Horvát foci

Prva Liga, 2. forduló (2017. július 21-23.)

 

Kedves Olvasók, Szurkolók és Sportfogadók, mindenkitől elnézést kérek a kimaradásért. Technikai problémák sorával kell megküzdenem, mindenesetre igyekszem a blogot a továbbiakban rendszeresen vezetni. Köszönöm mindenki türelmét.

 

Dinamo Zagreb - Cibalia 4:0

Semeddig nem tartott a zágrábiaknak átlépni a súlyos anyagi gondokkal küszködő Cibalián. Már a 23. percben 2:0 volt a hazaiak javára, először a 10. percben Soudanit gáncsolta el a vendégek kapusa, a megítélt büntetőt Hodzic értékesítette (1:0), utána egy kontratámadásból a chilei Fernandes növelte a Dinamo előnyét. (2:0) A Cibalia a 42. percben jutott fel először a hazaiak kapujáig, de Galic teljesen esélytelen volt a zágrábi védőkkel szemben. Az ilyesmi pedig megbosszulja magát: egy perccel később Hodzic fejesét nagyon benézte a Cibalia kapusa, aztán már csak elszörnyedve bámulta, ahogy a labda a hálóba hullik. (3:0) A második félidőre leült az iram, a vinkovciak viszont így sem tudtak egy épkézláb helyzetet sem összehozni. A hazaiak ellenben még a 71. percben összehoztak egy találatot: Gojak indította Coricot, ő pedig nem teketóriázott, belőtte. (4:0)

A Dinamo Zagreb most csütörtökön csatlakozik az Európa Liga selejtezőihez, a norvég Odd ellen lépnek pályára 20:45-től.

A chilei Fernandes ünnepli a gólját

 

 

NK Rijeka - Rudes 4:1

Bátran kezdett az újonc a bajnokok ellen, már a 3. percben egy nagyot védett a hazaiak kapusa. A 17. percben viszont már a vendégek védője kellett, hogy becsúszva mentsen egy rijekai támadásnál. A 25. percben aztán már nem volt menekvés, Gavranovic vitte fel a labdát, középre adta, ott Kvrzic köszönte szépen és bevágta. (1:0) A 43. percben Matei kapott labdát, középre küldte, ott Kvrzic ráfejelte, a kapus szögletre tolta. A félidő vége előtt azért összehoztak a hazaiak még egy találatot: egy szabadrúgás után Zuparichoz került a labda, ő rálőtt, a labda a kapus kezei között a hálóba gurult. (2:0) A második félidőt bátran és energikusan kezdte a Rudes, támadtak, és ennek meg is lett az eredménye, a 63. percben Aralica 16 méterről, a kapus felett átemelve ejtette a labdát a hálóba. (2:1) A rijekai gőzhenger viszont száguldott tovább, a Rudes játékosaiból meg lassan fogyott a szusz. Egyre sűrűsödtek a hazai támadások, végül a 78. percben egy öngól lett a vége, ahogy egy rijekai támadás végén a Rudes védőjére, Mesaricra pattant a labda, róla pedig a kapuba. (3:1) A Rijekának azért sikerült stílszerűen egy saját góllal befejezni a meccset: Heber kapott nagy labdát, meg is indult, rá is lőtt, a labda a kapufán csattant, a berobbanó Gavranovic lecsapott rá és belőtte. (4:1)

A Rijeka szerdán, a BL-selejtező 3. körében az osztrák Red Bull ellen lép pályára 18:45-kor.

 

 

Slaven Belupo - Lokomotiva Zagreb 1:0

Egy bátran és aggresszíven játszó Slaven nyert - teljesen megérdemelten - az indiszponált vasutascsapat ellen 34°C-os kánikulában. Puric lőtt rá, aztán Musa éles szögből, mind kimaradt. A Lokomotiva a 36. percben jutott fel a Slaven kapujáig, Majer fejelt fölé egy szögletet. A második félidő elején a hazaiaktól Ivanovski gurított laposan kapura, de csak arra volt jó, hogy Filipovic kapust átmozgassa. Aztán a hazaiak majdnem öngólt lőttek, amikor a Lokomotiva egyik (ritka) támadásánál Medimorecről majdnem bepattant a labda a kapuba. A 60. percben aztán végre sikerült kicsikarni a gólt a hazaiaknak, Ivanovski lőtt be egy előreívelt labdát. (1:0) Sőt, a 75. percben akár 2:0 is lehetett volna, de Ivanovski lesen állt, a bíró érvénytelenítette a gólt. A 84. percben a kapufa segített a vendégeken, amikor Tatár rálőtt. A 88. percben Major még egyszer megpróbált kiegyenlíteni, de a kapus védte a lövését.

 

NK Istra 1961 - NK Osijek 1:1

Nem muzsikált valami fényesen az eszéki gárda ezen a meccsen, lehet, hogy tartalékolnak a PSV Eindhoven elleni EL-selejtezőre, mindenesetre a pulaiak már az elején okoztak jópár kellemetlen helyzetet Malenica kapusnak. A 27. percben ennek aztán gól lett a vége, Maksimovic lőtt hatalmas és látványos gólt az eszéki kapuba. (1:0) A 32. percben Bertos is próbálkozott, azt Malenica már védte. Az Osijek a félidő hajrájában hozta össze az első helyzetét, egy szabadrúgást Lopa küldött kapura, de mellément. A második félidő eseménytelensége a 80. perc után kezdett felélénkülni, amikor az eszékiek rájöttek, hogy jó lenne legalább kiegyenlíteni, mert egyetlen álmoskönyv szerint sem jó ómen kikapni egy nemzetközi meccs előtt. A 83. percben szabadrúgást kaptak, vagy 40 méterre a kaputól. Bockaj egy vakmerő mozdulattal rálőtte, és ahogy mondani szokták, pimaszé a szerencse, a pulai kapus védte ugyan a lövést, de kicsúszott a labda a kezéből és begurult a hálóba. (Erősen potyaíze volt, de a gól az gól, akármennyire fájdalmas is.)

Az Osijek csütörtökön 19:00-kor kezd a PSV Eindhoven ellen.

 

Inter Zapresic - Hajduk Split 2:2

Nagy meglepetésre csak egy X-re futotta a Futács Márkó nélkül felálló Hajduknak az Inter ellen. Pedig megnyomta az elejét a vendégcsapat, 21 perc után már 0:2-re vezettek. A 14. percben Gentsoglu talált be (1:0), aztán 7 perc múlva Vlasic is beköszönt. (2:0) Ez nem vette el az Inter kedvét annak ellenére sem, hogy az első félidőben mindössze egy akciót tudtak felmutatni, a 27. percben Puljic csukafejese ment mellé. Folyamatos volt a spliti nyomás a hazaiakon, ez csak a 61. percben enyhült, amikor a hazaiaktól Saric befejelt egy szögletet. (1:2) Három perccel később pedig Puljic megindult, felszáguldott, a teljes védelem lemaradt mögötte, ő pedig a kifutó kapus felett átemelve kiegyenlített. (2:2) A Hajduk teljesen megzavarodott az egyenlítő góltól, a hazaiak pedig akár meg is nyerhették volna, de a 82. percben Blazevic két lépésről belelőtte a labdát a kapusba.

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Dinamo Zagreb 6 pont

2. NK Rijeka 6 pont

3. Hajduk Split 4 pont

4. Inter Zapresic 4 pont

5. Slaven Belupo 3 pont

6. NK Osijek 2 pont

7. NK Istra 1961 1 pont

8. NK Rudes 1 pont

9. Lokomotiva Zagreb 0 pont

10. Cibalia 0 pont

 

Európa Liga selejtezőkör, 2. forduló (Hajduk Split, NK Osijek)

 

NK Osijek - FC Luzern (SUI) 2:0

A svájci csapat már egy gondolattal nagyobb falat volt az eszékieknek, mint az andorraiak, de sikerült megoldani a dolgot és a horvát csapat visszafogott optimizmussal várhatja a visszavágót. A mérkőzés első 10 perce óvatoskodó tapogatózással telt, aztán a hazaiak a kezükbe vették az irányítást. Bočkaj kapta a labdát Ejupitól, hatalmas szólót vágott le, kicselezte az egész svájci védelmet, rálőtt, fölé. A 28. percben aztán Ejupi már inkább saját maga próbálkozott, de a fejesénél óriásit védett a kapus. Az első félidő legvégén még kaptak a hazaiak egy szabadrúgást, Bočkaj bombája a keresztlécre vágódott. A svájciaknak gyakorlatilag nem volt értékelhető akciójuk. A második félidő 66. percében végre sikerült begyötörni az első gólt: Bočkaj bedobását Ejupi befejelte. (1:0) Nem sokkal később egyenlíthettek volna a svájciak, de Schmid lövése elkerülte a kaput. Grezdáé viszont nem a 79. percben: Lopa küldte be a labdát a 16-osra, a védők kétségbeesetten fejelgették-passzolgatták ide-oda, teljes volt a káosz, ezt pedig az albán középpályás alaposan kihasználta, ellopta a labdát és valami egészen lehetetlen szögből belőtte - köztünk legyen szólva, a svájci kapus akkora lepkét fogott, hogy rossz volt nézni. (2:0) A legvégén még Bobannak volt egy próbálkozása, de nagyon gyenge volt a lövés, mellément.

Ejupi gólját ünneplik az eszékiek

 

A post shared by NK Osijek (@nkosijek) on

 

 

Hajduk Split - Levszki Szófia (BUL) 1:0

Tudjuk, persze, tudjuk, hogy a győzelem az győzelem, mindegy, hogy tíz góllal üti ki a csapat az ellenfelet, avagy egyszem, kínnal-keservvel kicsikart találattal. A Hajduk végül megszerezte a győzelmet, de nagy kérdés, hogy ez az egygólos győzelem mire lesz elég Szófiában... A bolgárok kezdtek erősebben, Narh és Goranov összjátéka után utóbbi beívelte, a horvátok nagy szerencséjére senki sem érkezett középen, a helyzet kimaradt. Ugyanígy Vlašić a túloldalon, az ő lövése is elkerülte a kaput. A nagy pillanat aztán a 24. percben jött el, két (!) horvát játékost is buktattak a bolgár védők a 16-oson belül, először Tudort, aztán Savvast, a játékvezető egyből mutatott is a tizenegyespontra. Futács Márkó állt a labda mögé, és úgy belőtte, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. (1:0) Innentől aztán főleg a középpályán folyt a meccs a félidő hátralévő idejében, Hamza próbálkozott aztán a 39. percben, de a labda kipattogott az alapvonalon. A második félidőben Erceg lövését védte a bolgár kapus a 62. percben, aztán a vendégek egyre veszélyesebben kezdtek támadni, és kis híján ki is egyenlítettek, amikor a 78. percben Cvetković Panayotovnak passzolt, de utóbbi fejese végül elkerülte a kaput. Pár perc múlva Vlašić lőhetett megint, de a döntő pillanatban föléküldte a labdát.

Puszi mindenkinek

 

 

 

Bajnokok Ligája selejtezőkör, 2. forduló: NK Rijeka - The New Saints (WAL) 2:0

 

A Rijeka a szokásos, lerohanós taktikáját választotta, a meglepett walesiek pedig már a 4. percben kapituláltak - Spender buktatta Gavranovićot éppen hogy a 16-oson kívül. A megítélt szabadrúgást Mišić egyenesen a kapuba kanyarította. (1:0) Sőt, akár lehetett volna 2:0 már itt is, Gorgon hatalmas szólót vágott le a 6. percben és rá is lőtt, a kapus nagyot védett. Egyből Elezhez került a labda, ő Vešovićnak adta, a montenegrói játékos lövését is hárította Harrison. A félidő hátralévő részében aztán már nem sok minden történt, a rendkívül fegyelmezetten, olykor 10 emberrel védekező walesiek megakasztották a rijekai próbálkozásokat. 

A második félidő csakúgy zajlott, mint az első. A rijekaiak birtokolták a labdát, folyamatosan támadtak, a walesiek fegyelmezetten védekeztek. A legelső vendéghelyzet a 61. percben jött, Quigley lőtt rá messziről, de még arra sem volt elég, hogy a szunyókáló rijekai kapust felébressze... Aztán a 63. percben beállt a román Matei a hazaiakhoz, és 5 perc elteltével belőtte a csapat második gólját. A vendégeknek a 68. percben volt egy nagy lehetőségük, Quigley kapta a labdát és iramodott meg, de a rijekai kapus kirohant a kapuból és lekapcsolta a walesi csatárt. A 77. percben Matei szerezhetett volna megint egy gólt, de a távoli bombalövést kifogta Harrison. A 86. percben megint Quigleyhez került a labda, a walesi játékos maga mögött hagyta a teljes rijekai védelmet, rá is lőtt - a labda hatalmasat csattant a kapufán... A legvégén még Heber próbálkozott egy hihetetlen oxford-lövéssel - ha bement volna, az évszázad gólja lett volna, de Harrison elkapta.

Mišić gólja után ünnepelnek a hazaiak

 

Összefoglaló:

 

 

Tények:

Helyszín: Kantrida stadion, Rijeka

Vezette: Kristo Tohver (EST)

NK Rijeka: Sluga, Ristovski, Župarić, Elez, Zuta (Matei, 63.), Bradarić, Mišić, Vešović, Gorgon (Male, 78.), Heber, Gavranović (Črnic, 87.)

The New Saints: Harrison, Routledge, Saunders, Rawlinson, Brobbel, Spender, Pryce, Mullan, Quigley, Fletcher (Cieslewicz, 70.)

Gólszerzők: Mišić (4.), Matei (69.)

 

Európa Liga selejtezőkör, 1. forduló, visszavágó: NK Osijek - Santa Coloma (AND) 4:0

 

Nagy várakozás előzte meg ezt a visszavágót, annyira, hogy a mérkőzésre 5000 szurkoló jött el. (Nagyon nagy nézőszámnak számít ez ott Eszéken, meg általában a Prva Ligában...) Az ezen a találkozón sokkal összeszedettebben és szervezettebben játszó eszékiek már a 8. percben vezettek Ejupi fejesével. (1:0) A mérkőzés pillanatok alatt edzőmeccsé vált az Osijeknek, az andorraiak még a felezővonalat sem nagyon tudták átlépni. A 40. percben volt egy érdekes jelenet. Úgy tűnt, hogy Maneiro buktatja Šoršát az ötösnél. A játékvezető annak rendje és módja szerint büntetőt ítélt, de a lassítás aztán mutatta, hogy Šorša esése nagyon erősen kamuszagú volt, Maneiro valószínűleg hozzá sem ért, az eszéki játékos pedig végig a bírót nézte, hogy látja-e...  A spori mindenesetre - az andorrai játékosok reklamálása ellenére - befújta a tizenegyest, Barišić értékesítette. (2:0) A meccs 56. percében egy látványos hazai kontratámadás után Bočkaj megszerezte a harmadik gólt (3:0) Végül a 62. percben ugyanő egy legalább 30 méteres szabadrúgásból is betalált. (4:0) Az NK Osijek így 6:0-ás összesítéssel jutott tovább a 2. fordulóba, ahol a svájci Luzern csapatával fognak találkozni.

Bočkaj kapura tör az első góljánál a mérkőzés 56. percében

 

Összefoglaló:

 

Európa Liga, selejtezőkör, 1. forduló: Santa Coloma (AND) - NK Osijek 0:2

 

Röviden, tömören és velősen megfogalmazva: nyertek az eszékiek, de túlságosan meggyőző játékot nem sikerült produkálniuk. Az első félidőben néhány távoli lövésre futotta tőlük - Barać, Mioč és Boban is próbálkoztak - de a labda mindegyik alkalommal messze elkerülte a kaput. A túloldalon az andorraiaknak volt néhány bátor akciója (bátrabbak, mint a vendégekéi...), egyszer Malenica kapusnak még közbe is kellett avatkoznia. Aztán a félidő előtt még Ejupi fejelt rá egy szöglet után, de mellément. A második félidő 55. percében volt Barišićnak egy veszélyes próbálkozása, az andorrai kapus nagyot mentett. Fogcsikorgatóan teltek a percek, aztán a 80.-ban egyszer csak büntetőt kapott az Osijek, Grezda esett nagyot egy andorrai lábban a kapu előtt, a bíró azonnal a 11-es pontra mutatott. Ejupi állt a labda mögé - és Perianes kapus remek reflexszel kivédte a lövést. De nem volt szerencséjük a hazaiaknak, mert Mioč azonnal ott termett és a lepattanó labdát bekotorta a kapuba. (0:1) A második gól a lefújás előtti pillanatokban, a 90+3. percben jött egy szöglet után. Lukić ráfejelte a labdát, a kapus egy fantasztikusat hárított, a labda visszapattant Lukićhoz, az eszéki játékos újra ráfejelt, a labda a kapufára pattant, onnan pedig a hálóba. (0:2)

 

Gólok:

 

Barátságos meccsek, készülődés, csend, rend, fegyelem

 

Amekkora hullámokat kavar néha egy-egy esemény a szerb futballban, olyan csendben és fegyelmezetten készülnek a horvátok. Szinte már-már unalmas. A csendet egy-egy átigazolás és felkészülési mérkőzés töri meg.

 

NK Rijeka

A bajnokcsapat két barátságos meccset játszott le, egyet a szlovén 2. ligás Triglav Kranj ellen, ennek 1:1 lett a vége, a rijekaiak gólját Heber szerezte a 13. percben. A másikat a román, élvonalbeli AFC Astra Giurgiu ellen játszották, azt megnyerték 3:1-re Gavranović (8.) és Matei (23., 45.) góljaival.

 

Dinamo Zagreb

Új játékos érkezett a zágrábiakhoz. A 26 éves, cseh Jan Lecjaks balhátvéd, a svájci Young Boys-tól jött, 3 évre írt alá.

 

A post shared by GNK Dinamo (@gnkdinamo) on

 

 

NK Osijek

Szó nem érheti a ház elejét Eszéken, a csapat mindent megtesz, hogy sikeresen készüljön fel az Európa Ligára. Lejátszottak egy barátságos mérkőzést a szlovén élvonalbeli Krškoval, meg is nyerték 1:3-ra. (Gólszerzők: Kovačić, ill. Martin, Ikić, Ejupi) Az ukrán Lopa 3 évvel meghosszabbította a szerződését a klubnál, ezen kívül érkezett hozzájuk három új játékos: Nikola Jambor (21 éves, középpályás, ex-Lokeren), Marijan Antolović (28 éves, kapus, ex-Koper) és Eros Grezda (koszovói/albán, 22 éves, jobbszélső, ex-Lokomotiva Zagreb).

Az új szerzemények

 

Nova pojačanja u Gradskom vrtu! #nkosijek #pokrenimograd

A post shared by NK Osijek (@nkosijek) on

 

A csapat holnap játszik az andorrai UE Santa Coloma ellen. Már megérkeztek a helyszínre, meg is volt az első edzés.

 

A mérkőzés holnap 19:00-kor kezdődik.

 

NK Istra 1961

Új játékost igazoltak a pulaiak Dino Halilović személyében. A 19 éves középpályás az Udinese U19-es csapatában játszott idáig.

 

Dobrodošao Dino Halilović, novi igrač Zeleno-žutih 💚💛💪💪 #welcome #zelenožuti #istra1961 #dinohalilovic

A post shared by NK Istra 1961 (@nkistra1961pula) on

 

 

Inter Zaprešić

A csapat 26-án elutazott Muraszentmártonba (Sveti Martin na Muri), július 1-jéig maradnak ott. Két felkészülési meccs vár rájuk, egy az NK Drava, egy a Maribor ellen.

 

Lokomotiva Zagreb

Lejátszottak egy barátságos meccset a Dinamo Bukarest ellen, meg is nyerték Ivanušec góljával. (1:0) Utána az FF Malmö meghívására ellátogattak a svéd kikötővárosba és ott lejátszottak egy barátságos mérkőzést a házigazdákkal. A meccs 1:1-re végződött, a zágrábiak gólját Koler szerezte az 55. percben.

Előtte még elmentek várost nézni

 

Cibalia

Egy kölcsönjátékos érkezett hozzájuk, a 20 éves középcsatár Tomislav Štrkalj az NK Osijektől.

 

Dvadesetogodišnji napadač Tomislav Štrkalj, rođeni Zagrepčanin koji je prošao Školu nogometa NK Osijeka, dolazi na...

Posted by HNK Cibalia Vinkovci on Monday, June 26, 2017

 

 

Slaven Belupo

Lejátszottak egy barátságos meccset a vinkovciak a szlovén Gorica ellen és meg is nyerték 0:1-re (gólszerző: Ivanovski, 53.). A napokban utaztak Szlovéniába edzőtáborozni, ott három felkészülési meccs vár rájuk: július 1--jén a román Voluntari ellen, július 7-én a Szpartak Moszkva ellen. A mérkőzés után visszatérnek Vinkovciba, másnap pedig már a Zalaegerszeg ellen játszanak.

 

Rudeš

Két barátságos mérkőzést játszottak le, az elsőt a horvát 3. liga válogatottja ellen, azt megnyerték 2:1-re, a másikat a HUNS (Hrvatska Udruga "Nogometni Sindikat", a horvát labdarúgók érdekvédelmi szervezete) csapata ellen, azt 0:3-ra nyerte a Prva liga újonca.

Annyira lelkesek, hogy nem lehet őket nem szeretni

 

 

 

Készülődés, edzőmeccsek, átigazolások

 

A versenykiírás elkészült a Prva liga 2017/18-as szezonjára. A bajnokság július 15-én veszi kezdetét, és várhatóan 2018. május 19-ig tart. A sorsolást ide kattintva lehet megnézni. A csapatok csendben, szorgalmasan készülnek a szezon kezdetére.

 

NK Rijeka

A legnagyobb mozgás a bajnokcsapat háza táján volt. Érkezett Roberto Punčec (25 éves, középhátvéd, ex-1. FC Union Berlin - 3 évre), Heber (brazil, 25 éves, csatár, ex-Slaven Belupo - 3+2 évre) és Damjan Đoković (26 éves, középpályás, ex-Spezia Calcio - 3 évre), továbbá a híresztelésekkel és találgatásokkal ellentétben Filip Bradarić nem igazol a Bolognához, hanem marad Rijekában. Távozott viszont Franko Andrijašević, a középpályás végül a belga KAA Genthez írt alá.

 

WELCOME FRANKO! DOBRODOŠLI FRANKO! #kaagent #COBW🔵⚪️

A post shared by KAA Gent (@kaagent) on

 

A Rijeka a második fordulóban csatlakozik a Bajnokok Ligája selejtezőköreihez, a New Saint Wales - Europa FC mérkőzés győztesét fogadjá a Kantrida stadionban július 11-én vagy 12-én. Lejátszottak továbbá egy felkészülési meccset is, a macedón Rabotnički Skopje ellen nyertek 2:0-ra (gólszerzők: Matei /56./, Heber /62./).

 

Dinamo Zagreb

Jókora csúszással, de a zágrábiak is elkezdték a felkészülést 21-én. A mai nap folyamán utaztak el edzőtáborba a szlovéniai Moravske Toplicébe.

 

Hajduk Split

Leigazolták a 26 éves német balhátvéd André Fomitschowot (ex-Nijmegen). Folyik a munka, készülnek az Európa Ligára, ahol a Hajduk a második fordulóban csatlakozik a viadalhoz. Az ellenfelük a Levszki Szófia - Sutjeska meccs győztese lesz, őket fogadják Splitben július 13-án.

Futács Márkó, a jómunkásember

 

@markofutacs is back in town! 😊👌⚽️🥅🔙🔝🏳 #welcomeback #samohajduk #topscorer #letsgo

A post shared by HNK Hajduk Split (@hnkhajduk) on

 

 

NK Osijek

A mindig eminens eszékiek 3 barátságos meccset lejátszottak, mindegyiket megnyerték. Sorrendben:

NK Maribor (SLO) - NK Osijek 1:2, gólszerzők: Ahmedi, ill. Ejupi (2x)

KF Trepça (KOS) - NK Osijek 0:1, gólszerző: Grezda (66.)

NK Osijek - Dinamo Bukarest (ROM) 4:1, gólszerzők: Mudražija (18.), Boban (78.), Ejupi (82. - 11-es, 90.), ill. Nemec (32.) Ennek a meccsnek az összefoglalóját meg is lehet nézni.

Az Osijek az első fordulóban kezdi az Európa Liga selejtezőjét, ráadásul idegenben, az andorrai UE Santa Coloma ellen.

 

NK Istra 1961

A pulaiak két edzőmeccsen vannak túl. A 4. ligás Agencija Umag ellen 1:4-re győztek (gólok: Fedotov /35. - 11-es/, ill. Jokić /29./, Glover /45+1./, Burić /73./, Gužan /87. - 11-es/), a szlovén Goricától viszont 1:3-ra kikaptak (gólok: Gojković /42./, ill. Osuji /19./, Žigon /39./, Gulić /72./).

Egy videó az Istra valamelyik edzéséről. Lelkesedésben nincs hiány

 

Slaven Belupo

Két új játékos érkezett Koprivnicára; a 23 éves bosnyák balszélső Benjamin Tatar, illetve a 27 éves szerb középpályás Miloš Vidović. A Slaven a Fradival játszott egy barátságos mérkőzést, és valószínűleg ők is meglepődtek a végeredményen: legyőzték az FTC-t 0:1-re Šarlija góljával. 

A meccs egy jelenete

 

A koprivnicai stadionban ezen kívül egy hónapon át renoválási munkálatok folynak, elsősorban a gyepszőnyeget akarják rendbehozni.

 

Inter Zaprešić

Egy barátságos mérkőzést játszottak le a zaprešićiek, a macedón Shkëndija ellen 1:1-es döntetlent értek el, gólszerzők: Ibraimi (54.), ill. Blažević (85.).

 

Lokomotiva Zagreb

A csapat még 19-én elutazott Szlovéniába edzőtáborozni, ott játszottak egy barátságos meccset a máltai FC Balzannal, amit meg is nyertek 2:0-ra Ivanušec (24.) és Kolar (54.) góljával. Érkezett hozzájuk Edi Baša (23 éves, csatár, ex-Cibalia) és Vinko Soldo (19 éves, középhátvéd, ex-Dinamo Zagreb).

 

Cibalia

A vinkovciak is lejátszottak egy barátságos meccset, 1:7-re győztek a 4. ligás Zadrugar Oprisavci ellen. (Gólok: Mihaljević, Štrkalj, Galić, Kordić /2x/, Kraljević + egy öngól az ellenféltől)

 

NK Rudeš

Hihetetlenül lelkesek az újoncok 

ilyenkor eszembe jut, hogy ha máshol fele ilyen lelkesek lennének a játékosok, már nem itt tartanánk

itt egy rövid videó az egyik erőnléti edzésükről.

 

 

 

Elkezdődött a felkészülés - átigazolások - hírek

 

Minden csapat elkezdte a készülődést a 2017/18-as szezonra. Megy a tervezgetés, a találgatás, hogy ki hova igazol vagy éppen hol hosszabbít szerződést, közben lassan csomagolnak a csapatok és mennek edzőtáborozni, illetve van olyan is, aki már lejátszotta az első felkészülési meccse(ke)t.

A 2017/18-as szezon július 15-én kezdődik.

 

NK Rijeka

A bajnokcsapat hétfőn kezdte el a felkészülést, június 19-én a szlovéniai Kranjska Gorába mennek edzőtáborozni. Egyelőre négy felkészülési meccsről lehet tudni, az elsőt ma, azaz június 16-án játsszák 18 órától a szlovén 3. ligás NK Šampion ellen. További várható ellenfelek: FK Rabotnički (MKD) - június 21., FC Astra (ROM) - június 27., Lokomotív Moszkva (RUS) - június 30.

A csapatból egészen biztosan többen távozni fognak, de egyelőre még semmi hivatalos megerősítés nem történt. Egyúttal Matjaž Kek vezetőedző szerződése is lejárt és még nem jött hír arról, hogy meghosszabbítanák. Érkezett Tomislav Gomelt: a 22 éves középpályás a román CFR Cluj játékosa volt, 3 évre írta alá a Rijekához.

 

 

Hajduk Split

A csapat ma kezdte el a felkészülést. Június 26. és július 8. között a szlovéniai Pohorjéban edzőtáboroznak. Egyelőre egy barátságos mérkőzést ütemeztek be, június 29-én, 19:00 órai kezdettel a szlovén Rudar Velenje ellen. A splitiek ezen kívül új szponzort kaptak, a Magyarországon is ismert, klímaberendezésekkel foglalkozó Sinclairrel kötöttek kétéves támogatói szerződést. Visszatért hozzájuk továbbá a saját nevelésű Ivan Pešić, a 25 éves balszélső az RNK Splitben játszott idáig.

 

 

NK Osijek

A legeminensebb csapat egyértelműen az eszéki; már június 8-án megkezdték a szezont, 11-én pedig már el is utaztak Szlovéniába edzőtáborozni, 24-ig lesznek ott. Az első edzőmeccsükön is túlvannak, szerdán játszottak a horvát 6. ligás (kb. a mi megyei II-es ligánknak megfelelő) NK Omladinac Mačkoveccel és 0:9-re legyőzték őket. Gólszerzők: Boban (3), Lopa, Ejupi, Bočkaj, Ikić, Petrarikj (öngól).

Érkezett három új játékos: Petar Bočkaj (20 éves, balszélső, ex-Lokomotiva Zagreb), Robert Mudražija (20 éves, középpályás, ex-FC Liefering - osztrák 2. liga) és Tomislav Šorša (28 éves, jobbszélső, ex-CFR Cluj - ROM).

A képen a frissen igazolt játékosok Alen Petrović sportigazgató társaságában

 

Meg itt egy másik kép is, egy edzés utáni, egyenesen a szlovéniai erdőből

 

 

NK Istra 1961

A pulaiak június 10-én kezdték el a szezont. Június 28-án ők is elutaznak Szlovéniába, július 5-ig lesznek ott. 7 edzőmeccset terveznek, ellenfelek és dátumok: NK Agencija Umag (horvát 4. liga) - június 18., Gorica (SLO) - június 21., Anzsi Mahacskala (RUS) - június 28., CFR Cluj (ROM) - június 30., Zorja Luhanszk (UKR) - július 1., Rudar Velenje (SLO) - július 3., Vorszkla Poltava (UKR) - július 5. Itt pedig egy videó, ahol benézhettek a pulaiak öltözőjébe és láthattok pár jelenetet az első edzésükről.

 

 

Slaven Belupo

A koprivnicai csapat hétfő óta készül a szezonra. Szombaton, június 17-én Siófokon játszanak barátságos mérkőzést a Ferencvárossal. 24-én elutaznak Szlovéniába, ott a Goricával is fognak játszani (valamikor), illetve még két barátságos mérkőzést terveznek, az ellenfél egyelőre még nem ismert.

Érkezett hozzájuk egy új játékos, az albán Bruno Telushi; a 26 éves középpályás az FC Flamurtarinál játszott idáig, 2+1 évre írt alá.

 

ALBANAC BRUNO TELUSHI POTPISAO UGOVOR SA SLAVENOM BELUPOM Danas je u klupskim prostorijama ugovornu obvezu (2+1) s naš...

Posted by Nogometni Klub Slaven Belupo on Tuesday, June 13, 2017

 

 

Inter Zaprešić

Szűkszavúan nyilatkoztak a zaprešićiek a felkészülési menetrendjükről. Annyit lehet tudni, hogy 17-én Szlovéniában fognak játszani egy barátságos meccset a macedón Shkëndija ellen, ezt további mérkőzések fogják követni. Egy új játékost igazoltak, a 25 éves középpályás Lovre Čirjak a szlovén NK Celjétől érkezett.

A nap süt, meló van, lelkesedés és elkötelezettség

 

Okupila se ekipa za novu sezonu!

A post shared by NK Inter-Zapresic (@nkinterzapresic) on

 

 

Lokomotiva Zagreb

12-én kezdte a felkészülést a fővárosi csapat, másnap már el is utaztak Szlovéniába edzőtáborozni. 27-én pedig egy barátságos meccs vár rájuk, méghozzá az FF Malmövel, a svéd csapat otthonában.

 

Cibalia

Elkészült a vinkovciak menetrendje is. A csapat ma kezdi a felkészülést, 22-én egy barátságos meccset játszanak a 4. ligás Oprisavci ellen. Két nappal később elutaznak edzőtáborozni, július 3-án jönnek haza. A kettő között 3 felkészülési meccs vár rájuk: 27-én a boszniai Zrinjski Mostar ellen, 29-én a boszniai 4. ligás Kupres ellen, majd július 2-án az úgyszintén boszniai Sloboda Tuzla lesz az ellenfél. Július 5-én a Paks ellen fognak játszani. Még egy mérkőzés vár rájuk július 8-án, az ellenfél egyelőre nem ismert.

 

NK Rudeš

Óriási a lelkesedés az újonc Rudeš háza táján. A csapathoz új edző érkezett a mexikói Iñaki Alonso személyében és tegnap már meg is volt az első edzés.

 

 

 

VB-selejtező: Izland - Horvátország 1:0

 

Valószínűlegnem volt túl jó ómen, hogy nem sokkal a mérkőzés előtt a horvát csapat első számú kapusa, Danijel Subašić sérülés miatt kidőlt, de még ez sem magyarázza meg azt a mennydörgő pofont, amibe a csoportelső, és idáig veretlen horvátok beleszaladtak Izlandon. Pedig önbizalomban nem volt hiány, Ante Čačić szövetségi kapitány olyat nyilatkozott a meccs előtt, hogy "a horvát válogatottban megvan a minőség, az ambíció és a kellő lelkesedés". Ráadásul egy csapat szurkoló el is kísérte őket Izlandra.

 

Ehhez képest egy eseménytelen, dögunalmas, pocsék találkozóra sikeredett ez a selejtező, ahol az első igazán említésre méltó helyzet a 31. percben volt, akkor is Modrić lövése méterekkel elkerülte az izlandi kaput. Az izlandiak részéről is mindössze egy próbálkozás volt, a 36. percben Sigurdsson lövése messze elkerülte a kaput.

A meccs egyik jelenete: Badelj iramodik meg a labdával, Sigurdsson veszi üldözőbe

 

A második félidő elején is volt egy-egy akció mindkét oldalon, először Perišić beívelését lőtte rá Nikola Kalinić, nem sokkal ment mellé. Egyből jött a kontratámadás, Bjarnarson 18 méterről lőtt rá, ez is mellément. Több, mint 10 perc telt el, amikor Brožović a 66. percben távolról rálőtt, Halldórssonnak itt kellett először közbeavatkoznia, sikerült is szögletre paskolnia a labdát. A 89. percben akadt a horvát kapusnak is tennivalója, Gudmundsson fejesét védte Lovre Kalinić. És amikor már mindenki a hármas sípszót várta, a 90. percben egy beívelő szögletet Magnusson befejelt a hosszú sarokba. (1:0)

Izlandi gólöröm

 

Elszörnyedt, ledöbbent horvát játékosok az utolsó percben bekapott gól után: Modrić (10), Jedvaj (13) és Lovren (6)

 

A csalódottság persze tapintható mindenhol. A szurkolók a közösségi oldalakon leszedték a keresztvizet a szövetségi kapitányról és a játékosokról egyaránt, lélektelen játékot, pocsék taktikát emlegetve. Többen Čačić fejét követelik és Robert Prosinečkit akarják szövetségi kapitánynak. A sportarena.hr idézte Luka Modrić csapatkapitányt, aki csalódott mind végeredmény, mind a mutatott játék miatt. "Lassúak voltunk és kiszámíthatóak", mondta, bár azt is hozzátette, hogy az olyan csapatok ellen, mint Izland, nagyon nehéz bármit is kezdeni. Davor Šuker, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke szemrebbenés nélkül közölte, hogy szerinte semmi ok a panaszra, ő büszke a csapatra és az edzői stábra is. Mario Mandžukić elismerte, hogy hiányzott belőlük az akarat és az elkötelezettség és ez egy remek példa arra, hogy hogyan nem szabad játszania a válogatottnak, de azt is hozzátette: nem kell ebből a vereségből akkora drámát csinálni. "Nem tudom, hogyan és mi miatt, de ami megtörtént, az megtörtént, a végeredményen már nem tudunk változtatni. Tanulni kell belőle és továbbmenni."

 

Tények:

Helyszín: Laugardalsvöllur stadion, Reykjavík, Izland

Vezette: Alberto Undiano Mallenco (partjelzők: Roberto Alonso, Javier Rodriguez - tartalék játékvezető: Carlos Gómez) - ESP

 

Izland: Halldórsson - Sævarsson, Árnason, R. Sigurdsson (Ingason, 90+1.), Magnússon - Gudmundsson, Gunnarsson, Hallfredsson, Bjarnason (Gíslason, 81.) - G. Sigurdsson, Finnbogason (Sigurđarsson, 77.)

Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson

 

Horvátország: L. Kalinić - Jedvaj, Lovren, Vida, Pivarić - Modrić, Kovačić, Badelj - Perišić, N. Kalinić (Brožović, 63.), Mandžukić (Santini, 88.)

Szövetségi kapitány: Ante Čačić

 

Gólszerző: Magnússon, 90.

Sárga lap: -

(ez a meccs azon ritka alkalmak egyike volt, amikor egyetlenegy lapot sem kellett kiosztania a bírónak - valószínűleg nem annyira a sportszerűség, hanem az eseménytelenség miatt)

 

Az I csoport jelenlegi állása:

1. Horvátország 13 pont

2. Izland 13 pont

3. Törökország 11 pont

4. Ukrajna 11 pont

5. Finnország 1 pont

6. Koszovó 1 pont

 

Prva liga, osztályozó, visszavágó: Cibalia - HNK Gorica 3:1

 

Kétgólos előnnyel vágott neki a Cibalia a visszavágónak. Zuhogó esőben kezdtek a csapatok, az első helyzet a 15. percben volt, a hazaiaktól Pervan futott fel a bal oldalon és lőtt rá, telibe találta a kapufát. Szinte egyből jött a Gorica támadása, Pejić ívelt be, Tatar lőtt volna rá, de a bosnyák balszélső a kapu helyett Žderićet találta telibe. A 25. percben Sedlačeknél volt a labda, fölélőtt. Aztán a 29. percben Glavica passzolt Bašának, ő felrobogott és belőtte a hazaiak első gólját. (1:0) Sőt, a 38. percben Baša akár újabb gólt is szerezhetett volna, de a lövése elkerülte a kaput. A 40. percben a Gorica szépített: egy balról érkező labdát Tatar akart volna megtolni, de lemaradt róla, az érkező Pejić aztán belőtte. (1:1)

A második félidőben már egy pillanatra sem engedte ki a kezéből az irányítást a Cibalia, ennek eredményeképp az 57. percben egy látványos akció keretében újabb gólt lőttek. Mišić ívelt be balról, középen Baša egy remek mozdulattal odafejelte egyenesen Gorica elé, Gorica kicselezte az érkező védőt és belőtte. (2:1) A 73. percben Pervan lőtt rá, a labda a kapufán csattant. Glavica szinte azonnal, még ugyanabban a percben lekopírozta Pervan mozdulatát, és ugyanúgy telibe is találta ő is a kapufát. (Pedig Baša ugyanazzal az elegáns mozdulattal fejelte neki oda a labdát, mint a gólnál...) Még mindig a Cibaliánál volt a labda, ismét Pervan lőtt rá, most fölé. A Gorica egyetlen helyzetet tudott kidolgozni a második félidőben, és arra is a 81. percig kellett várni, Serdarušić fölélőtte. Végül a 89. percben egy erősen potya ízű góllal tette fel a pontot az i-re a Cibalia: egy nagyon pocsék hazaadásra Brekalo startolt rá. A kapus a 16-oson kívülre futott, úgy mentett lélekszakadva, a labda viszont a pár perccel azelőtt csereként beállt Vitaić elé hullott. Az aznap pont a 35. születésnapját ünneplő középpályás 30 méterről a töküres kapuba lőtt - és be is talált. (3:1)

A Cibalia ezt a győzelmet a szurkolóinak ajánlja, illetve mindazoknak, akik egész végig hittek a csapatban

 

Összefoglaló:

 

Helyszín: Cibalia stadion, Vinkovci

Cibalia: Šubarić - Žderić, Zgrablić, Tomašević, Čuljak - Muženjak (Mijoković, 87.), M. Mišić - Baša, Pervan (Vitaić, 82.), P. Mišić (Brekalo, 72.) - Glavica

Vezetőedző: Mladen Bartolović

 

HNK Gorica: Kahlina - Jančetić, Smoljo, Husinec Žutić - Krsnik, Matoš - Pejić (Humeljak, 77.), Serdarušić, Tatar (Maloku, 63.) - Sedlaček (Žužul, 59.)

Vezetőedző: Davor Mladina

 

Gólszerzők: Baša (29.), Gorica (57.) Vitaić (89.), ill. Pejić (40.)

Sárga lap: Muženjak, ill. Krsnik

 

A Cibalia tehát sikeresen bent maradt a Prva ligában, a 2016/17-es szezon pedig ezennel hivatalosan is véget ért. A blog - ahogy már láthattátok - nem szünetel, érkeznek az átigazolási hírek, a felkészülésről szóló beszámolók, illetve az európai kupasorozatokban való részvétel összefoglalói. Tartsatok velünk :)