Interjú

Már nagyon hiányzott a versenyzés - Michelisz Norbert

A hétvégi, az amerikai Sonomában rendezendő futamon tér vissza a WTCC mezőnyével együtt a Zengő Motorsport magyar pilótája

Kilenc hét szünet után az amerikai Sonomában tér vissza a világbajnokság következő futamán a WTCC mezőnye, köztük a Hungaroringen futamgyőztes Michelisz Norbert. A Zengő Motorsport versenyzője abban reménykedik, hogy egy szlovák teszttel és a szimulátoron való gyakorlással sikerült felkészülnie az utolsó négy versenyre, melyeken mindenképpen szeretné megőrizni a privát bajnokságban az első helyét.
 

- Elképesztően hosszú, kéthónapos szünet után térnek vissza a pályára. Miként telt a szünet? Ült-e autóba, tesztelt-e, vagy csak és kizárólag a pihenésen volt a hangsúly?

- Noha már nagyon hiányzott a versenyzés, azért nem unatkoztam az elmúlt kilenc hétben. A világbajnoki futamok alatt kissé elmaradtam az egyetemi tanulmányaimmal, és ezeket pótoltam, valamint végre kedvesemmel is elmentem a horvát tengerpartra nyaralni. Sajnos utóbbi csak öt napos volt, de igyekszem kárpótolni őt, és a hétvégi, amerikai verseny után újabb öt napot töltünk el együtt pihenéssel. Ennyi mindenképpen jár neki, „egyfajta jutalom lesz ez azért, mert elvisel”.

- Nézte-e az olimpiát és a paralimpiát, mit szólt a magyar sportolók remek teljesítményéhez?

- Amennyire az időm engedte, néztem mindkét sportesemény közvetítését, és valamennyi ép, illetve parasportolónknak nagyon szurkoltam. Ha egyáltalán én mondhatok ilyet, akkor mindkét delegáció valamennyi tagjára nagyon büszke vagyok, az ő teljesítményüket látva és átélve jó volt magyarnak lenni.

- Volt kedvence, akiért külön szorított?

- A személyes ismeretség okán Cseh Lacinak nagyon szurkoltam, hogy jól szerepeljen. Nagyon örülök, hogy két, rosszabbul sikerült szám után felállt, és egy gyönyörűen csillogó bronzzal megmutatta, igenis a világ egyik legjobb úszója.

Michelisz Norbert nem unatkozott a szünetben

- Négy futam van hátra, valamennyi a tengerentúlon. Mit vár ezeken magától? Mennyire ismeri a pályákat? Fekszenek-e az autónak, vagy a vezetési stílusának?

- Erre nagyon nehéz mit mondanom, hisz két pályán még sosem versenyeztem, míg a másik kettőn pedig már igen. Ám idén ha valamelyik ringre úgy érkeztünk meg, hogy itt aztán megmutatjuk, mert minden fekszik nekünk és az autónak, akkor éppen ott nem jött be semmi. Természetesen bizakodó vagyok, és azt remélem, hogy ezen a négy futamon tempóból ott tudunk lenni a legjobb tíz között.
- Visszatért-e a gyökerekhez, azaz gyakorolt-e szimulátoron a minél jobb felkészülés érdekében?

- Sonoma és Kína tekintetében igen. Ám amíg a sanghaji, f1-es pályát simán, több helyről is le lehetett tölteni, azaz mondhatom, hogy letöltve, kipróbálva, kipipálva, addig a sonomai esetében csak korlátozottak voltak a lehetőségeim. Itt inkább a sok belső kamerás felvétel kielemzése segíthet a minél jobb szereplésben. Ráadásul a múlt héten végre autóba is ülhettem, és a Slovakiaringen szimulálhattuk a sonomai pályát is. Elégedett vagyok az elért köridőkkel, ráadásul talán a beállítások terén sikerült előre lépnünk az amerikai versennyel kapcsolatban.

- Összetettben mindkét vonatkozásban - abszolút és nem gyári pilóták - jól áll. Megfogalmaztak-e konkrét célokat, amiket szeretnének elérni az év végére?

- A privát értékelésben jelenleg az első helyen állok, és ezt szeretném
mindenképpen megtartani. Az összetettben a hatodik vagyok, ami a tavalyi kilencedik
pozícióhoz mindenképpen fejlődés, de még egyszer mondom, a privát bajnoki cím élvez minden
tekintetben elsőbbséget.

- Egy ideje újra egyedül van a csapatban. Mennyire érzi Wéber Gábor hiányát?

- Nagyon örülnék annak, ha Gábor visszatérne a csapatba, és éppen ezért szurkolok neki, hogy sikerüljön megteremtenie ennek anyagi hátterét. Nagyon jóban, mondhatni, baráti viszonyban vagyunk egymással, és az sem titok, hogy az ő telemetriai adatai sokat segítettek nekem is egy-egy versenyen. Ráadásul már megszoktam, hogy két főből áll a csapatunk…

- Noha még javában zajlik az idei vb-szezon, beszélnek-e, alakítják-e a 2013-as idényt? Maradnak a BMW mellett, vagy esetleg márkát váltanak?

- Természetesen már beszélünk a 2013-as szezonról, és keressük a legjobb megoldást. A BMW nagyon jó alap a folytatáshoz, de a még jobb eredmények elérése érdekében több közös tesztre lenne szükség, ennek az anyagi hátterére kell megoldást találni. Az is szóba került már, hogy mi lenne akkor, ha hívna egy gyári csapat. Nos, Zengő Zoli elmondta, nem állnának az utamba. Amellett, hogy ilyen megkeresés nem érkezett eddig, én is úgy vagyok vele, amíg velük mindent elérek, amit célul tűztem ki magam elé, addig felesleges bármilyen váltásban gondolkodni.