Ligue 1

Potya- és sakk-matt-gólok a "kis északi derbin" - videó

Le Petit Derby du Nord - így hívják Franciaországban a Lille és a Valenciennes ütközetét, melyre szombat délután a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Ligue 1 tizedik fordulójának keretében került sor.

Gael Danic (balra) szomorú, a Lille játékosai ünnepelnek - Fotó: AFP

A LOSC már a 2. percben vezetést szerzett, igaz, meglehetősen komikus körülmények között. Dimitri Payet bal oldali beadása után Salomon Kalou sodorta kapu felé a labdát, amely végül Gaetan Bongról pattant gólba. (1-0) A rangadó hőfokát jelzi, hogy Carlos Sánchez Moreno három percen belül két sárga lapot is begyűjtött, így a Valenciennes emberhátrányban folytatta a küzdelmet. A Bajnokok Ligája-szereplő hazaiak még a félidő előtt tovább növelték előnyüket, itt már azonban nyoma sem volt a szerencsének, Payet a balösszekötő helyéről mesteri tekert a hosszú sarokba. (2-0)

A fordulás után is a Lille akarata érvényesült, de a kihagyott helyzetek majdnem megbosszulták magukat. A 71. percben Marko Basa ügyetlenkedését kihasználva Gael Danic tört kapura, majd az üresen érkező Anthony Le Tallec elé tálalt, aki idénybeli ötödik találatával a frászt hozta a házigazda drukkereire. (2-1)

Rudi Garcia együttese végül megőrizte előnyét, győzelmének köszönhetően pedig - ideig-óráig - a kilencedik helyre ugrott a tabellán. A Valenciennes a hatodik helyen áll.

Ligue 1
10. forduló
Lille OSC-Valenciennes 2-1 (2-0)
Gólszerzők: Bong (2. - öngól), Payet (41.) illetve Le Tallec (71.)
Kiállítva: Sánchez Moreno (29.)
 
Később:
20:00: Montpellier Hérault-Nice
20:00: AS Nancy-Paris Saint-Germain
20:00: Stade Reims-Troyes
20:00: Toulouse-Brest
20:00: Sochaux-Évian TG - elhalasztva
Pénteken játszották:
Saint-Étienne-Stade Rennais 2-0 (1-0)
 
Vasárnap játsszák:
14:00: Lorient-Ajaccio
17:00: Bastia-Girondins de Bordeaux
21:00: Olympique Marseille-Olympique Lyonnais