Bulvár

Ezrével doppingolhattak Kínában

Hihetetlen állításokkal bizonyítaná a kínai doppingőrületet egy orvos.

Egy visszavonult kínai orvos, Xue Yinxian szerint a 80-as és a 90-es években több, mint tízezer sportoló lehetett érintett a kínai doppinglázban, amely miatt hosszú évekre visszamenőleg minden érmet el kellene venni az ázsiai ország sportolóitól. A szakember szerint a módosító szerek alkalmazása egészen gyermekkortól kezdve bevett szokás volt a kínai sportban.

A családjával azóta Németországba költözött Yinxian az ARD televíziónak arról mesélt, hogy olyan olimpiai bajnokok is érintettek lehettek a csalásban, mint kétszeres aranyérmes tornász, Lou Yun vagy a hat érmet nyerő Li Ning.

A 79 éves nő arról is nyilatkozott, hogy már 11 évesen elkezdték alkalmazni a doppingkúrát a sportolókon, a leggyakrabban pedig a labdarúgók, az atléták, az úszók, a röplabdázók, a kosárlabdázók, az asztaliteniszesek, a műugrók, a tornászok és a súlyemelők éltek a tiltott teljesítményfokozókkal. A sportolóknak azonban nemigen volt választásuk, hogy beveszik-e a tablettákat, hiszen ha megtagadták a csalást, kirúgták őket a csapatból, ha pedig fel is emelték hangjukat a rendszer ellen, bebörtönözték őket.

"Szinte minden érmünket dopping mérgezte meg. Több, mint tízezer ember lehetett benne a csalásban és rendszerszinten ment az elosztásuk. Azt hitték, ezzel megvédik az ország becsületét, szerintem viszont az összes kínai érmet vissza kellene vonnia NOB-nak ezekből az évekből" - mondta Yinxian.

A doktornő 2012-ben hagyta el Kínát, miután felszólalt a folyamatos doppingolás ellen, ám ezt követően már nem érezte magát biztonságban az országban. 

"1998-ban a Szöuli Játékok előtt a főnököm megkért, hogy adjak be ilyen szereket Li Ningnek, de én megtagadtam. Ez rögtön az állásomba is került, utána is lehallgatták a telefonomat és a rendőrség követett mindenhová" - nyilatkozta.

Mint azt Yinxian elmondta, a legtöbb esetben injekciós formában adták be a hormonnövelő szereket, amelyek nem ritkán tönkretették a májat, rákot okoztak, illetve csontritkulást.