Darts

Jön az Ítéletek Éjszakája

A kilencedik fordulóban Walesbe látogat a Premier League-mezőnye, ami egyet jelent azzal, hogy az est végén két játékostól búcsút veszünk. Éppen ezért a cardiffi fordulót az Ítéletek Éjszakájának becézik. Három játékos is veszélyben, így izgalmas derbik várnak ránk.

Szeretnél nyerni egy Phil Taylor Erőpróba könyvet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalára és megválaszolni az adott fordulóra vonatkozó kérdést.

Kis túlzással bármelyik mérkőzésre rábökhetnénk, mint a nap slágermeccse, de talán ami kiemelkedik a többi közül az a holland rangadó, Raymond van Barneveld és Michael van Gerwen főszereplésével. Az est folyamán ez lesz az egyetlen párosítás, ahol két világbajnok és két korábbi győztes méri össze tudását, de az igazi pikantériát az adja, hogy az emlékezetes világbajnoki meccsük óta még nem találkoztak. Aki látta azt a derbit, aligha felejti el, amellett, hogy végletekig kiélezett volt, még a színvonal is az egekben járt, tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni arról a meccsről. Több okból kifolyólag is borzasztó fájó vereség volt az a fiatalabb hollandnak, egyrészről mert bombaformában érkezett az Ally Pallybe és nagyon szerette volna a második vb-címét begyűjteni, másrészről pedig rekordnak számító 105.78-as átlaggal kapott ki.

Először nyílik tehát lehetősége Van Gerwennek visszavágni, ami valószínűleg brutális motivációt jelent számára, ugyanakkor talán most figyelhető meg nála valamiféle visszaesés. A Dave Chisnall elleni meccsén feltettük a kérdést, hogy vajon meddig képes hozni ezt a félelmetesen magas színvonalat? Pechünkre akkor még odapörkölt egy 113-as átlagot, azóta viszont két döntetlent szerzett. A Phil Taylor elleniben semmi meglepő nincs - bár 5-1-es vezetésről ritkán engedi ki a győzelmet -, a Robert Thornton elleni iksz viszont már annál váratlanabb és először az idei Premier League-ben, 100 alatt maradt az átlaga. A hétvégén Münchenben ugyan tornát nyert, de közel sem olyan simán, mint például Venrayben, a European Tour első állomáson. A német versenyen például a döntőben sem azt az ellenállhatatlan játékot hozta, illetve előtte is volt meccs, ahol rezgett a léc. Még véletlenül sem azt mondjuk, hogy rossz formában lenne, erről szó nincs, de nem olyan meggyőző, mint amikor például a 123.40-es rekordot felállította Aberdeenben. 

Barneynak is fontos ez a találkozó, ő is felszívja mindig magát, ha a világelső honfitársával találkozik. Elég hullámzó egyébként az ötszörös világbajnok holland játéka, de benne van a jó teljesítmény, és igen komoly szüksége van a két pontra, hiszen az élmezőnnyel szemben már most is nagy a hátránya, ha ezt a meccset is elveszíti, akkor egy nagy hajrával sem biztos, hogy bejut a legjobb négy közé. 

Fogadási szemmel nézve, megdöbbentőek az oddsok, a bukmékerek ugyanis toronymagas favoritként hozták ki Van Gerwent. Tény, hogy fantasztikus éve van, de éppen az előző meccsük a legjobb példa rá, hogy Barneveld képes előrukkolni olyan játékkal, amivel megfoghatja, és ez jelenleg benne is van. Nem kérdés, hogy ez egy elrontott odds, nincs ilyen különbség köztük. Persze, a fiatalabb holland a favorit, még úgyis, hogy ő lesz hátsó pályán, de az érték egyértelműen Barney szorzójában van.

Raymond van Barneveld-Michael van Gerwen
Hatharom-tipp: Barneveld
6.25 @ TippmixPro

Kíváncsi vagy a játékosok tornaátlagára, a maximumaik számára vagy, hogy milyen százalékban értékesítették eddig a kiszállókat? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala, ahol minden statisztikát megtalálhatsz!

A holland rangadóra az est folyamán utolsóként kerül sor, azonban aligha fogunk előtte unatkozni, ugyanis négy kiváló meccs vár ránk, amelyek mindegyikén komoly a tét. Elsőként James Wade és a címvédő Gary Anderson mutatkozik be a cardiffi publikum előtt. Az ötödik játszik a harmadik ellen, viszont csak két pont választja el őket, nem kérdés, hogy mindketten a legjobb négy közé való jutásért harcolnak. Anderson hat mérkőzés óta nem kapott ki a Premier League-ben, szóval igen komoly önbizalommal állhat oda - és igaz ez még annak a fényében is, hogy hétvégén a második European Tour-versenyen a negyeddöntőben 79-es átlaggal búcsúzott -, pláne, ha még azt is hozzávesszük, hogy legutóbb 2014 novemberében kapott ki Wade-től. De ettől függetlenül nem írnánk le az angolt, aki ugyancsak jó formának örvend és gyakorlatilag csak egyetlen olyan meccse volt, a Phil Taylor elleni, ahol esélye sem volt a pontszerzésre, de egyébként ott is kiválóan játszott. Szoros csatát várunk, ahol nüanszok dönthetnek.

Közel sem ígérkezik ennyire izgalmasnak a Michael Smith-Phil Taylor csata. Előbbi három ponttal és -24-es legaránnyal az utolsó helyen szerénykedik, és látva a múlt heti teljesítményét, óriási csoda lenne, ha éppen a Stoke-i legendát legyőzve tudna bent maradni. Taylor az első fordulóban mutatott gyengébb játéka óta minden meccsén 100 feletti átlagot hozott és azóta mérkőzést sem veszített. Smith viszont egyszer sem tudott 100 fölé jutni, nem véletlen, hogy a világ legjobbjai között így nem képes labdába rúgni, főleg, hogy kiszállózásban sem hoz semmi extrát, a 35%-kal a második leggyengébb a mezőnyben. Taylor hátsó pályán is komoly különbséggel nyerhet.

Az est harmadik ütközetén, Dave Chisnall és Peter Wright meccsén lesz talán a legnagyobb a tét. Előbbi idei teljesítményét átnézve kiessé talán meglepő, hogy a kieső zónában találjuk, de ebből is látszik, hogy az önmagában kevés, hogy valaki jól játszik, eredményesnek is kell lenni. Ahhoz, hogy bent maradjon, muszáj legalább egy ikszet összehoznia, de igazán jó esélye egy győzelemmel lenne, amivel komoly nyomás alá helyezné a skót riválisát, Robert Thorntont. Wright pedig éppen honfitársának segíthetne azzal, ha nyerne Chizzy ellen, no meg a saját helyzetén is javíthatna, hiszen bár a kiesés nem fenyegeti, de egy vereséggel leszakadna az élmezőnytől. Jó formában van a skót, Húsvétkor Münchenben ismét döntőt játszhatott, igaz, az hogy újra alul maradt Van Gerwen ellen, nem biztos, hogy jó hatással lesz a játékára. Borzasztó érdekes mérkőzés lesz, véleményünk szerint nagy különbség nem fog kialakulni közöttük. Nagy kérdés, hogy Chisnall a nagy teher alatt megroppan vagy képes elviselni a nyomást és felnő a feladathoz.

Lesz még egy skót-angol derbi, méghozzá Robert Thornton és Adrian Lewis főszereplésével. Előbbi az előző héten óriási bravúrral elmozdult a kieső helyekről. Először láthattuk az idei szezonban igazán jól játszani, ha ezt az arcát mutatja Cardiffban is, akkor Lewis nem létező bajszát is megráncigálhatja. Fogadás szempontjából nem érdemes foglalkozni ezzel a meccsel, hiszen Thornton játékát nagyban befolyásolhatja az előtte lévő két találkozó eredménye. Ha kikap Smith és Chisnall, akkor a skót egy vereséggel is bent marad. Valószínűleg ő így is úgyis a győzelemre fog hajtani, de nem mindegy, hogy ezt nyomással a vállain teszi vagy teljesen nyugodtan és felszabadultan.

Kilencedik forduló (március 31, Cardiff) programja - a TippmixPro szorzói
Kezdés Meccs 1 X 2
20:15 James Wade-Gary Anderson 3.55 4.80 1.55
20:45 Michael Smith-Phil Taylor 5.50 6.00 1.30
21:15 Dave Chisnall-Peter Wright 2.85 4.25 1.85
21:45 Robert Thornton-Adrian Lewis 4.10 4.80 1.50
22:15 Raymond van Barneveld-Michael van Gerwen 6.25 6.25 1.22
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Protipp-rendszerben!