Davis Kupa

Az olimpiai döntő után ismét megmérkőzik egymással Murray és del Potro

Hétvégén Nagy-Britannia-Argentína és Horvátország-Franciaország elődöntőket rendeznek a Davis Kupában.

Péntektől vasárnapig szerte a világban Davis Kupa-meccseket rendeznek, a legnagyobb figyelmet természetesen a Világcsoport résztvevői kapják, vagyis Nagy-Britannia, Argentína, Horvátország és Franciaország. A britek a címvédők, viszont talán azt már kevesebben tudják, hogy a másik három nemzet közül a horvátok sikeréig kell a legkevesebbet visszamennünk az időben. Ivan Ljubicic vezetésével 2005-ben lett Horvátország bajnok, a gallok pedig 2001-ben nyertek legutóbb, míg Argentínának ez soha nem jött össze, ugyanakkor az elmúlt tíz évben háromszor is döntőztek. 

A szigetországiak a dél-amerikaiakkal mérik össze tudásukat, kezdésként pedig rögtön a két legnagyobb sztár, Andy Murray és Juan Martín del Potro feszül egymásnak. Ez az egész hétvége legpatinásabb összecsapása, pláne azok után, hogy Rióban az olimpián is ők küzdött meg az aranyéremért. Most kicsit más körítéssel, de ugyancsak a nemzetükért fognak harcolni. A nagy különbség, hogy amíg az ötkarikás játékokon del Potro élvezhette a "hazai" közönség támogatását, addig most Murray mellett áll majd a közönség, ráadásul Skóciában, Glasgow-ban lesz a küzdelem. Murraynek áll a zászló, ez nem is lehet kérdés, de nagy hiba lenne delPo-t leírni, hiszen remek formába lendült a nyár folyamán. A vendégek számára nagyobb probléma, hogy a másik három játékosuk sem képvisel komolyabb játékerőt, mint a briteké. A hazaiaknál ráadásul Dan Evans és Kyle Edmund egyaránt élete legjobb US Openjét produkálta, szóval tele önbizalommal húzhatják magukra a nemzeti mezt. A páros meccs is Nagy-Britanniának kedvez, Jamie Murray személyében van egy klasszis páros játékosuk, aki a tesóval, Andyvel az oldalán nem kapott még ki a Davis Kupában. 

Sokkal szorosabb és nehezebben jósolható párharcnak ígérkezik a horvát-francia. A vendégeknél nem lesz Jo-Wilfried Tsonga és Gael Monfils sem, de Yannick Noah még így is egy versenyképes csapatot tud kiállítani. Richard Gasquet Borna Coric ellen kezd majd, Marin Cilic pedig Lucas Pouille-val mérkőzik meg. Mindkét klasszisnak elvileg hoznia kellene, majd vasárnap vívnak egymással egy kiélezett meccset. A páros derbin a galloknál a világelső Nicolas Mahut és Pierre-Hugues Herbert lép pályára. A hazaiaknál is lesz egy klasszis páros játékos Ivan Dodig személyében, de Marin Draganjával (vagy bármelyik másik honfitársával) ők nem alkotnak olyan minőségi párost, mint Mahut-ék. A bukmékereknél a horvátok a favoritok, ami egyrészről köszönhető a hazai pályának, másrészről nem tudni Gasquet milyen formában van. A wimbledoni sérülése óta ugyan játszott, de az amerikai túra nem sikerült valami eredményesre számára. Azaz érdekes, hogy a franciák akár nélküle is kiharcolhatják a továbbjutást, ha Pouille extrát hoz. Mindent összegezve, a világelső párosukkal, illetve két top 20-as egyes teniszezővel, inkább az underdognak tartott gallokra fogadnánk.

Ki jut tovább? - a    szorzói
Párosítás Oddsok
Nagy-Britannia-Argentína 1.20 3.60
Horvátország-Franciaország 1.55 2.15