Hatharom / Blog / Bejegyzések
Munka, munka, munka - az UEFA pedig büntet
Időközben az összes - majdnem az összes... - többi csapat is elkezdte a téli alapozást. Az eddig csendben meghúzódó újonc, az OFK Bačka...

Időközben az összes - majdnem az összes... - többi csapat is elkezdte a téli alapozást. Az eddig csendben meghúzódó újonc, az OFK Bačka is munkához látott. A csikorgó hideg elől a helyi sportcsarnokba húzódtak be.

OFK Bačka

(kép: fkbacka.com)

Zoran Govedarica vezetőedző szerint egyetlen céljuk van: bent maradni a szuperligában. A csapathoz két játékos érkezett, az egyik egy orosz kapus, Ivan Konovalov a Radnički Ništől, a másik a 22 éves Milan Makarić a harmadosztályú Spartak Ždrepčevától. Távozott Zoran Milovac, neki lejárt a szerződése és nem hosszabbította meg. A palánkai csapat előreláthatóan nem fog elutazni sehová, a saját pályájukon készülnek a tavaszi szezonra.

A belgrádi Rad méteres hóban kezdte a munkát.

FK Rad

(kép: fkrad.rs)

Ők január 21-én a 2. ligás BSK Borča ellen lépnek pályára (hóra...), majd a harmadosztályú Budućnost Dobanovcival is lejátszanak egy mérkőzést, erről egyelőre még nincs időpont. Január 29-én Ciprusra utaznak edzőtáborozni, ott öt barátságos meccset játszanak le: január 31-én a lengyel Pogon Szczecin ellen, február 1-jén a szintén lengyel Gdynia ellen. Február 3-án a Szpartak Moszkva ificsapata lesz az ellenfél, február 5-én az orosz Ural, végül február 11-én a litván Atlantas. 

Az újvidéki Vojvodina is túlvan az orvosi vizsgálatokon és elkezdhették a felkészülést. Ők a montenegrói Budvában folytatják a munkát január 19-től. 5 felkészülési meccset fognak lejátszani a tervek szerint, január 21-én az FK Iskra ellen, 24-én a Sutjeska ellen. 26-án két meccset is játszanak, először a Petrovaccal, majd a Grbaljjal, végül 31-én a Metalac ellen. Február 1-jén jönnek haza.

A Čukarički is túlvan az összes orvosi vizsgálaton, folyik a kemény munka náluk is.

Čukarički

(kép: fkcukaricki.rs)

Róluk egyelőre annyit lehet tudni, hogy január 18-án, 21-én és 25-én fognak felkészülési mérkőzéseket játszani, de egyelőre nincs információ az ellenfélről, ahogy arról sem, hogy hová mennek edzőtáborozni és mikor.

A Radnik is elkezdhette a felkészülést, elkotorták a pályáról a havat és nekiláthattak.

Radnik

(kép: Facebook/FK Radnik Surdulica - Zvanična prezentacija)

Hozzájuk két új játékos érkezett, mindkettő - a 24 éves csatár Mladen Vukasović és a 21 éves hátvéd Nikola Žakula - a másodosztályú ČSK-tól és mind a ketten 3-3 évre szerződtek a surdulicai csapathoz.

A Radnički Niš -12°C-ban kezdte az alapozást, bár a vezetőedzőjük szerint egyelőre elhalasztják az edzéseket a nagy hideg miatt.

 

Prozivka na -12 Na stadionu Čair danas je trener Dragan Ilić, sa ostalim članovima stručnog štaba, obavio prozivku fudbalera, koji će u petak I zvanično početi pripreme za novu sezonu. Prvom pomoćniku šefa stručnog štaba Milana Rastavca javili su se sledeċi fudbaleri Vladimir Bajić, Saša Stojanović, Lazar Arsić, Miloš Perić, Miloš Petrović, Marko Mrkić, Dušan Živković, Miloš Stanojević, Aleksandar Jovanović, Nemanja Kartal, Dušan Ivanov, Andreja Apostolović, Nikola Stevanović, Aleksa Jovanović, Lazar Anđelković, Milorad Kojić, Nikola Petković, Nikola Mitrović, Marko Listeš, Petar Krstić, Marko Branković, Petar Bogdanović, Mladen Mitrović i Aleksa Ivanović. Pripremama će se naknadno priključiti Radoš Bulatović, Nikola Stanković, Miloš Živković i Pavle Popara. Trebalo je da fudbaleri danas na atletskoj stazi stadiona Čair obave lagani trening, kao neku vrstu uvoda u ono što ih čeka od petka, ali je odlučeno da se zbog neuslovnosti i velike hladnoće ne rizikuje sa eventualnim povredama ili prehladama: - Videli ste i sami, nije bilo adekvatnih uslova za trening, pa smo momcima podelili trening programe kojih bi trebalo da se pridržavaju u narednih par dana – rekao je Ilić, nakon što je obavio prozivku. Medijima se potom obratio sportski direktor Marko Jovanović. - Željni smo povratka na teren, sutra cemo obaviti lekarske preglede, potom i testiranja, a nakon toga čekaju nas naporni treninzi. U petak nam se priključuje i Milan Rastavac, koji je opravdano odsutan. Želimo da se dobro pripremimo kako bismo ove godine ispunili ambicije i planove iz prethodnih sezona. Prvi korak je povratak u sam vrh tabele. U narednim danima pričaćemo i o pojačanjima – rekao je Jovanović.

A photo posted by FK Radnički Niš (@fkradnickinis) on

 

A kruševaci Napredak a helyi sportcsarnokban, műfüvön kezdte a munkát.

 

I počelo je!!!

A photo posted by FK Napredak Krusevac (@fk_napredak) on

 

Ők január 26-án mennek a törökországi Antalyába. Két játékosuk távozott: a Honvédot és a Békéscsabát is megjárt Bratislav Punoševac Jordániába igazolt, míg a ghánai Abraham Frimpong a Crvena Zvezdához írt alá.

A belgrádiak időközben bemutattak négy másik frissen igazolt játékost: Nemanja Milićet (26 éves, jobbszélső, ex-Spartak), Srđan Vujakliját (28 éves, középcsatár, ex-Borac), Milan Pavkovot (22 éves, középcsatár, ex-Radnički Niš) és az előző blogposztban már említett Milan Senićet.

 

A Zvezda volt a legelső a szerb csapatok közül, akik elutaztak edzőtáborozni. Tegnap (11-e) óta a szlovéniai Koparban tartózkodnak és már meg is volt az ottani első edzés.

Közben hírek érkeztek a Novi Pazar csapatáról is, bár nem éppen szívderítő hírek. Senad Hadžifejović, a klub főtitkára a Sportski Žurnalnak nyilatkozott, és elmondta, hogy a szerb futballszövetségtől kénytelenek segítséget kérni a krízis orvoslására. Január 15-nél előbb nem tudják elkezdeni a felkészülést. Próbálják a csapatnál tartani a játékosokat, illetve régebbi játékosokat próbálnak visszahívni. Nem hivatalos információk szerint a klub teljes vezetőségét menesztették.

A belgrádi Partizannak pedig kinéz egy hatalmas büntetés az UEFÁ-tól. A B92 hírportál tegnap hozta nyilvánosságra azt a határozatot, amelyben 3 év (!!!) eltiltással sújtaná a belgrádiakat, mert megsértették az UEFA pénzügyi fair play-re vonatkozó szabályát. Az irat szerint (ide kattintva meg lehet nézni, angol nyelvű) a csapat 2016. június 30. és szeptember 30. között 2 468 000 eurós adósságot halmozott fel, ebből 454 ezer euróval tartozik más kluboknak, 88 000 eurót tesz ki az elmaradt fizetések és egyéb juttatások sora, a maradék, közel 2 millió pedig a szerb államnak be nem fizetett adó. Nem ez az első eset, hogy a Partizant meg kellett büntetni az adósságai miatt (2013-ban egyéves eltiltást szabott ki a klubra az UEFA, de akkor valahogy sikerült rendezni az anyagiakat), az UEFA valószínűleg precedenst akar teremteni ezzel az ítélettel.

Apró öröm az ürömben, hogy közben megérkezett a csapat legújabb igazolása, a 27 éves kameruni Léandre Tawamba. A csatár a kazah Kairat Almaty játékosa volt, a szerződése lejárt, free agent-ként érkezett Belgrádba.