Tenisz

14 év után újra magyar férfi játékos a top 100-ban

  • Cesc18

Fucsovics Márton új karriercsúccsal a 99. helyre lépett előre a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján.

Két kilences áll Fucsovics Márton neve mellett a hétfőn kiadott legfrissebb ATP-világranglistán, vagyis ahogy arra az előzetes számítások alapján következtetni lehetett, a nyíregyházi teniszező karrierje során először bekerült a legjobb 100 közé.

Legutóbb 2003. március 16-án volt magyar az ATP-ranglistán az első 100-ban Sávolt Attila személyében, aki másfél éve Fucsovics edzőjeként dolgozik.

A magyar játékos Wimbledonban főtáblás volt, és bár az első körben búcsúzott, de nem kellett szégyenkeznie, hiszen tisztesen helytállt a későbbiekben többek között Rafa Nadalt is búcsúztató Gilles Müller ellen. Fucsovics ezt követően Németország felé vette az irányt, ahol Braunschweigben egy salakos Challenger-tornán vett részt. Kiváló játékosokat legyőzve jutott el az elődöntőig, ahol végül nagy csatában Nicola Kuhn állította meg. Ugyan Marci számított a meccs favoritjának, de nem panaszkodhat így sem, hiszen ezek a pontok is kellettek ahhoz, hogy beverekedje magát a top 100-ba, amivel nem mellesleg jó eséllyel főtáblás lehet majd a US Openen. 

"Ilyen meccs is van, sajnos nem találtam fogást az ifjú spanyol játékoson, aki nagyon jó napot fogott ki, nekem viszont nem nagyon jöttek be az ütéseim" – értékelte a pénteki mérkőzését a szurkolói honlapja számára Fucsovics Márton. – "Nem lehet mondani, hogy nem küzdöttem, nem szégyen az, ha az ember egy tizenhét éves ellenféllel szemben is összeszorítja a fogát, ha nem nagyon megy a játék. Egyébként is fel kell arra készülni, hogy immár tőlem jóval fiatalabb játékosokkal is találkozhatok. Ez egyértelműen Kuhn versenye, nagyszerűen játszott ellenem és az egész héten." 

Ami az egész versenyt illeti, edzőmmel, Sávolt Attilával is úgy értékeltük, hogy pozitív az összkép, hiszen ez volt az a viadal, amelyen kiharcoltam a top százba jutást, teljesítve régi nagy vágyamat. Kiemelt kategóriájú challenger versenyen kerültem be a legjobb négy közé, rosszabb sose legyen.

Az eredeti tervek szerint Marci a hétvégén már a horvátországi Umagban, az ATP-250-es tornán lépett volna pályára.

"Végül változtattunk a programon, mert nem sok értelme lett volna annak, hogy a fárasztó szombati utazás után, a versenyre beesve, kimerülve játsszak. Helyette egy-két nap pihenőt követően otthon készülök fel a következő versenyemre, a hamburgi ATP-500-as viadalra, amelyen a jövő hét végén játszok majd selejtezőt.”

Fucsovics nélkül is szurkolhatunk azonban férfi magyar játékosnak, hiszen a világranglista 174. helyén álló Balázsa Attila viszont ütőt ragadt Umagban. Vasárnap a selejtező első körét sikerrel vette, igaz, vért kellett izzadnia a hazai közönség támogatását élvező Matija Pecotic ellen. A folytatás még nehezebbnek ígérkezik a budapesti játékos számára, hiszen a tehetséges fiatal Andrej Rublev vár rá. Nem is Balázs számít a meccs esélyesének.

Fogadás a győztesre    
Andrej Rublev Balázs Attila
1.30 3.05

A legfrissebb ranglistán egyébként nem csak Fucsovics lépett előre, hanem az a Roger Federer is, aki vasárnap nyolcadik wimbledoni címét ünnepelhette, összességében pedig a 19. Grand Slam-győzelmét aratta. A svájci legenda 1205 pontra megközelítette a világelső Andy Murrayt, a brit trónját azonban nem Federer, hanem Rafa Nadal fenyegeti leginkább, akinek már csak 285 pont a hátránya.