Horvát foci

Prva liga, 12. forduló - tippek

 

Péntek:

Rudeš - Lokomotiva Zagreb

Érdekes meccsnek ígérkezik, és biztos vagyok benne, hogy nem lesz hiány se akcióban, se gólokban. A Lokomotiva nagyon nem szeretne kikapni a Rudeštől - egyrészt micsoda dolog lenne már, másrészt elég sűrű a középmezőny ott a Slaven és az Inter között, elég egy botlás és márle is szakadtak. A Rudeš viszont, ez a rendkívül lelkes, oroszlánszívű kiscsapat egészen biztosan kiteszi a lelkét a pályára és mindent meg fognak tenni, hogy akár mindhárom pontot otthon tartsák. Nekem háromesélyes.

 

 

Szombat:

NK Istra 1961 - NK Rijeka

Ez a meccs nem szabad, hogy gondot okozzon a Rijekának. Nem is szabad, mert 4 ponttal vannak lemaradva a Dinamo mögött és nyilván senkinek nincs kedve a Kantrida stadion környékén ahhoz, hogy a zágrábiak egyre távolodó hátsó felét bámulják. Az Istra egyet tehet: higgadtan és fegyelmezetten játszik és minél kevesebbet kockáztat.

 

Dinamo Zagreb - NK Osijek

A forduló rangadója, amit mindkét csapat már fogait csattogtatva vár. A Dinamo az élen, az Osijek a 4. helyen (utóbbit mindössze a gólkülönbség választja el a 3. helyezett Hajduktól), és remélhetőleg az Osijek valamennyire össze tudta kapni magát a szünet alatt, mert az elmúlt hetek vesszőfutása már kezdte megviselni az idegeket. (A legutóbbi, Istra elleni győzelmet betudhatjuk kötelezőnek.) A Dinamo az esélyesebb a győzelemre, ráadásul otthon játszanak - kevés a remény, hogy az Osijek ponttal tér haza. 

 

 

Vasárnap:

Slaven Belupo - Inter Zaprešić

Újabb érdekes meccs. A Slaven az 5. helyen van 13 ponttal, az Inter 7., nekik 11 pontjuk van. (Kettőjük között ott van a Lokomotiva, akik ma Rudešre látogatnak.) Egyik csapat sem kockáztathatja meg a vereséget, ráadásul az Inter - nagyon szerencsés esetben - akár fel is ugorhat az 5. helyre. Mondjuk a zaprešićiek kissé langyoskás stílusát ismerve erre elég kicsi az esély, illetve az egyre karakánabbul játszó Slavennek ehhez biztos lenne egy-két szava, így én valamivel esélyesebbnek találom a hazaiakat, illetve egy X is beleférhet.

 

Hajduk Split - Cibalia

Első ránézésre rá lehet vágni egyből, hogy tuti hazai győzelem, de a Hajduk nyűglődik (oké, az Intert megverték az előző fordulóban, de előtte ikszeltek a Lokoval, azt megelőzően csúnyán kikaptak odahaza a Rijekától), a Cibalia meg harciasan igyekszik védelmezni a nehezen kicsikart 8. helyét. A Hajduk remélhetőleg összekapta magát a szünetben, nem engedhetik meg maguknak a botlást a vinkovciak ellen - akik viszont garantáltan nem fogják olcsón adni a bőrüket.

 

VB-selejtező: Ukrajna - Horvátország 0:2

 

Lehet, hogy a kapitányváltás tett jót a horvátoknak, lehet, hogy a rájuk nehezedő nyomás miatt kapták össze magukat, mindenesetre sikerült győzniük az ukránok ellen a forduló valószínűleg legidegesebb meccsén. Az első félidő konkrétan fájt. Vágni lehetett a feszültséget és nem egyszer a vakszerencse mentette meg a horvátokat a góltól, mint pl. a 23. percben, amikor Rakitsky lövésénél Subašić kezéből kicsúszott a labda - a kapus elügyetlenkedte - és idegtépő lassúsággal kicsorgott az alapvonalon. A túloldalon még korábban Vida lőtt fölé, de a félidő nagy részében az ukránok akarata érvényesült. Ha az első félidő fájt, a második, legalábbis az eleje, maga volt a letargia. Fogcsikorgóan feszült játék, amikor mindenki arra vár, hogy a másik hibázzon. Aztán a 62. percben Kramarić elunta a türelemjátékot és Modrić előreívelését egy remek mozdulattal befejelte. (0:1) A feszültség ezek után sem lett kisebb, a 70. percben pedig megvolt a második horvát gól is. Rakitić küldte be a labdát a 16-osról, a hajszálpontosan érkező Kramarić az ötösön kószáló kapus mellett elszaladva labdástul besétált a hálóba. (0:2) Az ukránokat ez teljesen letörte, nem is volt különösebb megmozdulásuk a meccs végéig. Horvátországnak viszont még maradt lehetősége, a rájátszásban kiharcolhatják a kijutást a VB-re.

A nagy pillanat: Kramarić befejeli a horvátok első gólját

 

 

Helyszín: NSK Olimpiyskyi, Kijev

Vezette: Felix Byrch (GER)

 

Ukrajna: Pyatov - Karavaev, Rakitsky, Khacheridi, Matviyenko - Yarmolenko, Rotan (Sydorchuk, 69.), Marlos (Besedin, 78.), Stepanenko, Konoplyanka - Garmash (Kovalenko, 66.)

 

Horvátország: Subašić - Vida, Lovren, Mitrović, Vrsaljko (Pivarić, 86.), Kramarić (Pašalić, 88.), Rakitić, Modrić, Badelj, Perišić - Mandžukić (Rog, 90.)

 

Gólok: Kramarić (62., 70.)

Sárga lap: Stepanenko (60.), Rotan (64.)

 

Az I csoport végeredménye:

1. Izland 22 pont

2. Horvátország 20 pont

3. Ukrajna 17 pont

4. Törökország 15 pont

5. Finnország 9 pont

6. Koszovó 1 pont

 

Tipp: Ukrajna - Horvátország VB-selejtező

 

Súlyos a válság a horvátoknál. Veretlenek voltak, aztán kikaptak Izlandtól és azóta tart a mélyrepülés. A csapat teljesítménye botrányos, a klubjaiknál szupersztárnak számító játékosok, mint pl. Mandžukić, Subašić vagy Modrić alulmúlják önmagukat a válogatottban. A szurkolók dühösek, kiábrándultak. 

A finnek elleni meccs után menesztették Ante Čačić szövetségi kapitányt, a helyére villámgyorsan leakasztották a szögről Zlatko Dalićot; és ugyan megy a fogadkozás minden oldalról (Dalić szerint ez lesz karrierje legfontosabb meccse, Domagoj Vida azt nyilatkozta, hogy úgy fognak játszani, mintha EB-döntő lenne), nem vagyok benne biztos, hogy az elmúlt időszak csapnivaló teljesítménye után majd pont most fognak megtáltosodni. Izland vezeti a csoportot, a horvátok 2 ponttal vannak mögöttük lemaradva, és miután Izland Koszovóval fog ma játszani (akik, hát, maradjunk annyiban, hogy nem egy világverő csapat...), így felesleges egy esetleges izlandi vereségben reménykedni horvát részről. És mivel Ukrajnának és Horvátországnak ugyanannyi pontja van, egy esetleges ukrán győzelem teljes horvát összeomlást hozna. Elnézve ezt a horvát válogatottat, lehetségesnek tartom akár az ukránok győzelmét is. Pokoli meccs lesz mindkét csapatnak.

 

VB-selejtező: Horvátország - Finnország 1:1

 

Ez már nem is mennydörgő pofon volt, hanem kiütés, amúgy Mike Tyson-módra. Ezt senki nem várta. Förtelmes, lélektelen játékkal sikerült ezt a döntetlent abszolválni, és még össze is tehetik a kezüket a horvátok, hogy nem lett a vége még ennél is kiábrándítóbb. Az első 20 perc konkrétan egy vicc volt, valamikor a 28. percben volt az első normális horvát támadás, Perišić ollózott kapura, de mellélőtte. Ez nem pörgette fel a nyugdíjas tempót, a finnek közben az égvilágon semmit nem voltak hajlandóak kockáztatni. A második félidőre már harciasabban jöttek ki a horvátok, tűz alá vették a finn kaput, de se Mandžukić, se a 100. válogatottságát ünneplő Modrić sem tudott betalálni. Végül nagy nehezen, az 57. percben egy védelmi hibát kihasználva Mandžukić begyötörte a horvátok egyszem gólját. (1:0) De még ezsem rázta fel a házigazdákat, közben a feldühödött szurkolók Ante Čačić szövetségi kapitány fejét követelték, zúgott a "Čačiću odlazi" (kb. Čačić, takarodj). A helyzet egyre rosszabbodott, a finnek minden mindegy alapon támadni kezdtek. Tehették, a teljesen enervált horvát válogatott hagyta őket. Több veszélyes akciójuk volt, a bátorság pedig meghozta a gyümölcsét: a 90. percben a csereként beállt Soiri a maflán bámuló horvát védők gyűrűjében mattolta Subašić kapust és kiegyenlített. (1:1) Sőt, a 91. percben akár a vezetést is átvehették volna, de a védelem akkor már a helyén volt.

Állítólag a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Ante Čačić nem tudta visszatartani a könnyeit. A ma reggeli hírek szerint már távozott is a posztjáról, a Horvát Labdarúgó Szövetség most expressz ajánlva próbál keríteni valakit a helyére.

A mérkőzés valószínűleg egyetlen dicsőséges pillanata: a 100. válogatottságát ünneplő Modrić és Davor Šuker, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke

 

Tények:

Helyszín: Kantrida stadion, Rijeka

Vezette: Daniel Stefanski (POL)

 

Horvátország: Subašić - Vrsaljko, Mitrović, Vida, Pivarić - Modrić, Rakitić -Brožović (Rog, 54.), Kramarić (Čop, 81.), Perišić - Mandžukić (Pašalić, 85.)

 

Finnország: Hradecky - Arajuuri, Moisander, Ojala - Granlund, Schüller (Pukki, 69.), Sparv, Hetemaj (Soiri, 80.) - Hämäläinen - Pohjanpalo, Skrabb

 

Gólszerzők: Mandžukić (57.), ill. Soiri (90.)

Sárga lap: Rog (89.), ill. Hetemaj (75.)

 

Az I csoport jelenlegi állása:

1. Izland 19 pont

2. Horvátország 17 pont

3. Ukrajna 17 pont

4. Törökország 14 pont

5. Finnország 8 pont

6. Koszovó 1 pont

 

Tipp: Horvátország - Finnország VB-selejtező

 

Első ránézésre teljesen egyértelműnek tűnik a találkozó. A finneknek kb. minden mindegy, a csoport utolsó előtti helyén állnak, mögöttük már csak Koszovó húzza meg magát. A horvátok - még - az első helyen, és muszáj nyerniük, ha ezt a helyet meg akarják tartani, mert mögöttük ott liheg Izland, és csak a gólkülönbség választja el őket egymástól. Egy esetleges vereség valószínűleg fejek hullását idézné elő. De. A közhangulat pocsék. A válogatott teljesen motiválatlan. A népszerűségük negatív csúcsokat dönt. A szurkolóknak elegük van, egy csoportjuk pár napja adott ki egy közleményt, mely szerint bojkottálják a meccset.

Ezzel együtt muszáj nyerniük és valószínűleg ímmel-ámmal, de nyerni fognak.

Prva liga, 11. forduló (2017. szeptember 29. - október 1.)

 

Lokomotiva Zagreb - Slaven Belupo 0:0

200 néző, gól nélküli döntetlen, és valószínűleg az a 200 néző is megbánta, hogy nem maradt inkább otthon. Az első 20-25 perc néma fogcsikorgatást hozott, a 31.-ben is csak annyi történt, hogy a hazaiaktól Krstanović lemaradt egy beadásról. A Slavennek még ennyi se jutott. Az 55. percben volt az első komolyabb helyzetük, Bouadla küldött kapura egy szabadrúgást, de Šempernek az ilyesmi nem szokott gondot okozni. Még egyszer megpróbálkozhatott a 71. percben, akkor már akcióból, de az is csak arra volt jó, hogy Šemper ne aludjon bele a meccs végébe.

Aznap volt a Szív Világnapja - a Loko kispadja sok szeretettel puszil mindenkit

 

 

Cibalia - Dinamo Zagreb 2:5

Nem sok esélye volt a Cibaliának az éllovas Dinamo ellen, annyit tehettek, hogy emelt fővel és szépen meghalnak. A vendégek nem is vacakoltak sokat, a 18. percben már gezettek is. Moro passzolt Olmonak, ő lekezelte és kapásból belőtte. (0:1) A Cibalia próbálkozott - amikor tudott… -, ennek ellenére a 25. percben újból betaláltak a zágrábiak. Kicsit potyaíze volt, a vinkovci kapus szerencsétlenkedett egy sort, míg ki nem ejtette a kezéből a labdát, a pont ott őgyelgő Soudani lecsapott rá és belőtte. (0:2) A második félidő elején szépített a Cibalia. A 47. percben Štrkaj forgolódott a kapu előtt, két védő és a kapus egyszerre ugrottak rá, végül elvesztette a labdát, de felmentő seregként érkezett Karamarko és belőtte. (1:2) A válaszra nem kellett sokáig várni. Az 50. percben 11-est kapott a Dinamo, Soudani belőtte. (1:3) A Cibalia ennek ellenére nem adta fel. A 63. percben egy félresikerült kirúgás kontratámadásba torkollt. Újra Karamarko kapta a labdát, belőtte ismét. (2:3) Aztán jött a 82. perc és egy bődületes gól: kontratámadásra indult a Dinamo, Hodžić kapta a labdát, már robogott is fel, a térfél közepe táján kolbászoló kapus kétségbeesetten rohant volna vissza, de már késő volt, Hodžić kapura lőtt, a kapus még egy kötényt is kapott, a labda pedig visítva gurult be a hálóba. (2:4) A 88. percben pedig a kegyelemdöfés jött: a tötyörgő védők között Olmo megszerezte a labdát, és ha már ott volt, be is lőtte. (2:5)

 

Hajduk Split - Inter Zaprešić 2:0

Úgy tűnik, összekapta magát a Hajduk, bár erős a gyanú, hogy az Inter elleni esetleges botlás Joan Carrillo vezetőedző fejvesztését is jelentette volna. Mindenesetre a Hajduk a 9. percben megszerezte a vezetést Radošević fantasztikus góljával. (1:0) Támadtak tovább, folyamatos nyomás alatt volt a zaprešići kapu, de nem tudtak betalálni. Az Inter valamikor az 50. perc körül mutatta meg magát, aztán az 58. percben a hazaiak bebiztosították magukat Erceg góljával. (2:0) A Hajduk tovább próbálkozott, támadtak folyamatosan, de nem sikerült betalálni. Az Internek gyakorlatilag nem volt egyetlen említésre méltó helyzete sem.

A Jedi visszatér - Futács Márkó újra Splitben

 

 

NK Osijek - NK Istra 1961 2:1

Hajradinović mesterhármast lőtt ezen a mérkőzésen, bár áll a zászló, hogy nem egészen így képzelte. A csendesen csordogáló mérkőzésen először Puclin döntött úgy a 20. percben, hogy kapura lő, az eszéki kapus védett. Az Osijek nyűglődött, az Istra nem nagyon kockáztatott, aztán a 44. percben egy kósza hazai támadás 11-essel végződött. Hajradinović belőtte. (1:0) A 49. percben aztán akcióból is betalált. (2:0) Lehetett volna akár 3:0 is, ha Ejupi a 69. percben kicsit pontosabban céloz. De ehelyett a vendégeknek lett gól. A 79. percben Puclin száguldott fel a labdával és lőtt rá. Az érkező Hajradinović belepiszkált, de olyan szerencsétlenül, hogy a lábáról bepattant a labda a hálóba. Öngól. (2:1) (Állítom, ha nem kotor bele, kimaradt volna a helyzet…)

 

Rudeš - NK Rijeka 1:5

Két bátor támadása volt a Rudešnek, utána a Rijeka igyekezett a dolgot rövidre zárni. Már a 9. percben megszerezték a vezetést Mišić góljával. (0:1) A 29. percben - meglepetésre - kiegyenlítettek a hazaiak, egy szöglet utáni kavarodást Budimir használt ki. (1:1) Sőt, akár a vezetést is megszerezhették volna, ha Turčin elől nem mentenek lóhalálában a védők a 37. percben. A második félidő 50. percében aztán visszaállt a világ rendje, Gavranović oktatófilmbe illően precíz gólt lőtt. (1:2) És nem volt megállás. 54. perc, Heber lőtt rá, a labda a jobb kapufáról pattant a hálóba. (1:3) 60. perc, Vešović ívelt be, Heber egy egészen picit megtolta és már bent is volt. (1:4) A pontot az i-re Gavranović tette fel a 89. percben. (1:5)


A bajnokság jelenlegi állása: 1. Dinamo Zagreb 29 pont 2. NK Rijeka 25 pont 3. Hajduk Split 20 pont 4. NK Osijek 20 pont 5. Slaven Belupo 13 pont 6. Lokomotiva Zagreb 12 pont 7. Inter Zaprešić 11 pont 8. Cibalia 9 pont 9. Rudeš 7 pont 10. NK Istra 1961 6 pont

Európa Liga: AC Milan (ITA) - NK Rijeka 3:2

 

Bátran kezdett a Rijeka, Heber már a 3. percben kapura lőtt, nem sokkal ment mellé. A 14. percben viszont megszerezték a vezetést a hazaiak André Silva góljával. (1:0) A 26. percben aztán Puljić majdnem kiegyenlített, a fejesét elkapta a kapus. A Milannak még egy veszélyes helyzet jutott az első félidőben, a 40. percben Borini lövése ment mellé. A második játékrészben megmutatta magát a horvát csapat, az 51. percben Mišić lőtt rá, a kapus ezt is elkapta.Két perc múlva növelte előnyét a Milan, egy szöglet utáni kavarodást Musacchio használt ki és lőtte be közvetlen közelről. (2:0) Aztán a 68. percben Mišić eresztett meg egy bombát a kapu irányába, a kapus nagy üggyel-bajjal tornászta fölé. Aztán hosszú csend jött, majd a 84. percben Acosty indult meg a milánói kapu felé. Még a félpályánál oerázta a védőket, átemelte a labdát a kifutó kapuson és begurította. (2:1) A 88. percben pedig 11-est kaptak a vendégek, Romagnoli buktatta Črnicet, Elez pedig belőtte, a kapus még bele tudott pofozni. (2:2) A Milan végül nem kis szerencsével csikarta ki a győzelmet, a 90+4. percben Cutrone egy előreívlő labdába pöckölt bele, épp csak annyira, hogy pont beguruljon a hálóba. (3:2)

 

Helyszín: San Siro stadion, Milánó, Olaszország

Vezette: Orel Grinfeld (ISR)

 

AC Milan: Donnarumma - Musacchio, Bonucci, Romagnoli - Abate, Locatelli, Calhanoglu (Bonaventura, 46.), Kessié (Mauri, 71.), Borini - Cutrone, André Silva (Susa, 82.)

 

NK Rijeka: Sluga - Vešović, Elez, Župarić, Zuta - Kvržić (Acosty, 58.), Mišić, Bradarić, Heber - Puljić (Črnic, 80.), Pavičić (Maleš, 71.)

 

Gólok: Andé Silva (14.), Musacchio (53.), Cutrone (90+4.), ill. Acosty (84.), Elez (88. - 11-es)

Sárga lap: Bradarić (43.), Elez (82.)

 

Nogometaši Rijeke poraženi su od Milana 2:3 u drugom kolu skupine D Europske lige. Bravo na hrabroj igri. #zajednosmorijeka #UEL

A post shared by Nogometni klub Rijeka (@nk_rijeka) on

 

 

 

Prva liga, 11. forduló - tippek

 

Péntek:

Lokomotiva Zagreb - Slaven Belupo

A Slaven az 5. helyről, a zágrábiak a 6.-ról várják a találkozót. Mindketten nagycsapattól raboltak pontot az előző fordulóban (a Slaven a Rijekától, a Loko a Hajduktól), így önbizalomban sincs hiány. Koprivnicában úgy állnak hozzá, hogy ha az Osijek és a Hajduk ellen sikerült, akkor a Lokomotiva ellen is sikerülni fog, Zágrábban tiszában vannak ezzel mind, meg azzal is, hogy két, nagyjából egyforma csapat fog találkozni. Feszült, jó mérkőzés várható, ahol bármi lehetséges.

 

Szombat:

Cibalia - Dinamo Zagreb

Elég egyértelműnek tűnik a dolog, a Dinamonak nyilván nem fog gondot okozni a vinkovci csapat, akik a múlt héten az Intertől szenvedtek vereséget odahaza. A Cibalia egyet tehet: szervezetten és fegyelmezetten játszik, a minél kisebb gólkülönbségre koncentrálva.

 

Hajduk Split - Inter Zaprešić

Gyengélkedik a Hajduk és valamit sürgősen kezdeniük kellene magukkal, mert a múlt heti remi a Lokomotivával nek vet rájuk túl jó fényt, ha pedig az Inter ellen is botlanak, abból könnyen botrány lehet a Poljud stadionban. Az Inter szolid középcsapat módjára a 7. helyen áll, a múlt héten nyerni tudtak a Cibalia ellen, de a nagycsapatok ellen rendszerint védtelenek. A mostani, önmagát alulmúló Hajduk viszont lehet, hogy feltüzeli a zaprešićieket, hogy most, ez egyszer begyűjtsenek egy jelentősebb skalpot. Erős a presztízs mindkét oldalon. Kicsit a Hajdukot érzem így is esélyesebbnek, de nem írnám le az Intert sem.

 

Vasárnap:

NK Osijek - NK Istra 1961

Ez egy érdekes meccs lehet. Az Osijek nagyon padlón van, amióta kiestek az EL-ből,  a motiváció és a lelkesedés a bányabéka szintjén van, ez pedig mind kapóra jöhet az Istrának, akik ráadásul az előző héten döntetlent játszottak a Dinamoval és csak a pechjükön múlt, hogy nem tartották otthon mind a három pontot. A pulaiaknak a döntetlen is nagy szó lenne, Eszéken meg egy ideje már a mindegy is mindegy. Tipp? Én lehet, hogy kockáztatnék és megtippelnék egy vendéggyőzelmet, de a remit is esélyesnek tartanám.

 

Rudeš - NK Rijeka

A Rijekának nem sok kellett volna, hogy döntetlent játsszon a San Siróban a Milan ellen (állítólag Matjaž Kek vezetőedző nagyon nem volt elájulva, hogy a lefújás előtt kapták be a harmadik gólt - blogposzt erről hamarosan), de tény, hogy sikerült megszorongatniuk a világ egyik legjobb csapatát. Most viszont vissza kell térniük a Mátrixba, ahol a lelkes és bátor Rudeš várja őket szeretettel. Valószínű, hogy a kulcsjátékosok pihenőt kapnak Rijekában, ahogy az is, hogy még tartalékosan is ők az esélyesebbek és nem engedhetik meg maguknak a botlást.

 

Tipp: AC Milan - NK Rijeka (Európa Liga)

 

Túl sok mindent nem lehet részletezni a Rijeka holnapi EL-meccsével kapcsolatban. A mérkőzés (és az egész D csoport) toronymagas esélyese az olasz gárda, ezt a Kantrida stadion környékén is nagyon jól tudják. Matjaž Kek vezetőedző nem is kertelt a sajtótájékoztatón: "A Milan világszinten egy óriás, és ha nem sikerül minőségi játékot produkálnunk mind taktikailag, mind szervezettség tekintetében, akkor nagy bajban leszünk."

Én személy szerint bízom abban, hogy a Rijeka nem fog egy túl brutális vereségbe beleszaladni, ezzel együtt biztosra vehető a hazai győzelem.

Indulás előtti pillanatok: Damir Mišković klubelnök és Mate Maleš csapatkapitány szállnak be a repülőbe, ami Milánóba viszi a csapatot

 

 

 

 

Prva liga, 10. forduló (2017. szeptember 23-25.)

 

Cibalia - Inter Zaprešić 1:2

A hazaiak szerezték meg a vezetést a 21. percben, Štrkalj befejelt egy szögletet. (1:0) Sőt, egyből lehetett volna 2:0 is, ha a rákövetkező percben Gordić nem lő mellé. Itt, ezen a szakaszon folyamatosan támadtak a vinkovciak, de egyszer sem sikerült gólt szerezniük. (És igen, tudjuk, hogy ennek mi a következménye...) Az Inter a félidő vége felé feltámadt és a 44. percben ki is egyenlítettek: Mamić balról érkező beívelését Šarić befejelte. (1:1) Az 56. percben aztán 11-est kaptak a vendégek, a vinkovciak kapusa elsodorta Rešetart. Šarić állt a labda mögé, ellőtte, Brkić kapus remek reflexszel védett, de nem volt szerencséje. A labda visszapattant Šarićhoz, ő pedig másodszorra már nem hibázott. (1:2) Az Inter lassan átvette az irányítást, Brkićnek köszönhetően végül nem szenvedett nagyobb gólkülönbségű vereséget a Cibalia.

 

Slaven Belupo - NK Rijeka 1:1

Ezt a meccset biztosan nem teszik ki a vitrinbe a Kantrida stadionban, még akkor sem, ha ráfoghatják ezt a döntetlent arra, hogy fejben már a csütörtöki, AC Milan elleni EL-meccsre készülnek. A mérkőzés elején mindkét oldalon nagy helyzetek maradtak ki, az igazság pedig az, hogy ha a 37. percben Bouadla lövésénél nem véd óriásit Prskalo, akkor már ott vezettek volna a hazaiak. A kissé álmos első félidő után a másodikban már felpörögtek az események. Purić még az elején próbára tette Prskalo reflexeit, aztán az 59. percben megszerezték a vezetést a vendégek. Zuta fejelt Heber elé, a brazil rálőtt, a labda megpattant a kapuson, úgy gurult a hálóba. (0:1) A 78. percben egyenlítettek a koprivnicaiak, egy szögletet Bouadla fejelt rá, Medimore egy kicsit belepöckölt, úgy ment be a gólvonal mögé. (1:1) Ateljesen takaréklángon működő Rijeka a 90+3. percben megszerezhette volna a vezetést, de Acosty két lépésről a kapusba lőtt.

 

NK Istra 1961 - Dinamo Zagreb 0:0

A forduló legfaramucibb mecse a éllovas és a sereghajtó gól nélküli döntetlenje volt. Pedig támadtak a zágrábiak, de mindegyik próbálkozás vérszegény volt. A hazaiaknak a 28. percben lett volna lehetőségük gólt szerezni, de Matyazh az ötösről az égbe lőtte a labdát a krumpliföldre emlékeztető pulai pályán. A második félidő sem volt boldogabb, a Dinamo sorban vezette a támadásokat, aztán mindegyiket sikerült elbaltázni, sokszor csak pár centivel, vagy - mint a 78. percben - a hazaiak kapusa védett nagyot. A vendégek ráadásul a 85. percben 10 emberre fogyatkoztak, Sigali kapott piros lapot, miután bodicsekkel próbálta a kapura törő Ofusut megállítani. Ezek uán az Istra belőtt egy gólt, Vojnović tolt meg fejjel egy szabadrúgást, de a bíró les miatt érvénytelenítette.

A meccs egyik jelenete: a sötét mezes Soudanit igyekszik megállítani egy pulai védő

 

A post shared by GNK Dinamo (@gnkdinamo) on

 

 

Hajduk Split - Lokomotiva Zagreb 2:2

Gyengélkedő Hajduk, kihagyott helyzetek - az első félidőben konkrétan egy bődületest sikerült kihagyni, a 35. percben szabadrúgást kaptak a hazaiak, a beívelés a kapufán csattant, óriási kavarodás támadt, mintha még némi bunyó is lett volna, Šemper az ötös környékén leblokkolt, de a vendégek nem kis szerencséjére a védők végül a gólvonalról hárítottak - és egy utolsó pillanatban kicsikart döntetlen a Lokomotiva részéről. A 44. pervben meg is szerezhették volna a vezetést a zágrábiak, Ivanušec vágtatott fel teljesen egyedül a kapuhoz, végül Stipica védett nagyot. A 65. percben aztán csak sikerült... Krstanović kapott egy fantasziku, átívelő indítást, lerázta a védőt és a vetődő kapus mellett, egy elegáns mozdulattal beküldte a jobb alsó sarokba. (0:1) A Hajduk ettől felébredt és a 72. percben ki is egyenlítettek. Egy beívelést Said tolt meg fejjel, egyenesen Almeida elé, ő pedig a lest reklamáló hátvédek között belőtte. (1:1) A Hajdukot fellelkesítette az egyenlítő gól, támadni kezdtek, Šemper hősiesen védett, egészen a 90. percig, amikor Almeuda befejelt egy szögletet, a hazaiak pedig megszerezték a vezetést.(1:2) Sokáig nem tartott az öröm. A lefújás előtti másodpercek peregtek, a 90+3. percben Radonjić robogott fel a bal oldalon a spliti kapu felé. Beívelt, Stipica jókora lepkét fogott, az érkező Capan pedig bekotorta a labdát a hálóba. (2:2) A végén a verekedés is kitört, Said és Radonjić ugrottak össze, megúszták egy-egy sárgával.

Meccs előtti pillanatok, a Lokomotiva csapata kezet fog a splitiekkel

 

 

Rudeš - NK Osijek 1:1

Lelkes, oroszlánszívű Rudeš, méla undorral játszó Osijek - utóbbiak még úgy az első negyedórában odatették magukat, aztán a maguk részéről le is tudták az aznapi adagot és csak a minimális erőkifejtésre voktak hajlandók. A Rudeš ezt egyből ki is használta, és már a 20. percben megszerezték a vezetést, Budimir pöckölt a hálóba egy jobbról érkező passzt. (1:0) A teljesen megérdemelten vezető Rudeš akár növelhette is volna az előnyét, a 37. percben Turčin lőtt mellé egy látványos támadás végén. A második félidőre valamennyire összekapták magukat az eszékiek, de gólt csak a 72. percben sikerült kicsikarni, azt is egy eladott labdából, amit Bočkaj küldött előre és Grgić fejelt be. (1:1) A 75. percben aztán kis híján visszaszerezte a vezetést a Rudeš, Turčin azonban két lépésről a kapusba lőtt. Az ímmel-ámmal játszó Osijeknek a 90+3. percben jutott egy utolsó helyzet, Bočkaj telibe találta a kapufát.

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Dinamo Zagreb 26 pont

2. NK Rijeka 22 pont

3. Hajduk Split 17 pont

4. NK Osijek 17 pont

5. Skaven Belupo 12 pont

6. Lokomotiva Zagreb 11 pont

7. Inter Zaprešić 11 pont

8. Cibalia 9 pont

9. Rudeš 7 pont

10. NK Istra 1961 6 pont