a védők. A 86. percben Mesfin beívelését fejelte kapura Puljić, a kapus védett. Az utolsó percekben még lett volna egy lehetősége a splitieknek egyenlíteni, de ez a nap nem az ő napjuk volt: megint Ugrina kapta a labdát, most Vidovićtól, de megint addig szerencsétlenkedett a kapu előtt, míg a védők el nem vették tőle a labdát.

 

Dinamo Zagreb - NK Istra 1961 2:1

A mérkőzés az Istra játékosainak a demonstrációjával kezdődött: a meccs legelején a játékosok némán felálltak egy sorba és egy percig tüntetőleg hátat fordítottak a kispadnak.

NK Istra játékosai

(kép forrása: sportarena.hr)

 

Mint kiderült, az akció a vezetőedzőnek Mario Totnak szólt. A tréner és a csapat kapcsolata finoman szólva sem zökkenőmentes és többek között ez is a magyarázata annak, hogy az Istra miért teljesít ilyen halványan a mérkőzéseken. A menedzsment valamiért úgy döntött, hogy meg akarnak szabadulni a fiatal játékosoktól és a vezetőedző állítólag ebben a kezükre is játszott. A csapatnak meg - érthető okokból - nem tetszett a dolog, egyre nőtt a feszültség, a játékosok egyre kevésbé voltak hajlandóak a trénerrel együtt dolgozni. Sőt, úgy volt, hogy Zágrábba Tot nélkül érkeznek - az, hogy Mario Tot mégis ott ült a kispadon, az annak "köszönhető", hogy a vezetőedző a csapattól külön ment fel a fővárosba, de a játékosokkal nem beszélt egy szót sem a meccs előtt. A sportarena.hr szerint ma kerül sor egy megbeszélésre Michael Gloverrel, a csapat elnökével a hogyantovábbról.

Ami pedig a mérkőzést illeti, a Dinamo nem sok kétséget hagyott afelől, hogy ki az úr a házban. Folyamatosan támadtak, Soudani már a 2. percben kapufát lőtt, Antolić a 8. percben mellélőtt, egy perccel később újra Soudani próbálkozott, fölé. A 21. percben sikerült belőniük az első gólt, Olmo passzolta le a labdát Antolićnak, ő pedig belőtte. (1:0) A 18. percben került sor az Istra első akciójára, Pavić lőtt mellé. A 27. percben már kétgólos volt a hazaiak előnye, Antolić cselezett és passzolt Hodžićnak, a bosnyák csatár be is lőtte. (2:0) A 30. percben Roce vágott le nagy szólót és lőtt rá, Livaković kapus védett. A 37. percben Olmo lövését tolta szögletre a pulai kapus, a 43.-ban a másik oldalon Solomon vitte fel a labdát és lőtte mellé. A második félidőben sűrűn jöttek az akciók, először az 50. percben Soudani lőtt fölé, két perccel később megint Roce jelent meg a zágrábi kapunál és fejelt mellé. A végig aktív Olmo az 53. percben küldött kapura egy távoli lövést, mellément, három perc elteltével Sammir is megpróbálkozott egy messziről indított bombával, az ismellément. A 61. percben Hodžić lőtte a labdát a kapusba, aztán a 63. percben végre feljutott az Istra (először a második félidőben) a zágrábi kapuig, egy szögletet fejelt Gojković Žižićnek, Žižić melléfejelt. A 68. percben már újra a hazaiak támadtak, ajtó-ablak tárva-nyitva volt, de Sammir kihagyta. Folyamatos nyomás alatt volt a pulai kapu, a 70. percben Moro lövését kapta el Ivušić, a 74.-ben a chilei Henriquez találta telibe a hálóőrt. A pulai becsületgól a 83. percben érkezett, Prelčecnél volt a labda és a szerb csatár valami hihetetlenül éles szögből belőtte. (2:1)

 

 

Slaven Belupo - NK Rijeka 0:2

A legelső helyzetből már gólt is lőtt a Rijeka a 14. percben, Žuta beívelt, Andrijašević belőtte. (0:1) A hazaiak a 18. percben támadtak, Heber lövésénél védett nagyot Prskalo, a 32. percben egy szabadrúgásnál védett megint egy óriásit. A 40. percben Ristovski ívelt be a koprivnicai kapu elé, de mindenki lemaradt róla. Sebaj, nem érhetett véget a félidő újabb rijekai gól nélkül: a 42. percben Melnjak addig ügyetlenkedett, amíg Vešović végül el nem vette tőle a labdát, és ha már nála volt, jól be is lőtte a kapuba. (0:2) Egy perc múlva már Bouadla lőtt rá messziről a vendégeknek, Prskalo védett. A második félidő már jóval lagymatagabb volt, egy vendégakció volt a 67. percben, Vešović beívelését Bezjak rettentő rosszul találta el, a 71. percben a hazaiak támadása végén Ivanovski lőtt mellé. A hajrára maradt még egy-egy helyzet, először a 90+1. percben Bezjak lőtt mellé, majd a következő pillanatban Ivanovski lövése szállt jócskán fölé.

A Rijeka játékosai ünnepelnek a szurkolóikkal együtt a meccs végén

 
Posted by NK Rijeka on Wednesday, May 17, 2017

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 85 pont

2. Dinamo Zagreb 80 pont

3. Hajduk Split 63 pont

4. NK Osijek 63 pont

5. Lokomotiva Zagreb 40 pont

6. Slaven Belupo 38 pont

7. NK Istra 1961 33 pont

8. Inter Zaprešić 28 pont

9. Cibalia 20 pont

10. RNK Split 18 pont

 

Prva liga, 33. forduló (2017. május 12-13.)

 

NK Istra 1961 - Cibalia 1:2

Úgy tűnik, a bajnokság hajrájára összeszedi magát a Cibalia, újabb értékes 3 pontot sikerült elhozniuk, ezúttal Pulából. A 19. percben volt az első helyzet, a hazaiaktól Lucio kapta a labdát és lőtt rá, egy védő a gólvonalról mentett. A labda Rocéhoz pattant, de ő helyette egy Cibalia-játékossal fejelt össze. A 31. percben már sikerült betalálni a pulaiaknak, Roce szabadrúgását Mitrevski tolta meg. Nem sikerült valami fényesre a mozdulat, de sikerült a labdát beszuszakolnia a kapuba. (1:0) A 34. percben Solomon lövését védte a vendégek kapusa, a félidő végén Rocéét kapta el. A második félidő 53. percében Puclin lőtt rá, Matković azt is simán védte. A vendégek első próbálkozása az 55. percben volt, Glavica lövése nem okozott gondot a pulai kapusnak. A 60. percben viszont már maga mögé kellett kotornia: Baša passzolt a három perccel azelőtt beállt Pervannak, ő pedig megindult, kicselezte a védőket és belőtte. (1:1) Egyből utána már támadott is az Istra, Solomon telibe találta a kapufát, a kipattanó labda Gržan elé pottyant, ő meg fölélőtt. A 70. percben átvették a vezetést a vendégek: Pervan cselezett a bal oldalon, majd beívelt, Baša pedig egy csukafejessel továbbította a kapuba. (1:2) Az Istra a 88. percben egyenlíthetett volna, de Solomon fölélőtte. A legutolsó percben még volt egy helyzetük a hazaiaknak, de Prelčec addig forgolódott, míg végül szerelték a védők. Könnyen lehet, hogy végül ez a győzelem jelenti a Cibaliának az egyenes kiesés elkerülését, az Istra helyét meg nem veszélyeztette ez a vereség a középmezőny kellemes komfortzónájában.

Így ünnepeltek a Cibalia játékosai az öltözőben meccs után

 

Kolektivna euforija 💙⚽️💪🏻

Posted by HNK Cibalia Vinkovci on Friday, May 12, 2017

 

 

RNK Split - Dinamo Zagreb 0:1

A Cibaliával ellentétben a másik kiesőjelölt RNK Split nem igazán töri össze magát a bentmaradásért. Ezen a mérkőzésen sem tették oda magukat, pedig már a bajnokság végén járunk, minden pontra szükségük van (lenne...), és a Dinamo is csak minimális erőfeszítésre volt hajlandó. A 12. percben volt egy kérdéses helyzet, Perković és Olmo ütköztek a Split kapuja előtt, de hiába reklamáltak a vendégek, a bíró továbbot intett. A 25. percben megint Olmo lőtt kapura, fölé. Három perccel később megint a Dinamo spanyol játékosánál volt a labda, most mellément a lövése. A 40. percben Gojak találta el a spliti kapust. Az 52. percben volt az első hazai helyzet, Mikulić szabadrúgása telibe találta a keresztlécet, a kipattanó labdát Ugrina fejelte rá, a kapus védett. Az 55. percben érkezett a meccs egyetlen gólja, egy beívelő labdát Guilherme nagyon gyengén lőtt rá, az volt a szerencséje, hogy Hodžić érkezett és betuszkolta a kapuba. (0:1) A 65. percben Ugrina próbálkozott egy távoli lövéssel, fölé. A 72. percben Guilherme bombalövését védte a hazaiak kapusa. A legutolsó percre maradt még egy helyzete a Dinamonak, Antolić lövését védte Duka.

A meccs egyik jelenete: a kék mezes Hodžić elől ment Duka, a spliti kapus

 

 

Lokomotiva Zagreb - Inter Zaprešić 2:0

A Lokomotiva már az első percben majdnem gólt szerzett, egy szöglet után Antunović fejesénél védett nagyot Mrmić, a kipattanó labdát Çekiçi lőtte rá, de túl gyengére sikerült. Az Inter a 21. percben jutott fel a hazaiak 16-osához, Mesfin cselezett és ívelt be középre, de Zulim lövése nagy ívben elkerülte a kaput. A túloldalon a 31. percben Mrmić mentett Capan elől, három perccel később Çekiçi méteres lesről fejelt gólt, a bíró azonnal érvénytelenítette. A 42. percben Begićnek volt egy nem túl erős lövése, Šempernek nem okozott gondot. A második félidő legelején kontratámadásból indulhattak a hazaiak, Šunjić vitte fel a labdát a bal oldalon, Krivačićnak passzolt előre, ő rálőtt, Mrmić nagyot védett, az ott ólálkodó Grezda megpróbált lecsapni a kipattanó labdára, egy védő blokkolta. Az egyértelműen aktívabb és kezdeményezőbb hazaiak a 60. percben újabb nagy helyzetet hagytak ki, Radonjić fejese ment alig mellé. A 62. percben Majer távoli lövése sem talált. Aztán a 69.-ben Karačić küldött egy jókora, távoli lövést a kapura, Mrmić még ujjheggyel bele tudott piszkálni, de kivédenie nem sikerült. (1:0) Az egyre többet támadó Lokomotiva a 73. percben veszélyeztette ismét a zaprešići kaput, Šunjić lövése ment alig pár centivel mellé. Az Inter a 76. percben ugyan feljutott a hazaiak kapujáig, de Ottochian keresztlabdájáról mindenki lemaradt. A 81. percben újabb zágrábi kontratámadás jött, Halilović vágott le nagy szólót, majd rálőtt, nem sokkal ment mellé. Az utolsó előtti percben aztán Šunjić kapott indítást, felvágtatott a 16-oshoz, kicselezte a védőket és belőtte a hazaiak második gólját. (2:0)

Mérkőzés előtti pillanatok, a két csapat a játékoskijáróban, a szokásos kék mezében a Lokomotiva, a szintén szokásos sárgában az Inter

 

 

NK Rijeka - Hajduk Split 2:0

Már 5. éve nem tud nyerni a Hajduk Rijekában, és ez most, a 131. Adria-derbin sem változott, pedig Erceg már a 7. másodpercben próbára tette Prskalo reflexeit. A 14. percben aztán egy Hajduk-bedobás után az ügyetlenkedő Jefferson elvesztette a labdát, Maleš megszerezte és vagy 25 méterről óriási bombagólt lőtt. (1:0) A 21. percben Bezjak próbálkozott hasonló trükkel, de ő mellélőtt. A 30. percben újabb Hajduk-bedobás jött, most Hamza kapta a labdát... aztán kettőt pillantott és mire felocsúdott, Mišić meglépett vele, továbbküldre Bradarićnak, ő pedig a középen érkező Gavranovićnak passzolta, Gavranović meg belőtte. (2:0)  A 35. percben Vlašić eresztett meg egy távoli lövést, Prskalo simán védte. Válaszképp a 42. percben Mišić lövését védte Stipica. A félidő utolsó perceiben aztán majdhogynem több akció volt, mint az egész játékrészben: először Vlašić lövésénél védett nagyont Prskalo, utána a túloldalon Gavranović lőtt rá, a spliti kapus a helyén volt. Egyből utána Jefferson bombalövését tolta fölé a Rijeka kapusa. Az első félidő helyenként nyomasztó rijekai nyomása aztán enyhült a második félidőre, a vendégek támadtak, a 47. percben Erceg kétszer is rálőtt, de egyszer sem találta el a kaput. A 66. percben Vešović mozgatta át Stipicát egy távoli lövéssel, két perccel később Hamza fejelt jócskán mellé. A 78. percben Jefferson lőtt rá messziről, Prskalo hatalmasat védett. A legvégére maradt egy rijekai akció: a 90+3. percben Martić száguldott fel a jobb oldalon és lőtt rá, Stipica védett, a kipattanó labda Bezjak elé hullott, az ő lövését Hamza blokkolta.

 

 

 

NK Osijek - Slaven Belupo 3:0

A 9. percben Lukić szerelte a Slaven egyik védőjét és már passzolta is a labdát Ejupinak, a macedón csatár pedig megszerezte a hazaiak első gólját. (1:0) A 12. percben egy bődületesen rossz Slaven-kirúgás után Lopához került a labda, ő egyből rá is lőtt, a kapus lélekszakadva védett. A 16. percben viszont már nem kegyelmezett az ukrán csatár, egy szabadrúgásból bevágta a második eszéki gólt. (2:0) A 25. percben Ejupi ollózó lövése ment fölé. A vendégek első helyzete a 28. percben volt, Barić lövését Heber fejelte fölé. Az Osijek támadott tovább, a 31. percben  Perošević lőtt fölé az ötösről. A második félidő 51. percében tizenegyest kapott az eszéki csapat, Musa buktatta Bobant a 16-oson belül, a büntetőt Ejupi belőtte. (3:0) A Slaven a 69. percben egy gyenge Christensen-lövéssel megmutatta magát, aztán a 72. percben újabb büntetőhöz jutottak a hazaiak. Ejupi és Jovičić küzdöttek a 16-oson belül, előbbi a földre esett, a játékvezető lefújta. Ejupi vállalta a tizenegyest, de most annyira gyengén és pocsékul lőtte rá, hogy Blažević gond nélkül megfogta.

Gólöröm eszéki módra

 

Proslava gola protiv Belupa! 👏🏼⚽️ #nkosijek

A post shared by NK Osijek (@nkosijek) on

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 82 pont

2. Dinamo Zagreb 77 pont

3. Hajduk Split 62 pont

4. NK Osijek 62 pont

5. Lokomotiva Zagreb 39 pont

6. Slaven Belupo 38 pont

7. NK Istra 1961 33 pont

8. Inter Zaprešić 25 pont

9. Cibalia 19 pont

10. RNK Split 18 pont

 

Prva liga, 32. forduló (2017. május 4-7.)

 

Inter Zaprešić - Dinamo Zagreb 0:3

Nem volt nehéz dolga a Dinamonak, ez az igazság. A 6. percben Gojak ívelt be középre, Olmo telibe találta a keresztlécet. A 17. percben pedig már meg is volt az első gól, Hodžić vitte fel a labdát és lőtte be. (0:1) A 25. percben már 0:2 lehetett volna, de Hodžić lesen volt, amikor Soudani beívelt, a bíró érvénytelenítette a gólt. A 27. percben Soudani telibe találta a keresztlécet, kettő perc múlva azonban már nem hibázott, Antolić szabadrúgását fejjel továbbította a kapuba. (0:2) Az Inter a 31. percben lőtt először kapura, Begić labdáját kivédte a zágrábi kapus. A 35. percben aztán újra Hodžić lőtt kapura, nem sokkal ment fölé. A második félidőt egy bátor támadással kezdte az Inter, Polizzi távoli lövésénél védett nagyot Zagorac, aztán az 55. percben Kolar majdnem megkaparintotta a labdát egy veszélyes helyzetben, a zágrábi kapus lélekszakadva hárított. Majd az 57. percben Antolić átcselezte magát a zaprešići védelmen és belőtte a Dinamo harmadik gólját. (0:3) Puljić próbálkozott a hazaiak részéről egy kapuralövéssel a 60. percben, ügyesen lerázta a védőjét, de a lövése messze elkerülte a kaput. Ugyanő a 85. percben egy szabadrúgást küldött kapura, de Zagorac védett. A hajrára egy Dinamo-támadás maradt, Guilherme nem túl erős lövését védte Čović.

A Dinamo játékosai melegítenek meccs előtt a zaprešići stadionban

 

 

Hajduk Split - NK Osijek 5:1

A meccs elején volt egy kezezés, amit a bíró "elfelejtett" lefújni, de a Hajduk még enélkül is simán átlépte az Osijeket a forduló rangadóján. A 4. percben a vendégektől Perošević fejelt fölé, aztán ezt az egyetlenegy akciót jól megjegyezték az eszékiek, ugyanis sokáig az égvilágon semmi egyebet nem tudtak felmutatni. A Hajduk rohamozott, a 10. percben Futács passzolt Ercegnek, de ő mellélőtt, a 21. percben Hamza lövését védte a kapus, a 40.-ben Vešić próbálkozott, de azt is hárította Malenica. A második félidő 48. percében jött a vendégek második említhető akciója, Ejupi passzolt Kneževićnek, de ő fölélőtt. Aztán beindult a spliti úthenger. Először még az 50. percben Čosić kihagyta, de az 56.-ban Erceg szerelte az egyik eszéki játékost, megindult felfelé, odapasszolt a középen érkező Futácsnak, Futács előzékenyen Bašićnak továbbította, ő pedig belőtte. (1:0) A 61. percben ugyanez megismétlődött, csak fordítva: Bašić átcselezte magát a védőkön, Futácsnak passzolt, Márkó belőtte. (2:0) A 65. percben - miközben a hazai szurkolók örömükben kis híján felgyújtották a stadiont - Bašić háromgólosra növelte a Hajduk előnyét. (3:0) A 70. percben Vlašić megszerezte a labdát, felszáguldott a jobb oldalon, beívelte, az érkező Erceg belőtte. (4:0) Folyamatosan támadott a Hajduk, a 77. percben Jefferson bombáját védte a kapus. A 78. percben egy helyzet összejött a vendégeknek, Vojnović lövését védte Stipica. A 88. percben Said belőtte a Hajduk 5. gólját. (5:0) Az Osijek a hajrában tudott szépíteni, a 90+1. percben Boban távoli lövése talált be a jobb felső sarokba. (5:1)

 

 

 

Lokomotiva Zagreb - NK Rijeka 1:0

Elszenvedte a szezon első vereségét a Rijeka. A vereséget egyetlenegy gól jelentette, egy tizenegyes a mérkőzés 90+2. percében. Maga a meccs egyébként csapnivaló volt, a Rijeka teljesen formán kívül játszott, és a Lokomotivának sem lehet semmi oka a dicsekvésre. Az első normális(nak mondható) helyzete a vendégeknek volt a 32. percben, Gorgon nagyon rosszul eltalált labdája szállt ki magasan a kapu felett, a 36.-ban Vešović lőtt fölé. A hazaiak egyetlen helyzetet sem tudtak felmutatni, egészen a második félidő 49. percéig, akkor is egyetlenegy szabadrúgásra futotta, és jó sokáig ennyivel kellett beérniük a zágrábi szurkolóknak. Gorgon a 73. percben próbálkozott egy kapuralövéssel, mellé. A 82. percben volt egy veszélyes Lokomotiva-akció, Antunović lőtt rá, a kifutó Prskalo hárított. A végzetes pillanat aztán a meccs ráadásában jött, amikor egy hazai szöglet után a bíró Andrijašević állítólagos kezezése miatt mutatott a tizenegyespontra. (A HNTV lassítása nem tette egyértelművé a kezezést...) Mindenesetre Majer a labda mögé állt és belőtte. (1:0)

A meccset eldöntő pillanat - Majer belövi a büntetőt

 

[LOVRO MAJER] Heroj utakmice protiv Rijeke svakako je Lovro Majer. Iako je izbivao s travnjaka mjesec dana, ušao je u...

Posted by NK Lokomotiva Zagreb on Monday, May 8, 2017

 

 

Slaven Belupo - NK Istra 1961 2:0

A 10. percben jött az első helyzet a vendégektől, Ljubanović lőtt kapura, Marković védett. A túloldalon a 18. percben Heber próbálkozott, az ő lövését is védte a kapus, aztán már a 38. percben Ivanovski találta el a pulai kapufát. Egy kontratámadásból aztán Gržan lőtt fölé. A 43. percben végül megszerezték a vezetést a hazaiak, Burić beadását Katić fejelte be. (1:0) És ha az első félidő hazai góllal ért véget, akkor ennek megfelelően hazai góllal is kezdődött a második: a 49. percben Heber lövését még ki tudta védeni Ivušić kapus, de Ivanovskiét már nem. (2:0) A meccs ezek után csendes tétlenségbe süllyedt, még Ivanovski tört kapura az 52. percben, de Ivušić blokkolta a próbálkozását.

Mirko Ivanovski ünnepli a gólját

 

KATIĆ I IVANOVSKI "MATIRALI" ISTRU NA KOPRIVNIČKOM STADIONU! U vrlo važnom susreta za peto mjesto prvoligaške ljestvice...

Posted by Nogometni Klub Slaven Belupo on Sunday, May 7, 2017

 

 

Cibalia - RNK Split 1:0

Alsóházi rangadó, hazai győzelem 10 emberrel. A Cibalia már az 5. percben veszélyeztette a kaput, a 7. percben a másik oldalon Ugrina fejelt fölé. A 22. percben Baša lövése kerülte el nem sokkal a spliti kaput. A 25.-ben egy kontratámadásra indultak a vendégek, de Maglica lövését elkapta a kapus. Utána megint Maglica lőtt rá, fölé. A félidő legvégén még Baša eresztett meg egy nagyon gyenge lövést, aztán a második félidő 55. percében egy szabadrúgás utáni kavarodást már sikeresen kihasznált és belőtte. (1:0) A 66. percben akár 2:0 is lehetett volna, Mišić lövését éppenhogy fölé tudta tolni a kapus. A 72. perctől a hazaiak 10 emberrel játszottak tovább, Čuljak megkapta a második sárgáját. A vendégeket ez nem különösebben dobta fel, mindössze a 89. percben tudtak felmutatni egy helyzetet, Jurendić távoli lövését védte bravúrral Matković.

A meccs egyik jelenete, kék mezben a gólszerző Edi Baša

 

Fantastičan vikend za Edija Bašu. Najprije je jučer postao po drugi puta otac, a onda je danas na 98. rođendan HNK Cibalia Vinkovci bio jedini strijelac u do sada najvažnijoj pobjedi sezone.

Posted by HNK Cibalia Vinkovci on Sunday, May 7, 2017

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 79 pont

2. Dinamo Zagreb 74 pont

3. Hajduk Split 62 pont

4. NK Osijek 59 pont

5. Slaven Belupo 38 pont

6. Lokomotiva Zagreb 36 pont

7. NK Istra 1961 33 pont

8. Inter Zaprešić 25 pont

9. RNK Split 18 pont

10. Cibalia 16 pont

 

Prva liga, 31. forduló (2017. április 29. - május 1.)

 

Dinamo Zagreb - Cibalia 6:0

A Dinamo valószínűleg ebbe a mérkőzésbe sűrítette az összes frusztráltságát és haragját, ami az elmúlt két fordulóban felgyülemlett bennük és szabályosan legázolták a tabella legalján szerénykedő Cibaliát. Az első gól a 23. percben érkezett, Antolić szabadrúgását Gojak fejjel megtolta, a kifutó kapus elvétette, a labda a hálóban landolt. (1:0) 4 perccel később Soudani csapott le egy kósza labdára, felfutott és belőtte. (2:0) A 38. percben újra Gojak szerzett gólt, Soudani lövését tolta meg fejjel az elmélázó védők között. (3:0) A Cibalia a 41. percben jutott fel először a Dinamo 16-osához, Rubić távoli lövése ment fölé. Rögtön jött is a válasz, a 42. percben Antolić, a zágrábiak csapatkapitánya négygólosra növelte a hazaiak előnyét. (4:0) Még egyszer próbálkozott a Cibalia a félidő végén, Markić fejese nem volt veszélytelen, a kapusnak nagyot kellett védenie. A második félidőre már kicsit lassult az iram, a Cibaliának is jutott levegő, az 56. percben Mišić szabadrúgása nem sokkal ment fölé. Majd a 77. percben Stojanović cselezte át magát a védőkön és passzolt Gojakhoz, aki mesterhármast lőtt. (5:0) A 86. percben pedig a fiatal bosnyák játékos úgy döntött, hogy a mesterhármas után még egy ráadással szolgál a nézőknek: Soudani passzát laza mozdulattal továbbította a hálóba. (6:0)

 

 

NK Rijeka - Inter Zaprešić 2:0

Menetel tovább a Rijeka és most már szinte karnyújtásnyira van tőlük a bajnoki cím. Lendületesen kezdtek a hazaiak, mint mindig, a 10. percben Vešović vágott le fantasztikus szólót, egy oxforddal szöktette magát - majd brutálisan mellélőtt. A 20. percben pedig már meg is szerezték a vezetést, Gavranović kapott félpályás passzt Eleztől és belőtte. (1:0) A 24. percben 10 emberre fogyatkozott az Inter, Bosec durván fellökte Bezjakot a kapu előtt, a játékvezető azonnal leküldte a pályáról. A szabálytalanságért járt a tizenegyes, Bezjak bevágta. (2:0) A hazaiak lelkesen játszottak tovább, az Inter pedig, mi tagadás, nem zavarta őket ebben, jámboran figyelték, ahogy a 30. percben Ristovski mellélőtt. Egy gyenge próbálkozásuk azért volt, Polizzi nem túl erőteljes lövése ment jócskán mellé. A rijekai nyomás nem szűnt, Andrijašević lövésénél védett nagyot a kapus, aztán megint Ristovski tette próbára a zaprešići idegeket. A jóval lassúbb és eseménytelenebb második félidő is a Rijekáról szólt, a 60. percben megint Andrijašević lövését védte Čović, a 79. percben Matei is megpróbálkozott egy kapuralövéssel, fölé.

Ristovski (fehér mezben), mögötte Šarić

 
Posted by NK Rijeka on Saturday, April 29, 2017

 

 

NK Istra 1961 - Hajduk Split 0:2

Verőfényes napsütés, Hajduk-győzelem és Futács-gól. Az első akció mindjárt gólt is hozott a 19. percben, egy indítást Futács megpöccintett, Erceg pedig belőtte. (0:1) Az Istra a 23. percben próbálkozott egy kontrával, de Gržan a kapust találta el. A 32. percben jött el Futács nagy pillanata, Gentsoglou beívelésén igazított egy kicsit, majd belőtte. (0:2) A hazaiaktól Solomon cselezett egy sort és lőtt rá a 41. percben, a kapus nagyot védett. Az 56. percben Solomon megint próbálkozott egy fejessel (fölé), aztán Futács távoli lövését védte a pulai kapus. Az 59. percben Gentsoglou lövése pattant meg a keresztlécen, majd a vendégek nagy bánatára a gólvonalon kívülre pattant. A 75. percre is jutott egy Futács-helyzet, de Vlašić passzát Márkó milliméterekkel lőtte mellé. A 81. percben Solomonnak volt megint egy túlméretezett kapuralövése, majd Roce is rászánta magát egy fejesre, de mellément. A mérkőzés legvégén Terziev, a Hajduk védője - teljesen feleslegesen - még begyűjtött egy piros lapot, amiért szó szerint legyalulta Milošt.

Szelfi a szurkolókkal meccs után

 

👏🏽👏🏼👏🏾👏🏻⚽️⚽️❤️💙 #samoHajduk #hajduk #ajmobijeliale #selfie #torcida

A post shared by HNK Hajduk Split (@hnkhajduk) on

 

Összefoglaló:

 

 

RNK Split - Slaven Belupo 0:0

Gól nélküli döntetlen, 200 (!) néző (nemcsak az NB I-ben probléma az alacsony nézőszám...), de legalább szépen sütött a nap. A Slavennek volt egy támadása a 12. percben, Bouadla lőtt rá, a kapus védett. A hazaiak a 18. percben próbálkoztak, Tomičić lövését hárította üggyel-bajjal a koprivnicai kapus. Egy perc múlva már Ivanovski fejelt a Split kapuja fölé, a 35.-ben Christensen lövését kellett hárítani. A 41. percben újabb hazai próbálkozás jött, Ugrina lőtt egyenesen a kapus ölébe. A második félidő 56. percében Arap lövése kerülte el milliméterekkel a spliti kaput. A túloldalon Tomičić szabadrúgással próbálkozott, de a kapus simán elkapta. Nem és nem akart összejönni egyik csapatnak sem a gól... Pedig Punić labdája is csak hajszállal repült el a Slaven kapuja felett. Utána Ugrinát mintha diszkréten ellökte volna Jovičić a 16-osnál, de a bíró még szabadrúgást sem adott, utána viszont kiállította  a dühösen reklamáló Pešićet. A Slaven viszont még ezzel a 10 emberes Splittel sem bírt.

 

 

NK Osijek - Lokomotiva Zagreb 1:0

Egyszem gól, az is büntetőből. Ennyivel volt jobb az Osijek a Lokomotivánál. Masszív unalom jellemezte az első félidőt, az eszékiek mindössze háromszor veszélyeztették a kaput, a zágrábiaknak csak egy akció jutott. Semmivel nem volt izgalmasabb a második félidő sem, az 54. percben érkező büntető ébresztette fel a szunyókáló közönséget, amikor Valentić felrúgta Kneževićet a 16-oson belül, a bíró pedig azonnal a tizenegyespontra mutatott. Perošević belőtte. (1:0) A mérkőzés utána visszasüllyedt a dögunalomba. A 87. percben Boban egy kapuralövéssel felébresztette Šempert, aki jó reflexszel védett. A 90. percben Çekiçi fejelt rá az eszéki kapura, a kapus védett.

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 79 pont

2. Dinamo Zagreb 71 pont

3. Hajduk Split 59 pont

4. NK Osijek 59 pont

5. Slaven Belupo 35 pont

6. Lokomotiva Zagreb 33 pont

7. NK Istra 1961 33 pont

8. Inter Zaprešić 25 pont

9. RNK Split 18 pont

10. Cibalia 13 pont

 

Prva liga, 30. forduló (2017. április 25-26.)

 

Slaven Belupo - Dinamo Zagreb 2:1

Ez a meccs kísérteni fog a Dinamo-játékosok rémálmaiban és arra fognak ébredni, hogy zokogva harapdálják a párnájuk csücskét. A múltkori, Hajduk elleni fiaskó úgy tűnik, megviselte a csapatot, mert most a jóval szerényebb képességű Slaven ellen is botlottak. Pedig nem kezdtek rosszul, Sammir már a legelső percben be akart köszönni, Marković kapus mentett. A 3. percben Hodžić labdája ment alig mellé. A hazaiak részéről Tadić lőtt rá egyszer a 8. percben. Hosszú, idegtépő percek következtek, említhető akció nélkül, végül a 43. percben Tadić elégelte meg a tötyögést. Szerelte az elmélázó Pavičićot és már indította is Hebert, aki 18 méterről bombagólt lőtt. (1:0) A hirtelen gól leforrázta a vendégeket, a Slaven pedig egyre bátrabban támadott a második félidőben. Tadić kétszer is helyzetbe került - egyszer mellélőtt, egyszer a védők tisztáztak előle. A Dinamo a 68. percben egyenlíthetett volna, de Olmo lövése a kapufát találta el. A 70. percben Marković védett megint nagyot, egy perccel később egy szögletnél az óriási kavarodás és a kapkodó védők ellenére sem sikerült a Dinamonak bekotornia a labdát a kapuba. A 78. percben aztán egy szerencsés góllal tudtak egyenlíteni a zágrábiak, egy szabadrúgásuk visszapattant a kapufáról a mezőnybe, a pont ott ácsorgó Moro lábáról pedig egyenesen a kapuba vágódott. (1:1) A Dinamo szerette volna megszerezni a vezetést is, a 84. percben Čorić elől egy védő becsúszva tisztázott. Majd jött a hajrá és a hidegzuhany: a 90+1. percben Gregurina adott hatalmas passzt Bogojevićnek. Bogojević megindult, lerázta a védőjét és a kapusnak kötényt adva belőtte a Slaven győztes gólját. (2:1)

A pillanat, amikor a kék mezes Bogojević lerázza az őt üldöző védőt

 
Posted by Nogometni Klub Slaven Belupo on Tuesday, April 25, 2017

 

 

NK Rijeka - NK Osijek 2:0

Robog tovább a rijekai úthenger, így 5 fordulóval a bajnokság vége előtt, és - immár 8 pont előnnyel - minden erejükkel a bajnoki címre koncentrálnak. Ennek megfelelőlen egy lendületes, akciódús, kifejezetten élvezetes mérkőzést vívtak az Osijekkel, ám a találkozó elég érdekesen alakult. Folyamatosan rohamozott a Rijeka, Gavranović három gyors helyzetet is összehozott az első 5 percben, aztán a 10. percben Andrijašević lövését védte a kapus. Majd a 11.-ben tizenegyest kapott a hazai csapat, Malas kezezett. A teljesen jogos büntetőt Bezjak lőtte be. (1:0) A kevés vendéghelyzetek egyike a 19. percben volt, Barišić beívelését Boban lőtte fölé. A Rijeka tovább játszotta a rá jellemző, rendkívül offenzív és látványos futballt. A 21. percben Mišić lőtt mellé, a 31.-ben Gavranović találta el a kapufát, a mezőnybe hulló labdát Vešović lőtte rá, a kapus hárított ugyan, de Gavranović ismét ott termett, hogy rálőjön, végül egy védő az utolsó pillanatban tisztázott előle. És így tovább. Aztán az eszékiek a második félidőre 10 emberre fogyatkoztak, az első hajrájában Ejupi begyűjtötte a második sárga lapját, a második játékrészre már ki se kellett jönnie az öltözőből. A folytatásban az Osijek beszorult a térfelére, a Rijeka pedig megállás nélkül rohamozott, csak Malenica kapus bravúrjainak köszönhetik a vendégek, hogy nem lett nagyobb zakó a vége. Andrijašević lövéseinél kétszer is nagyot hárított (az egyik ráadásul egy hatalmas védelmi hiba után zúdult a kapura), máskor meg Črnic labdáját kapta el.  A 90. percben azonban már Malenica is tehetetlennek bizonyult, amikor Škorić a 16-oson belül elgáncsolta Vešovićot, a bíró pedig azonnal a tizenegyespontra mutatott. Andrijašević állt a labda mögé, be is lőtte. (2:0)

A meccs végén a játékosok és a szurkolók együtt ünnepeltek

 

U utorak navečer nikome se nije išlo doma. Armada ludilo! #ZajednosmoRijeka #Rijekajenajboljeodsvega

Posted by NK Rijeka on Wednesday, April 26, 2017

 

 

Lokomotiva Zagreb - NK Istra 1961 1:0

Minimalista mérkőzésen minimalista győzelem. (Próbálom valahogy finoman körülírni ezt az eseménytelen dögunalmat...) Az Inter a 11. percben egy Solomon-lövéssel tudatta, hogy ők is a pályán vannak, ezen kívül az első félidőben csak a hazaiaknak volt helyzete, de azért ők sem vitték túlzásba. A 14. percben Bočkaj szabadrúgását kapta el a kapus, a 35. percben megint ő lőtt rá, ezúttal mellé. A 41. percben Antunović fejelt Ivušić kapus kezébe. A második félidőre még jobban lelassult az iram (ha lehet ezt még fokozni...), a 61. percben Grezda lőtt rá, Ivušić ezt is kivédte, a 67. percben Karimi lövése ment fölé. Az Istra egy helyzetet sem tudott összehozni, a hazai támadások pedig egyre sűrűsödtek. A 71. percben Valentić lőtt fölé, a 79.-ben megint Karimi. A 86. percben a vendégek egy szöglet erejéig feljutottak a Lokomotiva 16-osáig, de az érkező beívelésnél két pulai támadó egymást zavarta, a hazai védők pillanatok alatt tisztáztak. A felek már lehet, hogy belenyugodtak a gól nélküli döntetlenbe, amikor a 90+3. percben egy szöglet után Karimi befejelte a Lokomotiva győzelmét jelentő gólt. (1:0)

 

 

Inter Zaprešić - Cibalia 1:1

Értékes 1 pontot hoztt el Zaprešićből a Cibalia, ezzel már csak 4 pont a lemaradásuk az RNK Split mögött. Többet is birtokolták a labdát a hazaiaknál, a 31. percben Mišić lőtt rá, a kapus védett. A hazaiak egyetlen helyzete a 39. percben volt, Puljić fejelte mellé. Ebből indult kontratámadásra a vendégcsapat, Mišić passzolt Bašának, ő Brekalonak továbbított, Brekalo pedig higgadtan és precízen belőtte. (0:1) Az Inter kis híján kiegyenlített egy szöglet után, aztán majdnem 0:2 lett, Baša lövését tolta szögletre Bosec, aztán az érkező lövést Vitaić lőtte milliméterekkel mellé. A második félidő elején sikerült a hazaiaknak kiegyenlíteni, a 48. percben Postonjski szabadrúgását Filipović fejjel megtolta, a labda a kapufán csattant és Puljić elé hullott, aki kihasználta az alkalmat és belőtte. (1:1) Hajtott a győzelemért az Inter, de Postonjski lövését az 57. percben bravúrral védte a kapus, aztán hosszú-hosszú szünet után, már a mérkőzés legvégén Brekalo próbálkozott még egyszer, de mellélőtt.

Cibalia-játékosok ünnepelnek a góljuk után

 
Posted by HNK Cibalia Vinkovci on Wednesday, April 26, 2017

 

 

Hajduk Split - RNK Split 5:2

Mondhatnánk, hogy városi rangadó, bár az eredmény tükrözi a két csapat közötti (ligányi) különbséget. A Futács Márkó nélkül felálló Hajduk a 12. percben már vezetett, miután Jurendić a 16-oson belül elgáncsolta Memollát, a bíró pedig jogosan ítélt tizenegyest. A büntetőt Vlašić belőtte. (1:0) Egyértelmű volt a Hajduk fölénye, a 20. percben Bašić lőtt mellé, a 33.-ban Vlašić távoli lövését védte a kapus. Az RNK a 37. percben veszélyeztette a Hajduk kapuját, Tomičić lövésénél nagyot védett a kapus, aztán Tomičić a 39. percben be is talált. Teljesen egyedül törhetett kapura, kiosztott a kapusnak egy kötényt és kiegyenlített. (1:1) Sokáig nem tartott az örömük, a 45. percben Nižić visszaszerezte a vezetést a hazaiaknak egy látványos góllal. (2:1) Az első félidő Hajduk-góllal ért véget, a második Hajduk-góllal kezdődött: a 47. percben Erceg háromgólosra növelte a hazaiak előnyét. (3:1) Az RNK előtt a 61. percben volt nagy lehetőség, Stipica, a Hajduk kapusa gyors egymásutánban bravúrral védte Perković, majd Tomičić lövését. Aztán a 63. percben Ugrina egy bombagóllal szépített. (3:2) A Hajduk válasza a 67. percben érkezett, Said hasonló bombájával. (4:2) A hazaiak itt már folyamatos nyomás alatt tartották az RNK kapuját, a 79. percben Bašić ollózó lövése találta el a kapufát. A 84. percben még felcsillant a remény az RNK előtt egy utolsó szépítő gólra, de Pešić lövését blokkolta a kapus. A kontrából pedig megszületett a Hajduk ötödik gólja, Ohandza a messzire kifutó kapus mellett elviharzott és kíméletlenül bevágta. (5:2)

 

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 76 pont

2. Dinamo Zagreb 68 pont

3. Hajduk Split 56 pont

4. NK Osijek 56 pont

5. Slaven Belupo 34 pont

6. Lokomotiva Zagreb 33 pont

7. NK Istra 1961 33 pont

8. Inter Zaprešić 25 pont

9. RNK Split 17 pont

10. Cibalia 13 pont

 

Prva liga, 29. forduló (2017. április 21-23.)

 

NK Osijek - Inter Zaprešić 2:1

Lopa már a 9. percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, Knežević labdáját fejelte be közvetlen közelről. (1:0) A vendégek részéről a 15. percben Postonjski küldött egy távoli lövést a kapura, de elvétette, a 37. percben Puljić szabadrúgásánál védett nagyot a kapus. Támadott az Inter végig, a második félidőben is, az 51. percben megint Puljić lövését hárította Malenica. Az eszékieknek mindössze az 56. percben jutott egy távoli Lopa-lövés (mellé). A 84. percben óriási helyzetet hagytak ki a hazaiak, Ejupi kapott nagy labdát és indulhatott meg teljesen egyedül, de a végén a kapusba lőtt. Az Inter olykor látványos próbálkozásai ellenére a 89. percben az Osijek megszerezte a második gólját is, Lukić a kapu közepébe lőtte az egyenesen elé hulló labdát. (2:0) A vendégeknek csak szépítésre futotta, a meccs legutolsó percében Mamut belőtte. (2:1)

Jelenet a meccsről: fehérben az eszékikek csapatkapitánya, Barišić, nyomában az Inter fiatal hátvédje, Bosec

 

29. kolo MAXtv Prve lige, Stadion Gradski vrt, 22. travnja 2017.

Posted by NK Osijek on Saturday, April 22, 2017

 

 

Cibalia - Slaven Belupo 3:1

Megszerezte a tavaszi idény első győzelmét a Cibalia, de ezt a meccset egészen biztosan sokáig fogják még emlegetni nemcsak Vinkovciban, de Koprivnicában is. Az aggresszíven kezdő hazaiak már a 2. percben vezettek, Glavica egy óriási védelmi hibát használt ki. (1:0) A túloldalon Matković kapus védett hatalmasat a 19. percben, Barić lövésénél. A Cibalia folytatta az offenzív játékot, a 26. percben Baša hagyta ki, a 34.-ben Mišić elől mentettek a védők. A második félidő 50. percében volt egy vitatható rész, a játékvezető simán elnézett egy kezezést a Cibaliának, a 72. percben viszont már simán befújta a 11-est, amikor a túloldalon a koprivnicai Aliti kezére pattant a labda. A büntetőt Vitaić értékesítette. (2:0) A 84. percben a Slaven kapott 11-est, a változatosság kedvéért kezezésért. Ivanovski belőtte, szépítettek a vendégek. (2:1) A meccsnek azonban még mindig nem volt vége, a 85. percben Katić fellökte Brekalót, a bíró már mutatott is a 11-es pontra. Megint Vitaić állt a labda mögé, megint belőtte. (3:1)

 

 

Dinamo Zagreb - Hajduk Split 0:2

A zágrábi Maksimir stadion adott otthont a forduló rangadójának. Erősen kezdett a Hajduk, a 16. percben Hamza távoli lövésénél kellett nagyot védenie a Dinamo kapusának. A 20. percben volt a hazaiak első említhető helyzete, Guilherme lövését fogta meg Stipica kapus, aztán a 24. percben Soudani ollózását blokkolta. A 29. percben egy Hajduk-szabadrúgás után Futács Márkó csúsztatott tovább fejjel Ercegnek, aki be is lőtte jól. (0:1) A 36. percben bődületes helyzetet hagyott ki a Dinamo: megint Soudani ollózott kapura, a labda megpattant a keresztlécen, majd lefelé vágódott, pont a gólvonalra, de áthaladnia már nem sikerült rajta, aztán Stipica sürgősen elkapta. A második félidőben a Dinamo sorban hozta a helyzeteket, először Perić hagyta ki, aztán Soudani lövését blokkolta a kapus, utána Hodžić lőtt fölé, majd megint Soudani hagyta ki, és így tovább. Stipicának ma senki sem tudott gólt lőni. Aztán jött a 90. perc és egy orbitális védelmi hiba a Dinamo részéről, amit Pavičić könyörtelenül kihasznált. Lecsapott a labdára, felfutott, beívelt középre, az érkező Futács Márkó pedig mértani pontossággal vágta be a kapuba. (0:2)

Futács ünnepel a gólja után

 
Posted by HNK Hajduk Split on Saturday, April 22, 2017

 

Itt pedig a meccs összefoglalója:

 

 

NK Istra 1961 - NK Rijeka 1:1

A szokásos, lehengerlő stílusában kezdte a meccset a Rijeka, de gól csak a 38. percben lett, amikor egy szöglet után Gorgon valami egészen lehetetlen, nyakatekert szögből talált be. (0:1) A játékvezető egyébként először majdnem érvénytelenítette a gólt, a partjelzővel tanácskozott - az egyre dühösebb rijekai játékosok gyűrűjében -, majd meggondolta magát és középkezdést intett. Az Istra az 54. percben produkált említhető támadást, Solomon elől végül Prskalo mentett. Az 57. percben 11-esből egyenlítettek a hazaiak: Gorgon kezezéséért jogosan ítélt büntetőt a bíró, Gržan belőtte. (1:1) A Rijeka támadott, nagyon szerettek volna nyerni, de Andrijaševićet a kapus blokkolta, Gavranović lövésénél is nagyott védett, Vešovićét is sikerült semlegesítenie. A 74. percben Gavranović befejelte ugyan a labdát a hálóba, de a gólt a bíró les miatt érvénytelenítette. Az Istrának helyzete sem volt, végül nem kis szerencsével, de sikerült otthon tartaniuk egy pontot.

A meccs egyik jelenete: égszínkék mezben a rijekai Franko Andrijašević, mellette az Istra középpályása, David Puclin

 
Posted by NK Rijeka on Saturday, April 22, 2017

 

 

RNK Split - Lokomotiva Zagreb 0:0

10 sárga lap, csapnivalóan eseménytelen meccs és gól nélküli döntetlen. Röviden így lehet jellemezni a forduló zárómérkőzését. Az első félidő mindössze két helyzetet hozott, mindkettőt a zágrábi Bočkaj produkálta. Először a 20. percben mentett előle a kapus, majd a 32. percben egy távoli lövése ment mellé. A második félidő 49. percében volt egy tizenegyesgyanús helyzet, Ugrina és Rozman ütköztek össze, de a bíró nem adott büntetőt a splitieknek. A hazaiaknak az 55. percben volt a legnagyobb helyzetük, Ugrina lövésénél védett nagyot Šemper. A 62. percben Bočkaj szabadrúgása után támadt kavarodás a spliti kapunál, de Kariminak végül nem sikerült bekotornia a labdát a hálóba.

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 73 pont

2. Dinamo Zagreb 68 pont

3. NK Osijek 56 pont

4. Hajduk Split 53 pont

5. NK Istra 1961 33 pont

6. Slaven Belupo 31 pont

7. Lokomotiva Zagreb 30 pont

8. Inter Zaprešić 24 pont

9. RNK Split 17 pont

10. Cibalia 12 pont

 

Prva liga, 28. forduló (2017. április 14-15.)

 

Hajduk Split - Cibalia 3:0

Továbbra is zárt kapuk mögött játszott a Hajduk, most a Cibalia ellen. Az első félidő eseménytelenül zajlott, a Hajduk mindössze háromszor veszélyeztette a Cibalia kapuját. Az első kettő Vlašić nevéhez fűződik, a fiatal játékos először a 10. percben próbálkozott egy közeli lövéssel, majd a 36. percben  egy szabadrúgását védte a kapus. Az ezt követő szögletnél Nižić fejelt rá, ő se sokkal vétette el. A második félidő laposságát a 62. percben dobta fel az első gól - ha vicceskedni akarnék, azt mondanám, hogy Cibalia-gól volt, de a helyzet az, hogy egy Hajduk-szöglet után a brazil Jefferson tolta meg a labdát a kapu felé, Zgrablić, a Cibalia védője menteni akart, de ehelyett teljes erejéből a hálóba vágta a labdát. Öngól. (1:0) A Cibalia egyetlen helyzetet sem tudott felmutatni, a Hajduk pedig egészen a 85. percig várt a második góllal, akkor aztán Kožulj egy szabadrúgásból belőtte. (2:0) Két perc múlva pedig már a harmadik is megvolt: az érkező beívelést Vlašić az elbambuló védők között befejelte. (3:0) A 90+2. percben még Futács Márkónak is volt egy nagy helyzete, de a lövését a gólvonalról mentette az egyik védő.

Ante Erceg kap egy buksisimit Futács Márkótól az egyik gól után

 
Posted by HNK Hajduk Split on Friday, April 14, 2017

 

 

Lokomotiva Zagreb - Dinamo Zagreb 1:2

Érdekesen alakult a városi derbi. A Dinamo volt a toronymagas esélyese a találkozónak, mégis a 4. percben a Lokomotiva szerezte meg a vezetést Grezda hatalmas góljával. (1:0) Sőt, akár 2:0 is lehetett volna, ha a 6. percben Rožman bombalövése bemegy (nem sokon múlott...). A 29. percben 11-esből egyenlített a Dinamo: a kezezés miatt megítélt büntetőt Hodžić értékesítette. (1:1) Az elkövetkező pár percben a Dinamo igyekezett megszerezni a vezetést is, több támadást vezettek, de Hodžić az oldalhálót találta el, Soudani lövését kivédte Šemper, Guilherméé pedig messzire elkerülte a kaput. A meccs irama aztán teljesen leült, a második félidő 50. percében rázta fel kicsit a hangulatot Majer óriási helyzete (nagy szerencséje volt a Dinamonak, hogy kimaradt); pár perc múlva Guilherme lövését védte a Lokomotiva kapusa. A Dinamo játszott határozottabban, a győztes gólt 11-esből sikerült megszerezni a 67. percben, miután Kolinger lerántotta Hodžićot. A büntetőt a sértett lőtte. (1:2) A mérkőzés hátralévő részében végig a Dinamo támadott, a Lokomotivát jórészt Šemper kapus bravúrjai mentették meg a nagyobb vereségtől.

Sárga mezben Hodžić, a két gól szerzője

 

 

NK Rijeka - RNK Split 2:0

Akciódús első félidőt hozott a találkozó, mindkét oldalon több remek helyzettel. A 10. percben hatalmas lehetősége volt (lett volna...) a splitieknek megszerezni a vezetést, Tomičić lövésénél nem kis lepkét fogott Prskalo, a Rijeka kapusa, végül egy védő mentett az utolsó pillanatban. A 25. percben aztán Andrijašević bombalövését védte bravúrral a vendégek kapusa. A 36. percben megint Andrijašević hagyott ki egy bődületes helyzetet, egy perccel később Gorgon viszont már nem vétette el, egy óriási, átlósan érkező passzt lőtt egyenesen a kapu közepébe. (1:0) Egyből rögtön a túloldalon Ugrina lőhetett rá, Prskalo hatalmasat védett. A második félidőben már inkább a Rijeka akarata érvényesült, a Split egyre passzívabb lett, ennek eredményeként az 59. percben Gorgon passzát Vešović belőtte. (2:0) A továbbiakban is folyamatosan bombázta a Rijeka a spliti kaput, a 79. percben Andrijašević egy fantasztikus oxforddal passzolt Martićnak, Martić lövését viszont védte a kapus.

Aleksandar Gorgon gólja

 
Posted by NK Rijeka on Saturday, April 15, 2017

 

 

Inter Zaprešić - Slaven Belupo 1:1

A 7. percben már vezetett az Inter Puljić 25 méteres bombagóljával. (1:0) A 19. percben már egyenlíthetett is volna a Slaven, egy védelmi hiba után Katić lőhetett rá, de a kapus megfogta a lövését, aztán a 35. percben Stevanović lőtt fölé. A második félidő 57. percében Heber lövése találta el a kapufát a hazaiak nagy megkönnyebbülésére, aztán a kedélyeket már csak a félidő vége borzolta fel, amikor megérkezett a vendégek egyenlítő gólja: a pár perccel azelőtt csereként beállt Burić éles szögből talált be a kapuba. (1:1) Az Inter kapusait pedig valamiféle átok sújthatja: az előző meccsen Čovićot állította ki a bíró az utolsó percekben súlyos szabálytalanság miatt, most pedig az eltiltott Čovićot helyettesítő Mrmić is megkapta a piros lapot, ráadásul szinte szó szerint ugyanúgy, mint a kollégája: az utolsó percekben brutálisan felöklelte az ellenfél érkező játékosát.

 

drugo poluvrijeme #divInter

Posted by NK Inter-Zaprešić on Saturday, April 15, 2017

 

 

NK Osijek - NK Istra 1961 2:0

A 8. percben már megszerezték a vezetést a hazaiak, miután Lopa kicselezte az összes védőt és belőtte. (1:0) A második gól ha lehet, még látványosabb volt: Lopa középen kapta a labdát, csinált egy lövőcselt, lerázta a védőket és belőtte 5 méterről. (2:0) A 35. percben volt a pulaiak első említhető helyzete, Paracki lőtt fölé. A második félidő elején az Istra sokkal aktívabb volt, de Paracki mellélőtte, aztán az eszéki Škorić fejéről pattant be kis híján a labda a kapuba. Aztán az Osijek lassan visszavette az irányítást, a 68. percben Matas támadását blokkolták az Istra védői, a 71. percben Lukić lövésénél védett nagyot a kapus. A 88. percben egy látványos akció jutott a vendégeknek is, Pavić kapta a labdát, nagy szólót vágott le a 16-oson belül, rá is lőtt, de nem sikerült szépítenie. Két szabadrúgásra is volt még ideje a pulaiaknak az utolsó percekben, de Malenica mindkettőt magabiztosan védte.

 

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 72 pont

2. Dinamo Zagreb 68 pont

3. NK Osijek 53 pont

4. Hajduk Split 50 pont

5. NK Istra 1961 32 pont

6. Slaven Belupo 31 pont

7. Lokomotiva Zagreb 29 pont

8. Inter Zaprešić 24 pont

9. RNK Split 16 pont

10. Cibalia 9 pont

 

Minden kedves olvasónak, látogatónak, szurkolónak és sportfogadónak Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok! Sretan Uskrs!

 

Prva liga, 27. forduló (2017. április 7-9.)

 

Lokomotiva Zagreb - Cibalia 4:1

Egyre nagyobb bajban van a Cibalia, habár matematikai esélyei még talán vannak, hogy elkerülje az egyenes kiesést - noha ez a meccs épp ennek az ellenkezőjét látszott megerősíteni... különösen úgy, hogy a Lokomotiva simán keresztüllépett rajtuk. A zágrábiak már a 3. percben megszerezték a vezetést, Grezda lerántásáért 11-est ítélt a játékvezető, Čorić belőtte. (1:0) Az első félidőben csak a hazaiaknak volt helyzete, az 5. percben Šunjić fejese landolt a kapus kezében, a 23. percben Karačić tolt meg fejjel egy szabadrúgást, azt is kivédte a kapus. A második félidő 46. percében volt egy nagy Cibalia-helyzet, Glavica lövése milliméterekkel kerülte el a kaput. Ezt aztán egyből zágrábi gól követte: Majer és Doležal kényszerítőztek, majd az utóbbi belőtte. (2:0) Az 51. percben Grezda loholt fel végig a félpályán, kicselezte a védőket és ellenállhatatlan gólt lőtt. (3:0) A 63. percben Bočkaj megszerezte a hazaiak 4. gólját is. (4:0) A 65. percben szépíthetett volna a Cibalia, de Milojković gólját a játékvezető les miatt érvénytelenítette. (A lassításnál lehetett látni, hogy valóban lesen volt a Cibalia egyik játékosa, de az Mišić volt, Milojković előtt két védő is állt - ezt a bíró is és az asszisztens is benézte.) Ezután már aktívabban játszottak a vendégek, de végül csak egy gólra futotta nekik: a 87. percben Glavica lőtt be egy balról érkező beívelést. (4:1)

 

 

 

Hajduk Split - Slaven Belupo 1:1

Egy korábbi szurkolói rendbontás miatt zárt kapus meccsen fogadta a Hajduk Split a Slaven Belupo csapatát. Csapnivalóan eseménytelen első félidőt hozott a találkozó, mindössze két helyzet volt, mindkettőt a Hajduk jegyzi: a 28. percben Bašić szabadrúgása ment mellé, a 32.-ben  Said maradt le ziccerhelyzetben egy beívelésről. A második félidő sem volt sokkal boldogabb, a Hajduk támadgatott, a Slaven az 52. percben hozta össze az első valamirevaló helyzetét (Heber továbbította a labdát egy oxforddal Melnjaknak, a kapus nagyot védett). Aztán a Hajduk a 66. percben begyötörte a gólt, miután az érkező Ohandza elé a kapus messze kifutott (ki egészen a 16-oson kívülre), Ohandza kicselezte és simán belőtte. (1:0) A 72. percben a Slaven kiegyenlített, Gentsoglou rúgta le Jovičićot a 16-oson belül, a büntetőt Heber értékesítette. (1:1) A Hajduk Splitnek egészen biztosan nem vált dicsőségére ez a pontvesztés, a Slaven viszont megérdemelten ünnepelhetett a végén.

A 19 éves, U18-as válogatott Nikola Vlašić most szerepelt 100. alkalommal Hajduk-mérkőzésen

 

Nikola Vlašić - najmlađi igrač sa 100 službenih nastupa u povijesti Kluba. Bravo, Niksi! 👏👏👏 Pročitajte sve...

Posted by HNK Hajduk Split on Sunday, April 9, 2017

 

 

NK Rijeka - Dinamo Zagreb 1:1

Döntetlennel zárult a Kantrida stadionban a rangadó. A Rijeka aggresszívan kezdett, a 3. percben Bezjak lövésénél védett nagyot a Zagreb kapusa, a 6. percben Gorgon lövése ment mellé, a 11. percben Bradarićé is, a 13.-ban Andrijašević lövése volt pár mm-el magasabb a kelleténél. Aztán a 14. percben ugyan betalált Andrijašević, de a bíró les miatt érvénytelenítette a gólt. A Rijekát ez nem törte le, ugyanolyan hevesen támadott tovább, lélegzetvételnyi szünetet sem hagyva a vendégeknek. Utóbbiak a 35. percben tudtak először kitámadni, Pivarić szabadrúgását védte Prskalo, három perccel később megint Pivarić elől kellett védenie a Rijeka kapusának. A második félidőben már kezdeményezőbb volt a Dinamo, ezzel együtt vagy ennek ellenére a 68. percben a Rijeka szerezte meg a vezetést Andrijašević fejesével. (1:0) Hosszú, fogcsikorgató csend után a 82. percben volt egy Dinamo-próbálkozás (Hodžić fejelt fölé), az egyenlítés a 87. percben jött, Gojak beívelését Soudani egy hihetetlen, ollózó mozdulattal lőtte be. (1:1)

Itt látható Soudani gólja:

 

[VIDEO] Dame i gospodo- Mr. Derby Hillal Soudani je ovim golom zaslužio naklon i like svih ljubitelja nogometa, ma za koga navijali! 💪👏 If you love football Mr. Derby Hillal Soudani earned your like no matter which team you support! 💪👏

Posted by GNK Dinamo Zagreb on Saturday, April 8, 2017

 

 

NK Istra 1961 - Inter Zaprešić 1:0

A mérkőzés első kapuralövése a 26. percben történt, a pulai Puclin lövése vágódott egyenesen a kapus ölébe. Két perc múlva megint Puclin lőtt kapura, megint a kapus ölébe, és ezzel véget is ért az első félidő említésre méltó eseményeinek a sora. Az Inter az 52. percben próbálkozott először, Postonjski lőtt rá, a kapus elkapta. A meccs egyetlen gólja a 63. percben érkezett egy 11-es formájában: Gržant buktatták, Roce pedig belőtte a büntetőt. (1:0) A gól után jóval aktívabb Istra egyre-másra támadott, az Inter viszont hatalmas helyzetet hagyott ki a 72. percben. Egy szabadrúgás után Begić ráfejelt, a kapus ugyan kivédte, de elpattant tőle a labda vissza Begićhez. Begić újfent rálőtt, a kapus ismét védett, immár közvetlen közelről, végül egy védő tisztázott. És mert a baj nem jár egyedül, a 84. percben az Inter kapusát kiállította a bíró, miután brutálisan fellökte Solomont.

Šarić (balra) és Solomon kettőse

 
Posted by NK Istra 1961 on Sunday, April 9, 2017

 

 

NK Osijek - RNK Split 4:0

Kicsit sűrű volt az első félidő. Két nagy helyzete is volt egyből a vendégeknek, aztán a 12. percben 11-est kapott az Osijek, Ejupi viszont kihagyta (a Split kapusa kivédte a lövést) A félidő végén a spliti Jurendić 5 percben belül két sárga lapot is összeszedett, mehetett zuhanyozni, ez a veszteség pedig érzékenyen érintette a Splitet. Az első félidő utolsó percében Lopa egy szabadrúgásból megszerezte az eszékieknek a vezetést (1:0), majd a második félidőben a hazaiak három perc leforgása alatt háromgólosra növelték az előnyüket. Először az 53. percben Lukić lőtt hatalmas, távoli bombagólt (2:0), majd az 56.-ban Lopa beadását Perošević küldte közvetlen közelről a kapuba. (3:0) Végig támadott az Osijek, a hosszabbítás perceiben sikerült még egyszer betalálniuk, egy érkező passzt Grgićnek már csak meg kellett tolnia, hogy a kapuba menjen. (4:0)

 

4:0 protiv Splita! 👏🏼#nkosijek

Објава коју дели NK Osijek (@nkosijek) дана

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 69 pont

2. Dinamo Zagreb 65 pont

3. NK Osijek 50 pont

4. Hajduk Split 47 pont

5. NK Istra 1961 32 pont

6. Slaven Belupo 30 pont

7. Lokomotiva Zagreb 29 pont

8. Inter Zaprešić 23 pont

9. RNK Split 16 pont

10. Cibalia 9 pont

 

Prva liga, 26. forduló (2017. március 31. - április 2.)

 

Inter Zaprešić - Hajduk Split 1:3

Továbbra is nyeretlen az Inter a tavaszi szezonban, pedig a 3. percben már vezettek; egy szöglet után Kolar bekotorta a labdát a kapuba. (1:0) A Futács Márkót eltiltás miatt nélkülözni kényszerülő Hajduk folyamatosan rohamozta a zaprešići kaput, - az Internek mindössze egy veszélyes helyzete volt, a 26. percben Kolar fejelt mellé -, végül a 34. percben ki tudtak egyenlíteni, Gentsoglou beívelését Bašić fejelte be. (1:1) A második félidőben tovább támadott a Hajduk, aztán a 66. percben az Inter 10 emberre fogyatkozott, miután Mazalović megkapta a második sárga lapját. A 77. percben a Hajduk csapatkapitánya, Nižić megszerezte a vezetést, a késve vetődő kapus mellett fejelt a hálóba. (1:2) Végül a 88. percben Ohandza a kifutó kapus mellett belőtte a splitiek harmadik gólját. (1:3)

Nižić örül a góljának

 
Posted by HNK Hajduk Split on Friday, March 31, 2017

 

 

Slaven Belupo - Lokomotiva Zagreb 1:1

A határozottabban játszó Slavennek két tizenegyesgyanús helyzete is volt az első félidőben, először a 32. percben Aliti birkózott egy védővel a 16-oson belül és esett nagyot, utána a 36. percben a zágrábiak védője, Karačić akarta kifejelni a labdát a büntetőterületről, de a labda a feje helyett a kezére pattant, a bíró egyik alkalommal sem ítélt 11-est. A 39. percben aztán végre sikerült Hebernek begyötörnie a hazai gólt egy szöglet után. (1:0) Az egyenlítés a második félidő 69. percében jött, Rrahmani megtolta fejjel a labdát, Arutunović pedig kapásból belőtte. (1:1) A meccs végét aztán mindkét csapat megnyomta, a 79. percben Heber lőtt fölé, majd egy ígéretes Lokomotiva-támadást fújt le a bíró les miatt a 90. percben, végül a hosszabbítás 2. percében Heber lőtt ollózva fölé.

 

 

 

Dinamo Zagreb - NK Osijek 2:1

Egyből erősen kezdett a Dinamo, ennek ellenére az Osijek szerezte meg a vezetést a 17. percben, Knežević szabadrúgását fejelte be Barač. (0:1) Az eszékiek ezek után bunkerfutballt kényszerültek játszani, folyamatos volt a kapujukon a zágrábi nyomás. A 44. percben tudtak csak kitörni, fel is jutottak a Dinamo kapujáig, de Lopa melléfejelt. A második félidő 49. percében tudott kiegyenlíteni a Dinamo, Pavičić távoli lövését nagyon durván benézte az Osijek kapusa. (1:1) A Dinamo küzdött tovább a győzelemért, az Osijeknek egy említhető helyzete volt, a 68. percben Mioč fejelte fölé. Aztán a 84. percben megérkezett a győztes gól, Matel beívelését Lešković befejelte. (2:1)

Érkeznek a csapatok, kékben a Dinamo

 

A post shared by NK Osijek (@nkosijek) on

 

 

RNK Split - NK Istra 1961 0:1

Mindenki jobban járt volna, ha ehelyett a meccs helyett inkább lemegy a spliti strandra. Eseménytelen meccs és minimalista játék, ahol a hajszálnyival aktívabb Istra szerencsés gólja döntött a legutolsó percben. A vendégeknél a hiányzó Ivica Ivušić kapust most a 39 éves, veterán, óriási termetű (több, mint két méteres) Vanja Iveša helyettesítette, akinek egyébként túl sok dolga nem volt ezen a meccsen. Azért a pulaiak sem vitték túlzásba az akciózást, az első félidőben mindössze Solomon veszélyeztette a spliti kaput a 10. percben. A második félidőben is aktívabbak voltak a vendégek, már amennyire ez egy dögunalmas vasárnap délutáni meccsen lehetséges... Az 55. percben Lúcio szabadrúgása kerülte el a kaput, meg még Solomon távoli lövése ment eseményszámba az 59. percben. A túloldalon is volt egy támadás a 69. percben, de mindössze annyi történt, hogy Ugrina összeütközött Ivešával és mind a ketten a földön maradtak. Az egyszem gól végül a hosszabbítás 2. percében jött, Gržan kapta a labdát és egy nagy szóló után, a védők erdejéből belőtte. (0:1)

 

 

Cibalia - NK Rijeka 0:3

Rutingyőzelem. Ilyesmi történik, amikor a tabella éllovasa találkozik a sereghajtóval. Pedig a Cibalia a meccs elejét megnyomta, támadtak, de ez kb. az első negyedóráig tartott, onnantól kezdve a Rijeka uralta a mérkőzést. A 34. percben már ünnepelhettek is, Andrijašević beívelését Gorgon nem találta el, de a mögötte érkező Bradarić annál inkább. (0:1) A 37. percben a Rijeka kapusának nagyot kellett védenie, amikor Mišić rálőtt, egyből utána Mastelić fejelt fölé. A 43. percben már 0:2-re vezettek a vendégek, Vešović beadását Andrijašević lekezelte, majd belőtte. Az első félidő ráadásának a 3. percében már 0:3 volt Gorgon távoli lövésével. A második félidőben az égvilágon semmi nem történt, a Rijekának teljes mértékben megfelelt az eredmény, a Cibalia pedig feladta. Az egyetlen akció a 79. percben volt, Gavranović fejese kerülte el a Cibalia kapuját.

Rijekai szurkolók nagy csoportja kísérte el a csapatot Vinkovciba, és így ünnepelték őket

 

Nogometaši Rijeke i u Vinkovcima imali su sjajnu potporu s tribina. Neka u subotu zagrmi Rujevica! #ZajednosmoRijeka

Posted by NK Rijeka on Sunday, April 2, 2017

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 68 pont

2. Dinamo Zagreb 64 pont

3. NK Osijek 47 pont 

4. Hajduk Split 46 pont

5. Slaven Belupo 29 pont

6. NK Istra 1961 29 pont

7. Lokomotiva Zagreb 26 pont

8. Inter Zaprešić 23 pont

9. RNK Split 16 pont

10. Cibalia 9 pont