Hatharom / Blog / Bejegyzések
Szerb foci - az 52. hét eseményei
A szerb szuperliga csapatai a téli pihenőjüket töltik (bár a horvátokhoz hasonlóan hamarosan ők is megkezdik a felkészülést a tavaszi...

A szerb szuperliga csapatai a téli pihenőjüket töltik (bár a horvátokhoz hasonlóan hamarosan ők is megkezdik a felkészülést a tavaszi szezonra). A tabella élén álló Crvena Zvezda három saját nevelésű ifijátékosa aláírhatta élete első profiszerződését: az 1998-ban született Lazar Romanić, valamint az 1999-es születésű balhátvéd Aleksa Teržić szerződése 2020 januárjáig, a szintén 1999-es Luka Ilićé pedig 2019 januárjáig szól. A csapattól ezen kívül eligazolt a macedón Daniel Avramovski, ő a szlovén Olimpija Ljubljanában folytatja.

A másik nagy belgrádi klub, a Partizan 2018-ig meghosszabbította a klub veteránjának, a 39 évesen is aktív játékos (!!!) Saša Ilićnek a szerződését.

 
Posted by Fudbalski klub Partizan on Tuesday, December 27, 2016

 

Saša Ilić idáig összesen 797 alkalommal öltötte magára a Partizan mezét, ezzel ő az abszolút rekorder. 238 gólt lőtt idáig a csapat színeiben.

A mostani szezonban kifejezetten gyenge produkciót nyújtó Čukarički új vezetőedzőt szerződtetett Nenad Lalatović személyében. Lalatović idáig a Vojvodina kispadján ült (Újvidéken még nem döntöttek az utódlásáról). 

Nenad Lalatović (a kép bal oldalán), mellette Vladimir Matijašević, a Čukarički sportigazgatója

 

I naravno dobrodoslica Nenadu Lalatovicu #fkcukaricki #footbaal ⚪⚫⚽

A photo posted by FK Cukaricki (@fkcukaricki) on

 

A Čukarički január 10-én kezdi a felkészülést a tavaszi szezonra. Előreláthatóan három barátságos meccset játszanak le, mielőtt 27-én elutaznának Ciprusra edzőtáborozni. Ott a tervek szerint további hét mérkőzést játszanak, majd február 11-én jönnek vissza Belgrádba. A csapat ezen kívül három új játékost is igazolt: a 27 éves balszélső Nemanja Obradović két és fél évre, a 22 éves hátvéd Boris Kopitović 3 évre, a 32 éves Petar Jovanović 1+1 évre írt alá.

A szintén belgrádi FK Voždovac január 9-én kezdi a felkészülést. Január 27-től február 9-ig a törökországi Antalyában tartózkodnak, ott várhatóan 4 felkészülési meccset játszanak. Tőlük távozott Nikola Lukić (a Dinamo Minszkhez igazolt), Radovan Avram, a "Sárkányok" 18 éves, saját nevelésű játékosa viszont aláírta élete első profiszerződését.

Radovan Avram

Radovan Avram

(kép forrása: fkvozdovac.rs)

Az ivanjicai FK Javor vezetőedzője, Miloš Veselinović a görög PAOK-hoz távozott, a helyére Srđan Blagojević érkezett. A surdulicai Radnik pedig immár a harmadik vezetőedzőt fogyasztja ebben a szezonban; a jelenlegi tréner Milorad Kosanović szerződése az őszi idény végéig szólt. Kosanović a Sportski Žurnal napilapnak azt nyilatkozta, hogy a téli átigazolási időszaktól teszi függővé a maradását. Ha sikerül az új igazolásokkal megerősíteni a csapatot, akkor marad, de csak akkor. Közben a középpályás Nikola Krčmarevićnek lejárt a szerződése és távozott a csapattól, a hírek szerint a görög másodosztályú Trikalához igazolt.

A Radnički Ništől távozik Miloš Radivojević, egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy külföldre akar szerződni. 

Fontos információ lehet a szurkolóknak és az érdeklődőknek, hogy a Szerb Futballszövetség (FSS) három csapatnak megtiltotta, hogy a téli átigazolási időszakban új játékosokat szerződtessenek. Ez a három csapat a Crvena Zvezda, a Borac és a Novi Pazar. Mindhárom klubot a korábbi adósságaik felhalmozása miatt büntette így az FSS.

Emlékeztetőül a szerb bajnokság állása az őszi idény végén:

1. Crvena Zvezda 54 pont

2. FK Partizan 48 pont

3. Vojvodina 45 pont

4. Napredak 35 pont

5. Mladost 34 pont

6. FK Javor 32 pont

7. Radnički Niš 30 pont

8. Spartak Subotica 30 pont

9. FK Voždovac 27 pont

10. FK Rad 27 pont

11. Metalac 22 pont

12. Čukarički 20 pont

13. Radnik 20 pont

14. OFK Bačka 18 pont

15. Borac 15 pont

16. Novi Pazar 12 pont

A tavaszi idény február 18-án kezdődik.