Forma-1

Verstappen ámokfutásai nélkül Vettel vezetne

Az Auto, Motor und Sport kiszámolta, hogyan állna a bajnokság a holland hibái nélkül. Magával és Sebastian Vettellel tolt ki eddig a legjobban.

A 2018-as egyelőre nagyon nem Max Verstappen idénye, valami mindig becsúszott a holland csillagnak és gyakorlatilag a Spanyol Nagydíjat leszámítva az összes többi versenyhétvégén hibázott. Összeakasztotta már a bajszát Lewis Hamiltonnal, Sebastian Vettellel és csapattársával, Daniel Ricciardóval is.

A német Auto, Motor und Sport kiszámolta, hogy a legtöbb pontot Vetteltől vette el, és ha nincsenek az ámokfutásai, akkor most a négyszeres világbajnok germán pilóta vezetné a bajnokságot.

Továbbá a német lap számításai szerint Verstappen akár a vb-címért is harcban lehetne. 

1. Ausztrália

Az idénynyitón nem vétett súlyos hibát a holland, viszont a megpördülése miatt csak a 6. helyen intették le a reálisnak vélt 4. helyett, így 4 pontot otthagyott Melbourne-ben.

2. Bahrein

A szezon második futamán az időmérőn és a versenyen egyaránt rosszul muzsikált Verstappen. A kvalin falnak csapta az autót, így a mezőny végéről kényszerült rajtolni. A nagy felzárkózásban nekiment Hamiltonnak és defektet kapott, majd ennek folyományaként kiállni kényszerült a versenyből. Ismét egy biztosnak tűnő 4. helyet dobott el.

3. Kína

Ez lehet a holland idei egyik legfájóbb versenye, hiszen minden bizonnyal egy futamgyőzelmet hagyott veszni Sanghajban. A két Red Bullos ugyanis tökéletesen használta ki a virtuális biztonsági autós fázist és friss gumikat raktak fel, amikkel mindenkinél gyorsabban közlekedtek. Verstappen azonban nem volt elég türelmes, egy túlságosan optimistán felmért féktávon összeütközött Vettellel, ami miatt időbüntetést kapott és csak az 5. lett.

Ricciardo a lehetőséget kihasználva, bravúros előzésekkel megszerezte a győzelmet. A futam nagy vesztese volt Vettel, aki Verstappen butasága miatt rengeteg pozíciót és világbajnoki pontokat bukott. 

4. Azerbajdzsán

Bakuban nagy csatát vívott egymással a két Red Bull-pilóta, Verstappen végig nagyon agresszíven, időnként a sportszerűség határait súrolva védekezett, így idő kérdése volt, hogy mikor ütköznek össze. A 40. körig kellett várni, ekkor Ricciardo hátulról felöklelte csapattársát, amivel mindketten nulláztak. Verstappen autójával végig gondok voltak, így az lett volna az okos döntés, ha elengedi Ricciardót, nem pedig belehajszolja egy meggondolatlan előzési kísérletbe. Ha nincs a csetepaté köztük, akkor vélhetően Vettelé a futamgyőzelem.

5. Spanyolország

Az idei egyetlen olyan futam, ahol nem volt gond Verstappen versenyzésével, szép futamot futva állhatott fel a dobogóra.

6. Monaco

Itt is értékes pontokat hagyott veszni, miután az utolsó szabadedzésen úgy összetörte az autóját, hogy az időmérőn sem tudott elindulni. Bár a mezőny végéről szépen jött fel a 9. helyre, a Red Bull annyira erős volt ezen a pályán, hogy simán egy 2. helyet dobott el magától. 

Megállapítható tehát, hogy Verstappen a butaságai nélkül ott lihegne a Vettel - Hamilton duó nyakában és több pontja lehetne, mint Ricciardónak. Egészen pontosan az Auto, Motor und Sport számai alapján, a hollandnak 35 helyett 92 pontja is lehetne. Max ámokfutásainak nagy vesztese egyértelműen Vettel, aki 96 pont helyett 107-tel rendelkezhetne, míg Hamilton 110 helyett 95-tel. Így festhetne a tabella a holland baklövései nélkül:

Helyezés Pilóta Pontszám Valójában
1. Sebastian Vettel 107 pont 96 pont
2. Lewis Hamilton 95 pont 110 pont
3. Max Verstappen 92 pont 35 pont
4. Valtteri Bottas 88 pont 68 pont
5. Daniel Ricciardo 75 pont 72 pont

Persze ez csak játék a számokkal, de mindenesetre érdekes, hogy Verstappen egy sokkal higgadtabb és okosabb versenyzéssel mennyire jól állhatna, illetve a tabella is máshogyan festene. 


Hétvégén Kanadában vendégeskedik a száguldó cirkusz, ahol a bukmékerek Vettel és Hamilton csatáját várják, de természetesen a két Red Bullt sem lehet leírni, bár ez sokkal kevésbé az ő pályájuk, mint a monte-carlói volt. 

Ki nyeri a Kanadai Nagydíjat?
   
Lewis Hamilton 2.30
Sebastian Vettel 2.65
Valtteri Bottas 7.25
Max Verstappen 9.75
Daniel Ricciardo 10.50
Kimi Raikkönen 21.00

A játékban való részvételhez kattints a képre.