Hatharom / Blog / Bejegyzések
Szuperliga, 24. forduló (2017. március 3-4.)
Pénteken egy mérkőzést játszottak le a fordulóból, a Borac fogadta a Vojvodinát. Az újvidékiek annyira nem hajtották magukat a...

Pénteken egy mérkőzést játszottak le a fordulóból, a Borac fogadta a Vojvodinát. Az újvidékiek annyira nem hajtották magukat a mérkőzésen a végig harcosan, offenzíven játszó hazaiak ellen, de így is sikerült besöpörniük a 3 pontot. A čačakiak kezdtek lendületesebben, rögtön az elején Delić fejelt rá, a kapus nagyot védett. A vendégektől először Meleg lőtt rá, de fölément, majd a 25. percben Lakićević jobbról érkező passzát Malbašić a hálóba küldte. (0:1) Később Planić fejelt fölé, majd Mihajlović elől mentett nagyot a Vojvodina kapusa. A második félidőben végig bátran és lendületesen játszott a Borac, sokkal több helyzetük volt, mint a Vojvodinának, de egyiket sem sikerült kihasználniuk.

(Én meg előbb-utóbb eret fogok vágni a szuperliga hivatalos összefoglalóitól. Se a mérkőzésből eltelt idő nincs feltüntetve egyiken sem, sem a meccs aktuális állása, kommentátorról meg már nem is merek álmodni sem. A televíziók is fordulónként legfeljebb két-három meccset közvetítenek. Elnézést mindenkitől, amiért a beszámolók sokszor hézagosak, ezzel együtt igyekszem megtenni minden tőlem telhetőt.)

 

Megszerezte első tavaszi győzelmét a Voždovac. Ebben a fordulóban a Radnikot fogadták és magabiztos győzelmet arattak a nagyon halovány surdulicaiak felett. Az első félidőben végig a hazaiak támadtak, a Radnik kapusa először Ješić lövését semlegesítette. Utána Krasić ívelt be balról középre Dražić elé. Dražić rálőtt, bele a kapusba. Később egy nagyon rosszul sikerült Radnik-kirúgás került Ješićhez, ő rá is tűzte, de fölément a lövés. Majd egy kb. 25 méteres szabadrúgást külött ismét Ješić kapura, nem sokkal ment mellé. Végül az első félidő hosszabbításában, a 45+2. percben Nikolić küldött be balról, éles szögből egy szabadrúgást, és sikerült a labdát beküldenie a hosszú sarokba. (1:0) A második félidő elején volt a vendégeknek két gyenge próbálkozása, először Adamović passzolt Radovićnak, Radović Milovanovićnak továbbította, ő rálőtt, a kapus védett. Kicsivel később megint a belgrádi kapus blokkolta a surdulicaiak próbálkozását. Utána már a Voždovacon volt a sor, Dražićot ugrasztotta ki az egyik hazai játékos, a kapus nagyot mentett. Majd jött a 78. perc, a hazaiaktól Nikolić vitte fel a labdát és ívelte be középre, ott Marinković érkezett és lőtte be. (2:0) Egy perc múlva Dražićnál volt a labda, felloholt vele a bal oldalon és ellentmondást nem tűrően a hosszú sarokba bombázta. (3:0)

A látvány ne tévesszen meg senkit, voltak nézők a meccsen, még ha kevesen is

 
Posted by FK Radnik Surdulica - Zvanična prezentacija on Saturday, March 4, 2017

 

 

Az OFK Bačka a Metalac otthonába látogatott. A Metalacnak most úgy kell(ene) minden pont, mint egy falat kenyér, hogy valahogy bekerüljenek a felsőházba, ennek megfelelően ők kezdtek vehemensebben, de Jovanović kihagyta a helyzetet. Aztán a vendégektől Trivunović lőtte fölé. Majd a Metalac tűzijátékot rendezett a Bačka kapuja előtt. Először Otašević csúsztatott tovább egy szögletrúgást, nagy kavarodás volt a palánkaiak kapuja előtt, valaki ráfejelt, alig mellé. Újabb Metalac-szöglet után egy távoli bombalövést védett a kapus. Újabb távoli lövés ment szögletre, ezt már a Bačka védői tisztázták. A 33. percben jött a meglepetés: támadtak a vendégek, Trivunovićnál volt a labda, átemelte a kifutó kapus felett és a kapuba küldte. (0:1) A félidőben még egy próbálkozása volt a Metalacnak, Mijić küldött kapura egy szabadrúgást, de mellément. A folytatásban már nem sok akcióra futotta: először egy kontratámadással próbálkozott a Bačka, de a kapus nagyot védett, utána megint a gornji milanovaciak kapusának kellett blokkolnia a vendégek támadását. A Metalacnak mindössze egy helyzetre futotta, Nikolić lőtt rá, a lövése megpattant a kapufán és visszapattant a mezőnybe.

 

Hosszú idő után újra győzelmet aratott a Novi Pazar - utoljára valamikor október elején (!!!) sikerült mérkőzést nyerniük. Most a Mladost vendégei voltak. A mérkőzés egyértelmű esélyese a tabella 4. helyén álló lučaniak voltak, így a kezdés is az övék volt: Bojović lőtt rá, de mellément. A Novi Pazar sem volt szívbajos, Marković kapott egy hosszú indítást, kapura is eresztett egy távoli bombát, de a kapus elkapta. Az első félidőben még egy említésre méltó helyzet volt, amikor a Mladosttól Pejović (ha jól láttam...) kapta a labdát, de a lövése mellément. A második félidőben is a hazaiak voltak aktívabbak. Pešić beívelését Jovanović küldte kapura, de a lövés a kapufát találta el. Utána (ha jól láttam) Bojović lőtt rá, de a lövését Budaković kapus elkapta. Itt volt egy Novi Pazar-próbálkozás egy szabadrúgás formájában, a Mladost kapusa kivédte. Újra rohamozott a Metalac, Pešić lőtt rá, a kapus védett. Újra Pešićnél volt a labda, Jovanovićhoz passzolt, ő beívelte Bojovićnak, Bojović mellélőtt. Majd a 70. percben a vendégektől Sinđić ívelt be, Marković rálőtt, és be is talált. (0:1) A Mladost innentől kezdve végig nyomás alatt tartotta a Novi Pazar kapuját: a végig nagyon aktív Jovanovićnál volt a labda, majd Pejovićhoz került, a kapus védett. Megint Jovanović érkezett, most Pavlovićnak küldte a passzt, Pavlović rálőtt, Budaković kapus rendületlenül védett. Utána Obiora lövése szállt ki a kapu felett. Majd Radivojević szerelte a Novi Pazar játékosát és indította a támadást. Pavlovićhoz került a labda, ő rá is lőtt, fölé. Nem sokkal később Pavlović próbálkozott ismét, de kilőtte a labdát az égbe. Folyamatosan támadott a Mladost, de egyszer sem sikerült betalálni a kapuba. Még Pešić ívelt be, de Jovanović fölélőtte, majd még utoljára Pavlović küldött egy távoli bombát a Novi Pazar kapujára, de mellément.

 

A "szerb El Clasico"-nak beharangozott (eskü, nem én találtam ki...) Napredak - Radnički Niš mérkőzés egy fordulatos, izgalmas találkozót hozott. Először a hazaiak támadtak, Vukanović lőtt rá, a kapus védett. Utána egy szögletnél N'Diaye kotorta volna be a labdát a kapuba, de a bíró már azelőtt lefújta az akciót, mert a szenegáli játékos támadta a kapust. Aztán jött a 20. perc és N'Diaye végre sikeresen belőtte. (1:0) A vendégeknek egyetlenegy helyzetre futotta az első félidőben, egy szögletnél Stojanović cselezett majd ívelt be, de a kapus kipiszkálta a lövését. A Napredak tovább rohamozott, Alivodić cselezett és küldte tovább Gobeljićnek. Gobeljić rálőtt, a kapus védett. Majd egy hazai szabadrúgásnál Vukanović kotorta volna be a labdát, de a kapus gyorsabb volt és felkapta előle. A második félidőben már aktívabb volt a Radnički, annyira, hogy egyből a kezdés után, egy szögletnél Stojanović egy fantasztikus góllal, a kapunak háttal ollózva kiegyenlített. (1:1) Újabb Radnički-akció következett az 50. percben, Stojanović cselezte át magát a védelmen, majd rálőtt, a labda mintha megpattant volna még egy védő lábán, ahogy a kapuba vágódott. (1:2) Tovább támadtak a vendégek, újra Stojanović próbálkozott, de a távolról kapura küldött bombalövés mellément. A hazaiak kaptak egy szabadrúgást, Vukanović lőtte rá, a kapus védett. Majd két érdekes szituáció következett. Először a hazaiaktól Beljićet buktatták a 16-oson belül, a bíró nem fújt. Utána viszont a vendégektől Mrkićet vágták fel a Napredak kapujánál, a bíró itt egyből a 11-es pontra mutatott. Mrkić állt a labda mögé, nekifutott, lőtt -  és Petrović kapus kivédte. 

 

Egyetlenegy vézna gólt hozott a Spartak - Čukarički mérkőzés. Az első félidőt végigtámadták a hazaiak, először Torbica fejelt mellé, majd a szabadkaiak szögletét kotorták ki a belgrádi védők. Két távoli lövéssel is próbálkoztak a szabadkaiak, először a kapus védett, majd a kapu felett kiszállt a labda a pályáról. Utána a második félidő 50. percében a Spartak védői buktatták a Čukarički egyik játékosát. A bíró azonnal lefújta és 11-est ítélt a vendégeknek. Zorić be is lőtte. (0:1) A Spartak támadott, az egyik ilyennél Ivanovićhoz került a labda, ő rá is lőtt, a védők blokkoltak, de nagyon kezezésgyanús volt a helyzet; a bíró mindenesetre nem fújta le az akciót, pedig a Spartak vezetőedzője nagyon hevesen reklamált. Majd a Čukarički indulhatott meg, Bogosavac küldte a labdát Bojićnak, Bojić pedig (ha jól láttam) Zorićnak. Zorić rálőtt, a helyzet kimaradt. Később a Spartaktól Nikolić lőtt rá, de fölément. Megint a vendégek támadtak, de Jovanović is fölélőtte. Végül egy újabb Čukarički-támadásnál a kapus kifutott és a 16-oson kívül hárított, de itt is elég erősen kezezésgyanús volt a helyzet, a bíró mindenesetre ezt sem fújta le.

 

 

Döntetlent hozott a Rad - FK Javor mérkőzés. A vendégek már a 6. percben megszerezték a vezetést, miután Eliomar buktatta a Javor játékosát. A játékvezető 11-est ítélt, a büntetőt Cvetković értékesítette. (0:1) Innentől kezdve végig a Rad irányította a mérkőzést, az ivanjicaiaknak nem sok lehetőségük volt. Denić indult meg és passzolt Rodićnak, Rodić cselezett, majd rálőtt, a kapus elkapta. Utána Radivojević indult meg a bal oldalon és ívelt be, de Lutovac pont lemaradt az érkező labdáról. Megint Radivojević indult meg, Rodić-tyal kényszerítőzött, majd Bainovićhoz került a labda, de ő fölélőtt. A második félidőben folytatódott a Rad nyomása: egy szöglet után nagy kavarodás támadt a Javor kapuja előtt, a labda átcsorgott a gólvonalon, de a játékvezető érvénytelenítette a gólt, mert támadták a kapust. Továbbra is a Javor vezetett. Hazai szabadrúgás következett, de Đogatović, a vendégek kapusa kipofozta a labdát. Közben viszont leütötte Denićet, amiért a bíró 11-est ítélt a Radnak. A sértett állt a labda mögé, rá is lőtt - és Đogatović kivédte. Folyamatosan támadt a Rad, Vico lőtt rá, kimaradt. Lutovac fejelt rá, a kapus elkapta. Egy távoli hazai bomba fölément. Megint Lutovacnál volt a labda, beívelt, de mindenki lemaradt róla. Végül a 79. percben Bainović egy szabadrúgásból lőtt bombagóllal kiegyenlített a hazaiaknak. (1:1) A meccs hátralévő részében még egy Rad-akció volt, Rodić lőtte fölé.

 

A forduló zárómérkőzése a várva-várt örökrangadó volt a Crvena Zvezda és a Partizan között. A szerb sporttörténészek által gondosan számon tartott, a jugoszláv és szerb futball történetének 153. örökrangadója egy rettenetesen feszült, ideges, indulatoktól sem mentes, szikrázó meccset hozott, ahol futball alig volt, pankráció viszont annál több.

Azt hozzá kell tenni, hogy a hangulat fantasztikus volt. Mind a két csapat szurkolótábora kitett magáért.

Delije (Hősök) - a Crvena Zvezda szurkolótábora

 

Grobari (Sírásók) - a Partizan szurkolói

 

A Partizan hozta az első helyzetet, egy szöglet után Leonardo kapta a labdát, a lövését a kapus az utolsó pillanatban védte. A Zvezda a 13. percben próbálkozhatott, Boakye lövését blokkolták a védők. Utána a 17. percben megint a hazaiaknak lett helyzete, Ruiz lőtt rá, de a kapu helyett az egyik reklámtáblát találta el. Akció ezen kívül nagyon kevés volt, a Zvezda tartotta ugyan a labdát, de leginkább csak hátul passzolgattak egymásnak a védők.

A 34. perc hozta a mérkőzés - és valószínűleg az egész forduló - legvitatottabb pillanatát. Támadott a Zvezda, Anđelkovićnál volt a labda, ő küldte előre Ruiznak. Ruiz a kapu felé futott, felért az alapvonalig, ott a labda kisodródott az alapvonalon. A bíró nem fújt. Több Partizan-játékos feltartott kézzel jelezte, hogy kint volt a labda és kirúgás következne, de a játékvezető sípja néma maradt. Ruiz közben beküldte középre a labdát Kangának, a gaboni játékos pedig belőtte. (1:0)

Itt van az ominózus jelenet:

A mérkőzés még feszültebb lett, még több lett a lökdösődés, a verekedés, meg a beszólogatás (néhány közeli képen lehetett látni, ahogy a játékosok sziszegik egymásnak a szerb nyelv legzamatosabb kifejezéseit). A 40. percben a hazaiaktól Plavšić kétszer is próbálkozott, először a védők blokkolták, utána fölélőtt. A Partizannak a hosszabbításban jutott egy szabadrúgás, Leonardo bombáját a kapus hatástalanította. A második félidő elején a Partizan többet támadott. Először Leonardo beívelését lőtte rá Đurđević, a kapus elkapta. Utána egy szöglet után Ostojić fejelt rá, fölé. Miletić is fölélőtt, utána Leonardo is, majd kicsivel később az ő passzát küldte fölé Đurđević. A Zvezdának a 61. percben volt egy támadása, Ruiz lőtte mellé. Utána hosszú percekig csak egymást aprította a két csapat. A 69. percben egy Partizan-szabadrúgás után Leonardo lőtt mellé. A Zvezda a 71. percben támadott, de a kapus védett. Ezen kívül alig-alig volt akció. A labda mintha nem is érdekelt volna senkit, akkora volt a pályán a feszültség. Már jócskán a vége felé járt a mérkőzés, amikor a Partizan csapatkapitánya, Vulićević vágtatott fel a jobb oldalon és küldte be középre, ahol Đurđevićet fogta épp szendvicsbe két Zvezda-védő. A fiatal csatár azonban nem jött zavarba, miközben a védőkkel tuszkolódott, befejelte a labdát a hálóba. (1:1) A mérkőzés hátralévő részében egyre jobban és jobban nőtt a feszültség, aztán a játékvezető három perc hosszabbítás után lefújta a rangadót.

 

A következő forduló március 8-án, szerdán lesz.

A bajnokság jelenlegi állása:

1. Crvena Zvezda 61 pont

2. Partizan 55 pont

3. Vojvodina 54 pont

4. Mladost 38 pont

5. Napredak 36 pont

6. Radnički Niš 36 pont

7. FK Spartak 33 pont

8. FK Javor 33 pont

9. FK Voždovac 31 pont

10. Čukarički 29 pont

11. Metalac 26 pont

12. Rad 25 pont

13. OFK Bačka 21 pont

14. Radnik 21 pont

15. Borac 18 pont

16. Novi Pazar 16 pont