Darts

Elemében az osztrák, de a Varázsló kemény falatnak ígérkezik

Péntek este Simon Whitlock-Mensur Suljovic és John Henderson-Daryl Gurney elődöntőket rendeznek Dublinban.

Az utóbbi jó néhány évben nem sokszor fordult elő, hogy egy major tornán a legjobb négy között ne legyen ott se Michael van Gerwen, se Phil Taylor, se Gary Anderson, se pedig Peter Wright, most azonban ez a helyzet állt elő Dublinban, az év egyik legnagyobb presztízsű dartsviadalán, a World Grand Prix-n. Ennek ellenére rettentő izgalmas végjátékra számíthatunk, hiszen négy olyan játékos maradt versenyben, akik egyaránt először hódíthatják el a trófeát. 

Továbbra is nagyon komoly formában dobál Mensur Suljovic, aki bizonyítja, hogy minden, csak nem a véletlen műve volt, hogy szeptember közepén a  Bajnokok Ligájában felülmúlta a darts krémjét. Az első két körös papírforma után, emelve játéka színvonalán, Peter Wright skalpját is begyűjtötte a negyeddöntőben.

Nagyon örülök. A saját játékomra koncentráltam, ugyan nem kezdtem jól a meccset, de utána remekül tudtam visszajönni. Most tökéletesen érzem magam, egy álmom válna valóra, ha megnyerném a World Grand Prix-t. 

- mondta Suljovic, akinek következő ellenfele az a Simon Whitlock lesz, aki pályafutása során először jutott el ezen a tornán az elődöntőig, illetve a 2014-es World Matchplay óta először láthatjuk TV-s tornán a legjobb négy között küzdeni. 

Úgy látszik, hogy az ausztrál Varázslónak kezd kifizetődni a sok gyakorlás, ugyanakkor az igazi erőfelmérő csak most következik számára. Suljovic teljesen más kaliber, mint a korábbi ellenfelei. Az osztrák nemcsak jó formában van, de az önbizalma és a hite is az egekben, Whitlock ellen pedig szép emlékei vannak.

A karrierjük elején még az ausztrál nyerte kettejük párharcait, 2015 óta viszont ötből öt meccset húzott be Mensur. 

A legtöbb dolog tehát a parádésan játszó Suljovic mellett szól, de Whitlock komoly küzdő és biztosan nem adja majd könnyedén a bőrét, ráadásul a negyeddöntőben tőle sem láthattunk gyenge játékot. Természetesen kulcs lesz, hogy a duplákat mennyire érzik majd, ám ami még az osztrák malmára hajthatja a vizet, azok a magas kiszállók, amikből Wright és West ellen is szórt néhányat.

A másik párharcban Daryl Gurney ismételt jó szereplésén már meg sem lepődünk, John Henderson itt léte ugyanakkor hatalmas szenzáció. A nagyember soha ilyen messze nem jutott még PDC major tornán. Élete versenye ez, hiszen olyan neveket győzött le, mint Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld, de Alan Norris ellen sem számított favoritnak. Tény, hogy nem igazán dobtak jól ellene, de ez semmit nem von le az érdemeiből. 

12 hónapja álmodni sem mertem volna ilyen teljesítményről, ugyanis problémáim voltak a hátammal. Most azonban jól mennek az edzések és a játékom is egyben van. A dupla beszálló segít nekem, ellenfeleim mind küzdöttek ezzel. 

- nyilatkozta Henderson, aki hozzátette, hogy Van Gerwen legyőzése élete legnagyobb sikere volt. 

Komoly underdognak számít a skót az északír ellen is, pedig Gurney kis híján búcsúzott a negyeddöntőben Robert Thornton ellen. Nem csak döntő szettre, de döntő legre is kényszerült a 2015-ös bajnok ellen, igaz, azt saját kezdésből egy 12 nyilassal simázta le. 

Nagyon elszánt Gurney, ugyanakkor ő sem játszott még major döntőt, ellenben elbukott három elődöntőt, ami ott motoszkálhat majd a fejében. Így még nehezebb dolga lesz megküzdeni az esélyesség terhével, míg Henderson sokkal nyugodtabban dobálhat, bár annak ellenére, hogy underdog, neki is lesz vesztenivalója, hiszen mégiscsak élete lehetősége előtt áll. 

World Grand Prix, 6. játéknap (péntek)   
Kezdés Mérkőzés 1 2
20:00 Simon Whitlock-Mensur Suljovic 2.60 1.40
21:30 John Henderson-Daryl Gurney 3.20 1.25