Atlétika

Pars Krisztián a címvédésért utazik az Eb-re

Huszonhét magyar sportoló vesz részt a kedden kezdődő zürichi atlétikai Európa-bajnokságon.

Kedden Zürichben veszi kezdetét az idei esztendő egyik legfontosabb atlétikai eseménye, a szabadtéri Európa-bajnokság. A résztvevő magyar csapat a körülményekhez képest erős, legjobbjaink kivétel nélkül ott lesznek Svájcban. A legjobb eredményt a londoni olimpiai bajnok, Eb-címvédő Pars Krisztiántól várhatjuk, aki az idei világranglista éllovasaként várja az újabb összecsapást a világbajnok lengyel Pawel Fajdekkel. A férfi kalapácsvetés selejtezőjét csütörtökön délelőtt, a döntőt pedig szombaton kora délután rendezik a legendás zürichi Letzigrund Stadionban.

Az athéni olimpia ezüstérmes diszkoszvetője, az eltiltása után visszatérő Kővágó Zoltán; a moszkvai világbajnokságon döntős kalapácsvető Orbán Éva; a fedettpályás Eb-negyedik gátfutó, Baji Balázs; az idei fedett vb-n hatodik súlylökő,  Márton Anita; az Universiade bronzérmes hétpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi vagy a barcelonai junior-vb ezüstérmese, Krizsán Xénia is okozhat kellemes meglepetést a magyar atlétika barátainak. Az elmúlt években tapasztalt módszer alapján a hazai atlétika ismét népes csapatot küld az Eb-re, így most is vannak olyanok, akiket vagy menedzselési céllal indítanak, vagy azért, hogy bizonyíthassák, érdemesek a következő években a kiemelt figyelemre, támogatásra.

Ami a nemzetközi sztárokat illeti, nem lesz belőlük hiány a zürichi Eb-n. A férfi sprintszámokban a francia Christophe Lemaitre-t lesz érdemes figyelni, aki nem titkoltan három aranyéremért (négy éve Barcelonában ez már sikerült neki) és a "százas" triplázásért érkezik a versenyre. A britek kedvence, a Nemzetközösségi Játékokat kihagyó Mo Farah öt- és tízezren is favorit, afrikai riválisainak távollétében nehéz elképzelni, hogy ne csinálná meg a londoni olimpián és a tavalyi vb-n Moszkvában is bemutatott duplázást - ha elindul persze. A francia rúdugró király, Renaud Lavillenie sorozatban harmadszor nyerhet Eb-t, amire idei formája alapján bőven van esély.

A férfi magasugrók küzdelme hozhatja a legjobb eredményt, ahol az idén folyamatosan 240 felett vagy annak közelében járó Bohdan Bondarenko a favorit, de két olyan ugró, Ukhov és Protsenko is versenyez majd ellene, akik szintén jártak már ebben az idényben a 240 cm-es magasság felett. Az ügyességi számokban német favoritokra (David Storl - súlylökés, Robert Harting - diszkoszvetés) kell figyelni, a férfi gerelyhajítás ugyanakkor a sérült Thorkildsen távollétében nagyon nyílt. A házigazda svájciak az atlétikától ezzel a versennyel búcsúzó maratoni futójuktól, Viktor Röthlintől várnak kiemelkedő eredményt.

A hölgyeknél a hétpróbázó Dafne Schippersre lesz érdemes figyelni, aki Zürichben elsősorban a sprintszámokra (100, 200 méter) koncentrál majd, mindkettőben remek időket ért el 2014-ben, így akár duplázhat is. Az 1500 méteres döntőben két "honosított", a holland Sifan Hassan és a svéd Abeba Aregawi remek csatájára van kilátás. Az olimpiai bajnok Anna Csicserova távollétében nem lesz az igazi a női magasugró döntő, ám a hosszú idő után ismét sérülésmentesen versenyző Blanka Vlasic így is csilloghat a zürichi éjszakában. Az egyik legegyértelműbb favorit a horvát diszkoszvető, Sandra Perkovic, akit európai atléta négy éve nem győzött le, így várhatóan most sem hoz sok pénzt a konyhára, ha rá fogadunk...

A 2014-es atlétikai Eb-n induló magyar versenyzők névsora:
Név Versenyszám Klub
Móricz Bálint 400 méter Haladás VSE
Kazi Tamás 800 méter Debreceni SC
Baji Balázs 110 méter Békéscsabai AC
Kiss Dániel 110 méter Ikarus BSE
Koroknai Máté 400 méter Debreceni SC
Koroknai Tibor 400 méter Debreceni SC
Minczér Albert 3000 méter akadály VEDAC
Kővágó Zoltán diszkoszvetés Szolnoki Honvéd
Szikszai Róbert diszkoszvetés Nyírsuli
Pars Krisztián kalapácsvetés Dobó SE
Hudi Ákos kalapácsvetés Haladás VSE
Németh Kristóf kalapácsvetés Dobó SE
Helebrandt Máté 20 km gyaloglás Nyírsuli
Rácz Sándor 50 km gyaloglás UTE
Zsivoczky Attila tízpróba KARC
Kaptur Éva 200 méter GEAC
Papp Krisztina 10000 méter UTE
Erdélyi Zsófia 10000 méter UTE
Szabó Barbara magasugrás UTE
Schmelcz Vivien Fanny Távolugrás KARC
Márton Anita Súlylökés TITÁN TC
Orbán Éva kalapácsvetés VEDAC
Madarász Viktória 20 km gyaloglás UTE
Krizsán Xénia hétpróba Bp. Honvéd
Zsivoczky-Farkas Györgyi hétpróba Bp. Honvéd
Gyurátz Réka kalapácsvetés Szombathelyi Dobó SE
Fertig Fruzsina kalapácsvetés VEDAC

Az Európa-bajnokságról az Eurosport végig élőben számol be (a vizuális élményt 80 kamera képe segíti majd a Letzigrundon), a hat napig tartó esemény teljes időrendjét pedig az alábbi linken találhatjátok meg. A verseny ideje alatt a hatharom.com a legjobb versenyszámokat kiemelve ajánl majd nektek folyamatosan érdekes fogadási opciókat az atlétikai Eb-ről.