Atlétika

Kinyírt a rajt - Usain Bolt

  • Cesc18

A jamaicai sprintkirály a BBC-nek elmondta, hogy miért lett harmadik pályafutása utolsó 100 méteres döntőjében.

Óriási várakozás övezte a férfi 100 méteres sprintfutást a londoni világbajnokságon, hiszen minden idők egyik, hanem a legnagyobbikát, Usain Boltot utolsó alkalommal láthattuk ebben a számban rajthoz állni. Minden a nyolcszoros olimpiai bajnok jamaicai klasszisról szólt, aki nem érkezett bombaformában az angol fővárosba, de úgy tűnt, még így is egy aranyéremmel koronázhatja meg az egészen páratlan karrierjét.

Boltnak egyetlen riválisától, a feltörekvő Christian Colemantől kellett félnie. Az amerikai tini hozta is magát, kilőve a rajtgépből legyőzte a legendát. Az aranyérem azonban nem Coleman nyakába került, hanem a surranó pályán, a semmiből előtörő Justin Gatlinéba. A doppingolás miatt többször is eltiltott amerikai sprinter 2015-ben Pekingben élete lehetőségét szalasztotta el, hogy legyőzze Boltot, most viszont váratlanul lett világbajnok.

De mit történt Bolttal? Azt tudtuk, hogy a formája nem az igazi, de éppen két éve mutatta meg, hogy, miért is ő a legnagyobb bajnok. A jamaicai a BBC-nek beszélt arról, hogy miért sikerült ez a londoni futása, úgy, ahogy. 

Kinyírt a rajt, pedig nem mindig megy ennyire rosszul. Emiatt végig feszült voltam, ami nem kellett volna.

"Úgy éreztem a melegítés során, hogy minden rendben lesz a cipőmmel, de amikor igazán fontos lett volna, nem működött jól. A rajtgép sem volt a legjobb, nem éreztem magam kényelmesen benne. De mindig azzal kell dolgoznod, ami rendelkezésre áll."

Valóban a rajtnál keresendő a vereség oka. Bolt 0.18-as reakciójánál csak a teljesen esélytelen kínai reagált rosszabbul. Soha nem ez volt a legnagyobb erőssége a jamaicainak, de jelenlegi formájában kellett volna egy jó rajt az aranyhoz. 

Gatlint a bemutatásnál és a győzelmét követően is kifütyülték, de ehhez már hozzá van szokva, általában ez a fogadtatás éri a legtöbb helyszínen a doppingeltiltásai miatt. 

Az első dolog, amit mondott nekem: gratulálok, keményen megdolgoztál érte. Majd hozzátette, hogy nem érdemlem meg, hogy kifütyülnek. Én pedig megköszöntem neki, hogy egész karrierem alatt inspirált.

Gatlin győzelme egyébként olyannyira váratlan volt, hogy a     mindössze 1.10-es oddsot adott Boltra, hogy az amerikai előtt végez.