Válogatás

Federer és Murray betlijével nagyot lehetett kaszálni 2017-ben

Összeszedtük az idei tenisz szezon legnagyobb meglepetéseit. Válogatásunkban a két visszatérő legenda, Roger Federer és Rafa Nadal is helyet kapott, akik parádés szereplésük mellett egy-egy kellemetlen vereséget is elkönyvelhettek 2017-ben.

5. Vasek Pospisil-Andy Murray (6-4, 7-6)

A 27 éves kanadai karrierje remekül ívelt felfelé, top 30-ba került a világranglistán, majd 2014-ben párosban wimbledoni címet ünnepelhetett, majd rá egy évre egyéniben negyeddöntőzött a tenisz szentélyében. A további előretörését tavaly egy sérülés akadályozta meg, így a top 100-ból is kicsúszott. Messze nem számított tehát esélyesnek az idei Indian Wells-i tornán, ám mégis összejött neki egy komoly skalp. 

Pospisil az akkor még világranglista-első Andy Murrayt 6-4, 7-6 arányban győzte le a BNP Paribas Open második fordulójában. Ugyan a skót soha nem csípte a kaliforniai versenyt, de akkor is sokkoló eredmény volt ez, pláne, hogy az első szettet 4-2-es vezetésről bukta el 4-6-ra.

Ez karrierem egyik legszebb pillanata. Legyőzni a világelsőt, a történelem egyik legjobb játékosát, nagyszerű érzés.

- niylatkozta Pospisil, akinek a győzelmére 16.50-szeres pénzt fizettek a bukmékerek.

 

4. Damir Dzumhur-Stan Wawrinka (7-6, 6-3)

A bosnyák teniszező karrierje legeredményesebb szezonját futotta 2017-ben, és lendületet könnyen lehet, hogy éppen a Stan Wawrinka elleni győzelem adta neki. Dzumhur a dubaji első fordulóban borította a papírformát a tornán címvédőként szereplő svájci klasszis ellen. Pedig a mérkőzés elején nem úgy tűnt, hogy meglepetés születik, miután Wawrinka mindössze 8 perc alatt 3-0-s vezetésre tett szert. Innen tudott a bosnyák fordítani, és végül 2 szettben nyerni. 

Csikorgó fogakkal harcoltam a győzelemért.

- mondta Dzumhur a mérkőzést követően, akivel ugyancsak vaskos, 7.40-szeres pénzt lehetett nyerni

 

3. David Goffin-Roger Federer (2-6, 6-3, 6-4)

Ez a mérkőzés még mindenkiben frissen élhet, hiszen nem is olyan régén, az évzáró ATP-világbajnokság elődöntőjében volt. 

A hiányos mezőnyben Roger Federer kiemelkedő favoritnak számított, Rafa Nadal visszalépésével pedig elképzelhetetlen volt, hogy ne ő nyerje a vb-t.

Goffin úgy vágott neki a meccsnek, hogy fogalma nem volt róla hogyan győzhetne:

Őszintén szólva, nem tudom, mit tegyek.

Ehhez képest a meccsen már megjött az ihlet a kis belgánál és óriási meglepetésre legyőzte Federert. A bravúrt ráadásul szetthátrányból érte el. 

A mérkőzés előtt nagyjából 9.00-10.00 körüli oddson lehetett fogadni Goffin továbbjutására.

 

2. Denis Shapovalov-Rafael Nadal (3-6, 6-4, 7-6)

Az év egyik legnagyobb szenzációját okozta Denis Shapovalov a montreali tornán. Az akkor még nem túl ismert kanadai alig bírta átrágni magát Rogerio Dutra Silván, ám a négy meccslabda hárítása nagy erőt adott neki a folytatásra. Ezt követően ugyanis két óriási skalpot szerzett, először Juan Martín del Potrot, majd a világelsőség küszöbén álló Rafa Nadalt győzte le. 

Shapovalov ezt követően egészen a legjobb négyig menetelt, amivel a legfiatalabb Masters-elődöntős lett.

A kanadai 18 évesen tudta legyőzni Nadalt, hasonló bravúrra éppen a mallorcai volt képes még 2014-ben, amikor is 17 évesen az akkor világelső Roger Federer ellen okozott meglepetést a Miami Openen. 

Aki behúzta Shapovalov sikerét Rafa ellen, az nagyjából 11-szeres kasszát könyvelhetett el.

 

1. Evgeny Donskoy-Roger Federer (3-6, 7-6, 7-6)

A dubaji torna nem csak Stan Wawrinkának, hanem honfitársának, Roger Federernek sem sikerült valami fényesen. A svájci legenda óriási meglepetésre a legjobb 16 között döntő szettben vereséget szenvedett Evgeny Donskoy ellen. Igazán sokkoló eredmény volt ez 2017-ben, ám még brutálisabbá teszi, hogy Federernek meccslabdája is volt. 

Donskoy Federer elleni sikerével lehetett az egyik legtöbbet keresni idén, hiszen az oroszra 18.00-20.00 körüli oddsot kínáltak.