NBA

A nyugati első Spurs sem tudta megállítani a New Yorkot

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 16. játéknapján három mérkőzést játszottak le a parketteken. A Brooklyn megnyerte a csoportrangadót a Boston ellen, a Miami kibírta a véghajrát a rohamozó Denverrel szemben, a New York Knicks pedig továbbra is megállíthatatlan, a nyugati első helyezett San Antonio sem jelentett gondot nekik, így még mindig veretlenek.

San Antonio Spurs - New York Knicks 100-104

Továbbra sem lehet igazán tudni, hogy mi lehet a New York Knicks ellenszere. Carmelo Anthonyék a nyugati főcsoport első helyezettjéhez, a San Antonio Spurshöz látogattak a csütörtöki játéknapon, és bár hét perccel a vége előtt 12 ponttal voltak lemaradva a hazaiaktól, végül mégis ők örülhettek a lefújáskor.

A Knicks a záró harmad második felét 22-11-gyel abszolválta, így sikerült lefaragni a Spurs előnyét, és még fordítani is. Raymond Felton 25 ponttal járult hozzá a New York sikeréhez, ami a két csapat utóbbi húsz összecsapása közül csupán a második Knicks-győzelem volt. Ezen az estén azonban ezzel a lehengerlő előzménysorozattal sem tudott a Spurs felülkerekedni az NBA jelenlegi legjobb csapatán.

"Ez csak azt mutatja nekem, hogy ez a csapat valódi. Egy nagyszerű csapatot, egy remek edzővel rendelkező gárdát sikerült ma leverni. Ez az első alkalom, hogy San Antonióban nyerni tudtam, szóval ez nagyon jó érzés. Mindig nehéz itt győzni" - nyilatkozta Mike Woodson, a New York-iak mestere, akinek csapata hat mérkőzés után is veretlen az idényben, amivel már csak egyedül ők dicsekedhetnek el. A Knicks pénteken egy másik nagyágyúval, a Memphis Grizzlieszel mérkőzik meg, és ha esetleg ott is nyernek, akkor beállítják a franchise legjobb szezonrajtját, amit az 1993-1994-es szezonban állítottak fel, amikor is 7-0-val kezdték az idényt. Később a Knicks nagydöntőt is játszott.

Brooklyn Nets - Boston Celtics 102-97

Rajon Rondo bokasérülése miatt nem tudott kötélnek állni a Boston színeiben, amikor a Celtics az újjáépülő Brooklyn Nets otthonába látogatott, de ettől függetlenül is a bostoniaknak állt a zászló a találkozó előtt. A Nets eddig egyetlen nevesebb ellenféllel találkozott a szezonban, de a Miami Heat ellen hatalmas pofonba szaladtak bele - ami már csak azért is kínos volt, mert elvileg pont a Heat ellen verbuválták össze a keretet Brooklynban.

Az Atlantától érkező Joe Johnson azonban bizonyított, hogy ez a Nets valóban jó úton halad. Bár összességében nem volt túl hatékony a dobáskísérleteivel (17 próbálkozásból csupán hatot értékesített), a kulcsfontosságú pillanatokban mindig beakadt a labda a kosárba, és végül 19 ponttal, illetve nyolc lepattanóval zárta a meccset. Deron Williams - még kisebb sérüléssel is - és Brook Lopez 24-24 ponttal vitte a prímet a hazaiaknál, akik a meccs vége előtt három perccel egyenlítettek csak ki, majd a véghajrában megfordították javukra az eredményt. A Brooklyn így már 5-2-vel áll a Knicks mögött a második helyen a csoportban, és elmondható, hogy a New York-i csapatok igen jól vették a szezonrajtot - kérdés, hogy meddig tart ki a lendület.

Denver Nuggets - Miami Heat 93-98

Tíz év után először tudott nyerni a Miami Denverben, tette mindezt úgy, hogy Dwayne Wade és Mario Chalmers is nélkül játszotta le a meccs jó részét. LeBron James azonban igazi vezéregyéniséghez méltóan vitte a hátán a csapatot (27 pont, 12 assziszt), igaz a vége még így is jóval szorosabb lett a kelleténél. A Denver egy elképesztő hajrát produkált, és a 19 pontos előny fokozatosan apadt Andre Miller és Kenneth Faried munkásságának köszönhetően, de a Miamiban még volt annyi erő, hogy kibírja a záró pillanatokat.

A Heat öt ponttal verte végül a Denvert idegenben, és így 2002 januárja után először ismét tudott diadalmaskodni a denveri Pepsi Centerben. Ez időszak alatt a Miamin kívül minden más együttes tudott legalább egyszer győzni a Nuggets vendégeként. A Heat 3-2-re javult a hatmeccses idegenbeli túráján, az utolsó állomás szombaton a Phoenix Suns lesz.

NBA
16. játéknap
Brooklyn Nets - Boston Celtics 102-97
San Antonio Spurs - New York Knicks 100-104
Denver Nuggets - Miami Heat 93-98