Riói olimpia

Pars szállíthatja az újabb magyar érmet

London olimpiai aranyérmes kalapácsvetőnk, Pars Krisztián szombat hajnalban az éremért áll dobókörbe.

Meglepetésekben nem volt hiány a kalapácsvetők selejtezőjében. A legnagyobbat a világbajnoki címvédő, idei 12 legjobb dobás birtokosa, Pawel Fajdek kiesése szólt. Verhetetlennek tűnt a lengyel, most viszont hirtelen sokak előtt csillanhatott fel a remény az aranyéremre. Köztük van a címvédő Pars Krisztián is, aki nem a legjobb formában érkezett Rióba, de magabiztosan oldotta meg a kvalifikációt, a negyedik legjobb eredménnyel (75.49) jutott be a döntőbe.

"Ebben az évben egy versenyre készültünk, ez az olimpia. A selejtezőben a 75 méter körüli szintet akartam hozni, hogy be tudjak kerülni a döntőbe, hogy mi lesz ezután, fogalmam sincsen" - mondta Pars. Hozzátette: meg kellett ismernie a dobókört, mivel eddig egy "gyorsabb" körben edzettek, az Olimpiai Stadioné viszont "lassabb". 

"Már két-három hete ebben a 75 méteres formában vagyok, illetve nem mondanám formának... Nem az az önmagam vagyok, aki voltam másfél-két éve. A sebességi indulást a dobásnál meg kell találnom. Nagyon fontos, hogy a lábam mennyire tud gyorsan forogni. Ha nem tud, akkor sokkal több erőt kell vinnem a lábam fordítására, minthogy hajtsam a szert." - fogalmazott. A magyar klasszis a lengyel Pawel Fajdek kiesésére úgy reagált, hogy "nem kommentálom". A döntőre nem kívánt jóslatokba bocsátkozni: "Eddig mindig volt olyan, hogy azt tudtam mondani, reális esélyem van erre vagy arra, most nem tudom."

Hol végez Pars Krisztián a kalapácsvetés döntőjében?
1-4. 5-8. más
TippmixPro @ 1.80 TippmixPro @ 2.80 TippmixPro @ 4.60

Ha Pars nem tudja, akkor mi végképp nem. Ami várható, hogy 78 méter körüli dobás kell a dobogóhoz. Fajdek kiesésével a 40 éves Ivan Tyihon lépett elő az első számú favorittá, aki a döntősök közül egyedüliként rendelkezik idén 80 m feletti eredménnyel. A fehérorosz egyéni csúcsa szintén kiemelkedik, ám az még 2008-ból származik, amit egy négy, majd 2012 után egy újabb három éves eltiltás követett... A selejtező a lengyel Wojciech Nowickinek sikerült a legjobban, aki ezzel komoly éremesélyessé lépett elő, tavaly egyébként Pekingben a világbajnokságon bronzérmet szerzett. Egy-két dobót leszámítva, szinte mindenki tud 78 métert, ezért is nehéz jósolni. Formák alapján nem várható Pars a dobogóra, de ez a 75.49, amit a selejtezőben dobott, bizakodásra adhat okot. Ha minden összeáll nála, akkor ő is beletalálhat egy érmet jelentő dobásba. Az aranyhoz véleményünk szerint még Fajdek kiesésével is extra kell, a Tyihon - Nazarov - Nowicki trióból valakinek elfog sülni a keze. De egy bronz is gyönyörű lenne Parstól, azok után, hogy idén megműtötték, és júliusban is sérüléssel bajlódott.

Tippelj a napi kérdésekre olimpiai tippjátékunkban, és nyerj egy csúcs tabletet!