Férfi tenisz

Balázs Attila újra nyert ATP-torna főtábláján

Balázs Attila áprilisban már játszott idén ATP-tornán, akkkor nem kis meglepetésre Bukarestben az elődöntőbe jutott. Múlt hétvégén a kitzbüheli salakos torna selejtezőjében próbálkozott, és feljutott a főtáblára, ahol hétfőn az első fordulóban a szabadkártyás, hazai pályán versenyző, osztrák, Martin Fischer volt az ellenfele.

A két játékos 2010-ben már összecsapott egymással a palermói challengertorna döntőjében, akkor a magyar teniszező 7:6 2:6 6:1 arányban győzőtt, s elhódította a trófeát. A mai mérkőzés is biztatóan kezdődött Balázs számára, mert már rögtön a meccs elején elvette ellenfele adogatójátékát, s 2-0-ás előnyre tett szert. Aztán, ugyan a világranglistán 224. helyezett Fischer azonnal visszabrékelt, Balázs 4-1-re elhúzott, s innen már 6-3-ra megnyerte a nyitó játszmát.

Balázs Attila három játszmában győzött az osztrák Fischer ellen

A másodikban azonban 1-2-es állásnál zsinórban három ki nem kényszerített hibát ütött a 23 éves magyar, így 40-30-ról veszítette el adogatójátékát. Ezzel még nem volt vége Balázs vesszőfutásának, mert a következő játékban az ő szempontjából 40-0-ről nem tudott breakelni, s egészen elképesztő hibákat is elkövetett, melyekkel vert helyzetben lévő ellenfelét visszaengedte. Ezt követően teljesen szétesett a világranglistán 261. helyen jegyzett magyar játéka, 6-1 arányban ajándékozta oda riválisának a szettet, melyben egyértelműen nem Fischer javult fel, hanem ellenlábasa esett vissza.

Eddig tehát hasonlított a meccs menete a két évvel ezelőttire, később azonban nem. Balázs a döntő játszma első két játékában breakhátrányba került, már ekkor több gémet nyert ellenfele a meccs ezen szakaszában, mint két évvel ezelőtt. A magyar játékos 2-3-nál érte utol ellenfelét, amikor egy pazar fonák elütéssel egyenlített, de ami ennél fontosabb, hogy a saját játékához is visszatalált. Azonnal semmire hozta adogatójátékát, majd később nem hibázott már annyit, mint a második játszmában. S mivel Fischer is stabilan játszott, döntő szett rövidítésig jutottak a felek.

A tie-breakben az osztrák 1-1-nél mindjárt kettős hibát ütött, majd 3-1-es Balázs vezetésnél a magyar játékos eredetileg outra jelzett második szerváját felülbírálták. Miután Balázs megnyerte az ezt követő labdamenetet, 3-2 helyett 4-1-re alakult az állás, s innen már nem volt visszaút Fischer számára.

Balázs 6:3 1:6 7:6 arányban győzött, a következő körben a német Philipp Kohlschreiber ellen játszhat.    

ATP férfi tenisztorna, Kitzbühel
1. forduló
Balázs Attila-Martin Fischer (osztrák) 6:3 1:6 7:6(2)