Atlétika

Bajinak a döntőért is vért kell izzadnia - sok pénzt fizet a megérzésünk!

  • Cesc18

Baji Balázs 60 m gáton a döntőt célozta meg a birminghami fedettpályás atlétikai világbajnokságon.

Szombaton a 110 gáton világbajnoki bronzérmet nyerő Baji Balázs is bemutatkozik, akitől a döntőbe jutás is nagyon szép eredmény lenne, de természetesen titkon egy újabb dobogós bravúrban reménykedünk. Baji két hete az országos bajnokságon 7.60-as idővel nyert, ami csak 7 századdal gyengébb az általa birtokolt országos csúcstól, tehát azt lehet mondani, hogy jó formában várja a vb-t.

Bajinak a döntőért is vért kell majd izzadnia. - Fotó: MTI

Baji nagy figyelmet fordít az állatorvosi hivatásának is, ami miatt ifj. Tomhauser István elmondása szerint tanítványa vb-felkészülése kicsit nehezebb volt: "A klinikai túlórák egy kicsit megnehezítették a vb-felkészülés hajráját, de ezen nem múlhat Balázs birminghami bizonyítványa."

A felmérések és az edzéseken látottak azt mutatják, hogy Balázs energiatartályai kellő mértékben megteltek, így csak az a kérdés, hogy a kisebb technikai hullámzásai a szólítás napjáig elsimulnak-e.

"A harmadik komponens ezúttal is az összpontosítás, a bizonytalansági tényezők legyűrése, amivel olykor még a gátfutás nagyágyúi sem képesek megbirkózni. Szombaton délután lesz az első kanyar, abból kell magabiztosan kikerülni, vasárnap következik ez elődöntő, majd a döntő az éremcsatával. Ha a második kört is jól veszi, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az utolsó csatáját felszabadultan és hatalmas harci kedvvel fogja megvívni."

Szombat este öt selejtező futamot rendeznek, melyekből az első négy automatikusan továbbjut, illetve a négy leggyorsabb idő. Baji a második futamban kapott helyet, ahol Jarret Eaton a legnagyobb név, aki idén 7.43-at futott és ezzel vezeti a ranglistát. Békéscsabai klasszisunk a lengyel Damian Czykierrel és a kubai Roger Iribarne-val harcolhat meg a második helyért. Papíron innen nem kellenele, hogy gondot okozzon a továbbjutás.

Hol végez Baji Balázs 60 m gáton?    
1-4. 5-8. más
2.50 2.65 2.80
Foadási határidő: szombat, 19:30
A döntőbe kerülni viszont nem lesz egyszerű, hiszen néhány nagy név távolmaradása ellenére is borzasztó sűrű a mezőny.

Az említett Eaton és honfitársa, Aries Merritt aranyesélyes, mint ahogyan az a Ronald Levy is, aki február végén Glasgow-ban az amerikaiakat legyűrve nyerte meg a Grand Prix-t. Mellettük tényező még a brit Andrew Pozzi, a cseh Petr Svoboda és a két francia, Aurel Manga és Pascal Martinot-Lagarde is. Döntőre esélyes a ciprusi Milan Trajkovic és a szaúdi Ahmad Al-Moualed is. Meg még említhetnénk pár nevet, szóval tényleg nagyon nehéz lesz az első nyolc közé kerülni. Két éve megcsinálta Balázs, akkor 7.64 is elegendő volt a döntőhöz. 

Ahogyan az a bukik oddsaiból is látszódik, gyakorlatilag bármi benne van. Ha a szívünkre hallgatunk, akkor természetesen behúznánk, hogy ott lesz a döntőben, ha viszont a megérzésünkre, akkor 2.80-ért arra tennénk, hogy az elődöntőben búcsúzik.

Reméljük csal a megérzésünk...