Hatharom / Blog / Bejegyzések
Szerb Kupa, döntő: FK Partizan - Crvena Zvezda 1:0
155. örökrangadója volt ez a két csapatnak, és az esemény súlyáról sokat elárul, hogy ennyire számon tartják az ilyen...

 

155. örökrangadója volt ez a két csapatnak, és az esemény súlyáról sokat elárul, hogy ennyire számon tartják az ilyen találkozókat. Egy-egy Partizan-Zvezda meccs nem csupán "rangadó" vagy "örökrangadó"; több, mint 70 év alatt a két belgrádi nagycsapat presztízsmeccséből szabályos háború lett. Nemcsak lángba boruló stadiont, őrjöngő szurkolókat és pattanásig feszült meccseket hoz, hanem médiahadjáratot (ami sokszor már egy héttel a mérkőzés előtt elkezdődik), városon kívüli szurkolói összecsapásokat, olykor halálos áldozatokkal, a városban cirkáló több ezer rohamrendőrt, és a feszültség még arra is ráragad, aki egyébként soha az életben nem néz focit. Így talán el lehet képzelni, mekkora várakozás előzte meg ezt a meccset is, különösen, hogy most a két csapat a kupadöntőben találkozott.

 

Ha azt mondom, hogy pokoli volt a feszültség a pályán, akkor még finoman fogalmaztam. Már pár másodperc elteltével sikerült Ostojićnak leakasztani egy sárga lapot, miután lerúgta Srnićet. Nagyon erősen kezdett a Zvezda, látszott, hogy mindent egy lapra tettek fel. Az első 20 percben folyamatosan rohamozták a Partizan kapuját. A 4. percben egy Zvezda-támadásnál Boakye birkózott Ostojić-tyal, majd nagyot esett a kapu előtt. A ghánai játékos 11-est reklamált, a játékvezető továbbot intett. Itt van az ominózus jelenet:

 

A 6. percben egy 30 méteres Zvezda-szabadrúgást blokkoltak a védők, egy perccel később Plavšić lőtt mellé. A Partizan valamikor a 11. percben jutott fel először a Zvezda kapujához, Leonardo szerezte meg a labdát, birkózott a védőkkel, majd rálőtt, egy hajszállal kerülte el a lövése a kaput. A rövid lélegzetvétel után támadott tovább a Zvezda, a 15. percben egy szabadrúgást tisztázott Kosović, egy perc múlva egy elhalt Partizan-kontratámadást fordítottak rekontrává. Plavšić már száguldott is fel, Kangának passzolt, Kanga Srnićnek továbbított, Srnić rálőtt, a kapus védett. Aztán lassan elkezdett enyhülni a nyomás és a feszültség, a meccs irama is kicsit lelassult. A 23. percben Luković küldött jócskán fölé egy legalább 30 méteres szabadrúgást. A 25.-ben Mihajlović indult meg a Zvezda kapuja felé. Kicselezte a védőt, Kosovićnak passzolt, ő Leonardonak továbbított, a brazil rálőtt, a kapus védett. Már indult is kontratámadásra a Zvezda, de a Partizan kapusát ketten is közrefogták, a bíró lefújta az akciót.

Nemanja Stevanović, a Partizan kapusa, amint Boakye és Srnić egyszerre támadják

 
Posted by FK Crvena zvezda on Saturday, May 27, 2017

 

A 30. percben a Partizan fordított rekontrára egy Zvezda-kontratámadást (ilyen kontra-rekontra-támadásokkal próbálkozott mindkét csapat a félidő második felében), Đurđević vitte fel a labdát, Leonardonak passzolt, Leonardo rálőtt, mellé. A feszültség továbbra is nagyon erősen jelen volt a pályán, annyira, hogy amikor a 31. percben a Zvezda egy szögletrúgás után kihagyott egy helyzetet, két játékosuk idegesen gesztikulálva ordított egymással, a vezetőedzőjük (eskü, őt végig külön kamerával kellett volna venni, olyanokat alakított a partvonal mellett) kis híján felrobbant. A meccs viszont folytatódott tovább, a 33. percben Plavšić roboghatott fel megint a jobb oldalon, be is ívelt, Srnić fejelt rá, a kapus védett. A 36. percben Leonardo szabadrúgását öklözte ki a kapus. A 39.-ben a Partizan líbiai védője, El Munir küldte be a labdát középre, Đurđević föléfejelt. Majd a 41. percben egy újabb Partizan-kontratámadás végén Leonardo labdáját Đurđević küldte kapura, Le Tallec szögletre mentett. Érkezett a szögletrúgás, Milenković felemelkedett és befejelte a labdát a kapuba. 1:0

Milenković rábólint...

 
Posted by Fudbalski klub Partizan on Saturday, May 27, 2017

 

...és már lehet is ünnepelni.

 
Posted by Fudbalski klub Partizan on Saturday, May 27, 2017

 

A félidő végére még két helyzet maradt, először egy Zvezda-szabadrúgás után Petković kapta a labdát és lőtte fölé, majd a túloldalon Đurđević gyenge kapuralövését védte a kapus, a labda Leonardo elé pattant, ő is rálőtt, Kahriman azt már biztosabb kézzel védte.

A második félidő elején újra próbálkozott a Zvezda az első félidőben már kipróbált nyomásgyakorlással, de most már mintha jóval kevesebb lendület és lelkesedés lett volna bennük, görcs és feszültség annál inkább. Az 55. percben Plavšić vitte fel a labdát és ívelte be Srnićnek, Srnić meg akkora lendülettel lőtt rá, hogy a labda messze elkerülte a kaput és majdnem kirepült a stadionból. Akció nagyon kevés volt, a Zvezda tartotta a labdát, de sokra nem ment vele, a Partizan védelme összezárt

ha valamiben, ebben nagyon jó a Partizan, olyan a védelmük, mint egy méteres betonfal, nem véletlen, hogy a tavaszi szezonban egyetlen vereséget sem szenvedtek

az egyre idegesebb játékosok pedig egyre több hibát követtek el, rengeteg volt az eladott labda. A 64. percben aztán megindult Janković, felvitte a labdát a Zvezda kapujáig, kicselezte a védőket, a beívelését aztán Leonardo föléfejelte. A 68. percben a Zvezda kapott lehetőséget az egyenlítésre, de nem tudni, hogy Petković hová akarta volna lőni a labdát, mindenesetre durván mellément. A 75. percben egy 17 méteres szabadrúgást küldött Ristić a kapura, de kimaradt, viszont már indult is kontrára a Partizan, Đurđević hatalmas szólót vágott le, rálőtt, mellément. Aztán a meccs utolsó 10 percére összeszedte magát a Zvezda és elkezdtek támadni. A 80. percben Boakye lőtt rá messziről, a kapus nagyot védett, szöglet. A szögletet kifejelték a Partizan védői, a labda visszakerült a Zvezdához, Boakye megint kapura küldött egy távoli lövést, Stevanović kapus ezt is kivédte. A 82. percben Luković küldött fölé egy 18 méteres szabadrúgást. A 87. percben volt talán a legveszélyesebb helyzet, egy Zvezda-szöglet után a labda átpattogott a kapu előtti tömegen, pár centivel a gólvonal előtt, végül egy Partizan-védő szélsebesen tisztázott. A labda Kanga elé pattant, a gaboni rálőtt, fölé. A mérkőzés legvégén, a hajrában még két próbálkozása volt a vendégeknek. A 90+4. percben szabadrúgást kaptak, Milijaš, a Zvezda nagy veteránja állt a labda mögé, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy az utolsó előtti pillanatban kiegyenlít és mennybe megy, de az a helyzet, hogy Stevanović kapus egy akkorát védett, hogy a déli tribün (a Partizan szurkolótábora "kemény magjának" a törzshelye) felrobbant és már itt elkezdett ünnepelni. Pedig még hátravolt egy akció, az utolsó utáni, 90+6. percben még lett volna egy lehetősége a Zvezdának egyenlíteni, de a fejest Stevanović ha lehet, még nagyobb bravúrral hárította. Itt meg lehet nézni a meccs utolsó perceit:

 

A Partizan pedig a bajnoki cím után immár a kupát is bezsebelhette. A kupát Ivica Kralj, a Partizan egykori válogatott kapusa adta át Saša Ilić csapatkapitánynak.

 
Posted by Fudbalski klub Partizan on Saturday, May 27, 2017

 

 

Az érmeket a klub egykori legendás játékosa, a 14-szeres jugoszláv válogatott Momčilo Vukotić adta át. (Ezen a képen épp Marko Nikolić vezetőedzőnek adja át az érmet.)

 
Posted by Fudbalski klub Partizan on Saturday, May 27, 2017

 

Itt a mérkőzés rövid (7 perces) összefoglalója...

 

...itt pedig egy jóval részletesebb, közel 57 perces összefoglaló.

 

Aki pedig szeretné, az ide kattintva megnézheti a teljes mérkőzést, illetve itt, ezen a linken meg lehet nézni a díjátadó ceremóniát is. 

 

Helyszín: Partizan stadion, Belgrád

Nézőszám: 20 000

Vezette: Milorad Mažić (partjelzők: Milovan Ristić, Dalibor Đurđević - tartalék játékvezető: Nemanja Petrović - alapvonali asszisztensek: Danilo Grujić, Nenad Đokić)

 

FK Partizan: Stevanović - Vulićević, Milenković, Ostojić, El Munir - Janković (Ilić, 88.), Jevtović, Kosović, Mihajlović (Đurićković, 66.) - Leonardo (Radin, 84.), Đurđević

Vezetőedző: Marko Nikolić

 

Crvena Zvezda: Kahriman - Petković, Le Tallec, Luković, Anđelković - Ristić (Milijaš, 86.), Donald - Plavšić (Vujaklija, 68.), Kanga, Srnić (Milić, 60.) - Boakye

Vezetőedző: Boško Đurovski

 

Gólszerző: Milenković, 42.

Sárga lap: Ostojić (1.), Leonardo (35.), Vulićević (63.), El Monir (75.), Janković (79.), ill. Donald (35.), Plavšić (67.)

 

Ezzel véget ért a 2016/17-es szerb futballszezon. A blog természetesen nem szünetel, folyamatosan kapjátok a híreket a felkészülésről, az átigazolásokról és minden Bajnokok Ligája-, ill. Európa Liga-selejtezőről is beszámolunk.