Miami tenisztorna

Egy igazi klasszikus már a második fordulóban

  • hatharom.com

Roger Federer és Juan Martín del Potro 21. alkalommal feszül egymásnak a Miami Open pénteki játéknapján.

Kérdés nem férhet hozzá, hogy a második forduló legnagyobb rangadója a svájci Roger Federer és az argentin Juan Martín del Potro összecsapása lesz. Bár a dél-amerikai hosszú kihagyása miatt az utóbbi három évben nem találkoztak, de ettől függetlenül nyugodtan nevezhetjük klasszikusnak a párharcukat, hiszen számtalan nagy csatát vívtak már, szám szerint ez lesz a 21. megmérettetésük. A legemlékezetesebb természetesen a 2009-es US Open-döntőjük volt, melyet kisebb meglepetésre Del Potronak sikerült behúznia, de hatalmas harcot láthattunk közöttük a 2012-es londoni négykarikás játékokon is, az a derbijük a harmadik játszmában 19-17-es Federer-sikerrel zárult. Érdekesség, hogy az elmúlt hét (!) mérkőzésük egyaránt döntő szettben dőlt el.

Ki jut tovább?
Roger Federer Juan Martín del Potro
TippmixPro @ 1.30 TippmixPro @ 3.00

Ez a meccs mindkettejük számára különleges lesz, egyrészről mert ekkora kihagyás soha nem volt még korábban két összecsapásuk között, másrészről pedig a svájci is egy sérülésből tér vissza. Utóbbi rengeteg kérdést szolgáltat, hiszen úgy volt, hogy majd csak a salakszezonban ragad ismét ütőt. Ha nem lenne 100 százalékos, akkor biztosan nem vállalta volna a fellépést, azon azonban ne lepődjünk meg, ha nem terheli majd maximálisan a műtött térdét, ha nem lesz annyira robbanékony. Éppen Del Potro a jó példa, aki a visszatérő tornáján, Delray Beachen messze nem adott bele mindent a fonákütéseknél, persze ő jóval súlyosabb sérülésből épült fel.

Federernek finoman szólva sem Miami a kedvenc helyszíne, ezért is meglepő, hogy mégiscsak vállalta a játékot, az elmúlt három évben kétszer is dobta ezt a tornát. A lassabb körülmények abszolút nem kedveznek a játékának, nem is a legnagyobb motivációval szokott a Crandon Parkban játszani. Ilyen probléma aligha lesz az argentinnál, aki borzasztóan szeretne visszakapaszkodni az elitbe. A vártnál sokkal jobban sikerült a visszatérése, a tenyerese pazarul működik és szép lassan fonák oldalról is felbátorodik. Egy meccs már a lábában van, a kifejezetten kellemetlen ellenfélnek számító Guido Pellát győzte le két szettben. Nem lesz egyszerű dolga a helvétnek, az oddsok bármennyire is ezt sugallják. 

Federer és Del Potro legutóbbi öt egymás elleni meccse
Év Torna Borítás Győztes Eredmény
2013 Világbajnokság Kemény Federer 4:6, 7:6, 7:5
2013 Párizs Kemény Federer 6:3, 4:6, 6:3
2013 Bázel Kemény Del Potro 7:6, 2:6, 6:4
2012 Világbajnokság Kemény Del Potro 7:6, 4:6, 6:3
2012 Bázel Kemény Del Potro 6:4, 6:7, 7:6