Hatharom / Blog / Bejegyzések
VB-selejtező: Szerbia - Grúzia 1:0
Hát ez valami rémes volt. Telt ház a Rajko Mitić stadionban, pattanásig feszült idegek, és a grúzok sem tűntek túlságosan...

 

Hát ez valami rémes volt. Telt ház a Rajko Mitić stadionban, pattanásig feszült idegek, és a grúzok sem tűntek túlságosan jókedvűnek. (Ki szeretné, ha elmenne valahova vendégségbe és a vendéglátók a welcome drink helyett közölnék vele, hogy ugyan legyen már olyan drága, és hagyja magát cipóra verni?...) Erős szerb kezdés, a grúzok valamikor a 10. perc körül kezdtek felocsúdni, akkor viszont támadni is kezdtek, eléggé kellemetlenül, a 16. percben Stojkovićnak közbe kellett avatkozni. De már jött is az újabb szerb támadás. És az újabb. És az újabb. De mindegyik mellément, Ljajić lövése ugyanúgy, mint Mitrovićé vagy Tadićé. Nagyon idegesen játszottak a szerbek. A grúzok a 38. perc körül próbálkoztak, Kakabadze lőtt rá (Stojković védett), egyből szerb kontra, Tadić lövését blokkolta a grúz kapus. És így tovább. Ljajić kétszer is próbálkozhatott a félidő vége előtt, először akcióból, aztán szabadrúgásból, mindkettő mellément. A második félidőre aztán egy mindenre elszánt szerb csapat jött ki és szögezte oda a grúzokat a 16-osuk köré. (A szurkolók közben a "Marš na Drinu" katonadalt énekelték.) Folyamatosan támadtak a szerbek, eredménytelenül. A feszültségre még rátett egy lapáttal, hogy a csoport másik élet-halál meccsén Írország megszerezte a vezetést Wales ellen az 56. percben. Aztán a 69. percbenegy pillanatra minden szerb szív megállt, amikor egy szögletnél Matić a nagy kavarodásban rátűzte, egy védő pedig a gólvonalról mentett... De nem kellett már sokat várni. A 75. percben Ivanović száguldott fel a labdával, majd jobbra passzolta Mitrovićnak. Mitrović átküldte a túloldalra, ott pedig az atomóra-pontossággal érkező Prijović belőtte. (1:0) A gól után eleinte úgy tűnt, hogy beállnak a szerbek bunkerfutballra, de végül csak egy rettenetesen feszült negyedóra lett belőle, az utolsó 5 percben meg már az egész stadion talpon volt. Aztán mikor a lengyel játékvezető lefújta a meccset, a szerbek - játékosok, edzők, szurkolók - egymásra borulva, könnyezve ünnepeltek, tűzijátékkal a Rajko Mitić stadion felett.

Zászlók, fények, tűzijáték: Szerbia ünnepli, hogy 2010 után újra világbajnokságon játszhat

 

Helyszín: Rajko Mitić stadion, Belgrád

Vezette: Pawel Gil (POL)

 

Szerbia: Stojković - Ivanović, Maksimović, Tošić - Rukavina, Matić, Gudelj, Kolarov - Ljajić (Prijović, 61.), Mitrović (Milivojević, 76.), Tadić (Kostić, 88.)

 

Grúzia: Makaridze - Kakabadze, Kashia, Khocholava, Navalovski - Kazaishvili, Gvilia, Kankava, Aburjania (Dvalishvili, 82.), Jigauri (Hufnagel, 86.) - Kvilitaia (Merebashvili, 78.)

 

Gólszerző: Prijović (75.)

Sárga lap: Matić (43.), Maksimović (70.), Prijović (75.), ill. Kvilitaia (19.), Gvilia (86.)

 

A D csoport végeredménye:

1. Szerbia 21 pont

2. Írország 19 pont

3. Wales 17 pont

4. Ausztria 15 pont

5. Grúzia 5 pont

6. Moldova 2 pont