Davis Kupa

Benne van-e a meglepetés a magyarokban?

A Fucsovics Márton vezette magyar csapat az oroszokat fogadja a Kopaszi-gáton.

Péntektől vasárnapig a Davis Kupa játssza a főszerepet a férfi teniszezőknél. A világcsoportban Belgium Ausztráliával meccsel, míg Franciaország Szerbiával találkozik. Minket azonban jobban érdekel a magyar csapat teljesítménye, amely a budapesti Kopaszi-gáton fogadja a fiatal tehetségekből álló orosz gárdát.

A salakpályás párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt.

A csütörtöki sorsolás úgy hozta, hogy Fucsovics Márton a 19 éves Andrej Rubljov ellen kezd, míg Balázs Attila ellenfele a 21 éves Karen Hacsanov lesz.

A bokasérüléséből felépült Fucsovics az MTI-nek elmondta, az oroszok a gyorsabb pályákat szeretik, így számukra nem lesznek ideálisak az itteni körülmények.

Jobban szeretek második meccset játszani, amikor tudom, hogy mennyi az állás, de most így alakult, semmi gond. Győzelmet várok a csapattól, szerintem tudunk meglepetést okozni, a közönség mellettünk lesz, a lassabb salakpályát Attila is jobban szereti.

- jelentette ki a 25 éves teniszező, hozzátéve, összejöhet egy olyan váratlan eredmény, mint tavaly márciusban Izrael ellen a Városligetben.

Ki nyeri a meccset?    
Fucsovics Márton Andrej Rubljov
2.55 1.40

A hozzáállással nincs baj Marcinál, így kell nekivágni ennek a párharcnak. Rubljov ugyan a múlt héten még a US Open negyeddöntőjében volt érdekelt, de ő pont nem az az oroszok közül, aki annyira zavarba jönne a salaktól. Egyrészől a juniorok között Roland Garrost nyert, másrészről nyáron Umagban a vörös poron aratta karrierje első ATP-tornagyőzelmét, igaz, Horvátországban gyors körülmények között játszottak. 

A New York-i szereplése után biztosan nagy önbizalommal érkezett Budapestre az orosz srác, de a váltás más borításra aligha fog zökkenőmentesen menni, míg Fucsovics múlt héten salakon melegített, ráadásul kiválóan. A rutin és a hazai pálya ugyancsak a magyar mellett szól, tehát szerintünk egy kicsit túlértékelik az oddsmesterek Rubljovot. Kezdjük ott, hogy jelenleg ennyivel biztosan nem jobb játékos Marcinál. 

Ami a másik összecsapást illeti, az sem lefutott. Balázs Attila Fucsovicshoz hasonlóan nagyon jó formának örvend, a Davis Kupában pedig az elmúlt években nem egyszer bizonyított. Hacsanov egy csalódást keltő US Open-szerepeléssel a háta mögött vág neki ennek a DK-nak, talán reménykedhetünk benne, hogy nem salakon támad fel. 

Ki nyeri a meccset?    
Balázs Attila Karen Hacsanov
3.50 1.22

Köves Gábor szövetségi kapitány elégedetten beszélt a menetrend alakulásáról:

Úgy érzem, nekünk kedvezőbb lehet ez így, de persze a játékosokon múlik. Attilának segíthet, hogy övé a második meccs, ráadásul mivel a szövetség vállalta a villanyfényes rendezést, péntek estére még többen kiérhetnek a helyszínre 

- mondta az MTI-nek, kifejtve, hogy nagy szó lenne a nyitónapi két mérkőzésből egyet elcsípni. "Ha Marci azt mondta, hogy győzelmet vár, akkor természetesen nem mondhatok mást, és a lábamat feltéve nézem majd a meccseket. A viccet félretéve, óriási dolog lenne, ha nyerni tudnánk, az már jó alap, ha a játékosoknak megvan az önbizalmuk" - tette hozzá.

Az oddsok és a világranglistás helyek alapján nem a magyarok a favoritok, de a fiatal oroszok nagy kockázattal játszanak, ami könnyen besülhet salakon, ráadásul alapból nem érezzük ennyivel jobb teniszezőknek a vendégeket, mint amit az oddsok sugallnak.

Véleményünk szerint képesesek lehetnek meglepetést okozni Fucsovicsék és döntetlenre hozni az első napot, extrém esetben a 2-0-s vezetés sem kizárható, bár az tényleg komoly bravúr lenne. A bukmékerek egyébként elképzelhetetlennek tartják az orosz kiesést, az állami irodában Rubljovék továbbjutása csupán 1.09-szeres pénzt fizet...