Darts

A sógorok klasszisa nyerheti a nap rangadóját

Csütörtök este a negyeddöntős küzdelmekkel folytatódik a World Grand Prix Dublinban.

Nyolc játékos maradt versenyben az egyik legnagyobb presztízsű viadalon, a World Grand Prix-n, csütörtök este pedig az is kiderül, kik lesznek azok, akik színpadra léphetnek a döntős részvételért. Több a nem kiemelt, mint a kiemelt a negyeddöntős mezőnyben, de ezen a tornán erre már fel sem kapjuk a fejünket. A felső ágon az ausztrál Simon Whitlock a holland Benito van de Pas-szal, a skót John Henderson a szintén holland Raymond van Barnevelddel néz farkasszemet, míg az alsó ágon az osztrák Mensur Suljovic a skót Peter Wrighttal, az ugyancsak skót Robert Thornton pedig az északír Daryl Gurneyvel méri össze a tudását.

A négy negyeddöntő közül a Suljovic-Wright emelkedik ki, amelyre akár előrehozott döntőként is tekinthetünk, hiszen két olyan játékos feszül egymásnak, akik potenciális esélyesek a trófeára. Az első körben mindketten meleg perceket éltek át, a nyolcaddöntős akadályt viszont már jóval könnyebben vették. Pedig egyikük sem kapott könnyű ellenfelet, különösen nem Wright, akinek ráadásul egy kisebb könyöksérüléssel kellett színpadra lépnie.

Gyakorlás közben az egyik nyilat túl erősen dobtam el, amit egy "kattanás" követett. Az első szettben ez ki is hatott a játékomra, utána azonban sikerült változtatnom a dobásomon.

- mondta Wright, aki hozzátette, hogy Mensur remek formában van, de az is lehet, hogy csak az ellenfeleinek ment egy kicsit gyengébben.  Suljovic úgy érzi, hogy jól ment neki a játék, de van még hová fejlődni. Ami biztos, hogy a torna egyik legparádésabb kiszállója az ő nevéhez fűződik.

Korábbi cikkünkben említettük már, hogy Wright a korábbi években kifejezetten gyengén teljesített Dublinban. Megcsapta a kiesés szele most is, ám a nagy túlélés nagy löketet adhatott számára. Innentől nem lesz egyszerű legyőzni, főleg, hogy összességében az egyik legerősebb játékot nyújtotta az eddigi két kanyarban. Viszont, ha valaki, akkor Suljovic képes lehet rajta fogást találni, ahogyan tette azt nemrégiben a Bajnokok Ligájában is. No meg ott van a skót könyöksérülése, amely nem tudhatjuk, hogy mennyire fogja befolyásolni "Snakebite" játékát. 

A mérkőzésük győztese a Whitlock-Van de Pas ütközet továbbjutójával találkozik majd az elődöntőben. Utóbbi nagyon meggyőző formát mutatott szerdán, ha ugyanezt a játékát veszi elő az ausztrál ellen is, akkor nagyon jó eséllyel pályázik a győzelemre. Whitlocktól ugyanis egyelőre visszafogottabb teljesítményt láthattunk. Nagy pénzt nem mernénk a Varázslóra tenni, aki egyébként arról beszélt a nyolcaddöntős sikerét követően, hogy valószínűleg nála senki nem gyakorol többet a Földön, így nem érti, hogy nem jönnek a győzelmek.

Papíron Barney-nak van a legkönnyebb dolga, aki a teljesen outsidernek számító Hendersonnal meccsel majd. Nagy hiba lenne azonban a hollandtól, ha félvállról venné skót riválisát, hiszen az jól látszik, hogy Henderson lendületbe jött a Van Gerwen ellen aratott bravúros győzelemtől. De van annyira rutinos Barneveld, hogy ne kövesse el ezt a hibát, az pedig nem kérdés, hogy magasabb szintű játékra képes, mint a skót. 

A felső ági másik negyeddöntő, a korábbi bajnok Thornton és Gurney összecsapása lehet nagyon sima vagy borzasztó szoros is. Attól függ, hogy az északír melyik arcát mutatja. Thorntont nem igazán lehetett ide várni, hiszen jó ideje nagyon pocsék formának örvend. Most némileg javult a játéka, de így is kellett a továbbjutásához az, hogy Chisnall sokat rontson a hajrában. Ha Gurney keze sül, akkor a skótnak nincs sok sansza a győzelemre, azonban arra, hogy ez így fog történni, nem vennénk mérget, hiszen "SuperChin" nem játszott eddig elsöprően.

World Grand Prix, 5. játéknap (csütörtök)   
Kezdés Mérkőzés 1 2
20:00 Simon Whitlock-Benito van de Pas 1.70 1.90
21:00 John Henderson-Raymond van Barneveld 3.50 1.22
22:00 Mensur Suljovic-Peter Wright 2.45 1.40
23:00 Robert Thornton-Daryl Gurney 2.90 1.30