Riói olimpia

Csoda lenne Pars címvédése

Az atlétikai stadionban szerdán elsősorban a férfi kalapácsvetésre koncentrálunk, ahol Pars Krisztián címvédőként áll a dobókörbe.

Az elmúlt évtizedben általában nagy reményekkel vártuk a kalapácsvetést, legyen szó bármilyen világversenyről. Most viszont sajnos nem lehetnek komoly érmes reményeink, ugyan a címvédő Pars Krisztián ott lesz a mezőnyben, de a folyamatos sérülései miatt nem csúcsformában érkezett Rióba. A szezont jól indította a téli dobó ob-n, ám utána áprilisban a lovaglóizmát megműtötték. Látszólag jól haladt a felépülése, ám az olimpiai rajt előtt nem sokkal, a Gyulai Memorialon derékfájdalmai jelentkeztek, ami miatt csupán 70.74 méterre tudta repíteni a szert. Ezek után elég lemondóan nyilatkozott, azonban hozzátette, hogy sokszor volt nagy a baj, de mindig volt benne erő és kurázsi a folytatáshoz.

Az nem kérdés, hogy egy 70-72 méteres dobással nem lehet labdába rúgni az olimpián, még döntőbe sem juthat vele. Ugyanakkor az sem kérdés, hogy ilyen dobás tényleg csak akkor jön Parstól, ha sérülten áll oda a dobókörbe. Elvileg a rosszul sikerült Gyulai Memorial után már másnap sokkal jobbat dobott, tehát bízhatunk benne, hogy az azóta eltelt hetekben sikerült valamennyire formába hoznia magát. Ahogyan elmondta, néha 3-4 egymás utáni jól sikerült edzés is csodát tud tenni. 

Pars szerint az éremhez elég lehet egy 78 méter körüli eredmény. Ennél nagyobbat a mezőnyből idén kilencen dobtak, szóval elég sokan odaérhetnek a dobogóra. És az is látszik, hogy a 12-es döntőbe sem lesz annyira egyszerű odaférkőzni. A szint egyébként 76.50, ha ezt sikerül teljesítenie a 34 éves magyar klasszisnak, akkor az több, mint biztató a döntőt illetően. A selejtező után egy nagyon picivel okosabbak leszünk, de a címvédés az egyáltalán nem reális, a világbajnok lengyel Peter Fajdek rendesen kiemelkedik a mezőnyből - az idei 12 legjobb dobás az ő nevéhez fűződik.