Bulvár

Mikrochipeket ültetnének a sportolókba, hogy kiszúrják a doppingolókat

Egy tervezet szerint ez megoldást jelenthet a doppingproblémákra, ám sokak szerint sérti a személyiségi jogokat.

Továbbra is a dopping számít a modern sportvilág egyik legnagyobb, még orvosolatlan problémájának. Szinte lehetetlen kiszűrni bizonyos szerek jelenlétét a szervezetben, ráadásul a vizsgálatok költségesek és körülményesek. Erre jelenthet megoldást az Olimpikonok Világszövetségének javaslata.

Mint azt Mike Miller, az egyesület egyik első embere a Telegraphnak nyilatkozva elmondta, szeretnének mikrochipeket ültetni a sportolókba, amelyek aztán folyamatosan vizsgálják az atléták szervezetében lezajló folyamatokat és ki tudják szűrni azokat az egyéneket, akik vétettek a szabályok ellen.

"A kutyáinkba is chipet ültetünk, és zavarja őket? Nem, dehogy. Akkor az embereke miért ne lehetne? Ki kell találnunk valamit, hogy megelőzzük a csalásokat, mert egyre nagyobb méreteket öltenek. Sokan mondhatják, hogy ez sérti a személyiségi jogokat, de egyáltalán nem lenne kötelező ez a megoldás. A technológia úton van és csakhamar elérkezünk odáig, hogy valósággá válhat a mikrochipek emberekbe ültetése" - nyilatkozta Miller.

Nem a szakember egyébként az első olyan személy, aki ezt javasolta, korábban már több szervezet is előállt az ötlettel, ami jelentősen megkönnyítené mindkét fél munkáját. A mikrochip mellett érvelők elsősorban azzal igyekeznek meggyőzni a szkeptikusokat, hogy a rendszer figyelne mindenre, amire normál esetben egy embernek kellene több órán keresztül. A chip segítségével nem kell mindenről beszámolnia az atlétának és esélye sem lenne megszegni a szabályokat sem.

A brit antidopping szövetség elnöke, Nicole Sapstead szerint viszont ez a megoldás már lehet, hogy túl megy bizonyos elveken.

"Meg kéne legyen az egyensúly az alapvető emberi jogok között és aközött, hogy valaki bizonyítsa, hogy tisztán sportol. Ne felejtsük el azt sem, hogy sok esetben fiatalemberekről, szinte gyerekekről van szó, akiket nem kéne kitenni ilyen jellegű kockázatnak és figyelemnek, mert az rossz hatással lehet a karrierükre" - nyilatkozta Sapstead.