Australian Open

Federer-Wawrinka csúcsderbi a döntőért - napi tippek

Csütörtökön, az Australian Open 11. játéknapján a svájci rangadó mellett a lányoknál mindkét elődöntőt lejátsszák.

A csütörtöki program a női elődöntőkkel startol, de mi most elsőként a Roger Federer-Stan Wawrinka férfi meccset vesszük górcső alá, amire akár előrehozott döntőként is tekinthetnénk - ha a másik ágon nem lenne még versenyben Rafa Nadal -, hiszen az elmúlt évek alatt ez a párharc is komoly rivalizálássá nőtte ki magát. A két svájci klasszis 22. alkalommal méri össze a tudását, az egymás elleni mérlegük abszolút Federer dominanciát mutat, a 35 éves legenda 18-3-ra vezet. 

A korábbi 21 meccsükből 18 alkalommal az a játékos nyert, akit a bukmékerek favoritnak hoztak ki.

Ehhez mondjuk hozzátartozik, hogy az összecsapásaikon szinte kivétel nélkül mindig Federer volt az esélyesebb az oddsmesterek szerint. Nincs ez másképp most sem, a győzelmére 1.60-szoros pénzt fizetnek, míg Stan továbbjutására 2.10 a szorzó. Ez azért is érdekes, mert a torna előtt még Wawrinkát nagyobb favoritnak tartották a végső győzelemre, mint a 17-szeres Grand Slam-bajnok honfitársát, igaz, azzal a két dologgal senki nem kalkulált, hogy egyrészről Andy Murray idejekorán búcsúzik, másrészről, hogy Roger ilyen ihletett formában fog játszani. 

Federer régi fényében tündököl. - Fotó: AO

Wawrinkának mindig egy nagy mentális kihívás a Federer elleni meccsek, ugyanis az nem kérdés, hogy ekkora különbség nincs köztük, mint amit az egymás elleni eredményük mutat. Sok szoros meccset vívtak, ahol ideig-óráig jó volt Stan, de a fontos pillanatokban nem tudott túllépni a saját árnyékán. Amióta Grand Slam-címeket nyert és megérkezett a legjobbak közé már sokkal veszélyesebb az idősebb svájcira, még ha az elmúlt két meccsük nem is ezt mutatja, amiket szettveszteség nélkül nyert Federer.

Stan mindhárom győzelmét salakon aratta, gyors borításon viszont 0-14 a mérlege honfitársa ellen.

A 3-18 nem biztos, de ez a 0-14 mindenféleképpen ott motoszkálhat majd Wawrinka fejében. Ha ezeken az "apróságokon" sikerül túltennie magát, akkor egy nagyon színvonalas és szoros meccs kerekedhet belőle. Persze Federer esetében is felmerülnek kérdések, egyre közelebb a tűzhöz, egyre növekszik a nyomás, ilyen lehetőség, hogy megszerezze a 18. GS-címét nem biztos, hogy adódik még, nagy kérdés, hogy ezt miként kezeli.

Borzasztó jól ismerik egymást, jó formában vannak, abszolút az dönt majd, hogy ki milyen lábbal kel fel, ki milyen jól kezeli a fontos szituációkat. Papíron nagyon overre áll ez a derbi, és ideje is lenne már, hogy egy major tornán nagy meccset vívjanak, hiszen a korábbi esetekben mindig három vagy négy szettben lerendezték.

hatharom.com
5 szettben dől el a meccs
@ 2.85

A hölgyeknél nagyon komoly csillaghullás volt, Serena Williamset leszámítva a többi favorit mind elbúcsúzott már. A felső ágon így egy meglepetés elődöntőre kerül sor, melynek főszereplői a világranglista 35. helyén álló Coco Vandeweghe és a 13. kiemelt Venus Williams. Egy amerikai tehát biztosan lesz a döntőben. Kicsit talán meglepetés, hogy Vandeweghe a favorit, hiszen ő korábban még soha nem játszott Grand Slam-elődöntőt, ugyanakkor most kiütötte a címvédő Angelique Kerbert és a hetedik kiemelt Garbine Muguruzát is, míg Venus legkeményebb ellenfele a 27. helyen álló Anasztaszija Pavljucsenkova volt. A fiatal amerikairól egyébként mindig is lehetett tudni, hogy sok van a kezében, de hosszútávon soha nem tudta a tudása legjobbját nyújtani. Ezúttal nagyon összeállt nála minden, ha nem esik vissza a teljesítménye, akkor Venus legyőzése sem okozhat számára problémát, hiszen két agresszort már hazaküldött. Ha viszont a sokat hibázó énjét látjuk, akkor Williams rutinból megoldhatja. 

Kemény falat lehet Lucic az amerikai sztárnak. - Fotó: AO

A másik elődöntőben Serena ellenfele a világranglista-79. Mirjana Lucic-Baroni lesz. A 34 éves horvát hatalmas meglepetése a tornának, vele aztán végképp nem lehetett számolni. Voltak szép skalpjai az elmúlt szezonokban, de ilyen menetelésre semmi jel nem mutatott. Bármennyire is fura azonban, nem ez az első Grand Slam-elődöntője, 1999-ben ugyanis Wimbledonban járt már a legjobb négy között. Nagyon fiatalon berobbant, ám aztán magánéleti és anyagi problémák miatt nem tudott a profi karrierjére fókuszálni. 

Kétszer találkoztak eddig a pályafutásuk alatt, mindkét meccsüket az 1998-as szezonban vívták. Ekkor még mindketten csak bontogatták a szárnyaikat.

Ezeket egyébként Williams nyerte. Hihetetlen, hogy most 19 évvel utána ismét találkoznak, ráadásul egy major torna elődöntőjében. Nem kérdés, hogy az amerikai lány a favorit, de Lucic pokoli hatékony teniszre képes, ütőerőben simán felveszi a versenyt Serenával, ráadásul neki nincs is vesztenivalója. Ha még kitart a horvát lendülete, akkor kegyetlenül megizzaszthatja a 22-szeres Grand Slam-bajnok riválisát.

 

További tenisz-tippekért látogass el a fórumunk Australian Open topikjába.