Atlétika

Guadeloupe-n debütál a 110 gát olimpiai bajnoka

A 110 méteres gátfutás világcsúcstartójának, a kubai Dayron Roblesnek a szabadtéri debütálása Guadeloupe-n, a Baie-Mahault Grand Prixen lesz a versenyző bejelentése szerint.

Dayron Robles a 2010-es római Golden Gálán

A pekingi olimpia bajnokának két fő célja van erre az évre: aranyérmet nyerni a tegui világbajnokságon, és megvédnie címét az októberi a Pánamerikai Játékokon (október 14-30., Guadalajara, Mexikó).

"Fizikailag kitűnően érzem magam, jelenleg kombinált technikai és erőnléti edzéseket végzem, fokozatosan építem fel magam a versenyekre" - nyilatkozta Robles, aki tavaly sérüléssel küzdött, bokájával és gerincével is problémák voltak, de elmondása szerint a sérülés már a múlté.

"Júliusban hazatérek Kubába, és otthon folytatom a felkészülésem, majd újra Európa utazom, a világbajnokság előtti felvezető versenyekre."

A gátfutó a Guadeloup-i Nagydíjat (május 7.) követően a Ponce Grand Prixen (Puerto Rico, május 14.), és az ostravai Golden Spike World Challenge-en áll rajthoz (május 28.). Utóbbin, 2008 júniusában áílltotta fel 12.87 másodperces világcsúcsát, majd' egy másodpercet lefaragva a korábbi rekordon. 2010-ben viszont 13.01 a legjobb ideje, amit Lausanne-ban futott, és a 2011-es fedett pályás szezont két versenyt követően fel kellett adnia sérülés miatt.

Trénere, Santiago Antúnez - akit korábban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség az év edzőjének választott - szerint Robles kiváló eredményeket érhet el, ha felkészülése a tervek szerint halad. Az atlétát gyógytornászok is segítik ebben. Guadeloupe-n legnagyobb riválisa az Egyesült Államokból érkező, kétszeres vb-bronzérmes, olimpiai második David Payne, és a jamaicai Richard Philips lesz, és jelezte részvételét a francia Pascal Martinot Lagarde, a 2010-es ifjúsági világbajnok is.

A 110 méteres gátfutáson kívül a más versenyszámban is illusztris indulók lesznek Guadeloupe-n: rajthoz áll többek között a távolugrás olimpiai bajnoka, Irving Saladino, a 400 méteres síkfutás 2004-es ötkarikás aranyérmese, Jeremy Warner, vagy az ausztrál távolugró, Fabrice Lapierre, fedett pályás világbajnok.

Roblesén kívül a karibi térség másik csillagának, a Puerto Rico-i Javier Culsonnak a debütálására is számítanak a szervezők, aki 2009-ben ezüstérmet nyert 400 méteres gátfutásban a berlini világbajnokságon.

A Baie-Mahault Grand Prixen hét versenyszámot rendeznek: 400 méteres síkfutás, 400 méteres gátfutás, távolugrás lesz a programon mindkét nemnél, a férfiak ezen kívül 100 méteren, 110 gáton mérkőznek meg, míg a hölgyek 200 méteren, 110 gáton és súlylökésben állnak rajthoz.