Tenisz

Doppingoltak a Williams testvérek?

  • varin

A kibontakozó amerikai doppingbotrány két főszereplője lehet Serena és Venus Williams.

Az orosz doppingbotrány után úgy tűnik, hamarosan egy másik nagyhatalmat, az Egyesült Államokat is elérik a tiltott szerekkel kapcsolatos vádak. Mint ismert, néhány nappal ezelőtt egy orosz hackercsoporrt, a Fancy Bear behatolt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (World Anti-Doping Agency – WADA) rendszerébe és megszerezték a teljes adatbázist. Az információk között pedig terhelő bizonyítékokat találta például Serena vagy Venus Williams kapcsán.

A sportolók esetében mindenhol egy bizonyos "gyógyászati célú mentesség" kitétel szerepel, amely azt jelenti, hogy egészségügyi okokból, orvosi vélemény alapján használhatnak olyan gyógyszereket, amelyek tiltólistákon szerepelnek, doppingnak minősülnek. "Az amerikai csapattal kezdjük, amely szégyent hozott a nevére romlott győzelmeivel" - írták honlapjukon a hekkerek, egyúttal jelezték, hogy további országok élversenyzőiről is rendelkeznek információkkal, melyeket hamarosan nyilvánosságra hoznak. "Készüljetek, hamarosan szenzációs bizonyítékokat közlünk majd híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak."

Hamar elkezdődött a visszatámadás is, hiszen Olivier Niggli, a WADA főigazgatója máris kilátásba helyezte, hogy a mostani eset "nagybértékben megnehezíti a nemzetközi bizalom visszaállítását Oroszországgal szemben".

"A NOB kijelenti, hogy az érintett versenyzők nem sértették meg a doppingellenes szabályokat a 2016-os riói játékokon" - reagált a vádakra a bizottság.

Williamsék hamarosan nem mosolyognak már ilyen vidáman?

Az orosz kormány szintén reagált a történtekre: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az orosz kormánynak, vagy a titkosszolgálatoknak semmi köze a támadáshoz. Megfogalmazása szerint, ez "fel sem merülhet".

Korábban a WADA által megbízott független bizottság megállapította, Oroszországban éveken keresztül szervezetten ment a doppingolás, amely 30 sportágban több száz sportolót érint. Az orosz atléták és több más orosz sportoló emiatt nem indulhatott Rióban, valamint a 2016-os és '18-as paralimpiáról is kizárták az ország összes sportolóját.