Atlétikai vb

Baji Balázs után Márton Anita szállíthatja az újabb magyar érmet

Riói bronzérmes súlylökőnk a londoni világbajnokságról is éremmel távozhat, amivel teljessé válna a kollekciója és első magyar atlétaként mind az öt világversenyről lenne dobogós helye.

A kétszeres fedett pályás Európa-bajnok Márton Anita a 2015-ös pekingi világbajnokságról egy negyedik hellyel távozott, ami gyönyörű eredménynek számított, most két évvel később viszont már egyértelmű célja az éremszerzés, illetve szeretné átlépni a 20 méteres álomhatárt is.

Ha sikerülne Londonban dobogóra állnia, akkor ő lenne az első magyar súlylökő, akinek mind az öt világversenyről van érme, ugyanis olimpián, fedett pályás vb-n és Eb-n, illetve szabadtéri Eb-n is akasztottak már medáliát a nyakába. 

Minél jobban teljesít az ember az egyik évben, annál többet várnak tőle a következőben. Tisztában vagyok vele, hogy elég erős tagjává nőttem ki magam a válogatottnak, és én vagyok az egyik, akitől éremre számítanak.

- mondta Márton Anita az mno.hu-nak, illetve hozzátette, hogy kemény mezőny gyűlt össze súlylökésben, többen is büszkélkednek 19 méter fölötti eredménnyel, nem lesz egyszerű az éremszerzés.

A szegedi klasszisunknak 19.63 az idei legjobbja, amit még áprilisban egy montenegrói versenyen lökött. Ezt követően kicsit gyengébb eredmények következtek, többek között a Gyémánt Liga állomásokon sem tudott 19 méter fölé jutni. A Gyulai Memorialon azonban ismételten összeállt nála minden és 19.48-ig repítette a súlygolyót. Az ezt követő időszak már a formaidőzítésről szólt, ami a selejtező alapján nem sikerült rosszul, ugyanis 18.76-tal rögtön elsőre meglökte a kvalifikációs szintet.

Hol végez Márton Anita súlylökésben?    
1-3. 4-6. más
1.30 3.60 12.00

A bukmékerek négy súlylökővel kalkulálnak az érmeket illetően. A kínai Lijiao Gonggal, aki az elmúlt három világbajnokságon dobogós volt, az olimpiai címvédő Michelle Carterrel, a riói ötödik Raven Saundersszel és természetesen Márton Anitával. Carter és Saunders mellett a harmadik amerikai, Daniella Bunch is nagy reményekkel érkezett Londonba, de betlizett a kvaliban és kiesett - amit mi nagyon nem bánunk.

Gong és Carter azok, akik jártak már olyan magasságban - 20 méter felett -, ahol Anita még nem, de utóbbi 19.34-es idei legjobbja nem olyan acélos. Amiben egyértelműen bízhatunk, hogy a magyar súlylökő az egyik legjobb fejben és a formaidőzítésben. Két éve Pekingből és tavaly Rióból is úgy utazhatott haza, hogy országos csúcsot lökött.

A kvalifikáció előtt még 1.60-at adtak az éremszerzésére, ez mostanra 1.30-ra esett az állami irodánál. Ez egy picit túl optimistának tűnik, de tény, hogy kiesett egy riválisa, az elsőre lökött 18.76 pedig jó formáról árulkodik. Ennek ellenére azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy az 1.30-ban nincs érték, jobban megéri akkor már H2H-ben Saunders ellen megfogadni. Az amerikai lány kevés európai versenyen vett részt és hazájában is csak egyszer sült el a keze. 

Márton Anita-Raven Saunders
hatharom.com
Márton Anita végez előrébb
@1.60
Fogadási határidő: 21:25