Gyémánt Liga

Gatlin legyőzte Boltot, Baji Balázs harmadik Rómában

  • MTI

Justin Gatlin, a férfi 100 méter athéni olimpiai bajnoka szolgáltatta a római atlétikai Gyémánt Liga-verseny legnagyobb szenzációját azzal, hogy legyőzte a pekingi és londoni játékok aranyérmesét, a sportág jelenlegi legnagyobb sztárját, Usain Boltot, míg 110 méter gáton Baji Balázs a harmadik helyen végzett.

A jamaicaiak hatszoros ötkarikás aranyérmese toronymagas favoritnak számított csütörtök este, még úgy is, hogy először futott idén GYL-viadalon, s egyetlen ez évi 100 métere egyáltalán nem volt meggyőző (10.09 mp). Bolttal szemben a hosszú eltiltása után három éve visszatért, Londonban bronzérmes Gatlin nagyszerűen szerepelt az eddigi versenyeken, s kiváló formáját az olasz fővárosban is bizonyította.

A rajtot mindketten jól kapták el, szinte egyvonalban egyenesedtek fel, az első harminc méter után azonban nem az történt, ami Bolt futásainál szokott. A 26 éves jamaicai sprinter ugyanis nem hagyta faképnél riválisait, inkább csak látványosan küzdött, de lábai nem pörögtek kellően, Gatlin pedig a táv második felében végig tisztán vezetett, s ugyan az utolsó métereken kissé már görcsösnek tűnt, Bolt nem tudta megelőzni őt. Az amerikai 9.94 másodperces idővel győzött, Bolt pedig egy századdal maradt el tőle.

Baji Balázs 110 m gáton 13.44 másodperces egyéni csúccsal - két századot javítva eddigi legjobbján - végzett a harmadik helyen.

A római Golden Gala idén a nagy meglepetések versenye volt, mivel nem csupán Bolt, a tavalyi év legjobb férfi atlétája, hanem 2012 legjobb női versenyzője is "elvérzett": a Londonban három aranyat nyert (200 m, 4x100 m, 4x400 m) amerikai Allyson Felix kedvenc számában, 200-on kapott ki, méghozzá nagyon simán az elefántcsontparti országos csúcsot futó (22.36 mp) Murielle Ahourétól.

Nagyszerű eredményekből nem volt hiány az olasz fővárosban. Férfi 800 méteren az etióp Mohammed Aman (1:43.61 perc), férfi 5000-en honfitársa, Yenew Alamirew (12:54.95 perc), női 400-on pedig a botswanai Amantle Montsho (49.87 másodperc) futott ranglistavezető időt.

A Gyémánt Liga-sorozatnak nyolcmillió dollár az összdíjazása. A 14 versenyből álló széria két döntőjét augusztus 29-én Zürichben és szeptember 6-án Brüsszelben tartják.

A programban 32 szám szerepel, minden számot hétszer rendeznek meg. A győztesek négy, a második helyezettek kettő, a harmadikok egy pontot kapnak, a fináléban a pontszámok megduplázódnak. A számonkénti siker 7600 eurót ér, az összetett győzelem pedig 30 500 eurót.