Taktikai Zóna

Guardiola, a kegyetlen

Kegyetlen edző ez a Pep Guardiola. A Bayern München trénere egy pillanatig sem kímélte az általa egyébként tisztelt Arséne Wengert és csapatát, hanem felmérte az Arsenal gyenge pontját, és minden eszközt bevetve kihasználta azt. Az idegenbeli 2-0-ás győzelemmel gyakorlatilag továbbjutott csapata.

Pep Guardiola - talán épp a nyertes taktika kitalálása közben? / AFP

Elemeztünk egy pár Arsenal-meccset a közelmúltban, de annyira lefocizva őket, mint szerda este, egy ideje nem látta senki. Pedig nem is olyan régen a Liverpool kente el 5-1-re a szájukat, illetve a Manchester CItytől is kikaptak idén 6-3-ra... igen ám, de mindkét meccsen ugyanannyit, vagy akár még többet is birtokolták a labdát, mint az ellenfél, és a kapura való veszélyességükkel sem volt baj, csak sokkal jobban kijött az ellenfélnek a lépés.

Pep Guardiola fociját viszont pont a szerencse, a ,,most az egyszer jobb napja volt az ellenfélnek" típusú vereségek elkerülésére találta ki; és azért "mestertaktikus", mert nem úgy teszi össze a csapatait, hogy csak gólt ne kapjunk, kontrából meg úgyis lövünk egyet, hanem minden egyes meccsre úgy készíti fel őket, hogy figyelembe veszi az ellenfél gyenge pontját, és könyörtelenül kihasználja azt.

A kezdőcsapatok

Ez történt most is. Pedig a meccs elején úgy tűnt, hogy akár még bajba is kerülhetnek a bajorok, mert az Arsenal saját térfelén remekül támadta le a labdát éppen birtokló vendégjátékost, és Martínez nem helyezkedik olyan jól, sem elég gyors hozzá, hogy megállítsa a gyors kontrákat. Özil mindig el tudott szakadni tőle, a Bayern-védelem és a középpálya között pedig hatalmas rés tátongott, amibe Cazorla és Wilshere nyugodtan beléphetett, és indítani tudta Oxlaide-Chamberlaint, az elmúlt két hónap enervált fociját a sutba dobó, gazellaként galoppozó Özilt és a Giroud magánéleti problémái miatt a BL-ben (nemhogy kezdőként, de egyáltalán!) ezzel a meccsel bemutatkozó Sanogót.

A fiatal francia csatár a vasárnapi teljesítményéhez képest egyébként zseniálisan játszott... az első negyedórában, amikor még nem jött ki a két csapat közötti különbség, hanem az Arsenal jöhetett folyamatosan előre, a Bayern lassú, ekkor még körülményesnek tűnő támadásépítéseire briliáns, villámgyorsan zakatoló kontratámadásokkal válaszolva.

Egy ilyen után tizenegyest is kaptak az Ágyúsok: Wilshere lépett be Kroos és Thiago mögé, lefutva mindkettejüket, Martínez sehol, Özil pedig ezúttal nem várt a labdára, hanem saját maga nyújtotta azt a befutást a védelem mögé, amitől Walcott kiesésével meg lett fosztva. Wilshere pedig ennek a pszeudo-Walcottnak passzolt, aki azonban az angollal ellentétben egy kis technikával és képzelőerővel is megáldatott, és úgy verte át Boatenget, mint ahogy a grundon a középiskolások az alsós tökmagokat.

Ki figyel itt Lahmra?

Igen ám, de azután, hogy kihagyta a tizenegyest, teljesen eltűnt a színtérről. A L'Equipe szerint egyenesen dezertált a hadszíntérről, a Guardiannál pedig ő volt a meccs embere, hiszen ,,a meccs legnagyobb bravúrja az volt, hogy elkerülte a lecserélést."

Kemény szavak egy világbajnoki harmadik helyezett válogatott irányítójáról, de igazak. Özil állóképességével - és emiatt a védekezésével - mindig is problémák voltak, amelyek most is kiütköztek; Cazorlát pedig szinte ugyanez a játékos, ugyanezzel az erősségekkel és hátrányokkal. Az elmúlt pár év élfocija márpedig pont erre kellett volna megtanítania az embert, hogy ahhoz, hogy támadni tudjunk, először meg kell szerezni a labdát is... na de most inkább átadjuk a szót Gary Neville-nek.

,,A futball alapjai sosem változnak meg. A legnagyobb meccseken nem játszathatsz luxusembereket a széleken, mint Silvát Alves ellen, vagy mint Cazorla és Özil Lahm és Rafinha ellen! A modern szélsővédő igazából támadó, olyan fontos védekezni ellenük, mint egy csatár ellen!

Könnyebb ellenfelek ellen megúszhatod, hogy néha kikapcsolsz, de a legjobb ellenfelek ellen nem! Amit Mourinho idén, Heynckes pedig tavaly kihozott a szélsőiből, úgy kell játszani! A védekezésre magasról tojó szélső elméletben jól néz ki, de túl sok a bizonyíték rá, hogy a legjobbak ellen ráfázik az ember!"

Alaba (fehér) egyedül a bal oldalon, mert Götze (sárga) és Robben (narancs) is a jobbszélen szálltak be a támadásokba

Amilyen ,,aljas gazember" ez a Guardiola, még rá is erősített erre a történetre. Tudta, hogy a jobb oldalon Oxlaide-Chamberlain viszonylag fegyelmezett szélső, akibe mint egy igazi angolba, bele lett nevelve a melózás fontossága, és rendesen figyel ellenfelére védekezés közben is. Ez azonban nem mondható el a másik oldalon Cazorláról.

Ezért az idén rendszeren középső védekező középpályást játszó Lahmot jobbhátvédként vetette be, és ahogy egyre többet volt a labda a münchenieknél, úgy egyre feltűnőbb lett az is, hogy a bajorok csapatkapitánya még csak díszkíséretet sem kap, nemhogy a kvalitásainak megfelelő őrizetet. Hogy még nagyobb legyen a baj, még Robben és Götze sem szimmetrikusan helyezkedtek el a két oldalvonal mellett, hanem csak védekezés közben, pillanatokra tették meg ezt. Amikor a bőrnadrágosoknál volt a labda, akkor mindkettejük a jobb oldalra húzódott ki, így gyakorlatilag három a másfél elleni helyzetbe hozták a csapatot.

A Bayern kapuralövései előtti passzok / fourfourtwo.com

 

A labda ezért a Bayern a folyamatos labdajáratása mindig a jobb oldalon kötött ki, helyzeteinek a legnagyobb hányada is innen alakult ki, és nem meglepő módon mindkét gól is jobb oldali akcióból született. Jobb oldali akció volt az is, ami eldöntötte a meccset: Robben - ahogy a BL-döntőben - a 38. percben nem kint, az oldalvonal mellett várta a zsugát, hanem középen betört Monreal és Koscielny közé, Szczesny pedig amolyan Harald Schumacheres mozdulattal beleszállt. Kiállítás, tizenegyes, game over.

A tizenegyes ugyan kimaradt, de ennek ellenére is eldőlt a meccs. A lecserélt Cazorla helyett a védekezés iránt még kevesebb érdeklődést mutató Özilt parancsolta ki Wenger a bal oldalra, Lahmmal szemben. Guardiola pedig a szünetben cserélt: lehozta Boatenget, becserélte Rafinhát, és Lahmot a középpálya közepére parancsolta.

Ezúttal azonban nem védekező középpályást játszott a végtelenül intelligens szupertörpe, hanem Kroos kapta a középső szerepet. Ő a trió jobb oldalán játszott, így különösebb megerőltetés nélkül csatlakozhatott a jobb oldali támadásokhoz - a négy a másfél ellen pedig brutális fölényt hozott.

Miután pedig Kroos gyönyörű tekerésével megszerezte a vezetést a Bayern, és rengeteg keresztpasszal elkezdte ellenfelét kínozni, Guardiola nem elégedett meg az egygólos, azaz nagy, de abszolút nem behozhatatlan előnnyel. Behozott még egy csatárt, Pizarrót, aki Müllerrel együtt kajtatta a csapatot gyakorlatilag továbbjuttató gólt. Ezt pedig az utolsó percekben meg is szerezték egy olyan tudatos akcióból, amit a világ minden fociakadémiáján kéne oktatni. Ahogy ugyanis Pizarro a bal oldalról keresztbefutott a védelem mögé, magával húzva Mertesackert, amit észrevéve Müller egyből elkezdett az üres területre sprintelni, annál a tudatos kivitelezésnél sok szebb dolog nem létezik, talán csak Lahm a körülményekhez képest emberfelettien higgadt beadása nőtt fel ehhez minőségileg.

Amíg ilyen jól, ilyen tudatosan játszik a Bayern, addig minden esély megvan rá, hogy ők legyenek az első csapat, amely meg tudja védeni a BL-serleget. Szerda este mindenesetre ismét figyelmeztettek: legalább két fegyelmezett szélső kell hozzá...

Bajnokok Ligája
Nyolcaddöntő, első mérkőzés
Arsenal - Bayern München 0-2 (0-0) INFO
 
Gól: Kroos (54.), Müller (88.)
Sárga lap: Sanogo (55.), Rosicky (86.), illetve Boateng (8.), Mandzukic (45.)
Kiállítva: Szczesny (38.)
 
Arsenal: Szczesny - Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs (Monreal, 31.) - Oxlaide-Chamberlain (Rosicky, 74.), Wilshere, Flamini, Cazorla (Fabianski, 39.) - Özil - Sanogo. Menedzser: Arséne Wenger.
 
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng (Rafinha, a szünetben), Dante, Alaba - Thiago (Pizarro, 79.), Martínez, Kroos - Robben, Mandzukic (Müller, 64.), Götze. Vezetőedző: Pep Guardiola.
[1625223] 2014-02-19 20:45:00 Arsenal - Bayern Münchenx;