Bundesliga előzetes

Az újonc a Freiburg ellen eredhet a Bayern München nyomába

A Bundesliga hatodik fordulójának vasárnapi játéknapján Eintracht Frankfurt-Freiburg és Wolfsburg-Mainz mérkőzéseket rendeznek. Előbbin a Frankfurt egy győzelemmel két pontra közelítené meg az éllovas Bayern Münchent, míg utóbbin a Wolfsburg első hazai sikerét aratná a Szalai Ádámmal felálló riválisa ellen.

A Frankfurt csapata az ötödik fordulóban búcsút inthetett száz százalékos mérlegének, ugyanakkor tovább őrizte veretlenségét, sokak szerint az idény eddigi legjobb mérkőzésén 3-3-as döntetlent játszott a bajnoki címvédő Borussia Dortmunddal. Az Eintracht viszonylag hamar, már az első félidőben két gólos hátrányt szedett össze, nem estek azonban kétségbe Armin Veh fiai. A szünet után Stefan Aigner és Takasi Inui révén három perc alatt egalizáltak, majd Anderson Mario Götze újbóli vezetését is kiegyenlítette, így kialakult a végeredmény. 

Frankfurt-Freiburg 15:30
Tv: Eurosport 2

"A mester a szünetben azt mondta, hogy vállalkozzunk bátrabban, s próbáljunk meg a saját játékunkkal érvényesülni" - nyilatkozta a mérkőzést követően Sebastian Rode, a Frankfurt középpályása, aki a szezon egyik felfedezettje lehet. "Azt meg ugye szüntelen hangsúlyozza: inkább kapjunk ki 4-3-ra, mintsem érjünk el egy 0-0-ás döntetlent. Ez a játékfelfogásunk" - tette hozzá Rode.

Amikor a Frankfurt két éve elbúcsúzott a Bundesligától, hazai pályán egy hajrában született góllal maradt alul a Freiburg ellen. A hazaiak ezúttal is hasonlóan kiélezett mérkőzésre számítanak. "Ez az önök véleménye, de egyáltalán nem lesz könnyebb feladat" - válaszolta Veh arra a kérdésre, hogy vajon egyszerűbb lesz-e a Freiburg ellen, mint volt a Dortmunddal szemben. "Épp ellenkezőleg, a Freiburg közvetlen riválisunk, így amennyiben győzünk, egy újabb lépést teszünk előre. Már elmondtam egy párszor: élvezzük a pillanatát a jó kezdésnek, de nem felejtjük, hogy honnan jöttünk. Természetesen a szurkolók álmodozhatnak, nekünk azonban a jelenben kell élnünk" - hűtötte le a kedélyeket a szakvezető.

A Fankfurtnál a kanadai Olivier Occean felépült, így két kihagyott meccset követően visszatérhet a pályára.

Anderson fejjel egyenlít a Borussia Dortmund ellen

A Freiburg legutóbb hazai pályán kapott ki 2-1-re a Werder Bremen ellen, így Christian Streich irányítása alatt elszenvedte első hazai vereségét. Ugyan az SC az első félidőben Jonathan Schmid szabadrúgásával vezetést szerzett, s az öltözőbe is előnyben vonulhatott, a fordulás után egy negyed órás rövidzárlat végzetesnek bizonyult: a 60. percben 2-1-es hátrányban volt Streich együttese, s később egy kapufánál közelebb már nem került ahhoz, hogy betaláljon.

A vezetőedző azonban egyáltalán nem volt elégedetlen csapatával, annál inkább a labdarúgás kegyetlenségével. "Minden nagyképűség nélkül állíthatom, szerdán a jobb együttes szenvedett vereséget. Előfordul ez. Az ember mindent kiad magából, a végén mégis ott áll üres kézzel" - kesergett Streich, aki azt nem mulasztotta el hozzátenni, hogy feltűnő egyéni hibák vezettek a vereséghez. "Még ha meg is próbáljuk, ezeket a szituációkat edzésen nehéz gyakorolni. Ekkor már csak azt tehetjük, hogy utólag videón kielemezzük a történteket és felhívjuk a játékosok figyelmét a hibákra" - tette hozzá Streich.

A Freiburg csapatánál tisztelet övezi a Frankfurtot. "Egy olyan együttes, amely gólra törően játszik, Takasi Inui, Pirmin Schwegler, Sebastian Rode és Alexander Maier személyében remek játékosai vannak, s saját játékába hergeli magát. Gondolkozunk, hogyan reagáljunk, elképzelhető, hogy személyes változtatások is lesznek" - nyilatkozta a tréner.

Ehhez kapóra jön, hogy összes játékosa Streich rendelkezésre áll, kivéve Jan Rosenthalt, aki két éve azt a bizonyos gólt szerezte.

Bundesliga, 6. forduló
Eintracht Frankfurt-SC Freiburg, várható kezdőcsapatok
Frankfurt: Trapp - Jung, Zambrano, Anderson, Oczipka - Schwegler, Rode - Aigner, Maier, Inui - Hoffer
Freiburg: Baumann - Mujdza, Ginter, Diagne, Sorg - Schmid, Makiadi, Schuster, D. Caligiuri - Kruse, Guede

A Wolfsburg csapata az előző fordulóban a Bayern München otthonába látogatott, s a mérkőzés igazolta az előzetes várakozásokat. A hazaiak rendkívül simán, 3-0 arányban győztek, az, hogy a Farkasok ennyivel megúszták, kizárólag kapusukon, Diego Benaglión múlt, aki több alkalommal remekül avatkozott közbe. "Reméltük, hogy a Valencia és a Schalke elleni meggyőző produkciót követően a Bayern lebecsül minket, de nem tették meg. Mindent megpróbáltunk, de egy erős ellenféllel szemben nem voltunk képesek játékba lendülni" - nyilatkozta a meccset követően a vezetőedző, Felix Magath.

Wolfsburg-Mainz 17:30
Tv: Eurosport 2

A Mainz ellen a Wolfsburg első hazai győzelmére pályázik a Bundesligában. "Természetesen nagyon fontos lenne, hogy végre hazai pályán is három pontot szerezzünk, mert az sokat jelenthetne. Láthattuk a Hoffenheim és a Hamburg esetében is, hogy mennyit számít az otthon elért győzelem, sokkal magabiztosabbak lettek azáltal" - bizakodott Magath, aki a Mainzról is ejtett néhány szót. "A Mainz remekül képes az ellenfél támadásait már csírájában elfojtani, valószínűleg ellenünk is hasonló felfogásban lépnek pályára. Abból indulok ki, hogy az előző heti, Fürth elleni találkozóra emlékeztető összecsapás lesz" - utalt a szakvezető arra, hogy a negyedik fordulóban nyögvenyelős, 1-1-es döntetlent értek el a SpVgg ellen. "Remélem, tanultunk abból, s a helyzeteinket jobban használjuk ki" - összegzett Magath.

A Mainz vasárnapi ellenfeléhez hasonlóan szintén 3-0 arányú vereséget szenvedett az előző fordulóban, szintén egy erős rivális, a Schalke otthonában. A Wolfsburggal ellentétben a Mainz mezőnyben egyenrangú partner volt, hiányzott azonban a befejezés. "Jellemző volt a mérkőzésre, amikor az első néhány percben két kontralehetőségünk volt, de egyiket sem tudtuk végigvinni. Bátran játszottunk, megfelelő volt a labdabirtoklás, csapatként jól védekeztünk egyénileg képzett játékosokkal szemben. Ugyanakkor támadásban hiányzott a nyugalom a fejekből és az átütőerő" - nyilatkozta a Schalke elleni meccset követően Thomas Tuchel vezetőedző.

Wolfsburgból legalább egy ponttal távozna az FSV. "Úgy gondolom, hogy a kiindulópont jó. Azt érzem a csapaton, hogy a Schalke elleni meccs pozitív nyomokat hagyott bennük, s a vereség ellenére önbizalmat szereztek" - tekintett előre a tréner.

Nem lesz azonban könnyű dolguk, Gelsenkirchenben ugyanis két meghatározó játékosuk is kidőlt a sorból. Eric-Maxim Choupo Moting súlyos térdsérülést, Nicolai Müller pedig könnyebb szakadást szenvedett, utóbbi játékára némi esély van. Így nagyobb teher hárulhat Szalai Ádámra, valamint a nyár végén igazolt Ivan Klasnic - aki a Schalke ellen csereként már bemutatkozott -  is több lehetőséghez juthat.  

Bundesliga, 6. forduló
VfL Wolfsburg-1. FSV Mainz 05, várható kezdőcsapatok
Wolfsburg: Benaglio - Fagner, Naldo, Pogatetz, Rodriguez - Knoche, Josué, Kahlenberg - Diego - Olic, Dost
Mainz: Wetklo - Pospech, Bungert, Noveski, Diaz - Polanski, Baumgartlinger, Soto - Ivanschitz - Szalai, Rukavytsya
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239519  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239514 

 

Vegyél részt Bundesliga-játékunkban és győzd le az Eurosport és a hatharom.com kommentátorait, újságíróit!