Taktikai Zóna

Van-e esélye az Arsenalnak?

Bár a nyolcaddöntő odavágóján 2-0-ra nyert a címvédő Bayern a Bajnokok Ligájában, azért még nem teljesen lefutott a bajorok Arsenal elleni párharca. Hogy mást ne mondjunk, tavaly az Ágyúsok 2-0-ra nyertek Münchenben...

Majdnem lehetetlen feladat előtt Arséne Wenger és csapata / AFP

Könnyű dolga biztos nem lesz az angoloknak; nem elég, hogy az első meccset 2-0-ra nyerte Pep Guardiola csapata, de az első húsz-harminc perc kivételével mind technikailag, mind mentálisan, mind taktikailag messze ellenfele fölé nőtt a vendégcsapat. Azóta ráadásul megsérült egyik legjobbjuk, Jack Wilshere is - a prímán cselező középpályásra pedig nagy szüksége lenne Arséne Wengernek ahhoz, hogy a tavalyihoz képest még nagyobb csodát alkosson.

Az angoloknál ráadásul nemcsak Wilshere-ből áll a sérültlista; a középpályán szinte nincs is választási lehetőségük, mert Ramsey és Walcott is sérült, hátul Szczesny kiállítása miatt fogja a lelátóról nézni a meccset, míg balhátvédben Vermaelennek kell kezdenie Monreal és Gibbs törékeny egészségi állapota miatt.

A francia mesternek a sorsolás mellett a legnagyobb pechje, hogy pont rosszkor hiányoznak ezek a játékosok. Ha az első meccset hagyták volna ki, akkor sokkal könnyebben ráadhatta volna a fejét a védekezésre, illetve az ehhez illeszkedő összeállításra is. Arteta spanyol lévén sokkal jobban helyezkedik Wilshere-nél, Vermaelennek pedig a semminél, de legalábbis a két egymást váltó, a védekezésben nem igazán erős balhátvédnél több sansza lett volna, hogy a fűbe "brutalizálja" Robbent.

Így azonban fura a francia menedzser helyzete: az odavágón támadó szellemű csapattal kikapott, most viszont egy védekező felállásban nyernie kéne. Hogy lehet esélye megcsinálni a lehetetlent?

Ami a legfontosabb, hogy ne engedje, hogy szabadon kószáljon Lahm a középpálya közepén. Az ősszel a csoportkörben egy másik angol csapat, a Manchester City erre már ráfaragott... a kezdetben a sérülések miatt, most tavasszal viszont már láthatóan direkt a középpályán játszó szupertörpe meg egyre jobb új állomáshelyén, és lassan csak Xavihoz vagy Pirlóhoz lehet mérni azt, mennyire a befolyása alatt tud tartani egy-egy meccset. Ezért csak akkor lehet esélye az Arsenalnak, ha Özil és Giroud kettőséből valamelyik folyamatosan kullancsként lóg majd a német nyakán - ha kiveszik a játékból a vb-bronzérmes spílert, akkor sokkal kevésbé folyamatos a címvédő játéka. Az Ágyúsokat személyes bosszú is vezetheti: a továbbjutást eldöntő tavalyi első meccsen Lahm a mezőny legjobbja volt...

A vendégek kulcsembere az elszánt Alex Oxlaide-Chamberlain lehet. A fiatal szélsőnek kettős munkája lesz: nemcsak be kell majd futnia David Alaba mögé, de előbb a labdát meg is kell majd szereznie. Pont ezért írtam munkát, nem feladatot; az internacionális származású osztrák a világ egyik legatletikusabb játékosa, és egy az egyben is nehéz lábbal lekövetni, nemhogy úgy, hogy csapata majdnem folyamatosan magánál tartogatja a labdát, így fárasztva a védekező csapatot.

Remélem, sikerült a kérdésre választ adni, és nem a melósok hétköznapjaihoz hasonlóan szürke, hanem az elitligához illő emlékezetes meccset fogunk látni. Apropó, érdemes röviden megvizsgálni a másik oldalt is, mert az rendben, hogy ha Lahmot és Alabát elintézi az Arsenal, akkor lehet esélye, de mikor nincs?

Nem akarom az Ágyúsok szurkolóinak az ördögöt a falra festeni, de Pep Guardiola csapatának formáját tekintve: minden más esetben...

Hogy így lesz-e, megtudhatod a hatharom.com 20:15-kor kezdődő élő szöveges tudósításából!

[1625226] 2014-03-11 20:45:00 Bayern München - Arsenalx;
2014-03-11;42