Atlétikai vb

Pars Krisztián ezüstérmes Moszkvában

  • MTI

A kalapácsvető Pars Krisztián ezüstérmet nyert hétfőn a moszkvai szabadtéri atlétikai világbajnokságon.

Pars Krisztián a második helyen végzett

A tavaly Európa-bajnok és olimpiai aranyérmes szombathelyi dobó számított a döntő esélyesének: 23 verseny óta nem talált legyőzőre, a világranglistát 81,02 méterrel vezette, s a legjobb eredménnyel, 79,06 méterrel jutott a fináléba.

A Luzsnyiki Stadionban a 31 éves Pars 80,30 méterrel kezdett a rajta kívül további három olimpiai bajnokot felvonultató mezőnyben. Az első sorozat után azonban ezzel csak a második helyen állt, mivel a lengyel Pawel Fajdek a világ idei legjobbjával, 81,97 méterrel rukkolt elő. A harmadik helyen a címvédő és az athéni játékokon első japán Murofusi Kodzsi (78,03) állt.

A 24 éves Fajdek még semmilyen komolyabb eredménnyel nem rendelkezik, tavaly ugyan 81,39-cel hívta fel magára a figyelmet, de Londonban nem jutott döntőbe. Ezúttal viszont nagyon erősnek mutatkozott másodoszorra is, amikor 80,92 méterig repítette a 7,26 kg-os kalapácsot. Pars 79,47-tel folytatta, majd 79,61 következett. Közben a cseh Lukas Melich 79,36-tal feljött a harmadik helyre.

A verseny felénél az utolsó négy búcsúzott, a legjobb nyolc pedig a helyezési számával fordított sorrendben következett, azaz Pars lett az utolsó előtti, Fajdek az utolsó dobó. A magyar atléta 78,90-ig jutott negyedikre, aztán 79,02 jött, majd egy rontott dobással fejezte be.

Pars Krisztián 2010-ben, a barcelonai Eb-n szerezte meg első világversenyes érmét, egy év múlva második lett a tegui világbajnokságon. Tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot Helsinkiben, majd a londoni ötkarikás játékokon sem talált legyőzőre. A mostani vb előtt tavaly éppen Fajdek tudta legutóbb legyőzni őt.

A hatharom.com is tippelt az eseményre, sajnos nem találtuk el az eredményt, mi Pars Krisztián győzelmét vártuk.

Atlétikai világbajnokság, Moszkva
Férfi kalapácsvetés
1. Pawel Fajdek (Lengyelország) 81,97 méter
2. Pars Krisztián 80,30
3. Lukas Melich (Csehország) 79,36