London 2012

LeBron James lemondja a szereplést, ha bevezetik a korhatárt

A vasárnapi nap folyamán az amerikai férfi kosárlabda válogatott Spanyolország elleni győzelmét követően aranyérmes lett a londoni olimpián, de a Dream Team utódainak háza táján sem fenékig tejfel az élet. A játékosok lázadnak a 23 éven aluli korhatár bevezetése ellen, LeBron James kategorikusan kijelentette, hogy amennyiben csak 23 éven aluliak vehetnek részt kosárlabdában az ötkarikás játékokon, akkor őt elfelejthetik.

Korábban már Kobe Bryant is kifejezte nemtetszését a tervezet ellen, most James volt a soros. "Ha a 23-év alatti szabályt jóváhagyják, nem játszom - jelentette ki a 28 esztendős a spanyolok elleni meccs előtti utolsó edzést megelőzően. Ha nem vezetik be a szabályt, akkor még meggondolom magam, de ha igen, akkor semmiképpen sem veszek részt."

Kosárlabdában hasonló intézkedést szeretnének alkalmazni, mint amely labdarúgásban van érvényben, azaz három túlkorost nevezhetnének az olimpiára kvalifikáló csapatok. Az Amerikai Kosárlabda Szövetség elnökének, Jerry Colangelónak feltett szándéka szerint ebből két játékos kiléte biztos: Carmelo Anthonyé és LeBron Jamesé. James döntése azonban alaposan keresztülhúzhatja Colangelo számításait.

LeBron James (labdával) vajon utolsó olimpiai meccsét játszotta a spanyolok ellen?

Az amerikai válogatott szupersztárja így kommentálta döntését: "Egy csapat összetartásra, bajtársiasságra és a játékosok összhangjára épül. Nem várhatsz el eredményt az együttestől, ha csak úgy összerakod azt. Ez történt velünk 2004-ben Athénban: akkor is azt gondoltuk, hogy versenyben tudunk lenni a világelittel, aztán pofára estünk, mindössze bronzérmet nyertünk. A mostani arany egy hároméves folyamat eredménye, a 2008-as pekingi olimpiai-, majd a 2010-es világbajnok alakulat folytatása, melynek az edzői stábja is ugyanaz."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) jelenleg is tárgyalnak a 23 év alatti korhatár bevezetéséről, de a 2016-os riói játékokig a bennfentesek szerint aligha változtatnak a szabályokon ebben a tekintetben.