Nemzetközi foci

Ez a Messi-hatás - így nőtt a PSG bevétele az elmúlt évben

  • Cipolla

Rekordbevételre tett szert a francia bajnok Messi érkezése óta, mutatunk néhány meglepő számadatot, hol sikerült növekednie Nasser al Khelaifi klubjának.

Közel 700 millió eurós bevételre tett szert a PSG csapata Lionel Messi érkezése óta. Bár az argentin zseni szezonja nem volt túl meggyőző a pályán, azért 34 meccsen így is összejött 11 gól mellett 15 assziszt. Összességében vélhetően a hétszeres aranylabdás többet várt magától, de a szurkolók mindenképp. A párizsiaknak mindössze a francia bajnoki cím jött össze, a BL-ben a későbbi győztes Real Madrid állította meg őket.

Ennek ellenére egyáltalán nem lehet arról beszélni, hogy a párizsiak rosszul jártak a hétszeres aranylabdás leigazolásával. Nasser al Khelaifi a spanyol Marca újságnak nyilatkozott és megjegyezte, hogy még sosem jött össze a 700 millió eurós bevétel. A Deloitte alapján a 2020/21-es szezonba €556 millió eurós volt mindössze a bevételi oldalon, így ez a majd 30%-os növekedés igen komoly teljesítménynek tekinthető. 

10 új szponzor is érkezett a francia óriáshoz Messi érkezése óta. A szponzorációért felelős, Marc Armstrong az alábbi példával illusztrálta, hogy nőtt meg a klub ázsiója az argentin érkezésével.

Növekedést tapasztaltunk olyan területeken, ahol eddig 3-5 millió euró közötti megállapodásokat tudtunk elérni, most pedig ezek 5 és 8 millió euró között vannak, így a hatás jelentős.

A Messi-hatás az elmúlt szezonban a mezeladásokban is megmutatkozott. A klub mintegy egymillió mezt adott el, amelyek közel 60%-a Messié volt, a hátán a 30-as számmal.

A PSG a 2021-22-es szezon felénél már elérte a 2020-21-es szezon 41 millió eurós merchandising-forgalmát, köszönhetően Messinek. Armstrong így folytatta:

A kereslet 30-40%-kal nőtt, és igazából a kínálat az, ami ezt lelassíthatja. Nem lehet sok extra pólót gyártani. Már most is rengeteg mezt adunk el, talán többet, mint bármelyik másik csapat a világon egy játékosért, és ezzel a következő szintre kerültünk.

A közösségi médiában is komoly tért nyertek a párizsiak az elmúlt időben, miután a követőik száma ugrásszerűen megnőtt. A PSG lett az első klub, aki elérte a 10 és a 20 millió követőt a TikTokon. Az Instagram-követők száma 38.5 millióról 60.9 millióra nőtt. A klub minden eddiginél több meccsjegyet adott el. Egy olyan szupersztár szerződtetésével, mint Messi, többen jöttek ki a stadionokba, hogy megnézzék a 35 éves játékost és a csapatot.

Persze a kritikus párizsi közönség nem egyszer füttykoncerttel jutalmazta kedvenceiket, jövőre azonban új edzővel kezdik meg a szezont, így kíváncsiak lehetünk, hogy mit tud kihozni vélhetően Chrisophe Galtier a Messi-Mbappé-Neymar trióból.

{"headTitle":"PSG 2022/23","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Megnyeri a francia bajnokságot","odds":"1.10","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Megnyeri a Bajnokok Ligáját","odds":"6.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}