Atlétikai vb

Tizenegy magyar versenyzőért szoríthatunk Pekingben

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) 11 főt nevez az augusztus 22-én kezdődő pekingi világbajnokságra.

A MASZ hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a világbajnoki szintet 12 sportoló teljesítette, közülük azonban ketten, Papp Krisztina és Hellebrandt Máté nem indulnak, viszont az utánpótlás Európa-bajnokságon bronzérmes Pásztor Bence kalapácsvető jelen állás szerint csatalakozhat a 10 szinteshez Pekingben.

Pásztor mellett a szintén kalapácsvető Orbán Éva, Gyurácz Réka és az olimpiai bajnok Pars Krisztián, a súlylökő Márton Anita, a magasugró Szabó Barbara, a hétpróbázó Krizsán Xénia és Zsivóczky-Farkas Györgyi, a gyalogló Madarász Viktória, illetve a diszkoszvető Kővágó Zoltán és a 110 gátas Baji Balázs képviseli a magyar színeket a kínai fővárosban.

A szövetség elvárásaival kapcsolatban Spiriev Attila szakmai igazgató úgy fogalmazott, szeretné ha a csapat nagyobbik része bekerülne a legjobb 16 közé, amire például a londoni olimpián az ott aranyérmes Parson kívül más nem volt képes, míg a legutóbbi, moszkvai vb-n hat magyarnak sikerült.

Parssal kapcsolatban elhangzott, hogy az idei évét alapjában meghatározó makacs sérülése ugyan már a múlté, ám jelenleg abban lehet bízni, hogy képes lesz 80 méteres eredményre, s ezzel dobogós helyen zárhat. A ranglista-vezető lengyel Pawel Fajdek jelenleg messze van tőle, így a győzelemre kevés az esélye a magyar kalapácsvetőnek.

Pars mellett egyértelműen a szabadtéren Eb-harmadik, fedettpályán Eb-aranyérmes súlylökőtől, Márton Anitától vár nyolcba kerülést Spiriev Attila, hangsúlyozva: a kiváló nehézatléta az utóbbi időszakban bizonyította, hogy nagyszerű versenyzői kvalitásokkal rendelkezik, s a formája is megfelelő.

Szintén nyolcba juthat a 2004-es athéni játékokon ezüstérmes Kővágó Zoltán, akivel kapcsolatban a szakmai igazgató azt emelte ki, hogy még soha nem dolgozott korábban olyan keményen mint most, s szerinte a jövő évi riói olimpián is kiváló eredményt lehet tőle várni.

A sajtótájékoztató másik témája az idei utánpótlásversenyek értékelése volt. Spiriev Attila, illetve Gyulai Miklós, a szövetség elnöke is méltatta a fiatal magyar atléták teljesítményét. Előbbi az eredmények érzékeltetésére elmondta: utánpótlás Eb-n 1999 óta nem fordult elő, hogy 10 magyar végezzen a legjobb nyolcban, az pedig még soha, hogy az utánpótlás és a junior kontinentális viadalokon összesen 19-en zárjanak ilyen jó eredménnyel.

Spiriev szerint az eredmények bizonyítják, hogy jó úton jár a szövetség, a beindított programok, melyek többek között a rúdugrást, a gátfutást, vagy a gerelyhajítást célozzák meg, megfelelően működnek, s a magyar atlétika jövője biztató.

Az eseményen az utánpótlás Eb-n első hétpróbázó, Krizsán Xénia és a junior Eb-győztes kalapácsvető Halász Bence is megjelent. Előbbi arról beszélt, az év elején az volt a célja, hogy a korosztályos Európa-bajnokságon érmet nyerjen, a verseny közben pedig csak a hatodik szám után gondolt arra, hogy nyerhet, annak ellenére, hogy végig vezetett a két nap során. Krizsán 6303 pontos teljesítményével ráadásul nem csupán aranyat nyert, hanem a riói olimpiára is kvótát szerzett.

A Budapest Honvéd atlétája az MTI-nek azt is megjegyezte, hogy noha nehéz ilyen rövid idő alatt két versenyre is csúcsformába kerülni, mégis bízik benne, hogy a világbajnokságon egyéni csúcsot dönthet. Legtöbb problémája a magasugrással van jelenleg, de dolgozik azon, hogy ezen javítson, s az szintén bizakodóvá teszi, hogy az U23-as Eb-n úgy ért el nagyon magas pontszámot, hogy a magas mellett a távolugrással és a 100 gáttal is elégedetlen volt, mert ezekben nem teljesített jól.

A pekingi atlétikai világbajnokságra a hatharom.com is kiemelt figyelmet szentel. Fogadásokkal, előzetesekkel, esélylatolgatásokkal készülünk a legérdekesebb, legizgalmasabb versenyeket illetően. A Logibet.com-ot és a fórumunkat is érdemes lesz látogatni az esemény ideje alatt is, ahol további tippek lesznek elérhetőek.