Atlétika

Paavo Nurmi, Carl Lewis és Jesse Owens is a halhatatlanok közé került

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) közzétette annak a 12 sportolónak a nevét, akiket elsőként beválasztottak a most létrehozott Hírességek Csarnokába.

Owens, Lewis és Nurmi is az atlétikai Hírességek Csarnokában

Jesse Owens, az 1936-os berlini olimpia négyszeres bajnoka, továbbá a szintén amerikai, kilencszeres ötkarikás győztes Carl Lewis és Paavo Nurmi, a finnek legendás, ugyancsak kilencszeres olimpiai aranyérmes hosszútávfutója mellett a holland Fanny Blankers-Koen, az etióp Abebe Bikila, a lengyel Emil Zatopek, az amerikai Al Oerter, Edwin Moses és Jackie Joyner-Kersee, valamint az ausztrál Betty Cuthbert és a kínai Vang Csün-hszia lett tagja a Hall of Fame-nek.

"A Hírességek Csarnokának életrehívása már régóta dédelgetett álmunk volt, kiváló módja annak, hogy tisztelegjünk a fantasztikus életművek előtt, egyúttal a közvélemény figyelmét is a sportvilág rendkívül gazdag történetére irányítja" - mondta Lamine Diack, az IAAF szenegáli elnöke Isztambulban, ahol pénteken kezdődik a fedett pályás világbajnokság.

Az illusztris társaságba olyan, már legalább tíz éve visszavonult atléták kerülhetnek be, akik legalább két olimpiai és/vagy világbajnoki címmel rendelkeznek, vagy pályafutásuk során világcsúcsot értek el. 

A 2012-ben százéves évfordulóját ünneplő IAAF még az idén megnevezi a következő 12 atlétát.

A Hírességek Csarnokába most beválasztott 12 sportoló:
Abebe Bikila, Fanny Blankers-Koen, Adhemar da Silva, Betty Cuthbert, Jackie Joyner-Kersee, Carl Lewis, Ed Moses, Paavo Nurmi, Al Oerter, Jesse Owens, Vang Csün-hszia, Emil Zátopek.