Hatharom / Blog / Bejegyzések
Szuperliga, 23. forduló (2017. február 25-26.)
A forduló nyitómérkőzésén a papírforma érvényesült: a Crvena Zvezda idegenben is simán verte az OFK Bačkát. Noha a hazaiak...

A forduló nyitómérkőzésén a papírforma érvényesült: a Crvena Zvezda idegenben is simán verte az OFK Bačkát. Noha a hazaiak kezdtek jobban - már a 2. percben kapura küldtek egy szabadrúgást, csak túl magasra sikerült a lövés - az 5. percben Boakye már be is lőtte a Zvezda első gólját. (0:1) A ghánai játékos roppant lendületesen játszott, a gól után még kétszer rátűzte, de kimaradt. Harmadszorra már sikerült: a 37. percben belőtte. (0:2) A második félidő 53. percében 11-est kapott a Crvena Zvezda - a holland Donald állt a labda mögé, de a büntetőlövés végül a keresztlécen csattant. Végig a vendégek irányítottak, a Bačkának talán egy helyzetre futotta, végül a kegyelemdöfés a hosszabbításban érkezett: a 90+2. percben óriásit védett Konovalov, a hazaiak orosz kapusa, de a kipattanó labdát Adžić egy ollózó lövéssel a kapuba vágta. (0:3)

 

Gól nélküli döntetlent hozott a Novi Pazar - Metalac találkozó. Izgalmas meccs volt, rengeteg helyzettel, amik viszont kivétel nélkül kimaradtak. Először a hazaiaktól Knežević lőtt rá, a szurkolók már gólt kiáltottak, de a labda milliméterekkel a kapu mellett csorgott ki a pályáról. Nem sokkal később szóról-szóra ugyanezt eljátszotta a Metalac is. (Közben többször is emlegettem - nem éppen polkorrekt kontextusban - a Metalac mezének a tervezőjét; nem tudom, kinek az ötlete volt a fehér alapon világoskék mezszám, de aki ezt kitalálta, annak a kedves mamáját, azt.) Majd a Novi Pazartól Vasilić és Milojević kényszerítőztek, majd Vasilić lőtt, a védőknek sikerült kikotorni. Aztán két Metalac-helyzet is kimaradt, majd a Novi Pazartól érkezett egy lövés, amit a Metalac kapusa lábbal (!) védett. A második félidőben kis híján öngólt szerzett a Metalac, végül az utolsó percben sikerült menteni. Utána a vendégek próbálkozását tisztázta Marić. A végén egy Novi Pazar-szöglet után Tasić lövése kerülte el milliméterekkel a kaput.

 

Az FK Javor - Spartak találkozó már sokkal több gólt hozott. A még mindig helyenként havas pályát főleg a vendégek uralták; Glavčić már a mérkőzés elején megmutatta magát egy kapuralövéssel, kár, hogy fölément. Majd Ivanović ívelte be a labdát a Javor kapuja elé, de az érkező szabadkai játékos lövése a keresztlécet találta el. Aztán - még mindig csak a 21. percben voltunk - egy Spartak-szabadrúgás után Kerkez hatalmas gólt fejelt a suboticaiaknak (0:1). A 36. percben a hazaiaktól M'futila egy jól irányzott fejesgóllal kiegyenlített (1:1). A félidőben még egy helyzet volt, a Spartaktól Mudrinski fejelt mellé. A második félidő 58. percében aztán a szabadkai Jovović kapta a labdát és máris újra vezetett a Spartak (1:2). Két perccel később újra a Spartaknál volt a labda. Ivanović vágott le nagy sprintet a jobb oldalon, beívelte a 16-osra, de ott az egyik vendégjátékost felrúgta valamelyik ivanjicai védő. 11-es; Mudrinski belőtte, de a bíró visszafújta a lövést, mert a Javor egyik játékosa még a sípszó előtt belépett a büntetőterületre. Mudrinski másodszor sem hibázott; ezt a lövést a játékvezető már megadta (1:3). A mérkőzés vége felé a Javornak volt több helyzete: a 72. percben Ristovski ívelt be, a szabadkaiak kapusa még bele tudott piszkálni, de elkapni már nem sikerült. Tripković lecsapott a labdára és belőtte (2:3). A hátralévő időben folyamatosan, végig a Javor támadott, de mindegyik helyzetük kimaradt, a három pont így Szabadkára került.

 

Fordulatos, harcos meccset hozott a Radnički Niš - Voždovac mérkőzés. Erősen kezdtek a hazaiak, Noma kétszer is veszélyeztette a kaput, de nem sikerült betalálnia, aztán Stojanović cselezett egy sort, de a lövését a kapus elkapta. Utána megint ő próbálkozott, de a kapus újból elkapta a beívelését. Utána Perendija szabadrúgását kellett védenie Popović kapusnak. Itt jött a vendégek első igazán veszélyes helyzete: Krošić ívelt be jobbról, Zec rálőtt, mellé. A 42. percben már a niši Travančić kapta az indítást. Nekiiramodott és a kiszaladó kapus mellett belőtte. (1:0) A második félidőben egyből a középkezdés után elbambult a teljes Voždovac, Kojić meg is indult, rá is lőtte, fölé. Majd a vendégek próbálkozhattak, Zec passzolt Putinčaninnak, de ez is fölément. Aztán a 66. percben a hazaiaktól Arsić ugrott ki a róla teljesen megfeledkező védők mögül. Teljesen egyedül felloholt a kapuig és hatalmas gólt lőtt. (2:0) Utána a Radničkinak még volt egy helyzete, Kojić elől húzta le a kapus a labdát. A Voždovacnak mindössze egy árva próbálkozásra futotta, de az is kimaradt.

Egy maroknyi, lelkes Voždovac-szurkoló a niši Čair stadionban. Glavu gore - fel a fejjel

 

Viszonylag eseménytelenre sikerült a Radnik - Mladost mérkőzés. A Radnik már a 4. percben megszerezte a vezetést Arsenijević góljával. (1:0) A Mladost utána többször is próbálkozott, először Jovanović kapott egy nagy passzt, meg is indult, de a kapus védett. Utána Bojović lőtt rá a vendégektől, Čančarević kapus azt is kivédte. (Ritka unalmas mérkőzés lehetett, az összefoglalóban lehetett látni, ahogy a szurkolók inkább a telefonjaikat babrálják a meccs közben.) A Radniktól Dorić lőtt rá messziről, fölé. Majd az első félidő végén, a 40. percben Gavrić kapott egy hosszú indítást, maga mögött hagyott mindenkit, felfutott a kapuhoz és belőtte a Mladost egyenlítő gólját. (1:1) A félidő legvégére még maradt egy hazai helyzet, Radović ívelt be, Dorić rá is mozdult a labdára, de lerántották. A hazaiak 11-est reklamáltak, de a bíró hajthatatlan volt. A második félidő még ennél is kevesebbet hozott: a vendégektől Tumbasević szabadrúgását fejelték ki a védők, majd a hazaiaktól Golubović ívelt be, de Čečarić lemaradt róla.

 

A Čukarički a Napredakot fogadta. A Napredak megpróbálkozott egy gyors letámadással az elején, de a hazaiak gyorsan felvették a ritmust és hamar teljes mezőnyfölényben lettek. Két villámgyors helyzetük is volt, majd Bogosavac egy hatalmas szólót vágott le, végül a 16-oson belül elcsúszott. Egy nagy Čukarički védelmi hiba után lett volna a Napredaknak lehetősége megszerezni a vezetést, de Gobeljić próbálkozását a kapus védte, majd N'Diaye lövését blokkolták a védők. Vukanović is kapott egy indítást, fel is futott a kapuig, rá is lőtte, fölé. A második félidőben is a hazaiak hozták egymás után a helyzeteket. Először Fofana fejelt rá, a kapus védett. Aztán Ožegović lőtte fölé. Aztán a 62. perc körül a Napredak is összehozott egy támadást, a kapusnak kétszer is nagyot kellett védenie. Utána folytatódott a Čukarički nyomasztó fölénye. Dočić szabadrúgását valaki fejjel továbbtolta, a kapus védett. Fofana kapott megint egy passzt, rá is lőtt, mellé. Végül a 73. percben Jevtić passzolt Ožegovićnak. Ő továbbküldte Kajevićnek, a montenegrói játékos pedig belőtte. (1:0) A kruševaciak lest reklamáltak, de annyira hevesen, hogy a bíró végül a partjelzővel tartott kupaktanácsot, de végül érvényesnek ítélte a gólt. Innentől kezdve a Napredak támadott folyamatosan, de Beljić lövését blokkolták a védők, N'Diaye közvetlen közelről hagyta ki, aztán Beljić egy távoli lövéssel próbálkozott, azt meg a kapus kapta el. 

Jelenet a mérkőzésről: Ognjen Ožegović

 

Borba 💪 Ozegovic #51 - karakter ⚽🙏🏻 #fkcukaricki #football #fkc #superligasrbije ⚪⚪⚫️

A post shared by FK Cukaricki (@fkcukaricki) on

 

Izgalmas, lendületes találkozó lett a Partizan - Borac mérkőzés. A meccs előtt a Partizan szurkolói ezzel a transzparenssel üzentek a csapat brazil játékosának, Everton Luiznak, akit az előző, Rad elleni meccsen súlyosan rasszista incidens ért:

Svi smo mi, Evi!!! - Mi mind Evi (Everton) vagyunk!!!

 

Az első félidőben a Borac végig bunkerfutballt játszott, teljesen beszorultak a 16-osuk köré. Ennek ellenére a Partizan simán feltörte a "reteszt" és a 26. percben Vulićević beadását a berobbanó Kosović a kapuba küldte (1:0). A Borac néha kontratámadásokkal próbálkozott (nem sok sikerrel), a Partizan viszont a 34. percben 11-est kapott, miután Ignjatijević a 16-oson belül ellökte Jankovićot. A büntetőt a csapat másik brazil játékosa, Leonardo higgadtan belőtte. (2:0) A Boracnak a 41. percben volt az első említésre méltó helyzete: egy szöglet után Tiago fejelt rá, a kapus védett, aztán egyből Mihajlović is rálőtt, de Kljajić kapus azt is kivédte. A második félidőben már nyitottabbá vált a mezőny, de a Boracnak így sem jutott sokkal több helyzet. Leonardo cselezett a 16-oson belül, rá is lőtt, szögletre hárítottak a védők. Majd Tawamba is rálőtt, de az ő lövése jócskán fölément. A 65. percben viszont a Borac kapott 11-est: Janković lerántotta Tiagot úgy, hogy sikerült pont a 16-os vonalán belül szabálytalankodni. A büntetőt Mihajlović értékesítette. (2:1) A továbbiakban is a Partizan akarata érvényesült: Leonardo szabadrúgásánál nagyot védett a čačaki kapus, majd a Partizan fiatal játékosa, Nemanja Mihajlović kétszer is felszáguldott a bal oldalon. Egyszer beívelte, akkor Janković fölérúgta, utána már inkább saját maga cselezett be középre, de akkor meg a kapus védett. A vendégek mindössze egyetlen helyzetet tudtak kidolgozni a meccs vége felé, Punoševac fölélőtte.

 

Az utolsó meccs a Vojvodina - Rad találkozó volt. Az első gól már a 4. percben érkezett: a végig fantasztikus teljesítményt nyújtó Filip Malbašić érkezett a bal oldalon és küldte be középre, ott Meleg befejelte. (1:0) A Rad részéről Lutovac próbálkozott, de a beívelést föléfejelte. Az újvidékiek aktívabbak, harcosabbak voltak; Malbašić cselezett és lőtt rá, mellé. Utána a 37. percben Babićot indította, ő pedig hatalmas gólt lőtt. (2:0) Kicsivel később maga Malbašić is kapura küldött egy bombalövést, de azt a kapus hárította. A Rad már a második félidőben tudott szépíteni: Lutovac küldte kapuba az érkező beívelést (2:1) A vendégek tovább próbálkoztak: egy távoli bombájukat a kapus kivédte, utána Rodić lőtt rá, a kapus védte ezt is, a labda Lutovac elé pattant, az ő lövését a gólvonalról mentették a védők. Majd az 59. percben Trujić passzolt Babićnak, ő Malbašićhoz küldte tovább, Malbašić pedig valami elképesztő szögből hatalmas gólt lőtt a hosszú sarokba. (3:1) Az újvidékiektől még Antić eresztett rá egy távoli bombalövést, a kapus védett, majd a 76. percben érkezett a vendégek újabb - egyben utolsó - gólja Miloševtől. (3:2)