Tenisz

Górcső alá vettük a US Opent

  • hatharom.com

Véget ért a szezon utolsó Grand Slam-tornája, két tenisz fanatikus szerkesztőnk, Cesc18 és habakukk pedig kivesézte a történteket.

Cesc18: A torna szenzációja egyértelműen Serena elődöntős búcsúja volt Roberta Vinci ellen. Minden idők egyik, hanem a legnagyobb betlije. A torna előtt én 100%-ra nem mertem kijelenteni, hogy ő nyeri, mert tényleg akkora nyomás és teher volt rajta, amivel korábban még ő sem találkozott. A második hétre fordulva viszont nem igazán tudtam elképzelni, hogy bárki is megállítsa, pláne nem egy Vinci...Ez a meccs tökéletesen megmutatta, hogy a teniszben mennyit számít a fej és mennyire másodlagos az, hogy milyen kezed van. Persze az amerikai attól nagy bajnok, hogy mentálisan is a legerősebb, de ez most úgy tűnik neki is sok volt. Te hogyan élted meg ezt a meccset, mi a véleményed róla, illetve mit gondolsz, megtorpan a 22. kapujában? Emlékezhetünk, hogy a 18. előtt három GS-en is elvérzett. Ez ugye azért volt fontos számára, mert Chris Everthez és Martina Navratilovához csatlakozhatott. Akkor el is mondta, hogy túl nagy terhet tett magára.

habakukk: Igen, én viszont ki is mertem jelenteni Serena végső sikerét. Teljesen biztos voltam benne, magam is döbbenten láttam a meccset, még Vinci utolsó adogatásánál, három meccslabdás állásnál is vártam a mindent elsöprő fordítást. Nem akarom túldramatizálni, de szerintem ez a bukás a 21. század sporttörténelem egyik legnagyobb kudarca, meglepetése az "egyhetes" brazil-német mellett, biztosan sokáig emlékezni fognak rá a fanatikusok. Még a Dávid-Góliát párhuzam sem érzékelteti kellőképpen ezt a történetet, Vinci még Dávidnak is kicsi. Ettől függetlenül ezért szép a sport, ne feledjük, Vinci ráadásul szetthátrányból nyert. Hozzáteszem, nem véletlen azért az, hogy ez nem a férfiaknál történt - most képzeljük oda Djokovicsot, aki a naptári Slamért hajt, aztán jön mondjuk - egy olaszt akartam írni mindenképpen - Bolleli, s szetthátrányból kiveri az elődöntőben...Ettől függetlenül SW nagy bajnok, továbbra is minden tornának ő az esélyese, olyan 25 GS-címmel megy majd nyugdíjba körülbelül 3-4 év múlva.

Cesc18: Az mondjuk durva lenne, ha 37-38 éves koráig játszana. Sokan szeretik elfelejteni, hogy bizony ő is bőven 30 felett van már. Nem tudom mikor lesz még egy olyan női játékos - férfiaknál egyelőre kizárt -, aki 33-34 évesen is harcban lesz a naptári GS-ért. Sőt, azt sem zárhatjuk ki, hogy Serena jövőre is hasonlóan dominálja majd a major tornákat. 

habakukk: Federer még mindig a legnagyobb veszélyt jelenti Djokovicsra, azonban a 2010-es Australian Open óta csupán egyetlen Grand Slam-tornát nyert meg. Szerinted vége a svájci karrierjének, ami a GS-sikereket illeti vagy van esélye még legalább Wimbledonban felemelni a trófeát?

Cesc18: Butaság lenne azt mondani, hogy nincs esélye, hiszen az elmúlt két évben döntőzött Wimbledonban, viszont amíg Djokoviccsal találkozik a fináléban, addig aligha fog nyerni. Márpedig a szerb úgy tűnik nem tud hibázni és sok szakíró, illetve legenda szerint még most jönnek a legszebb évei, most kezd majd el igazán uralkodni. Ez a US Open most egy tökéletes alkalom volt Federernek, de nem tudott élni a lehetőséggel. Egyszerűen Djokovics fóbiája van a GS-eken. Képtelen mentálisan főlé kerekedni. A jövő év egyébként érdekes lesz a nyári ötkarikás játékok miatt, Rogernek már csak az egyéni olimpiai cím hiányzik a vitrinjéből, Rióban pedig kemény pályán játszanak majd és az biztos, hogy az utolsó sansza lesz megszerezni az aranyérmet. 

 

Cesc18: A Logibeten nem igazán kaptunk tőled tippeket, de gondolom privátban azért fogadtál, hogyan sikerült zárnod? Én egyébként pocsékul muzsikáltam, és kivételesen most az élő fogadásba tört bele a bicskám. Serena és Murray kiesését sem tudtam elképzelni, irreálisan nagy téttel raktam, hogy kijönnek a gödörből. Nem tették meg, ez pedig rendesen agyonvágta a bankom...

habakukk: Igen, természetesen rengeteget fogadtam, annyit, hogy a kinyomtatott fogadástörténettel minden nehézség nélkül meg lehetne nyerni egy általános iskolai papírgyűjtő versenyt. Sikerült szépen elkapni Nadal és Federer meccseit, az év legsikeresebb időszakát zártam a 80 százalékban élő fogadásokkal. A Logibetet valóban elhanyagoltam, nem áll túl sikeres időszak mögöttem ott - most egy hosszabb időre szüneteltetem is az ottani tevékenységemet.

 

habakukk: Nadalt alaposan górcső alá vettük az előző beszélgetésekben, rajta kívül azonban más topjátékosok, Berdych, Raonic és Nisikori is csúnyán visszaestek. Az ő esetükben mi állhat szerinted a háttérben?

Cesc18: Berdych évek óta azzal küzd, hogy valahogy ő is odaérjen egy Grand Slamen, ahogyan tette ezt DelPo és Cilic is. Sehogy nem akar ez összejönni neki, úgy tűnik egy kicsit belefáradt ebbe az egészbe, a nyáron ráadásul megházasodott, azt is el tudom képzelni, hogy emiatt nem is tett annyi melót az edzésekbe, a figyelme is másfelé terelődött. Egy Djokovics vagy Murray ezt tudja menedzselni, Berdychnek lehet ez gondot okozott. Raonic és Nisikori sérülésekkel bajlódnak, illetve azzal, hogy az esélyesség terhét is cipelik.

Cesc18: Szerintem az elmúlt évek egyik legalacsonyabb színvonalú tornáját láthattuk. Az Azarenka-Kerber meccsen kívül nem sok olyat tudnék említeni, amit úgy igazán élveztem és a játék minősége is megütötte az elvárt színvonalat. A férfiaknál gyakorlatilag a negyeddöntőktől kezdve egy nagy unalom volt az egész, beleértve a Djokovics-Federer álomdöntőt is. Neked, hogy tetszett ez a két hét?

habakukk: Valóban, lehetett volna jobb is, nívójában talán ez a GS-torna volt a leggyengébb a négy közül. Női meccseket elvétve láttam, azokhoz nem igazán tudok hozzászólni. Ámbátor azért ki tudok emelni pozitívumokat is, nézzünk is akkor már néhányat. Federer remekül játszott, miatta érdemes volt virrasztani, gyönyörűen letakarította a Gasquet - és Wawrinka-féle táblát - való igaz, a döntőben én is többet és izgalmasabbat vártam. Donald Young is megmaradt bennem, végre mutatott valamit, két nálánál jobb játékost, Simont és Troickit is "nullakettőről" vert meg, ezért elismerést érdemel. Mindig szerettem Fish játékát, nagy kár, hogy Lopez ellen nem sikerült kiszerválnia a meccset, s azért Kevin Anderson sikere sem tucatnyi dolog Murray ellen. Azt láttam, a játékosok nyögik a sűrű szezon fáradalmait, ezért volt a sok sérülés és feladás, lesz ez még bőven jobb is.

 

habakukk: Mi várhat ránk a szezon további részében a férfiaknál? Izgalom azért lesz bőven, jön az indoor hard időszak - lesz néhány 250-es torna, négy jó kis 500-as, plusz két Masters és a világbajnokság.

Cesc18: Nagy harc várható idén is a világbajnoki indulást érő helyekért. Jelenleg négy játékos, Novak Djokovics, Roger Federer, Stan Wawrinka és Andy Murray dőlhet hátra. Négy hely viszont még kiadó, és a jelenleg nyolcadik pozícióban tanyázó David Ferrert simán elkaphatják az üldözői, akik között olyan játékosokat is találunk, akik soha nem szerepeltek még a WTF-en. Érdekes lesz a csata a top 10-ért is, a 9. helyen álló Milos Raonic és a 17. Jo-Wilfried Tsonga között csak 1000 pont a különbség, tehát borzasztó sűrű a mezőny. Jó csaták várhatóak a Davis Kupában is, ahol négy olyan nemzet küzd a serlegért, akik nagyon-nagyon régen nyertek legutóbb.