Atlétika

A névadó Samsung cég kiszállt a Gyémánt Liga sorozatból

  • VNA

Három év után elveszítette névadóját az atlétikai Gyémánt Liga sorozat, amely idén május elején Dohában kezdődik.

Alig egy hónappal az idei Gyémánt Liga sorozat megkezdése előtt új névadó szponzort lesz kénytelen keresni egyik legrangosabb eseményéhez a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF). Az elektronikai eszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Samsung cég ugyanis nem hosszabbítja meg - belső források szerint költségcsökkentésre hivatkozva - most lejáró támogatói szerződését a sorozat szponzorálására. A dél-koreai multinacionális vállalat az atlétikai Gyémánt Liga sorozat 2010-es életre hívása óta névadója volt az eseménynek, amelyre éves szinten közel hárommillió eurót fordított.

Az idén május 10-én Dohában induló sorozatra az IAAF-nek új főszponzor után kell majd néznie, igaz az atlétikai szövetség nem áll rosszul anyagilag, így hangsúlyozták, hogy az IAAF saját forrásaiból fedezni tudja a kimaradó bevételeket, egészen addig, amíg nem sikerül új támogatót találni a szabadtéri atlétikai idény legfontosabb eseményére. A korábbi - főként Európára koncentráló, 1998 óta létező - Golden League sorozatot leváltó Gyémánt Liga már nem csak az öreg földrész, de Ázsia és az Egyesült Államok kiemelt atlétikai versenyeit is egyesíti.

A Samsung amúgy sokfelé érintett a nemzetközi sportszponzorálási piacon és nem vonja ki mindenhonnan forrásait, elég ha csak arra utalunk, hogy a dél-koreai cég tavaly szeptemberben hosszabbította meg - állítólag éves szinten 18 millió fontba kerülő - mezszponzori megállapodását a (még) Bajnokok Ligája címvédő Chelsea labdarúgó csapatával. A Samsung emellett évek óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szponzorai között is megtalálható.