FIFA

Az elnökválasztás nemzetközi sajtóvisszhangja

  • MTI

A nemzetközi sajtó felemásan, de többségében negatívan értékelte Joseph Blatter egyértelmű győzelmét a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerdán megtartott 61. kongresszusán sorra került elnökválasztás másnapján.

Spanyolország:El País:
"Blatter könnyedén legyőzte Angliát, s a szavazatok 92 százalékát megszerezve újabb négy évig irányítja a FIFA-t."
El Mundo:
"Óriási felhajtás és rengeteg szavazat: Blatter kikerülte a korrupciós vádakat és a svájcit hatalmas többséggel újraválasztották."
Marca:
"Blatter felülkerekedett és újabb négy évig vezetheti a sportvilág legnagyobb birodalmát. Az angolok felsültek a halasztási javaslatukkal."
As:
"Blatter hatalmon maradt, de valami nagyon bűzlik a FIFA-nál."
Sport:
"Nevetséges: Blatter nyert egy olyan választást, amelyen nem volt ellenfele és amely egy pantomim-előadásra hasonlított."

Olaszország:La Gazzetta dello Sport:
"A futball időközben olyan sport lett, amelyet tizenegy játékos játszik, s a végén mindig Blatter nyer."

Németország:Bild:
"Blatter maradt a FIFA vezére. A korrupciós vádak ellenére hatalmas többséggel választották újra. A választást megelőző mocskos harcot Blatter komolyabb károsodás nélkül átvészelte. De hogy a FIFA végrehajtja-e a szükséges öntisztulási folyamatot, az továbbra is kérdéses."
Express:
"Blatter mocskos győzelme. A botrányelnök a világbajnokságok helyszínkijelölésének megváltoztatását tervezi. Bár a FIFA-elnök 186 szavazatot kapott az újraválasztásakor, sikerével kapcsolatban mégis keserű az ember szájíze. Blatter birodalma erősen megingott, mégsem dőlt össze."
Mitteldeutsche Zeitung:

"Legalább nem koronázták ünnepélyesen királlyá. A futball napistene, Joseph Blatter maradt a nemzetközi szövetség elnöke, ahogyan az várható volt. A világ legnagyobb sportszövetsége úgy működik, mint egy morális gödörben lévő monarchia - Blatter miatt. Ennek következtében hiányzik a bizalom a világ futballbázisából."


Csehország:Hospodarske Noviny:
"A 17 dicső ember ellenszavazata olyan hullámot indíthat el, amely előbb, vagy utóbb a Blatter által irányított és tökéletesített rendszer összeomlásához vezethet. Németország mellett a nagy szponzorok, mint az adidas, a Visa vagy az Emirates is a svájci elnök ellenzőit támogatja. Ezek a világhírű cégek nem lesznek hajlandóak égbekiáltóan szégyenteljes történetekkel összehozni a saját nevüket. Az idő lejár: újabb négy évet Blatter elnöksége alatt - még ha ez az utolsó is - már nem engedhet meg magának a futballvilág."

Franciaország:Le Parisien:
"FIFA-elnökválasztás: Blatter, a terveknek megfelelően!"

Le Figaro:
"Az ártalmas események közepette újraválasztották FIFA-elnöknek Blattert."