Atlétikai vb

Odaérhet-e a dobogóra Baji Balázs?

  • Cesc18

Európa-bajnoki ezüstérmesünk világbajnoki döntőt fut hétfő este Londonban, az éremre sem esélytelen.

Nagyon komoly formában érkezett a békéscsabai gátas a londoni világbajnokságra. Baji Balázs idén háromszor javította meg az országos csúcsot, Székesfehérváron egészen 13.15-ig faragta az egyéni legjobbját. Egy nagy céllal utazott az angol fővárosba, méghozzá, hogy döntőbe jusson. Ezt vasárnap nem akárhogyan, futamgyőztesként abszolválta, maga mögé utasítva a világcsúcstartó Aries Merrittet, aki 2012-ben éppen Londonban lett olimpiai bajnok.

Baji nem kis hőstettet hajtott végre, legutóbb 1987-ben Kovács Attila tudott sprintszámban döntőzni vb-n, 110 gáton pedig 34 éve Bakos György. 

Finoman szólva sem megszokott tehát, hogy egy magyar atléta finálét fusson sprintszámban a világbajnokságon. Különösen nagy dolog ez annak a fényében, hogy ráadásul egy nagyon sűrű és erős mezőnyből csinálta ezt meg Baji. 

Nagyon jó rajtom volt, és utána is tudtam folytatni, amit elkezdtem, nem ijedtem meg attól, hogy vezetek.

- értékelt az M4 Sportnak, emlékeztetve arra, hogy nem gyakran fordul elő vele, hogy senki sincs előtte. "A döntőbe kerülés volt a legnehezebb feladat a számomra, azzal, hogy ez teljesült, egy álom vált valóra. Kár lenne most már elgörcsölni, hiszen én csak nyerhetek. Úgy gondolom, hogy holnap tudok majd felszabadultan futni" - tette hozzá. 

Hol végez Baji Balázs 110 gáton?    
1-4. 5-8.
2.15 1.55

Baji 13.23-mal nyerte az elődöntős futamát, ami a negyedik legjobb idő volt. Ezzel egyébként tavaly Rióban bronzérmet lehetett volna nyerni, de Moszkvában és Teguban is elegendő lett volna a dobogóhoz. Véleményünk szerint most ennél több kell majd az éremhez, mert elképesztően erős a mezőny, tele rutinos futókkal.

Riói olimpiai bajnoka, Omar McLeod a legnagyobb favorit, aki 10 mp alatti 100-as, tehát pokoli gyors a gátak között. Sergey Shubenkov a világbajnoki címvédő, sőt Moszkvában is dobogós volt. Orlando Ortega Rió ezüstérmese és 13 mp alatti egyén csúccsal büszkélkedhet. Aries Merritt, ahogyan azt fentebb említettük, a szám világcsúcstartója és olimpiai bajnoka, illetve Pekingből világbajnoki bronzérmes. McLeod mellett a másik jamaicaira, Hansle Parchmentre is oda kell figyelni, aki szintén olimpián és vb-n is volt már dobogós.

A döntős mezőny

Pokoli egy mezőny, ebben érmet nyerni nem lesz egyszerű művészet. Viszont ők mind úgy érkezetek Londonba, hogy világbajnokok szeretnének lenni, így a nyomás rajtuk van, míg Baji, ahogyan azt ő is elmondta, teljesen felszabadultan futhat, hiszen a célját már elérte.

Erős időt kell futnia ez nem kérdés, aztán majd elválik mire lesz elegendő. Ami tavaly Rióban elég volt az éremhez, az két éve Pekingben a hetedik helyre lett volna jó. A dobogótól az utolsó helyig bármi benne van a pakliban Baji esetében. Nyilván, ha a legjobb időket vesszük és a tudást, akkor a magyar gátas az 5-8. hely valamelyikére pályázik, de ezt a számot könnyű elgörcsölni, elhibázni, így egy jól összerakott futás sokat érhet.