Hatharom / Blog / Bejegyzések
Szuperliga, 30. forduló (2017. április 13.)
Ez volt a szuperliga alapszakaszának az utolsó fordulója, jövő hét keddtől a rájátszás veszi kezdetét. Több csapatnak is...

 

Ez volt a szuperliga alapszakaszának az utolsó fordulója, jövő hét keddtől a rájátszás veszi kezdetét. Több csapatnak is kardinális kérdés volt (vagy lett volna) a győzelem, de bizony volt olyan mérkőzés, ami több, mint érdekesen alakult.

 

Crvena Zvezda - Borac 2:0

Nagyon érződött a Crvena Zvezdán, hogy már most a rájátszásra tartalékolja az energiáit - egyből a legelső fordulóban rangadót játszanak a Partizannal - talán ezért is "csak" két gólt lőtt a sereghajtónak. A vendégek bátran próbálkoztak, egyszer a kapuból messzire kifutva kellett mentenie a Zvezda kapusának, majd szöglet után Kostić fejesénél hárított bravúrral. A Zvezda eléggé tessék-lássék jelleggel futballozott, a vezetést is 11-esből szerezték meg a 41. percben, Kanga értékesítette a büntetőt. (1:0) A második félidőben volt a hazaiaknak egy érvénytelen gólja is, Vujaklija volt óriási lesen. A hazaiak itt már aktívabbak voltak, a Boracnak mindössze két helyzet jutott, először Jovanović lövését kapta el a kapus, majd Drašković próbálkozott egy kapuralövéssel, de a labda elszállt a kapufa mellett. A 86. percben megint 11-est kapott a Zvezda Ruiz lerántásáért. A sértett állt a labda mögé, de a büntetőjét kivédte a Borac kapusa. De a vendégeknek nem volt szerencséjük: a kipattanó labdára lecsapott Boakye és belőtte. (2:0)

Boakye a gólja után

 

Boaći! #fkcz #czv #crvenazvezdafk #zvezda #redstar

Објава коју дели FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk) дана

 

 

FK Voždovac - Čukarički 1:3

Mindenképpen győznie kellett ezen a meccsen a Čukaričkinak, hogy fenntartsa a reményeit a play-offba kerülésre. A 18. percben Ožegović már be is lőtte az első góljukat. (0:1) A Voždovac részéről mindössze Marinković lövése veszélyeztette a kaput, de végül fölément. Majd a 44. percben Kajević fejese először a kapufára pattant, majd a labda visszahullott a Čukarički középpályása elé, aki másodszorra már nem vétette el. (0:2) A lassan csorgó meccs második félidejében élénkebben kezdett a hazai csapat, a 62. percben meg is lett ennek az eredménye, Dražić egy 16 méteres lövéssel szépített. (1:2) Végül Ožegović a 77. percben megszerezte a vendégek harmadik gólját, a labda a kapufáról pattant be a hálóba, (1:3) de a Čukarički öröme nem tartott sokáig, ugyanis mint a későbbiekből kiderült, még ez a háromgólos győzelem sem volt elég ahhoz, hogy a felsőházba kerüljenek, ugyanis...

(Közben itt van egy kép, ahogy Ožegović a fehér mezes Voždovac védői között "szendvicsben" van)

 

 

Radnički Niš - FK Javor 0:1

...ugyanis egy felettébb érdekes - mi több, gyanús - mérkőzésen a jóval esélytelenebbnek kikiáltott Javor 0:1-re győzött a Radnički ellen. Az első félidőben végig támadtak a vendégek, a hazaiak mindössze két helyzetet tudtak felmutatni, azt is csak mutatóban. A Javor pedig támadott (a Radnički meg hagyta...), hol Terzić lövését védte a kapus, hol Sevićé ment alig mellé, hol Eliomar szerelte - feltűnően könnyedén - a niši védőt és indította Maričićot, miközben a közönség egyre hangosabban fütyült és pfújolt. Végül a második félidő 49. percében egy szöglet után Tripković begyötörte az egyszem, kincset érő gólt (0:1). A hazaiaktól mindössze Arsić próbálkozott két alkalommal, mindkétszer fölélőtte. További érdekesség még, hogy egyetlen sárga lap sem volt a mérkőzésen, a játékosok - stílszerűen - úgy vigyáztak egymásra, mint a hímes tojásra...

"A Radnički inkább játszik a Javorral (a play-offban) egy európai kupaszereplést érő helyért, mint a Čukaričkival, akik Lalatović edzősködése óta turbósebességre kapcsoltak. Egyértelmű a bunda." - kommentelte a történteket egy Twitter-felhasználó.

 

 

 

Metalac - FK Rad 1:2

Mindkét csapatnak voltak helyzetei az első félidőben, az első veszélyesebb próbálkozás a vendégcsapatból Rodić nevéhez fűződik, amikor a lövése a kapufán csattant és - a hazaiak szerencséjére - a mezőnybe hullott vissza. Aztán a 33. percben egy szöglet után Bondarenko fejesével megszerezte a vezetést a Metalac. (1:0) A továbbiakban a hazai csapat volt a bátrabb, kezdeményezőbb, de a lövéseik mind elkerülték a kaput. A második félidőre a Rad összeszedte magát, sorban hozták a helyzeteket, helyenként kifejezetten látványos akcióik voltak, sőt, egy "tűzijáték végén" még gól is lehetett volna, de Đenić találatát a bíró les miatt érvénytelenítette. Végül szabadrúgásból sikerült betalálniuk, jobban mondva a beívelő lövést Ćulum továbbította fejjel a kapuba a 61. percben. A 69.-ben pedig a vezetést is átvették a belgrádiak, egy balról érkező beívelést a csereként beállt Milošev pofozott be a hálóba. (1:2)

 

Mladost - FK Spartak 4:1

Elpártolt a szerencse a szabadkaiaktól. Nem elég, hogy a Mladost 4 góllal kitömte őket (és ezzel az osztályzó csoportban zárták az alapszakaszt), az első hazai gól valójában egy Spartak-öngól volt a 12. percben: egy beívelésnél Ostojić kapus védett, a labda viszont a szabadkaiak védőjére, Ćalasanra pattant, róla pedig a kapuba. (1:0) A Spartak nagyon szeretett volna kiegyenlíteni, a Mladost az újabb gól után futott, végül az utóbbiak kerekedtek ki ebből győztesen, a 32. percben Jovanović passzát Oboira továbbította a kapuba. (2:0) Mudrinski remekbeszabott góljával aztán szépített a Spartak a 37. percben, (2:1) és noha bátran támadtak, küzdöttek a kiegyenlítésért (és a play-offért), a Mladost a második félidőben 5 perc leforgása alatt eldöntötte a mérkőzést: a 63. percben Oboira beívelését küldte Radivojević fejjel a hálóba (3:1), a 68.-ban Bojović kapott félpályás indítást és a kifutó kapus mellett, a védőt is kicselezve belőtte. (4:1) Ez érezhetően megroppantotta a szabadkaiakat, a folyamatosan támadó Mladosttal szemben nekik mindössze két helyzetre futotta, először Mudrinski lőtt mellé, majd Ivanovićnak sem sikerült eltalálnia a kaput.

 

Napredak - OFK Bačka 2:0

A Napredak már a meccs elejétől fogva szorongatta a palánkaiakat, ugyanakkor a gól egészen a 33. percig váratott magára, ráadásul az is öngól formájában érkezett, egy szöglet után a palánkai Boris Varga lábát érintve hullott a gólvonal mögé. (1:0) Az 56. percben jött a második, Gobeljić kényszerítőzött Alivodić-tyal, majd belőtte. (2:0) A vendégek nem nagyon veszélyeztették a kaput, Petrović kapusnak mindössze egyszer kellett közbeavatkoznia, míg a másik oldalon a kruševaciak folyamatos tűz alatt tartották a Bačka kapuját. A vendégek a szerencséjüknek - meg a kapusuknak - köszönhetik, hogy nem lett nagyobb a gólkülönbség.

Marko Gobeljić (piros mezben), a második gól szerzője

 

#fknapredak #pobeda #četvrtomesto #superliga #evropa

Објава коју дели FK Napredak Krusevac (@fk_napredak) дана

 

 

Novi Pazar - FK Partizan 1:3

Fogcsikorgatós, bosszantóan eseménytelen meccsen hozta a Partizan a kötelező három pontot, pedig a Novi Pazar már a 2. percben (!) megszerezte a vezetést egy meglepetésgóllal. Egy szabadrúgás után Abdić használta ki az általános kavarodást és lőtt rá, a Partizan kapusa későn vetődött. (1:0) A félidő vége felé volt a Partizannak néhány helyzete, de csak az 51. percben sikerült kiegyenlíteni, Leonardo beívelését Đurđević lőtte be. (1:1) A Novi Pazarnak már helyzete se nagyon volt, a 62. percben a Partizan át is vette a vezetést Leonardo góljával. (1:2) A hosszabbításban jött a harmadik találat, amikor már mindenki a hármas sípszót várta: Tawamba passzolt Jevtovićnak, a középpályás pedig köszönte szépen és bevágta. (1:3)

Đurđević és a gólja

 

 

Radnik - Vojvodina 0:0

Különösebben egyik csapatnak sem osztott-szorzott egy esetleges győzelem (vagy akár vereség), így mindketten spóroltak az energiával a rájátszásra. Viszont a Vojvodinának nagyon fel kell kötnie a fehérneműt, ha szeretne a play-off során megcsípni valami európai kupasorozatot érő helyezést. Az eseménytelen első félidőben mindössze egy helyzetet tudtak összehozni az újvidékiek, miközben a Radnik többször is komolyan veszélyeztette a kapujukat. A második félidő szintúgy csapnivalóan unalmas volt, a Vojvodina összesen kétszer jutott fel az ellenfél 16-osáig - talán Antić lövése volt a legveszélyesebb - és túlzottan a Radnik sem erőltette meg magát.

Legalább a nap szépen sütött

 
Posted by FK Radnik Surdulica - Zvanična prezentacija on Thursday, April 13, 2017

 

 

Az alapszakasz végeredménye:

1. Crvena Zvezda 79 pont

2. FK Partizan 73 pont

3. Vojvodina 59 pont

4. Napredak 52 pont

5. Mladost 48 pont

6. Radnički Niš 44 pont

7. FK Voždovac 43 pont

8. FK Javor 42 pont

9. Čukarički 40 pont

10. FK Spartak 38 pont

11. FK Rad 35 pont

12. OFK Bačka 27 pont

13. Metalac 27 pont

14. Radnik 25 pont

15. Novi Pazar 20 pont

16. Borac 18 pont

 

Ezzel tehát véget ért a szerb szuperliga alapszakasza. Az első 8 helyezett - a Crvena Zvezda, a Partizan, a Vojvodina, a Napredak, a Mladost, a Radnički Niš, a Voždovac, valamint a Javor - a play-offban folytatja, a többiek - a Čukarički, az FK Spartak, a Rad, a Bačka, a Metalac, a Radnik, a Novi Pazar és a Borac - az osztályozó csoportban. Minden csapat idáig megszerzett pontjai feleződnek (pl. a Crvena Zvezda idáig megszerzett 79 pontjából a rájátszásra valószínűleg már csak 39 marad) és erre a "hozott pontszámra" fogják gyűjteni a rájátszásban szerzett pontokat. Ahogy a poszt elején említettem, a rájátszás április 18-án, kedden veszi kezdetét, mindjárt örökrangadóval, szám szerint a 154. Crvena Zvezda - FK Partizan összecsapással.

Én pedig szeretnék minden kedves olvasónak, szurkolónak, látogatónak, sportfogadónak Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánni. Srećan Uskrs!