Darts

Ha valaki utálja az egészet, veretni kell - tippek a Premier League-re

Peter Wright vagy Mensur Suljovic marad versenyben? Ez a legnagyobb kérdés az Ítéletek Éjszakája előtt.

Április 5-én, csütörtökön Liverpoolban vendégeskedik a Premier League Darts mezőnye, és miután elérkeztünk a 9. fordulóhoz, így az est végén két játékostól elköszönünk. Az egyik biztosan Gerwyn Price lesz, akinek már matematikai esélye sincs a bennmaradásra, a másik kieső személye viszont még kérdéses. 

Premier League, 9. forduló   
  1 x 2
Simon Whitlock-Gerwyn Price 1.62 3.90 3.55
Raymond van Barneveld-Michael Smith 2.23 4.00 2.28
Gary Anderson-Rob Cross 2.17 3.60 2.38
Mensur Suljovic-Michael van Gerwen 7.25 6.00 1.19
Daryl Gurney-Peter Wright 2.53 3.65 2.02

A forduló talán legkevésbé érdekes meccsével, Simon Whitlock és Gerwyn Price összecsapásával indul a liverpooli Ítéletek Éjszakája. Ahogyan említettük, Price-nak ez az utolsó fellépése az idei Premier League-ben, de könnyen lehet, hogy egész karrierje során. A legutóbbi, belfasti fordulót követően vált biztossá a kiesése, Twitter-oldalán pedig meglepő dolgokat írt:

Nem fogok hazudni, utáltam a Premier League-et. Nem minden dartsozónak adatik meg, hogy ilyen nagyszerű élményeket átélhessen, de én sajnos nem élveztem. Alig várom, hogy kis időt otthon töltsek a családommal, és visszatérjek a régi önmagamhoz.

Azóta ez a bejegyzés eltűnt, aminek okáról pontos információnk nincs, de mivel ez nem túl jó reklám a PL-nek, még az sem elképzelhetetlen, hogy fentről szóltak rá, hogy ezt nem kellene...

Price-nak nem jött be a Premier League. - Fotó: skysports

Mindenesetre Price-nak ez az egész nyűg volt és ez a teljesítményén is meglátszódott. Akadtak szép pillanatai, de ezek inkább felvillanások voltak, mintsem egy egész meccsen át tartó jó forma. Miután Whitlock a kisebb hullámvölgy után az elmúlt hetekben újra remekül dobál, így nem is lehet kérdés, hogy ki számít a meccs favoritjának. Az ausztrál Varázsló harcban van a rájátszásért, így számára fontos, hogy megkaparintsa a két pontot. Price a -25-ös legarányával olyan cudarul áll, hogy még a 9. helyet sincs esélye megcsípni, ami 5 ezer fonttal többet érne, így tényleg semmi nem motiválhatja az utolsó meccs előtt - ha csak az nem, hogy megmutassa, hogy az eddigieknél jóval többre is képes.

Simon Whitlock-Gerwyn Price
hatharom.com
Whitlock nyer
@1.62
Fogadási határidő: 20:00

Az est második mérkőzésén a 6. helyen álló Raymond van Barneveld és a második Michael Smith feszül egymásnak. Utóbbi egyenletesen hoz egy átlagos szintet, ami eddig nyolcból hatszor győzelmet ért számára. Ha Barney eddig mutatott formáját vesszük, akkor az angolnak ismét kinéz legalább egy pont. A holland ugyanis hol a tömeggel, hol a kiszállókkal szenved, idén talán egy olyan meccse volt, amikor minden klappolt nála. 

  • Smith vagy döntetlen @ 1.53

A nap rangadóján a kétszeres világbajnok Gary Anderson a regnáló világbajnok Rob Crosszal méri össze a tudását. Előbbi 5 forduló óta veretlen, míg utóbbi ugyan múlt héten kikapott, de előtte 5 győzelmet számlált zsinórban. A formákkal nincs gond, és ez tipikusan olyan meccsnek ígérkezik, ahol a felek kihozhatják egymásból a legjobbat. Ugyanakkor fogadás szempontjából ez nem a legjobb, egy igazi háromesélyes derbi. Ami a skót javára billenti a mérleg nyelvét, hogy az egymás elleni mérlegük,  5-0 a javára és ebből háromszor idén győzte le Crosst, többek között a UK Openen. Itt a 180-akra érheti meg fogadni, benne van egy komoly adok-kapok, akkor pedig a 7.5-ös line könnyen megugrásra kerülhet. 

Wright vagy Suljovic marad versenyben? - Fotó: PDC

Az est végére maradt a kiesési harc szempontjából két legfontosabb derbi. Elsőként Mensur Suljovic lép színpadra, akinek a hat forduló óta makulátlanul szereplő Michael van Gerwen ellen kellene csodát tennie. Az osztráknak egy döntetlent minimum el kell érnie ahhoz, hogy legyen esélye a bennmaradásra. Mindenféleképpen a szebbik arcát kell mutatnia és még akkor sincs garancia a pontszerzésre, hiszen tudjuk jól, hogy Van Gerwen pokoli dartsra képes. Suljovicban bármikor benne van a bravúr, de nem érezzük azt, hogy most kockáztatni kellene, a papírforma viszont szinte semmit nem fizet. Maradunk tehát az osztrák meccsein jól megszokott fogadásnál, vagyis, hogy az ellenfele dobja a több 180-at.

  • Van Gerwen dobja a több 180-at @ 1.33

Peter Wrighton akkor lesz nyomás, ha Suljovic legalább az egyik pontot megszerzi, akkor ugyanis a tabellán virtuálisan a sógorok kiválósága áll majd a vonal felett. Ha kikap az osztrák, akkor a skót nyugodtan léphet színpadra Daryl Gurney ellen, bár ha a rájátszásban gondolkozik, akkor gyakorlatilag kötelező nyernie, más különben óriási szakadék nyílik közte és a riválisai között. Szóval Wrightnak így is úgyis a győzelemre kell játszania, csak az nem mindegy, hogy mekkora teherrel a vállain. Gurneyt se így, se úgy nem lesz egyszerű dolga leküzdeni, ugyanis az északír parádésan jól dob, múlt héten a hazai közönség előtt sem görcsölte el, hanem iszonyatosan jó játékkal vadászta le Cross skalpját. Wright javuló formát mutat, de múlt héten is meccsnyilat kellett kiszurkolnia és keményen megizzadt a döntetlenért is. Győztesre nem merünk tippelni, abban viszont látunk fantáziát, hogy az északír dobja a több 180-at, hiszen e tekintetben ő a legtermelékenyebb. 

  • Gurney dobja a több 180-at @ 1.80