Atlétikai vb

Usain Bolt, Mo Farah és Kővágó Zoltán a nyitónap főszereplői

Pénteken elrajtol a londoni atlétikai világbajnokság, a nyitónapon pedig Kővágó Zoltán révén rögtön magyar atlétáért szoríthatunk, illetve az esemény két legnagyobb sztárja, Usain Bolt és Mo Farah is bemutatkozik.

Számunkra a legfontosabb verseny a nyitónapon a férfi diszkoszvetés selejtezője lesz, melyben Athén olimpiai ezüstérmese, Kővágó Zoltán is érdekelt. A 38 éves szolnoki klasszis hetedik világbajnokságán vesz részt, elsődleges célja pedig a döntőbe jutás lehet, de korábban arról is beszélt, hogy szeretné megdönteni a 2006-ban elért 69,95 méteres egyéni csúcsát. 

Diszkoszvetésben nagyon sokat, akár tíz százalékot is számít, hogy jó szelet kapsz-e. Ha igen, egy 65 méteres dobásból könnyen lehet 71 méter is.

 - magyarázta Kővágó, majd hozzátette, hogy mivel a nemzetközi mezőny nagyon sűrű, ha bejutna a világbajnoki döntőbe, az "tisztességes, szép eredmény lenne".

Diszkoszvetőnk a július eleji Gyulai Memorialon elért 65,67 méteres dobásával kvalifikálta magát a londoni viadalra. Ennél a mezőnyben idén tizenketten rendelkeznek jobb eredménnyel. A selejtező viszont más kávéház, ott a túlélés minden döntőre esélyes atléta célja.

Csak néhány olyan név van, akik fináléba jutása szinte garantált, a többi helyre nagyon sokan fenik a fogukat. Két éve Pekingben nem, Rióban viszont jól ment a kvalifikációban Kővágónak, reméljük utóbbit sikerül megismételnie és bejut a szombati döntőbe, ahol már bármi megtörténhet. 

Az első napon láthatjuk a sprint és a hosszútáv királyát is, azaz Usain Boltot és Mo Farah-t, akik egyaránt London után akasztják szögre a szerelésüket. Pontosabban utóbbi a szöges cipőt cseréli utcai futó csukára, ugyanis befejezi a pályaversenyzést és a maratonikra fókuszál.

Előtte azonban még tovább írhatja a rekordját, ugyanis sorozatban harmadik világbajnokságán készül elhódítani 5000 és 10 000 méteren az aranyérmet, miközben két olimpián is véghezvitte ezt a bravúrt. Tényleg csak szuperlatívuszokban beszélhetünk Farah-ról, elképesztő alakja az atlétikai mezőnynek.

Nincs nála gyorsabb az utolsó 400 méteren, az idei futásai is meggyőzőek voltak, így semmi nem indokolja, hogy ellene fogadjunk. Legnagyobb ellenfele a pekingi ezüstérmes Geoffrey Kipsang Kamworor, ám esélyeit jól mutatja, hogy 5.50-es oddsot adnak rá a brit ellen.

Ki végez előrébb 10 000 méteren?    
Mo Farah Geoffrey Kipsang Kamworor
1.07 5.50

Boltot pénteken egy futás erejéig láthatjuk majd 100 méteren, a tét az elődöntőbe jutás lesz. A jamaicai sprinter egyébként nagyon visszafogott szezonon van túl, de ennek ellenére favoritként érkezett Londonba.