Atlétika

Orbán Éva döntős, Baji Balázs elődöntős az Eb-n

  • VNA

A szerdai nyolc aranyéremből hármat is a britek szereztek meg a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon.

A zürichi atlétikai Európa-bajnokság szerdai napján már délelőtt is rendeztek egy döntőt. A férfi gyaloglók szokás szerint korán keltek, hogy ott lehessenek a 20 km-es verseny rajtjánál, köztük két magyar, Helebrandt Máté (aki 1;27:54-el a 25. helyen ért célba), illetve a versenyt végül 12 km-nél feladó Rácz Sándor. A zürichi belvárosban rendezett verseny izgalmas befutót hozott, ahol az utolsó két kilométeren belül még négyen is győzelmi esélyekkel gyalogolhattak. Közülük végül Miguel Ángel López lett a győztes, a spanyol gyalogló 1:19,44-es idővel nyert, így a londoni olimpia ötödik helye és a tavalyi világbajnoki bronzérem után most végre sikerült legyőznie az orosz gyaloglókat. Mögötte két orosz versenyző zárt még a dobogón, az egyaránt egyéni csúcsot elérő Aleksander Ivanov (1:19,45) és Gyenyisz Strelkov (1:19:46). Érdekesség, hogy a győztes mindössze egyetlen másodperccel előzte meg az ezüstérmest, ilyen szoros "befutóra" Eb-n férfi gyaloglásban még nem volt példa.

Az esti program az egész nap eléggé hektikus zürichi időjárás miatt bő fél órás csúszással kezdődhetett csak el. A nap fénypontja természetesen a férfiak 100 méteres síkfutása volt, ahol a francia Jimmy Vicaut izomhúzódás miatti visszalépése miatt a címvédő Christophe Lemaitre számított a legfőbb esélyesnek. Végül azonban nem lett meg a franciának sorozatban harmadszor is a százas trón. A győzelmet 10.06-os futással (az elődöntőben 10.04-e volt) ugyanis a brit James Dasaolu szerezte meg, Lemaitre hét századdal lemaradva a második lett, a bronz pedig a szintén brit Harry Aikines-Aryeetey (10.22) nyakába került.  A finálét a jamaicai sztár, Usain Bolt is a helyszínen szurkolta végig, aki láthatta a 36 évesen - minden idők legidősebb sprintereként - hatodik Eb-jén döntőt futó Dwain Chamberst, aki végül 10.24-el negyedik lett.

A brit atléták csodálatos 90 percet éltek meg szerdán este a Letzigrundon, hiszen egy futballmeccsnyi idő alatt még Mo Farah és Tiffany Porter is aranyérmes lett, előbbi 10.000 méteren, utóbbi pedig a női 100 méteres gátfutásban. Az idén sérülésekkel bajlódó (ebben a szezonban már kétszer el is ájuló) Farah kihagyta a glasgowi Nemzetközösségi Játékokat, most sem volt annyira domináns a 25 körös távon, mint szokott. A szoros versenyben győztes Farah mögött az idei legjobbját (28:08.66) teljesítő brit Andy Vernon alig lemaradva lett ezüstérmes, míg az egyéni csúcsot futó, kétszeres junior Európa-bajnok török Ali Kaya (28:08,72) lett a harmadik. Farah 2010 után nyerte meg ismét a 10.000 métert és lett ezzel a finn Ilmari Salminen, a csehszlovák Emil Zatopek és a német Jürgen Haase után a negyedik olyan atléta, aki ezen a távon kétszer is nyert Eb-t.

A 100 méteres női gátfutás döntőjében is a favorit nyert, a 12,76-ot futó - a számot első britként megnyerő - Porter mögött három századdal elmaradva a francia Cindy Billaud lett a második, míg a 12.82-t teljesítő német Cindy Rolederé lett a bronzérem. A női 100 méteres síkfutás döntője is szoros befutót hozott, itt a hétpróba helyett idén főként a sprintszámokkal foglalkozó holland Dafne Schippers nyert, megelőzve az előfutamban 11.03-at is futó francia Myriam Soumarét. A pötyögő esőben rendezett döntőben Schippers nem rajtolt jól, a táv felénél azonban már átvette a vezetést és végül 1,7 m/s-os ellenszélben is nyerni tudott. A holland atléta 200-on is remek idővel rendelkezik idén, így könnyen elképzelhető, hogy ott is legyőzi majd Soumarét.

A férfi diszkoszvetésben sem született igazán meglepetés, ahol már a selejtezők után lehetett sejteni, hogy az olimpiai és világbajnok Robert Harting lesz a győztes.  A német atléta ezúttal a harmadik sorozatban jutott el 66,07-ig, ez hozta végül meg az Eb-címet, majd tőle szokatlan módon nem meztépéssel ünnepelt, hanem a német válogatott mezét megcsókolva, a földre kuporodva mosolygott. A pekingi olimpiai bajnok észt Gerd Kanter (64,75) lett a második, megelőzve a 63,81-ig jutó lengyel Robert Urbaneket.

A női távolugrásban a francia Eloyse Lesueur megvédte az Eb-címét, aki.685 cm-es teljesítménnyel nyert, alig négy centivel megelőzve a szerb Ivana Spanovicot. Itt a bronzérem az orosz Darya Klishina nyakába került, aki az utolsó sorozatban tudott csak felkerülni a dobogóra. Érmeket osztottak még férfi tízpróbában is, ahol a második nap végén Andrei Krauchanka lett a legjobb, aki az 1500 méteren elért 14. helyével tette biztossá a győzelmet. A második napon rúdugrásban 510 cm-ig, gerellyel 68,11-ig jutó fehérorosz atléta 8616 pontja a világ idei legjobb eredménye tízpróbában, mögötte a francia Kevin Mayer lett a második (8521 pont), az egyéni csúcsot (8498 pont) elérő orosz Ilya Shkurenyov pedig a harmadik, az Eb-n hétpróbázó felesége edzőjeként is érdekelt Zsivoczky Attila pedig 7646 ponttal a 17. helyen végzett.

Ami pedig a szerdai nap selejtezőit és a magyar teljesítményeket illeti, ezúttal van miről beszámolni. Női kalapácsvetésben ugyanis Orbán Éva két elrontott kísérlet után harmadszorra 70,48-ig dobta a szert, így a hetedik legjobb eredménnyel bejutott a döntőbe. "Harmadikra már nem volt választásom, nagyot kellett dobnom, mert a döntőért jöttem, de addigra fejben is rendben voltam, így sikerült" - nyilatkozott az MTI-nek  a szám országos csúcstartója. A 18 éves Gyurátz Réka 62,14 métert dobott és 20. lett, míg a magyar Eb-csapatba szintén "last minute" csatlakozó Fertig Fruzsina esőben jól teljesítve a 15. helyet érő 65,46 métert érte el.

A férfi 110 méteres gátfutás harmadik előfutamából idei legjobbjával (13,37) a második helyen, biztosan kvalifikálta magát az elődöntőbe Baji Balázs. Idei legjobbját (13,64) érte el ebben a versenyszámban Kiss Dániel is, de ezzel sem tudott továbbjutni. Az esti programban a 400 méteres gátfutás elődöntője is később indult, ahol a második futamban rajtolt az első körben a bravúros egyéni csúcsot futó Koroknai Máté. A fiatal debreceni gátas a hetes pályán keményen megfutotta a táv első felét és végül 50,95-el nyolcadikként fejezte be szereplését. A 800 méteres síkfutás elődöntőjében Kazi Tamás 1:48,04-el lett ötödik, de ezzel az eredménnyel ő sem tudott bejutni a döntőbe. "Ez most ellenkező típusú futás volt, mint az előfutamban, ami sokat kivett belőlem, mivel nem erővel szoktam megoldani a futást. Egy kicsit szomorú vagyok, mert beleéltem magam a döntőbe, és ha az első elődöntőbe kerülök, talán sikerült is volna." - nyilatkozta Kazi Tamás , aki hozzátette, hogy a jövőben már inkább az 1500 méteres távra készül, ezen a távon szeretne indulni a riói olimpián.